|
|
|
irlanda
membru
Inregistat: 14/03/08
|
|
Sergentul Vasile Alecsandri
Pe drumul de costise ce duce la Vaslui Venea un om, cu jale zicând în gândul lui: "Mai lunga-mi pare calea acum la-ntors acasa... As vrea sa zbor, si rana din pulpa nu ma lasa!"
Si bietul om, slab, palid, având sumanul rupt Si o camasa rupta bucati pe dedesupt, Pasea tragând piciorul încet, dar pe-a lui fata Zbura ca o lumina de glorie mareata, Si-n ochii lui de vultur adânci, vioi si mari Treceau lucioase umbre de eroi legendari.
Opinca-i era sparta, caciula desfundata, Dar fruntea lui de raze parea încoronata. Calica-i era haina, dar straluceau pe ea Si crucea "Sfântul Gheorghe" s-a "României Stea". Românul venea singur pe drumul plin de soare, Când iata ca aude fanfare sunatoare Si vede nu departe în fata lui venind Un corp de oaste mândra în aur stralucind.
Erau trei batalioane de garda-mparateasca Mergând voios la Plevna cu dor s-o cucereasca. În frunte-i colonelul semet, pe calu-i pag, La bravii sai tovarasi privea ades cu drag, Si inima în pieptu-i batea cu foc, desteapta, Caci el visa, privindu-i, la lupta ce-i asteapta.
Deodat' el da cu ochii de searbadul român Ce stase-n loc la umbra, sub un stejar batrân, Si mult se minuneaza, si nici ca-i vine-a crede Când crucea "Sfântul Gheorghe" pe sânul lui o vede S-opreste regimentul, iar bravul colonel Se-nchina la drumetul, s-apropie de el
Si-i zice cu blândete: "De unde vii, straine?" "Vin tocmai de la Plevna." "Cum e acolo?" "Bine." "Dar aste decoratii cum, cine ti le-a dat?" "Chiar domnitorul nostru s-al vostru împarat."
"Dar pentru care fapte?" "Stiu eu?... Cica drept plata Ca am luat eu steagul redutei... si pe data Cu el, strapunsi de glonturi, ne-am prabusit în sant..." "Dar ce rang ai, voinice?" "Am rang... de dorobant!" Atunce colonelul, dând mâna cu sergentul, Se-ntoarce, da un ordin... Pe loc, tot regimentul Se-nsira, poarta arma, saluta cu onor Românul care pleaca tragând al lui picior.
http://www.trilulilu.ro/doxicilina/ebe5a305278c21
|
|
12/01/09 00:49
|
|
irlanda
membru
|
|
Bradul Vasile Alecsandri
Sus pe culme bradul verde Sub zapada albicioasa Printre negura se pierde Ca o fantasma geroasa,
Si priveste cu-ntristare Cum se primbla prin rastoace Iarna pe un urs calare, Iarna cu sapte cojoace.
El se scutura si zice: "În zadar tu, vrajitoare, Aduci viforul pe-aice, Aduci zile fara soare.
În zadar îngheti pamântul, Ucizi florile si stupii Si trimiti moartea cu vântul Si trimiti foamea cu lupii.
În zadar a ta suflare Apa-n râuri o încheaga, Sterge urma pe carare Si de mine m-i leaga.
În zadar aduci cu tine Corbul negru si pradalnic, Si din codrii cu jivine Faci sa iasa urlet jalnic.
În zadar, urgie cruda, Lungesti noaptea-ntunecoasa Si, râzând de-a lumii truda, Scurtezi ziua luminoasa.
În zadar îmi pui povara De zapada si de gheata. Fie iarna, fie vara, Eu pastrez a mea verdeata!"
http://www.trilulilu.ro/doxicilina/5bfa9e1a715a1f
|
|
14/01/09 01:11
|
|
tamarta
membru
Inregistat: 22/11/06
|
|
Adrian Paunescu- Repetabila Povara
Cine are părinţi, pe pământ nu în gând Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând Că am fost, că n-am fost, ori că suntem cuminţi, Astăzi îmbătrânind ne e dor de părinţi.
Ce părinţi? Nişte oameni ce nu mai au loc De atâţia copii şi de-atât nenoroc Nişte cruci, încă vii, respirând tot mai greu, Sunt părinţii aceştia ce oftează mereu.
Ce părinţi? Nişte oameni, acolo şi ei, Care ştiu dureros ce e suta de lei. De sunt tineri sau nu, după actele lor, Nu contează deloc, ei albiră de dor Să le fie copilul c-o treaptă mai domn, Câtă muncă în plus, şi ce chin, cât nesomn!
Chiar acuma, când scriu, ca şi când aş urla, Eu îi ştiu şi îi simt, pătimind undeva. Ne-amintim, şi de ei, după lungi săptămâni Fii bătrâni ce suntem, cu părinţii bătrâni Dacă lemne şi-au luat, dacă oasele-i dor, Dacă nu au murit trişti în casele lor... Între ei şi copii e-o prăsilă de câini, Şi e umbra de plumb a preazilnicei pâini.
