|
|
|
Oblio
membru
 Inregistat: 03/10/10
|
|
Roxana, în textul sugerat de Old se evidenţiază doar "în baza a ce" a fost botezat famenul. În numele cui sa consfinţit, nu se mai precizează, deşi se subînţelege că e vorba tot de una din cele două formulări găsite de tine.
Şi întradevăr, dacă formula de consfinţire a actului botezului poate avea două variante care nu se exclud, baza/conţinutul botezului este doar una/unul, şi acesta-l şi validează.
_______________________________________ “Domnul nu se uita la ce se uita omul; omul se uita la ce izbeste ochii, dar Domnul se uita la inima.” 1 Samuel 16:7.
|
|
20/11/12 07:58
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
Roxana a scris:
Din Matei 28:19 si Fapte 19:5 reiese ca ambele variante sunt bune de luat in calcul, nu? |
http://www.tanarcrestin.net/forum/viewforum.php?id=55 - 3 subiecte despre botez.
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
20/11/12 21:39
|
|
Roxana
membru
Inregistat: 14/03/08
|
|
Puteti sa-mi spuneti in cateva cuvinte ce inseamna pentru voi Galateni 6:2?
"Purtaţi-vă sarcinile unii altora, şi veţi împlini astfel Legea lui Hristos."
_______________________________________ „Eu sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul”, zice Domnul Dumnezeu, „Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Cel Atotputernic.”
|
|
10/12/12 15:15
|
|
Old
Moderator
Inregistat: 18/01/08
|
|
Cu toata dorinta cuiva de a te ajuta, Galateni 6 trebuie sa il inveti singura pe dinafara daca vrei sa-l stii. Aici nu se aplica Galateni 6:2 
Din text si context tu ce intelegi?
Uite , iti dau un pont. Legea lui Hristos aici este legea iubirii. Cand implinesti legea dragostei? In ce cazuri?
_______________________________________ Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.
|
|
10/12/12 20:58
|
|
Roxana
membru
|
|
Am inteles ca este vorba despre legea iubirii..dar pentru cine, pana cand si in ce cazuri? Ce inseamna mai exact "sarcinile" din verset?
_______________________________________ „Eu sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul”, zice Domnul Dumnezeu, „Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Cel Atotputernic.”
|
|
11/12/12 06:25
|
|
Oblio
membru
|
|
Roxana a scris:
Am inteles ca este vorba despre legea iubirii..dar pentru cine, pana cand si in ce cazuri? |
Iubirea este o stare de a fi, un Duh. Cel ce iubeste nu alege cui sa ofere sprijinul ci il ofera neconditionat oriunde este este bine primit.
Pana cand?... Vesnic.
In ce cazuri?... Toate, afara de cel in care stii ca daruirea ta ar fi o oportunitate pentru "dusmanul iubirii" de a o folosi impotriva ta.
Ce inseamna mai exact "sarcinile" din verset? |
Bartolomeu Anania precizeaza, cu privire la termenul tradus "sarcinile", urmatoarele: Sensul complet: greutăţile slăbiciunilor, durerilor, neputinţelor.
Pentru intregirea contextului din Galateni... http://www.ortodoxiatinerilor.ro/tineri ... ateni.html
Galateni 1:6,7 prezinta motivul principal al epistolei.
Ultima modificare de Oblio (11/12/12 11:57)
_______________________________________ “Domnul nu se uita la ce se uita omul; omul se uita la ce izbeste ochii, dar Domnul se uita la inima.” 1 Samuel 16:7.
|
|
11/12/12 11:54
|
|
Old
Moderator
|
|
Precizarea lui Anania nu face parte din traducere ci mai degraba incearca sa explice. De tradus traduce aici in mod traditional, asa cum e si traducerea sf sinod si cornilescu, si king james.
De fapt, cuvantul grec "bastazete" tradus aici cu expresia "purtati-va sarcinile", literal ar fi imperativul "duceti pe umeri!" . Sensul este de a duce o povara grea.
Daca vreau sa explic versetul 2 trebuie in mod obligatoriu sa tin seama de versetul 3 in ce ma priveste. 
Sa revenim la versetul 2. In context imediat este Gal.6:1 Este cineva care cade deodata in greseala, iar cei duhovnicesti il ridica. In ce greseala poate cadea? Poate fi o greseala doctrinara sau poate fi o greseala morala.
Daca e greseala morala poti sa-l ajuti sa se ridice si sa caute iertare la Domnul si apoi innoire.
