|
|
|
Magdy
membru
 Inregistat: 09/01/07
|
|
Andreea, A BOLBOROSI=A VORBI NEDESLUŞIT;A VORBI ÎNTR-O LIMBĂ STRĂINĂ PE CARE ASCULTĂTORII NU O ÎNŢELEG!
Deci e totuna!!
La 1 Corinteni 12,scrie despre darurile Duhului Sfânt, despre ce dă Duhul fiecăruia: -unuia să vorbească despre înţelepciune; -altuia-despre cunoştinţă; -credinţa; -darul tămăduirilor; -puterea să facă minuni; -proorocia; -deosebirea duhurilor; -felurite limbi; -altuia tălmăcirea limbilor.
În versetul 11 scrie că "toate aceste lucruri le face unul şi acelaşi Duh, care dă fiecăruia în parte, cum voieşte." Deci Duhul Domnului poate da unuia vorbirea în diferite limbi, dar să nu-i dea şi tălmăcirea!
În 1 Corinteni 14:14 scrie că "dacă mă rog în altă limbă, duhul meu se roagă, dar mintea mea este fără rod." Cred că dacă mintea ar avea roade în acele momente, atunci cel care vorbeşte ar înţelege! Dar Duhul dă fiecăruia în parte cum voieşte!
Ultima modificare de Magdy (25/02/08 22:41)
|
|
25/02/08 21:25
|
|
Andreea
membru
Inregistat: 16/08/06
|
|
Aha..deci un om nu poate bolborosi pt el...!?Eu tot nu m-am lamurit daca cel care vorbeste in limbi trebuie sa inteleaga ce spune...(asta sunt eu..uneori cam grea de cap!sper sa nu va enervez!aveti rabdare...)
_______________________________________ His grace is enough!
|
|
25/02/08 21:29
|
|
Magdy
membru
|
|
Andreea, mi-am modificat mesajul anterior. Poate că găseşti răspunsul în el. 
|
|
25/02/08 21:38
|
|
Andreea
membru
|
|
Magdy a scris:
... În 1 Corinteni 14:14 scrie că "dacă mă rog în altă lşimbă, duhul meu se roagă, dar mintea mea este fără rod." Cred că dacă mintea ar avea roade în acele momente, atunci cel care vorbeşte ar înţelege! Dar Duhul dă fiecăruia în parte cum voieşte! |
Pai,eu nu contest faptul ca Duhul se roaga.In timp ce am citit versetul amintit de tine,mi-am pus altfel "problema".Pai,Duhul ne da cuvintele pt rugaciune, ca noi sa la aducem inaintea Lui Dumnezeu.Faptul ca mintea e fara rod,nu se refera la faptul ca nu trebuie sa cautam noi motive de lauda pt ca Duhul le da deja?Ce spuneti de asta?E gresit acest punct de vedere?
|
|
25/02/08 21:46
|
|
Magdy
membru
|
|
Domnul face multe pentru mine, iar seara când trag linia şi fac bilanţul zilei respective, îmi dau seama că EU am motive să-l laud pe Domnul!
Părerea mea e că dacă Duhul găseşte de folos să "completeze", ca să zic aşa, rugăciunea şi laudele celui care se roagă,...este treaba Lui! Face ce vrea! Asta e părerea mea. Mai mult nu ştiu ce să zic! 
