TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Studiu biblic/Nelamuriri din Biblie Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini: 1 ... 8 9 10 11 12 13 14 ... 35
RainSong
membru

Inregistat: 08/11/06
cred ca s-a mai intrebat chestia asta, dar nu gasesc raspunsulȘ de ce a plans Domnul Isus in Ghetsimani inainte de a fii crucificat? Ii era greu sa accepte planul Tatalui? Atunci s-a aratat latura omeneasca a Lui, prin framantarile acelea cumplite?

07/11/09 18:04

Magdy
membru

Inregistat: 09/01/07

RainSong a scris:

cred ca s-a mai intrebat chestia asta, dar nu gasesc raspunsulȘ de ce a plans Domnul Isus in Ghetsimani inainte de a fii crucificat? Ii era greu sa accepte planul Tatalui? Atunci s-a aratat latura omeneasca a Lui, prin framantarile acelea cumplite?

Nu cred că a plâns fiindcă Îi era greu să accepte planul Tatălui. Isus, dinainte să vină pe pământ, era pus la curent cu ce-L aşteaptă.

Mai degrabă, cum ai spus şi tu, s-a arătat latura Lui umană. Fiindcă nu i-a fost uşor să vadă că unul dintre ucenici, cu care fusese prieten timp de trei ani, îl vinde pe nişte arginţi. Nu I-a fost uşor să vadă că ceilalţi dau bir cu fugiţii. Nu i-a fost uşor nici să vadă că cei pentru care Îşi dădea viaţa urmau să I-o ia.
Plus şi durerea chinurilor care-l aşteptau nu au fost uşor de suportat. Şi presiunea psihică...
De'aia a şi cedat un picuţ şi I-a cerut Tatălui să depărteze paharul.

Isus a suferit îngrozitor atunci. Psihic, fizic...

07/11/09 19:51

alex
membru

Inregistat: 02/03/09
intrebare...noi ca si copii rascumparati ar trebui sa vorbim cuvantul Domnului...insa vorbim noi prin vorbirea noastra zilnica cuvantul Domnului?
de ex atunci cand vorbim cu un nepocait si vorbim de ex despre sport cum vb cu acea persoana in asa fel incat sa ii vb Cuvantul Domnului :)

07/11/09 20:55

irlanda
membru

Inregistat: 14/03/08

Rainsong a scris:

de ce a plans Domnul Isus in Ghetsimani inainte de a fii crucificat? Ii era greu sa accepte planul Tatalui? Atunci s-a aratat latura omeneasca a Lui, prin framantarile acelea cumplite?

Eu cred ca plansul si intristarea de moarte care l-au cuprins pe Domnul Isus in Gradina Ghetimani, nu s-au datorat fricii  de chin sau de moarte a Domnului Isus, ci mai degraba, acel chin de moarte care a facut ca sudoarea sa i se transforme in sange, l-a cuprins pe Domnului Isus la gandul ca apsand asupra lui toate pacatele omenirii, Tatal va trebui sa-si intoarca fata de la El, va trebui sa-l paraseasca.

Aceasta viitoare si inevitabila despartire, L-a adus Pe Domnul Isus, in acea stare agonizanta de durere sufleteasca . Pentru ca stia ca atunci cand ii va fi cel mai greu, va fi realment singur, fara Tatal.
Domnul Isus a fost dintotdeauna impreuna si una cu Tatal.Noi nici macar nu putem sa  imaginam macar o farama din adevarata durere a Domnului Isus si ce golul a simtit atunci pe cruce cand a realizat ca nu mai este in prezenta Tatalui.
Dovada fiind si  cuvintele  Domnului Isus cand a fost pe cruce : "Eli, Eli, Lama Sabactani!"

Magdy a scris:

De'aia a şi cedat un picuţ şi I-a cerut Tatălui să depărteze paharul.
Isus a suferit îngrozitor atunci. Psihic, fizic...

Sincera sa fiu, mie nu-mi place deloc cum suna "a cedat un picut".
Pentru ca de fapt n-a cedat deloc. Cuvintele "daca este cu putinta, departeaza de la Mine paharul acesta", nu vor sa ne arate vreo slabiciune, teama sau cedare din partea Domnului Isus, ci vor sa ne arate  legatura unica si indisolubila dintre Domnul Isus si Tatal Ceresc.