Daca e greseala de doctrina atunci poti sa-l ajuti sa inteleaga corect. Asta inseamna ca a avut intelegerea corecta dar a acceptat o "alta evanghelie" si despre asa ceva este vorba in prima parte a epistolei catre Galateni. Ca sa-l inverti corect nu este tocmai o treaba usoara. Invatatura care a patruns in bisericile Galatiei era tocmai intoarcerea la iudaism. Cei ce aduceau aceasta invatatura spuneau "ca sa fii un bun crestin trebuie mai intai sa fii un bun iudeu". Legea iudaica era impovaratoare mai ales asa cum era promovata in vremea Domnului Iisus."Ei leaga sarcini grele si cu anevoie de purtat si le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor sa le miste." (Mat.23:4)
Pe de alta parte, tocmai de implinirea legeii lui Moise ca baza a mantuirii zicea Pavel galatenilor sa se fereasca, adica de purtarea unor sarcini.
In acelasi timp, Galateni 6:2 zice : purtati-va sarcinile unii altora. Asta nu este baza a mantuirii ci este o actiune a dragostei crestine fata de semeni. Daca cineva a gresit in invatatura sau cu fapta trebuie ajutat sa ajunga pe calea buna.
Zice Pavel: "Copilasii mei, pentru care iarasi simt durerile nasterii, pana ce va lua Hristos chip in voi!" (Gal.4:19) (adica chiar mai greu decat a purta sarcina)
Sa nu ma intrebi cum e asta cu durerile nasterii ca nu stiu.
Stiu ca erau dureri mari pentru ca nu era indiferent la credinta semenilor daca-i buna sau nu, si nu era un slujitor de ocazie, ci depunea efort urias pentru buna credinta a altora.
_______________________________________ Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.
|
|
11/12/12 22:30
|
|
Oblio
membru
|
|
Old a scris:
Precizarea lui Anania nu face parte din traducere ci mai degraba incearca sa explice. De tradus traduce aici in mod traditional, asa cum e si traducerea sf sinod si cornilescu, si king james.
De fapt, cuvantul grec "bastazete" tradus aici cu expresia "purtati-va sarcinile", literal ar fi imperativul "duceti pe umeri!" . Sensul este de a duce o povara grea. |
Termenul "bastazete" derivat din "bastazo" este de fapt (doar) verbul care insoteste termenul la care s-a referit Roxana ("sarcinile"). Dar intradevar, "bastazo" se traduce prin "a purta" in sensul de a prelua, a ridica, la propriu sau la figurat ("a indura", "a suporta", "a sustine")
Celalalt termen βάρη deriva din βάρος (baros) poate fi tradus: "greutate", "sarcina", "povara". Pe roxana cred ca o interesa la ce fel de sarcini se refera Pavel, in ce constau cele care pot fi preluate?
Anania imi pare nu ca ar traduce incorect termenul, ci ca el il aplica la contextul dezvoltat in 5:16-26. Acolo Pavel face "o paranteza" vorbind despre faptele firii pamantesti (toate, nu doar cele care reies din contextul general al epistolei care, este adevarat, se axeaza pe neputinta unora de a patrunde adevarul Evangheliei).
Cu alte cuvinte, asa cum accepti si tu, cred ca poate fi aplicat pentru ambele contexte.
Explicatia lui Anania doar mi-a fost la indemana, nu caut sa-l preamaresc. 
Ultima modificare de Oblio (13/12/12 10:29)
|
|
13/12/12 10:28
|
|
Roxana
membru
|
|
Va multumesc mult Old si Oblio pentru explicatiile voastre, imi sunt de ajutor, dar as continua discutia pentru ca mai am inca nelamuriri. M-ar interesa sa stiu exact care sunt poverile la care se referea Pavel.Care sunt poverile pe care ar trebui sa ni le preluam unii altora? Aici as face o paranteza...nu credeti ca sunt oameni care se obisnuiesc sa le fie luate poverile de catre altii si acest lucru sa le confere cumva un mic handicap in slabiciuni si vulnerabilitati? Unii dintre ei ar putea cadea intr-o capcana a neputintei, sa se creada slabi si niciodata nu se vor maturiza si altii care ar putea interpreta ca este o normalitate( sau li se pare ca li se cuvine). Stiu ca viata crestina reprezinta unitatea, dar totusi..o limita exista in preluarea poverilor? Ce inseamna pentru voi "tovaras de jug" si cine ar putea sa-ti fie tovaras de jug..este alegerea fiecaruia sau Dumnezeu ii "aranjeaza" doi cate doi?(putem sa vorbim de puterea remarcabila a lui "doi", exemplu Saul si Barnaba?)
Ultima modificare de Roxana (13/12/12 22:17)
|
|
13/12/12 20:33
|
|
Oblio
membru
|
|
Preluam poverile in sensul ca punem umarul la, si cu, ce putem sau avem de oferit cand vedem omul deznadajduit ori ingrijorat ca nu-si poate duce "crucea" singur. Nu cand il vedem ca abia asteapta pe cineva sa-i faca/preia treaba fara ca el sa fi depus toate eforturile de care este capabil. Uneori, ajutorul cel mai bun consta in a-i arata celui incercat cum poate sa-si rezolve problema si singur (daca acest lucru este posibil), incurajandu-l sa incerce daca si-a pierdut increderea. Iar aici se poate intampla sa gasesti tu insuti cai de a demara astfel de actiuni.