|
|
25/02/08 22:31
|
|
simona
membru
Inregistat: 19/02/08
|
|
uneori ma rog"Doamne,invata-ma sa ma rog." Pt ca de multe ori,nu stiu ce ma rog,nu stiu cat e sau nu de important lucrul pe care il cer.Dar Duhul,care ma cunoaste mai bine decat ma voi cunoaste eu vreodata,se roaga pt mine o rugaciune corecta... Bolboroseala sau nu pt noi,Dumnezeu o intelege foarte bine. Deci,in concluzie,cred ca pt el bolboroseste omul cand are acest dar... Nu TREBUIE sa inteleaga, ci poate sa inteleaga daca are darul talmacirii(din cate am inteles:) )
_______________________________________ "GOD IS ENOUGH"
|
|
25/02/08 22:32
|
|
+Archangel+
Moderator
Inregistat: 05/07/06
|
|
Daca Dumnezeu va iubeste stati si despicati firul in patru sa intelegeti dragostea Lui si de ce va iubeste sau pur si simplu stati coplesiti si Ii multumiti pentru ca sunteti atat de iubiti de El? Eu nu inteleg ce vreti voi sa faceti aici. Vreti sa gasiti motive pentru a nu vorbi in limbi? Dar nu va obliga nimeni s-o faceti. Vreti sa gasiti motive pentru a-i opri pe altii sa vorbeasca in limbi? Cine v-a pus judecatori peste fratii si surorile voastre?
_______________________________________ A sti nu inseamna a fi!
|
|
25/02/08 23:15
|
|
Old
Moderator
Inregistat: 18/01/08
|
|
Magdy a scris:
Părerea mea e că dacă Duhul găseşte de folos să "completeze", ca să zic aşa, rugăciunea şi laudele celui care se roagă,...este treaba Lui! Face ce vrea!  |
De acord cum pui problema. Cred ca initiativa noastra ar fi sa-l laudam pe Dumnezeu. NU sa trimitem noi pe Duhul Sfant sa o faca, pentru ca atunci Duhul este robul, iar noi suntem domnii. Ps.103 vers.1 <Binecuvinteaza suflete pe Domnul, si tot ce este in mine sa binecuvinteze Numele Lui cel Sfant> Tot ce este in mine inseamna o dedicare totala. Atunci Duhul Sfat poate sa dea mai multa greutate rugaciunii sau actiunilor noastre pe taram spiritual.
Ultima modificare de OLD TRAIAN (26/02/08 08:54)
_______________________________________ Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.
|
|
25/02/08 23:41
|
|
Andreea
membru
|
|
+Archangel+ a scris:
Eu nu inteleg ce vreti voi sa faceti aici? |
Eu una incerc sa aflu raspunsuri la unele intrebari pe care le am in ultima vreme...
Vreti sa gasiti motive pentru a nu vorbi in limbi? Dar nu va obliga nimeni s-o faceti. |
Nu,nu caut motive,dar nu cred ca e gresit ca sa doresc sa aflu mai multe despre acest dar.
Vreti sa gasiti motive pentru a-i opri pe altii sa vorbeasca in limbi? |
Nicidecum!
Cine v-a pus judecatori peste fratii si surorile voastre |
Nu cred ca am spus ca nu e bine sa vorbesti in limbi.Nu am judecat pe nimeni!
Oricum,daca va deranjeaza intrebarile mele,de acum ma voi abtine!
Ultima modificare de Andreea (26/02/08 08:24)
|
|
26/02/08 08:24
|
|
Old
Moderator
|
|
Nu cred ca +Archangel+ a cerut sa nu se puna intrebari. Poate nu agreaza atitudinile tendentioase, sau partinice. Dar mai bine, las' ca o sa spuna el.
_______________________________________ Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.
|
|
26/02/08 08:57
|
|
cami
membru
Inregistat: 17/07/07
|
|
Intrebare:De ce majoritatea crestinilor se feresc de intrebari legate de vorbirea in limbi? cel putin crestinii care ma inconjoara obisnuiesc sa ocoleasca acest subiect de discutie...chiar si mama il cam ocoleste... 
_______________________________________ "If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world." - C. S. Lewis
|
|
26/02/08 09:38
|
|
Magdy
membru
|
|
Probabil că nu au mai multe argumente de a dezbate acest subiect!
Eu, de exemplu, nu mă implic în discuţii din care ştiu vor ieşi întrebări la care nu am răpuns! Prefer să stau de-o parte şi să ascult doar!