"Nu va temeti de cei ce ucid trupul, dar cari nu pot ucide sufletul; ci temeti-va mai degraba de Celce poate sa piarda si sufletul si trupul in gheena." (Mat.10:28)

"Va spun voua, prietenii Mei: Sa nu va temeti de cei ce ucid trupul, si dupa aceea nu mai pot face nimic." (Luc.12:4)

Acestea sant cuvintele Domnului Isus, si este gresit sa credem ca Domnul a fost vreodata cuprins de teama celor care ii vor putea ucide trupul, daca pe noi El ne indeamna sa n-avem frica de ei. Sau sa credem ca a cedat un picut.
Domnul Isus n-a cedat in nicio imprejurare nici macar un picut. Tocmai asta a facut ca jertfa Sa sa fie desavarsita, fara cusur.

Ultima modificare de irlanda (08/11/09 00:44)

08/11/09 00:37

Magdy
membru

irlanda a scris:

Sincera sa fiu, mie nu-mi place deloc cum suna "a cedat un picut".
Pentru ca de fapt n-a cedat deloc. Cuvintele "daca este cu putinta, departeaza de la Mine paharul acesta", nu vor sa ne arate vreo slabiciune, teama sau cedare din partea Domnului Isus, ci vor sa ne arate  legatura unica si indisolubila dintre Domnul Isus si Tatal Ceresc....

Nu te contrazic.

Dar eu aşa cred, că totuşi carnea e carne. Isus a fost om. Te înţepi într-un ac şi plângi de durere, darmite chinurile la care a fost supus. Era imposibil să nu plângă de durere.

08/11/09 20:35

irlanda
membru

Magdy a scris:

Dar eu aşa cred, că totuşi carnea e carne. Isus a fost om. Te înţepi într-un ac şi plângi de durere, darmite chinurile la care a fost supus. Era imposibil să nu plângă de durere.

N-am spus ca nu ar fi simtit durerea si ca n-a plans de durere ca si un om. Sunt convinsa ca a simtit durerea cu toata fiinta Sa.
Am spus ca desi durerea si chinul au fost mari, n-a cedat niciodata, in nicio imprejurare nici macar un picut.

Ca plangi in urma unei dureri fizice sau sufletesti, nu inseamna ca cedezi in vreun fel.

08/11/09 21:29

adriana
membru

Inregistat: 08/02/08
Este o expresie intalnita in doua versete, pe care nu prea stiu cum s-o interpretez :

* Elisei se uita si striga: „Parinte! Parinte! Carul lui Israel si calarimea lui!” Si nu l-a mai vazut. Apucandu-si hainele, le-a sfasiat in doua bucati (2Reg.2:12)
    * Elisei s-a imbolnavit de o boala de care a murit. Ioas, imparatul lui Israel, s-a coborat la el, a plans pe fata lui si a zis: „Parinte, parinte! Carul lui Israel si calarimea lui.” (2Reg.13:14)

Ma poate ajuta cineva?!

Ultima modificare de MRU (18/12/09 10:43)

18/12/09 10:43

+Archangel+
Moderator

Inregistat: 05/07/06
Poate asta iti e de vreun ajutor:
http://www.biblemeanings.info/Words/Art ... hariot.htm

19/12/09 23:17

RainSong
membru

voi cum intelegeti "avand doar o forma de evlavie dar tagaduindu-i puterea"? [2 Timotei 3:5]
Forma asta de evlavie e falsa? daca e falsa nu poate avea putere, deci ce putere sa nege?

31/12/09 00:21

Magdy
membru

O formă de evlavie înseamnă să trăieşti după firea pământească, dar să susţii sus şi tare că trăieşti după îndemnurile Scripturii. Sau să fii pocăit cu numele (adică să aparţii vreunei denominaţiuni religioase), dar să te iei după horoscoape sau să faci pomeni vreunui mort că "aşa e tradiţia şi râde lumea" sau, pur şi simplu, să fii cum avertizează Pavel că vor fi oamenii în vremurile din urmă, adică "vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu".

Cât despre putere...EA există. Dar cei care trăiesc numai de formă evlavia, normal că n-au parte de ea şi o tăgăduiesc.

Să ne ajute Domnul să nu (mai) fim astfel de oameni.