Cine are părinţi, pe pământ nu în gând, Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând. Că din toate ce sunt, cel mai greu e să fii Nu copil de părinţi, ci părinte de fii.
Ochii lumii plângând, lacrimi multe s-au plâns Însă pentru potop, încă nu-i de ajuns. Mai avem noi părinţi? Mai au dânşii copii? Pe pământul de cruci, numai om să nu fii,
Umiliţi de nevoi şi cu capul plecat, Într-un biet orăşel, într-o zare de sat, Mai aşteaptă şi-acum, semne de la strămoşi Sau scrisori de la fii cum c-ar fi norocoşi, Şi ca nişte stafii, ies arare la porţi Despre noi povestind, ca de moşii lor morţi.
Cine are părinţi, încă nu e pierdut, Cine are părinţi are încă trecut. Ne-au făcut, ne-au crescut, ne-au adus până-aci, Unde-avem şi noi însine ai noştri copii. Enervanţi pot părea, când n-ai ce să-i mai rogi, Şi în genere sunt şi niţel pisălogi. Ba nu văd, ba n-aud, ba fac paşii prea mici, Ba-i nevoie prea mult să le spui şi explici, Cocoşaţi, cocârjaţi, într-un ritm infernal, Te întreabă de ştii pe vre-un şef de spital. Nu-i aşa că te-apucă o milă de tot, Mai cu seamă de faptul că ei nu mai pot? Că povară îi simţi şi ei ştiu că-i aşa Şi se uită la tine ca şi când te-ar ruga...
Mai avem, mai avem scurtă vreme de dus Pe conştiinţă povara acestui apus Şi pe urmă vom fi foarte liberi sub cer, Se vor împutina cei ce n-au şi ne cer. Iar când vom începe şi noi a simţi Că povară suntem, pentru-ai noştri copii, Şi abia într-un trist şi departe târziu, Când vom şti disperaţi veşti, ce azi nu se ştiu, Vom pricepe de ce fiii uită curând, Şi nu văd nici un ochi de pe lume plângând, Şi de ce încă nu e potop pe cuprins, Deşi plouă mereu, deşi pururi a nins, Deşi lumea în care părinţi am ajuns De-o vecie-i mereu zguduïtă de plâns.
http://www.trilulilu.ro/hippiepittis/df ... list=18305
[Imi place atat de mult poezia asta.. ]
_______________________________________ "Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea" Iov32:9, 10
|
|
16/01/09 11:08
|
|
irlanda
membru
|
|
Muzica Nichita Stanescu
Deodata au venit pe sub copaci. Duceau cu ei o chitara care lasa în seara o umbra grea, triunghiulara.
Dupa aceea au început sa cânte si melodia a întins spre tine bratele ei reci.
Eu ma uitam în pamânt, în miezul pamântului, sa te zaresc când ai sa treci.
Melodia întindea spre tine bratele ei feline, bratele ei reci, si n-am simtit când te-a-mbratisat cu îmbratisarea pe care uneori ti-o da înserarea, electric si-ntunecat.
Melodia ospata din tine cum ospateaza dintr-o prada o forfota de raci.
Deodata au plecat de sub copaci. Duceau cu ei o chitara cu o umbra grea, triunghiulara, smulsa din seara, rupta din seara.
Când mi-am întors spre tine chipul zazui doar un schelet ce-l lustruia nisipul.
O, draga mea, iubita mea, femeia mea, bine-ai venit dintotdeauna. Ti-am sarutat arcada, sternul, osul suav ce-mpodobeste mâna, scheletul clipei strabatând eternul...
http://www.trilulilu.ro/dorummy/43e879d046a324
|
|
28/01/09 23:54
|
|
irlanda
membru
|
|
Am iubit Nicolae Labis
Am iubit de când mă ştiu Cerul verii, străveziu, Despletitele răchite, Curcubeiele pe stânci Ori pădurile adânci Sub ger alb încremenite. Mi-a fost drag pe bărăgane Să văd fetele morgane Ori pe crestele din munte Joc de trăsnete rotunde, Scurgerea cocorilor, Pacea înălţimilor, Semeţia pinilor Plini de scama norilor.
Am iubit iubirea pură, Floare roşie pe gură Şi în inimă arsură, În priviri zăpezi candide Şi-n piept voci necontenite.