Ultima modificare de Magdy (26/02/08 10:16)
|
|
26/02/08 10:16
|
|
cami
membru
|
|
probabil ca o fi si asta un motiv Magdy,dar cand ai anumite neclaritati,nelamuriri la care nu gasesti raspunsuri,ar fi totusi bine ca macar sa incerce sa raspunda-macar parintii-,asa cum stiu,indiferent de cate argumente detin sau nu...macar sa incerce,nu?decat sa vada apoi ca ai cautat raspunsuri in alta parte si ca nu se apropie nici pe de parte de ce ar fi putut ei sa iti raspunda,ei vor fi dezamagiti... parerea mea 
_______________________________________ "If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world." - C. S. Lewis
|
|
26/02/08 10:52
|
|
Old
Moderator
|
|
Eu cred ca nu ar trebui sa ocolim raspunsul. Si daca nu stim ce? Ar trebui sa recunoastem ca nu stim. Ca doar nu s-a rasturnat in capul nostru toata mintea ce o avea Dumnezeu pusa intr-un butoi mare. S-a impartit cu lingura. Si daca este ceva mai putin intr-un cap, nu-i nimic, are mai mult spatiu 'sa umble' ... si atunci nu se blocheaza. 
Asta ne-ar da posibilitatea sa lucram in echipa, chiar daca avem de elucidat problematica Duhului Sfant.
Daca nu suntem gata sa ne recunoastem limitele, s-ar putea sa fie la noi problema iar nu la modul in care este inteleasa o anumita doctrina.
Ultima modificare de OLD TRAIAN (26/02/08 11:06)
|
|
26/02/08 11:00
|
|
cami
membru
|
|
exact fiecare ar trebui sa recunoasca cat stie si cat nu...sa se straduiasca sa afle,ca doar cat traieste omul tot invata... 
|
|
26/02/08 11:07
|
|
Old
Moderator
|
|
flory a scris:
exact fiecare ar trebui sa recunoasca cat stie si cat nu...sa se straduiasca sa afle,ca doar cat traieste omul tot invata...  |
...si cand moare tot nu stie mai nimic. Da' problema nu este cand cineva nu stie, ci cand nu stie ca nu stie!!
Dar oare de ce exista tendinta de a nega vorbirea in limbi cineva cine a fost obisnuit sa nu o doreasca?
|
|
26/02/08 11:21
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
OLD TRAIAN a scris:
Nu cred ca +Archangel+ a cerut sa nu se puna intrebari. Poate nu agreaza atitudinile tendentioase, sau partinice. |
Asa e! Nu imi plac atitudinile tendentioase care forteaza spre un raspuns categoric intr-o parte sau alta. Biblia, din cate o inteleg eu, nu e categorica intr-o parte sau alta. Asa ca de ce eu sau altcineva trebuie sa emit o judecata intr-un sens sau altul? Filip si altii au incercat sa raspunda problemei numai din punct de vedere scriptural. Ca nu au juns la un raspuns categoric nu inseamna ca nu au raspuns ci doar ca nu au mers mai departe decat ce este scris si nu au poluat cu propriile prejudecati. Cel mai bine ar fi sa se reciteasca ce s-a scris si nu consider ca este nevoie sa se dea paste pentru a raspunde noilor intrebari care se refera la acelasi lucru!
|
|
26/02/08 12:29
|
|
Sword
membru
Inregistat: 01/02/08
|
|
Eu cred ca la anumite probleme ce tin de Duhul lui D-zeu ca si la altele gen.."Dragostea" nu se prea pot da definitii exacte, de fapt nu se prea pot defini deloc. Se pot spune doar caracteristici sau ceea ce nu este decat sa fie descrise ca lucru in sine. De-asta eu unu am si insistat sa arat CE NU ESTE vorbirea in limbi. Cat despre ce este nu-s prea multe descrieri ale ei in Biblie. Si din reductie in reductie am ajuns la ideea cea mai logica a vorbirii in alte limbi ale inceputurilor, adica atunci cand ceilalti intelegeau in limbile lor Evanghelia. Asta mi s-o parut cea mai importanta functie a acestui dar. Cat despre Duhul care ne sprijineste in rugaciune este vorba despre SPRIJIN si nu despre limbi ciudate. El mijloceste ptr. noi cu suspine NEGRAITE...Romani 8:26. Ptr. ca Duhul Lui este in legatura directa cu El si intr-adevar ne poate sustine si intari in rugaciune.