31/12/09 09:00

+Archangel+
Moderator

Inregistat: 05/07/06
...sau legalist/a crezand ca daca urmezi un set de reguli esti mai spiritual decat altii dar roadele credintei nu sunt pe masura "evlaviei".

12/01/10 13:11

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

RainSong a scris:

voi cum intelegeti "avand doar o forma de evlavie dar tagaduindu-i puterea"? [2 Timotei 3:5]
Forma asta de evlavie e falsa? daca e falsa nu poate avea putere, deci ce putere sa nege?

Forma de evlavie nu e falsa! e adevarata, e forma!

Poate te ajuta sa incepi cu versetul 4.
"...iubitori mai mult de placeri decat de Dumnezeu;..."

Ai fost vre-odata intr-o biserica de-a mea la slujba? Sa vezi cata sobrietate, cata atentie in respectarea formei! Ma doare s-o spun dar e adevarat. Lipseste puterea lui Dumnezeu in cele mai multe biserici, desi este multa forma. Sunt anumite liturgii la care daca esti receptiv sunt o splendoare in continut! Dar cine le pricepe? Confratii mei iubesc mai mult placerile acestei lumi, decat il iubesc pe Dumnezeu.

Ce inseamna ca oamenii tagaduiesc(reneaga) puterea lui Dumnezeu? Inseamna ca ei se dezic de puterea lui Dumnezeu, desi adesea o invoca: "Doamne ajuta! spunem mereu, dar dupa ce am spus aceasta rugaciune, cum ne traim viata. Un lucru e clar: noi oamenii dorim puterea lui Dumnezeu, dar avem tiparul in care o primim. Asteptam ca Dumnezeu sa ne dea painea zilnica, si e bine ca asteptam de la El; asteptama sa ne pastreze sanatatea, si nu-i rau, iar daca ne-am imbolnavit asteptam sa ne redea sanatatea, si nici asta nu-i rau!

Numai ca ce e clar: Puterea nu vine singura, nu o putem separa, vine impreuna cu Dumnezeu! Iar El nu vine sa-i spunem noi ce sa faca, ci sa ne spuna El ce sa facem.

Daca vrem sa-L primim asa, bine, daca nu, El nu vine cu forta.

El ramane cu puterea pe care noi am respins-o, iar noi ramanem cu forma pe care tot noi am asezat-o.

Forma noastra de evlavie poate fi neprihanire prin fapte, cum sugera Arh, poate fi piosenia de sarbatoare, in contrast cu necredinta zilnica.

Puterea pe care o renegam este puterea Lui Dumnezeu. Vorba apostolului : "...Evanghelia este puterea lui Dumnezeu ...", si totusi stam departe de ea.

Pericolul unei forme de evlavie, nu ocoleste bisericile evanghelice de orice fel.

Ultima modificare de OLD TRAIAN (13/01/10 17:33)

13/01/10 17:32

yacko
membru

Inregistat: 03/01/10

RainSong a scris:

Interesant ca Domnul Isus ne-a invatat cum sa ne rugam, cum sa traim (vezi predica de pe munte), cum sa ne comportam unii fata de altii. Am citit in Biblie despre neprihanire si cum sa fim neprihaniti. Am citit despre sfintenie si ce inseamna sa fim pusi deoparte de Dumnezeu. Am citit despre multe alte lucruri, dar inca nu am citit nicaieri vreun pasaj din Biblie unde suntem invatati cum sa fim evlaviosi. Si acest lucru ar trebui sa ne dea de gandidt.   

Poate cei care rasfoiesc Biblia mai des vor spune, dar ce facem cu pasajul din 1 Timotei 2:9-10?

"Vreau, deasemenea, ca femeile să se roage îmbrăcate în chip cuviincios, cu ruşine şi sfială; nu cu împletituri de păr, nici cu aur, nici cu mărgăritare, nici cu haine scumpe, ci cu fapte bune, cum se cuvine femeilor cari spun că sînt evlavioase."