Un cersetor de exemplu, daca poate presta munca, mai de folos i-ar fi daca i-ai oferi sprijinul incurajandu-l sa caute iar daca se arata dezamagit ca-i este refuzata mereu oferta poti incerca sa-i dai sugestii/idei ori chiar te interesezi printre cunoscuti pentru el. E mai de folos decat sa te rezumi la ai oferi o paine ori un ban de cate ori te intalnesti cu el. Il intrebi cum a ajuns in situatia de a cersi, apoi daca iti pare om sincer vezi cum il poti ajuta... E simplu si comod sa-i oferi un ban sau o paine, dar folosul e minim si nu-l scoate din situatia in care se afla. Mai mult, poate gasi oportun a face un obicei din a cauta sa primeasca de-a gata (stim ca a devenit o realitate cotidiana)
Daca poti pune problema ceva mai concret poate gasim si ceva idei... Dar e adevarat, unele situatii pot fi destul de complicate.
Ultima modificare de Oblio (13/12/12 23:06)
|
|
13/12/12 23:04
|
|
Old
Moderator
|
|
Este important ca numai omul duhovnicesc poarta sarcinile altora.
|
|
17/12/12 09:15
|
|
Roxana
membru
|
|
La ce se refera anul de indurare al Domnului?
|
|
21/12/12 06:07
|
|
Old
Moderator
|
|
Este intrebare buna.
Cred ca trebuie sa privim anul de indurare in contextul in care a fost anuntat profetic. Asta inseamna ca-l privim alaturi de o zi a razbunarii.
Este evidenta dimensiunea harului lui Dumnezeu pusa alaturi de dreptate.
As zice parafrazand scrierea catre evrei: "Cum sa stam noi indfiferenti fata de o mantuire asa de mare? "
|
|
21/12/12 11:03
|
|
Roxana
membru
|
|
Luca 4:18-19
„Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns să vestesc săracilor Evanghelia; M-a trimis să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea, şi orbilor căpătarea vederii; să dau drumul celor apăsaţi şi să vestesc anul de îndurare al Domnului.”
..adica "anul" putem sa-l consideram echivalentul perioadei Harului?
|
|
21/12/12 19:19
|
|
Old
Moderator
|
|
Pai, poate sunt ambii pe front, numa ca unu' se lupta iar celalalt face mancare si mai spala vasele. 
|
|
03/01/13 23:48
|
|
Oblio
membru
|
|
M-am gandit si eu ca poate fi vorba de slujire in biserica si de propovaduirea Evangheliei printre idolatrii pagani
|
|
04/01/13 00:16
|
|
Roxana
membru
|
|
Am inteles, multumesc!  Ce stim despre Onisim? Pavel vorbeste foarte frumos despre el..ii spune "inima mea ".
|
|
04/01/13 07:08
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
Roxana a scris:
Am inteles, multumesc!  Ce stim despre Onisim? Pavel vorbeste foarte frumos despre el..ii spune "inima mea ". |
http://www.tanarcrestin.net/forum/viewforum.php?id=60 
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
04/01/13 19:56
|
|
Roxana
membru
|
|
Care este diferenta intre slujiri si chemari?
|
|
03/05/13 23:00
|
|
Oblio
membru
|
|
Pai in functie de context pot fi diferite sau nu...
|
|
04/05/13 10:15
|
|
Old
Moderator
|
|
Pai, e diferita.
Chemare e una, iar slujire e alta.
Multi sunt chemati (la slujire ma refer), dar nu toti slujesc dupa chemarea ce o au. Unii prefera confortul in locul sacrificiului de sine.
Eu as zice asa: Chemarea e cat vrea Dumnezeu sa facem si slujirea e ce facem noi.
|
|
04/05/13 11:11
|
|
irlanda
membru
|
|
Eu zic asa: Chemarea este ce vrea Dumnezeu sa facem si slujirea este ceea ce facem noi cu abilitatile primite de la Domnul in vederea lucrarii de slujire.
|
|
04/05/13 17:18
|
|
Roxana
membru
|
|
Multumesc Oblio si Old. Irlanda, urmatoarea intrebare era legata de lucrare, multumesc.
|
|
05/05/13 15:21
|
|
Oblio
membru
|
|
Old a scris:
Pai, e diferita. |
La Isus nu prea difera una de alta. 
|
|
08/05/13 20:23
|
|
Old
Moderator
|
|
Cred ca nu ai inteles ce am spus. Chemarea e un mandat, un imperativ, o porunca daca vrei, iar slujirea e o actiune. Ca una o poate sau nu urma pe ceralalta, asta-i alta treaba.
|
|
08/05/13 22:29
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|