_______________________________________ Cu putina credinta poti muta muntii, dar cu ceva intelepciune ii vei lasa la locul lor.
|
|
26/02/08 13:54
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Sword a scris:
Asta mi s-o parut cea mai importanta functie a acestui dar. |
Corect... ti s-a parut! Ridicam asta la rang de doctrina?
|
|
26/02/08 13:59
|
|
Sword
membru
Inregistat: 01/02/08
|
|
Nu...la rang de idee. Pe langa multe alte idei.
_______________________________________ Cu putina credinta poti muta muntii, dar cu ceva intelepciune ii vei lasa la locul lor.
|
|
26/02/08 14:37
|
|
Old
Moderator
|
|
Sword a scris:
...si nu despre limbi ciudate. |
Crezi ca 'doctorandul' Petru intelegea ce spune. De ce nu a spus eu vreau doar aramaica, sa inteleg si eu ce zic. Putea sa zica la fel ca tine; sunt limbi ciudate! Si tocmai de asta erau de folos multimii, care a devenit grup de credinciosi.
Daca nu erau limbi intelese de oameni, pentru a fi de folos multimii Dumnezeu trebuia sa puna pe cineva sa interpreteze.
De aceea spune apostolul Pavel: daca nu este cine sa interpreteze(talmaceasca), sa-si vorbeasca numai lui si lui Dumnezeu. Adica cum? Daca el nu intelege ce spune, se mai zideste spiritual? El nu se edifica spiritual prin forma articulata a cuvintelor, ci de data aceasta intr-un alt mod. Poate intr-un mod suprafiresc! Si eu doresc un asemenea dar. Chiar daca ii spui tu sau altii limbi ciudate, sau bolboroseli, e treaba fiecaruia. Sigur ca nu vreau sa accept falsul, si de aceea imi doresc in viata mea lucrarea autentica a Duhului Sfant.
|
|
26/02/08 14:49
|
|
simona
membru
|
|
Va vorbeam acum ceva timp despre o staruinta la o biserica de care apartine o colega de a mea... Au fost 13 tineri botezati cu Duhul Sfant... Toti au vorbit in limbi... In fine...
Am ajuns la un verset care (IAR) mi-a pus mari semne de intrebare... si anume:
Matei 3:11: "Cât despre mine, eu vă botez cu apă, spre pocăinţă; dar Cel ce vine după mine, este mai puternic decât mine, şi eu nu sunt vrednic să-I duc încălţămintele. El vă va boteza cu Duhul Sfânt şi cu foc. "... E foarte clar versetul,nu? Sau eu il inteleg altfel?...
Cineva imi zicea ca nu poti zice ca Isus este Fiul Lui Dumnezeu DECAT daca ai Duhul Sau...
Si mai ii o chestie pe care am auzit-o: ca daca te botezi in apa, primesti o parte din Duh... iar cealalta parte o primesti la staruintza... Acest aspect imi este neclar: nu este Duhul o persoana? Si daca este, poti primi o persoana in viata ta, numai pe jumatate??.......
|
|
09/03/08 18:50
|
|
filip
membru
Inregistat: 27/04/05
|
|
Este destul de dificil de înţeles ce se întâmplă în rugăciune în general, şi în rugăciunea de umplere cu Duhul Sfânt în particular. Din fericire aici avem o terminologie biblică pe care putem măcar să o folosim, şi să o percepem în anumite limite, chiar dacă a o înţelege pe deplin este cam imposibil.
Dumnezeu a folosit termenul de "umplere", probabil pentru a ne sugera că este nevoie de un efort reînnoit de a fi în părtăşie deosebită cu Duhul Sfânt.