Aici, spun eu (parere personala) Pavel ataca partea practica a vietii crestine. El pune oglinda in fata celui care s-a imbracat pe intuneric si acum e incaltat cu doi ciorapi diferiti, imbracat cu tricoul pe dos si nimic din ceea ce poarta nu se potriveste. In acest sens, evlavia este o valoare estetica, nu morala. Deci femeile "care spun ca sunt evlavioase" stiau forma estetica a vietii crestine, cu toate ca ele traiau dupa firea pamanteasca. Omul care pe dinauntru traieste dupa firea pamanteasca (2 tim 3:1-4) stie forma estetica a credintei. El stie cum trebuie sa arate un crestin pe dinafara. Si totusi, acesta este lucru despre care Domul Isus ne-a avertizat. Noi nu cunoastem inima omului.

Atunci cand spunem ca un om evlavios trebuie sa arate intr-un fel sau altul, trebuie sa se indeletniceasca cu cutare sau cutare lucri, am pierdut esenta vietii crestine. Ce vreau sa spun despre aceasta. Exista o diferenta intre a face si a contempla. De exemplu, exista o diferenta intre a iubi si a contempla iubirea. Cand iubitul isi arata sentimentele fata de iubita sa (sau iubeste la activ, vezi cantarea cantarilor), preocuparea lui nu este iubirea ca subiect abstract, ci preocuparea lui este fata. Preocuparile lui sunt ochii de porumbita, parul ca o turma de capre, tot trupul ei, caracterul ei, personalitatea. In momentul cand el contempleaza ce inseamna dragostea, faptul ca dragostea e mai tare ca moartea, el nu mai iubeste. El contempleaza.

La fel si cu evlavia. Evlavia este doar o forma care noi o dam vietii crestine. Dar nu aceasta este esenta. In momentul cand atentia noastra nu mai este la Dumnezeu si la ceea ce a facut (si face) pentru noi, ci la ceea ce facem noi ca sa ne incadram intr-un cod de reguli sau traditii bisericesti, atunci trecem de la "a face" la "a contempla". Si contemplarea nu duce decat la tagaduirea puterii lui Dumnezeu. Nu cred ca este cazul sa mai comentez asupra legalismului bisericesc si felul in care aceasta forma de evlavie a denaturat credinta.

13/01/10 18:40

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

yacko a scris:

La fel si cu evlavia. Evlavia este doar o forma care noi o dam vietii crestine. Dar nu aceasta este esenta. In momentul cand atentia noastra nu mai este la Dumnezeu si la ceea ce a facut (si face) pentru noi, ci la ceea ce facem noi ca sa ne incadram intr-un cod de reguli sau traditii bisericesti, atunci trecem de la "a face" la "a contempla". Si contemplarea nu duce decat la tagaduirea puterii lui Dumnezeu. Nu cred ca este cazul sa mai comentez asupra legalismului bisericesc si felul in care aceasta forma de evlavie a denaturat credinta.

In 2 Timotei 3:5, daca citesti cu atentie vei vedea ca nu este vorba de evlavie, ci de altceva; ceva ce are forma evlaviei, dar nu continutul.

Apoi versetul indicat de tine(1Tim.2, 9-10), nu infiereaza evlavia, ci spune altceva: Daca voi femeile spuneti ca sunteti evlavioase, trebuie s-o demonstrati prin fapte.

Iar alt loc in Biblie, deloc de neglijat, apreciaza evlavia:
Negresit, evlavia insotita de multumire este un mare castig. (1Tim.6:6)

Stiu ca exista o tendinta crestina manifestata prin diverse disidente de la bisericile de origine , sustinand ca trebuie sa avem doar credinta, nu forme! E adevarat credinta e vitala, dar formele sunt folositoare. Apa e buna, da cum o aduci fara galeata sau ulcior, ori cum o bei fara sa folosesti cana, ce-i pot da forma apei.

Cei care vor forma un grup disident, in scurt timp vor stabili si ei o forma in care se inchina, se organizeaza, se raporteaza la Dumnezeu, la societate... Poate forma ce rezulta este mai eficienta, sau poate nu, dar oricum, tot forma e!

Pericolul real este atunci cand forma este lipsita de continut! Acesta este spiritul Bibliei referitor la forme; sau mai rau cand aceste forme sunt umplute cu un continut rau.

Ultima modificare de OLD TRAIAN (13/01/10 19:03)

13/01/10 19:02

irlanda
membru

Archangel a scris:

...sau legalist/a crezand ca daca urmezi un set de reguli esti mai spiritual decat altii dar roadele credintei nu sunt pe masura "evlaviei".

...sau libertin/a care tagaduieste puterea evlaviei, adoptand doar forma acesteia spunandu-si crestin/a si frecventand o biserica in care se inchina dupa bunul lui/ei plac.

Ultima modificare de irlanda (13/01/10 23:06)

13/01/10 23:06

emanuel
membru

Inregistat: 14/09/08
Cam asta zicea si Magdy!

Cred ca sun doua extreme combatute de biblie.

Pentru ca noi suntem salvati prin credinta, dar credinta se vede din fapte!

Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

13/01/10 23:14

monic
membru

Inregistat: 23/01/10
Isus a trait intr-un corp omenesc si chiar daca era fiul lui Dumnezeu, era uman. Isus nu a cedat deloc dar avea sentimente ca si noi fiind uman, nu credeti si voi? I-a fost teama intrucat stia ce i se va intampla si prin ce dureri fizice va trece. Insa a acceptat si prin acceptul sau pentru mine este clar ca nu a cedat, i-a fost doar frica atunci si intradevar si-a aratat latura omeneasca.
Spuse Isus: "Tata, daca este cu putinta, departeaza....... dar nu cum vreau eu ci cum vrei Tu"

I-a fost teama, dar nu a cedat!

24/01/10 10:38

RainSong
membru

multumesc pentru explicatia cu evlavia.

Ok ,acum am o intrebare pe care nu stiu exact unde sa o pun: exista in Biblie vreo interdictie care seamana cu a manca pomana de la inmormantarile orto din ziua de azi? Eu nu stiu exact cu ce scop se da pomana, dar de la niste prietene poca am auzit un "nu" vehement in a nu manca. De parca bei sange de om ,nu alta. Faza e ca nu au putut explica pe baza Bibliei, au auzit si ele de la parinti ,dar mai mult nu mananaca din cauza ca era sfintita mancarea .. vai ,de parca ar fi fost infectata. Eu n-am nimica cu sfintitul mancarii, casei etc, fiecare face cum crede.

25/01/10 14:01

Magdy
membru

Pomenile sunt jertfite morţilor! Este hrană pentru morţi. Domnul condamnă practica asta şi pe cei care mănâncă.

Psalmii 106:28 Ei s-au alipit de Baal-Peor, şi au mâncat vite jertfite morţilor.
Psalmii 106:29 Au mâniat astfel pe Domnul prin faptele lor..."

EDIT:

1 Corinteni 10:18 ..."cei ce mănâncă jertfele, nu sunt ei în împărtăşire cu altarul?
1 Corinteni 10:19 Deci ce zic eu? Că un lucru jertfit idolilor, este ceva? Sau că un idol este ceva?

1 Corinteni 10:20 Dimpotrivă, eu zic că ce jertfesc Neamurile, jertfesc dracilor, şi nu lui Dumnezeu. Şi eu nu vreau ca voi să fiţi în împărtăşire cu dracii.

1 Corinteni 10:21 Nu puteţi bea paharul Domnului şi paharul dracilor; nu puteţi lua parte la masa Domnului şi la masa dracilor.

Ultima modificare de Magdy (25/01/10 15:06)

25/01/10 15:00

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
Dar si :

1 Corinteni 8:1 În ce priveşte lucrurile jertfite idolilor, ştim că toţi avem cunoştinţă. Dar cunoştinţa îngâmfă pe când dragostea zideşte.
.....

1 Corinteni 8:4 Deci, cât despre mâncarea lucrurilor jertfite idolilor, ştim că în lume un idol este tot una cu nimic, şi că nu este decât un singur Dumnezeu.

1 Corinteni 8:5 Căci chiar dacă ar fi aşa numiţi "dumnezei", fie în cer, fie pe pământ (cum şi sunt în adevăr mulţi "dumnezei" şi mulţi "domni");
1 Corinteni 8:6 totuşi pentru noi nu este decât un singur Dumnezeu: Tatăl, de la care vin toate lucrurile şi pentru care trăim şi noi, şi un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile şi prin El şi noi.