Este greu de presupus că ar fi vrut să ne transmită o idee de genul că Duhul Sfânt este o persoană care se compune ca un mozaic în inima noastră.
Odată ce am înţeles de la El că Duhul Sfânt este Dumnezeu, o persoană a ceea ce convenţional numim Sfânta Treime, şi vine şi ne spune că trebuie să fim umpluţi cu Duhul Sfânt, ce am putea înţelege dacă ştim că o persoană vie nu este compusă din bucăţi care se asamblează sau de descompun după criterii aiurea?
Studiind simbolistica Vechiului Testament, lucrarea de ungere a preoţilor şi împăraţilor, adică simbolul autorizării, se făcea dintr-un corn care în urma ungerii se golea. Şi el trebuia umplut de fiecare dată când se făcea o nouă lucrare, pentru care era din nou autorizat cineva prin ungere.
Umplerea ar însemna deci întoarcerea la sursa de untdelemn, contactul cornului cu ea, cufundarea cornului în vasul plin cu untdelemn. (De altfel, se poate aminti şi simbolistica din cufundarea în râul pe cre l-a văzut Ezechiel.)
De aici eu aş înţelege că terminologia utilizată, de umplere, ar face referire la întoarcerea la un contact intim cu Duhul Sfânt, părtăşie pe care vrând nevrând în uzura cotidiană o mai lăsăm la o parte. Picătura de untdelemn, reprezintă sigiliul Împăratului pe lucrarea nostră. Documentele de acreditare, ca să zic aşa. Fără ea, lucrările noastre nu sunt autorizate de Dumnezeu. Iar ce nu poartă pecetea Împăratului, s-ar putea să se lovească de împotriviri insurmontabile, sau uneori să reuşească. Loto.
Cât despre faptul că ungerea nu reprezenta intrarea Duhului Sfânt în viaţa cuiva, ci o lucrare de apropiere de El, de autorizare/re-autorizare, se poate vedea în Faptele Apostolilor, unde cel puţin Petru şi Ioan au trecut atât printr-o fază de umplere, cât şi prin alta, pe care am putea-o numi de reumplere, din moment ce au fost deja umpluţi odată. Vezi Fapte 2:1-4, Fapte 4:19-31.
P.S. Nu m-am legat de partea cu "Duhul Sfânt se primeşte la botezul în apă". Eu nu am găsit suport biblic pentru aşa o idee. Nu am ce combate aici. Dimpotrivă, găsesc în Biblie ceva de genul: "Se poate opri apa ca să nu fie botezaţi aceştia, care au primit Duhul Sfânt ca şi noi?" Fapte 10:47.
|
|
09/03/08 19:29
|
|
simona
membru
|
|
Nu stiu... Creierul meu-sau mai stiu eu ce-refuza sa ia o decizie in ce priveste Duhul Sfant: se cere, sau nu, se da, si cum se da... esti umplut, la cerere-de parca am fi la banca,pt un credit-sau nu...
Cand am zis, "O persoana nu intra in viata ta pe bucati... Intai o mana, si... dupa, de undeva, apare si piciorul... " Mi s-a replicat:"Nu de asta e vorba! Ci de faptul, ca treptat Il cunosti... Ca esti umplut de puterea Sa. Cand intra in viata ta o persoana noua, nu intra cu tot trecutul, ci treptat ajungi sa ii cunosti toata povestea...caracterul,etc." Ok, de acord.
DAR,ramane acel DAR-si tind sa fiu off-topic(discutam despre "Vorbirea in limbi"), si mai mult ,cum zicea cineva: " Sa pun virgula acolo unde Dumnezeu pune punct. " Nu vreau asta:)... Dar as vrea sa inteleg un lucru: Duhul e Cel care te convinge de starea pacatoasa, si e Cel care te duce la Golgota. El e Cel care iti daltuieste caracterul, nu? ... Inseamna ca si eu am Duhul Sfant, caci cu de la mine putere sigur nu ma schimbam, nici cu un procent, nu? Sau ce sa inteleg?