1 Corinteni 8:7 Dar nu toţi au cunoştinţa aceasta. Ci unii, fiind obişnuiţi până acum cu idolul, mănâncă un lucru ca fiind jertfit unui idol; şi cugetul lor, care este slab, este întinat.
1 Corinteni 8:8 Dar nu carnea ne face pe noi plăcuţi lui Dumnezeu: nu câştigăm nimic dacă mâncăm din ea, şi nu pierdem nimic dacă nu mâncăm.
1 Corinteni 8:9 Luaţi seama însă ca nu cumva această slobozenie a voastră să ajungă o piatră de poticnire pentru cei slabi.
1 Corinteni 8:10 Căci dacă te vede cineva pe tine, care ai cunoştinţă, că şezi la masă într-un templu de idoli, cugetul lui, care este slab, nu-l va împinge pe el să mănânce din lucrurile jertfite idolilor?
1 Corinteni 8:11 Şi astfel, el, care este slab, va pieri din pricina acestei cunoştinţe a ta: el, fratele, pentru care a murit Hristos!

1 Corinteni 8:12 Dacă păcătuiţi astfel împotriva fraţilor, şi le răniţi cugetul lor slab, păcătuiţi împotriva lui Hristos.
1 Corinteni 8:13 De aceea, dacă o mâncare face pe fratele meu să păcătuiască, nu voi mânca niciodată carne, ca să nu fac pe fratele meu să păcătuiască.

25/01/10 16:39

RainSong
membru

aha.
Intrebam faza din cauza ca eu si colegii am fost la o inmormantare si cele 2 colege ale mele poca au zis ca noi nu luam. Si atunci nu am luat nici eu [era o portocala si ceva dulciuri+o placinta, cred ca era coliva ,eu nu stiu cum arata], desi as fi luat ca muream de foame, eram degerata si intr-un sat hat departe de casa si imi era rau de nemancat. Dar am zis ca nah ,nu e frumos fata de colegi ca ele sa refuze si eu sa iau ,dat fiind ca suntem toate poca.
Oricum ,tantiile ce imparteau alea au reactionat f fain cand am zis ca nu sunt orto,si-au cerut si scuze .
Eu mai demult am mai fost la o inmormantare tot asa departe in nu stiu ce sat, atunci am luat ceva cozonac parca, tot pentru foame de drum. [dar sa stiti ca am constiinta impacata, nu cred ca era ok sa lesin de nemancare].

Cred ca e diferenta de gandire ,in sensul ca pana si astia orto nu mananca si se gandesc la nu stiu ce idoli ca pe vremea lui Israel sau a lui Pavel, e considerata ca o mancare oarecare, oarecum. Nu mai stai in templu sa te vada altii si nu se mai practica idolatria. Ma gandesc ca pe vremea aia era un cult al mortilor foarte dezvoltat, probabil imbinat cu vrajitorie si alte cele.
[dar oricum ,m-ati convins. Insa, in cazuri de foame extreme, voi manca.]

25/01/10 18:42

zambezi
membru

Inregistat: 19/09/07
Pomana isi are origine precrestina, fiind intalnita si la daci si la romani. Apoi, odata cu raspandirea crestinismului a fost "crestinizata" dupa modelul "Cinei cea de taina" desi eu nu inteleg de ce oamenii vii ar vrea sa se uneasca cu cel decedat ca si cand cel mort ar putea sa dainuiasca astfel prin cei vii. Odata am intrebat niste oameni pentru ce fac pomana, raspunsul lor fiind: "pentru linistea sufletului mortului", neputand insa sa dea explicatii suplimentare despre ceea ce anume inseamna acest lucru.
Coliva este o mancare din grau curat fiert si macinat amestecat cu miere si nuci, avand adesea si o cruce din bomboane, zahar sau cacao, semnificand sacrificiul spiritului graului. Se pare ca e buna la gust si se prepara la inmormantari si comemorari ale celor decedati, fiind aranjata pentru a inchipui mormantul.
Din cate inteleg eu, toata practica pomenii tine de obiceiurile de dinantea crestinismului. In Biblie nu imi aduc aminte sa scrie ceva despre o mancare menita a asigura linistea sufletului celui decedat. Cred ca poate fi mancata daca nu se poticneste nimeni in gestul tau si nu o faci crezand ca astfel vei da de mancare sufletului celui mort, care intre noi fie vorba, nu mai are nevoie de hrana pamanteasca. Oricum, pentru linistea ta mai bine intreaba-i pe cei ce te vor imbia cu ea, pentru ce o fac. Analizeaza raspunsul si vezi daca nu intra in contradictie cu ceea ce crezi tu.

25/01/10 22:55

monic
membru

Inregistat: 23/01/10

Magdy a scris:

Domnul condamnă practica asta şi pe cei care mănâncă.

.

Imi este greu sa cred asta. Personal trebuie sa admit ca nu stiu exact de ce omul face pomeni, din cate stiu eu pentru a ajuta persoana defuncta. Vad mult traditionalism in acest lucru, ceea ce ajuta  de fapt persoana defuncta este rugaciunea, si sinceri sa fim daca credem cu adevarat ce altceva putem face pentru mortii nostri decat sa ne rugam pentru ei?

Cred intr-un Dumnezeu bun si indurator, cu acesta nu spun haideti sa pacatuim caci Dumnezeul ne iarta, nu este asa, insa inimile ni le cunoaste mai bine decat le cunoastem noi insine, nu cred ca vom fi condamnati daca primim un lucru sau putina manacare de la o persoana cu intentia de asi ajuta propriul mort mai ales daca folosind acel lucru si mancand acea mancare spunem si o rugaciune pentru persoana decedata.

Ultima modificare de monic (26/01/10 20:04)

26/01/10 19:54

benny
membru

Inregistat: 27/05/07

monic a scris:

ceea ce ajuta  de fapt persoana defuncta este rugaciunea, si sinceri sa fim daca credem cu adevarat ce altceva putem face pentru mortii nostri decat sa ne rugam pentru ei?

Daca nu s-a intors la Dumnezeu cat traia, cu parere de rau, iti spun ca nu mai poti face nimic pentru persoana respectiva. Sufletul ei va fi judecat si condamnat la moarte vesnica in iad.

26/01/10 23:10

emanuel
membru

Inregistat: 14/09/08

monic a scris:

Imi este greu sa cred asta. Personal trebuie sa admit ca nu stiu exact de ce omul face pomeni, din cate stiu eu pentru a ajuta persoana defuncta. Vad mult traditionalism in acest lucru, ceea ce ajuta  de fapt persoana defuncta este rugaciunea, si sinceri sa fim daca credem cu adevarat ce altceva putem face pentru mortii nostri decat sa ne rugam pentru ei?

Cred intr-un Dumnezeu bun si indurator, cu acesta nu spun haideti sa pacatuim caci Dumnezeul ne iarta, nu este asa, insa inimile ni le cunoaste mai bine decat le cunoastem noi insine, nu cred ca vom fi condamnati daca primim un lucru sau putina manacare de la o persoana cu intentia de asi ajuta propriul mort mai ales daca folosind acel lucru si mancand acea mancare spunem si o rugaciune pentru persoana decedata.

Eu unul nu cred ca daca mananc din pomana ce se da la inmormantare e pacat, dar repet e opinie personala. Si stiu de ce mananc, pentru ca am reusit sa prin spirutul cu care oamenii fac asta. Am auzit expresii gen: facem asta ca sa nu zica oamenii  ca nici atata nu facem , ca suntem avari. Am fost la masa care se da la inmormantare si la ortodoxi si la martorii lui Jehova. Diferenta era ca la ortodoxi, daca nu le da bautura cu portia sunt unii care nu stiu cat e masura.

Pe de alta parte, nici pomenile si nici rugaciunile noastre nu-l pot ajuta pe cel ce a murit. De asta e important prin viata noastra in ascultare de Dumnezeu sa ne ajutam noi de pe acuma, nu sa ne bazam ca ne vor ajuta altii cand vom muri, pentru ca multi dintre ei nu-s in stare sa-i ajute pe cei vii, darmite pe cei morti. Multi nu-s in stare sa se ajute nici macar pe ei insisi in rezolvarea relatiei cu Dumnezeu, darmite sa-i ajute pe altii.
Asa ca e intelept ca pentru o asemenea calatorie sa ne pregatim adecvat, nu asteptam ca altcineva sa ne pregateasca bagajele dupa ce ne-am urcat in tren!

Si mai este ceva monic!
Daca ai asistat vre-o data la o slujba ortodoxa de inmormantare stii ca la sfarsit  dupa rugaciunea finala multi preoti mai adauga ceva? Expresia aceasta:Faptele tale te urmeaza!

Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

27/01/10 01:04

Pagini: 1 ... 8 9 10 11 12 13 14 ... 35    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la