Multumesc mult, filip. Am inteles cum e cu umplerea... Dar problema apare: unde e momentul cand vine Duhul Sfant in viata ta (a mea, a oricui), sa locuiasca practic?... Exista un moment anume?
Pfff.. Tre' sa recunosc ca ma prind greu:D...si mai sunt si nehotarata-in ceea ce priveste o parere ...
Ultima modificare de anomis_w_w_j_d (09/03/08 23:32)
|
|
09/03/08 23:29
|
|
filip
membru
Inregistat: 27/04/05
|
|
Ai dreptate. Cel care face lucrarea de naştere din nou în viaţa cuiva, este Duhul Sfânt. Şi în acest sens există multe versete care ne spun că noi de la sine putere nu am fi putut face nimic. Aşa că, eu am ajuns la concluzia că Duhul Sfânt, Tatăl şi Hristos intră în inima cuiva în momentul naşterii din nou.
Din fericire, zic eu, există şi versete care ne spun mai mult, că a-L primi pe Duhul Sfânt în inimă odată, nu este totul. Aş putea să-ţi dau multe explicaţii plastice, exemple, pilde etc. Dar deocamdată îţi sunt suficiente aceste versete care vorbesc de la sine, şi care-ţi pun pe tapet necesitatea unei umpleri repetate.
Mai departe, întrebări de genul "de unde are loc umplerea - din interiorul nostru că doar Duhul Sfânt e acolo sau din exteriorul nostru" sunt pur şi simplu scărpinări unde nu doare. Duhul Sfânt, dacă e Dumnezeu, atunci e omniprezent.
Putem vorbi şi alte lucruri care se dezbat însă la topicul "Ne putem pierde mântuirea". Adică de ce, la o adică, nu am avea nevoie şi de o reumplere a persoanei lui Isus în inima noastă, sau a Tatălui?
Nu ştiu. Scriptura ne vorbeşte de umplere doar în dreptul Duhului Sfânt. Despre Isus şi Tatăl ne vorbeşte de necesitatea "rămânerii în", "părtăşiei" etc. - alţi termeni.
Nu degeaba au ajuns unii teologi să vorbească de aşa-numitele dispensaţii (perioadele când una dintre persoanele Dumnezeirii S-a implicat mai pregnant în viaţa oamenilor). Asftel, poate ştii, că s-a considerat că perioada Vechiului Testament a fost dispensaţia Tatălui, perioada vieţii pământeşti a lui Isus - dispensaţia Fiului, şi respectiv perioada Nou Testamentală - dispensaţia Duhului Sfânt.
Însă tot ce ţi-am spus acum sunt doar nişte convenţii, acceptate sau nu de unii sau alţii dintre teologi. Ceea ce rămâne este Scriptura, care ne vorbeşte clar de necesitatea umplerii cu Duhul Sfânt pentru a avea succes şi călăuzire în lucrările Împărăţiei lui Dumnezeu. Iar ceea ce a însemnat prima umplere cu Duhul Sfânt din viaţa unui credincios nou născut din nou , eu am sesizat în Scriptură că s-a numit botez cu ("în" - în greacă) Duhul Sfânt.
De ce a ales Domnul să lucreze aşa? Habar n-am. Întreabă-l pe El. Însă, dacă aşa a ales El să lucreze, hai să ne pliem felului Său.
Şi este foarte greu pentru mulţi să facă acest lucru, exact din motivele enumerate în Luca 11. Că dacă mă posedă un demon sau altceva?! Ca om, e greu să te încrezi în Domnul, că-ţi va da ce ţi-a zis, şi nu vei primi un şarpe. E greu să ai credinţă în general. Şi e greu să cedezi controlul la ceva supranatural, şi să accepţi că ceva supranatural o să facă mai bine lucrurile decât cum crezi tu că le-ai face tu mai bine.
|
|
10/03/08 08:29
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|