M-a înfiorat ades Tot ce gândurile ţes: Pe al filelor polei Dansuri repezi, legănate, De pe arcuri înstrunate, Săgetarea de idei…
Toată-această măreţie Ne-a fost dată din vecie…
http://www.trilulilu.ro/doxicilina/bc311715ea7d75
|
|
02/02/09 01:59
|
|
irlanda
membru
|
|
Testament Tudor Arghezi
Nu-ti voi lasa drept bunuri, dupa moarte, Decat un nume adunat pe-o carte. In seara razvratita care vine De la strabunii mei pana la tine, Prin rapi si gropi adanci, Suite de batranii mei pe branci, Si care, tanar, sa le urci te-asteapta, Cartea mea-i, fiule, o treapta.
Aseaz-o cu credinta capatai. Ea e hrisovul vostru cel dintai, Al robilor cu saricile, pline De osemintele varsate-n mine.
Ca sa schimbam, acum, intaia oara, Sapa-n condei si brazda-n calimara, Batranii-au adunat, printre plavani, Sudoarea muncii sutelor de ani. Din graiul lor cu-ndemnuri pentru vite Eu am ivit cuvinte potrivite Si leagane urmasilor stapani. Si, framantate mii de saptamani, Le-am prefacut in versuri si-n icoane.
Facui din zdrente muguri si coroane. Veninul strans l-am preschimbat in miere, Lasand intreaga dulcea lui putere. Am luat ocara, si torcand usure Am pus-o cand sa-mbie cand sa-njure.
Am luat cenusa mortilor din vatra Si am facut-o Dumnezeu de piatra, Hotar inalt, cu doua lumi pe poale, Pazind in piscul datoriei tale.
Durerea noastra surda si amara O gramadii pe-o singura vioara, Pe care ascultand-o a jucat Stapanul, ca un tap injunghiat. Din bube, mucegaiuri si noroi Iscat-am frumuseti si preturi noi.
Biciul rabdat se-ntoarce in cuvinte Si izbaveste-ncet pedepsitor Odrasla vie-a crimei tuturor. E-ndreptatirea ramurei obscure Iesita la lumina din padure Si dand in varf, ca un ciorchin de negi, Rodul durerii de vecii intregi.
Intinsa lenese pe canapea Domnita sufera in cartea mea. Slova de foc si slova faurita Imparechiate-n carte se marita, Ca fierul cald imbratisat in cleste. Robul a scris-o, Domnul o citeste, Far-a cunoaste ca-n adancul ei Zace mania bunilor mei.
http://www.trilulilu.ro/dorummy/32397c9c200118
|
|
07/02/09 20:32
|
|
irlanda
membru
|
|
Din parul tau Lucian Blaga
Înţelepciunea unui mag mi-a povestit odată De-un val prin care nu putem străbate cu privirea, Păienjeniş ce-ascunde pretutindeni firea, De nu vedem nimic din ce-i aievea.
Şi-acum, când tu-mi îneci obrajii, ochii în părul tău, Eu, ameţit de valurile-i negre şi bogate ,visez Ca valul ce preface-n mister ,tot largul lumii e urzit din părul tău - Si strig, şi strig, şi-ntâia oară simt Intreaga vrajă ce-a cuprins-o magul în povestea lui.
http://www.trilulilu.ro/marygrey/184b3bc758b0f8
Ultima modificare de irlanda (11/02/09 01:00)
|
|
11/02/09 01:00
|
|
irlanda
membru
|
|
Cantec vechi de luna noua Nichita Stanescu
Iesise-n calea sufletului meu aiurea, din trotuare, Dumnezeu, dar seara grea de stele si de lut ardea pe strazi si nu l-am cunoscut.
In felinarele cu iz de scrum ochi de pisica-mi licareau in drum si pasul greu mi se-asternea natang ...si fluieram asa, ca sa nu plang
Dar tot credeam ca poate viermii moi nu cresc in ochii mei pustii si goi, nici in surasul meu nedaruit si tot credeam ca poate n-am murit.
Iesise-n calea sufletului meu aiurea, din trotuare, Dumnezeu dar nu l-am cunoscut si, gol de gand, trecui asa nainte, fluierand.
http://www.trilulilu.ro/LiveJack/b49e8751087348
Ultima modificare de irlanda (22/02/09 02:00)
|
|
18/02/09 00:42
|
|
irlanda
membru
|
|
Leaganul Lucian Blaga
Eram asa de obosit si sufeream. Eu cred ca sufeream de prea mult suflet. Pe dealuri zorile isi deschideau pleoapele si ochii inrositi de neodihna.
Pierdut - m-am intrebat: Soare, cum mai simti nebuna bucurie de-a rasari?
Si-n dimineata aceea fara somn cum colindam cu pasi de plumb intr-un ungher ascuns am dat de-un legan. Paianjenii-si teseau in el maruntele lor lumi, iar carii-i macinau tacerea.
L-am privit cu gindul larg deschis. era leaganul, in care-o mina-mbatrinita azi de soarta mea mi-a leganat intiiul somn si poate-ntiiul vis.
Cu degetele amintirii mi-am pipait incet, incet, trecutul ca un orb si fara sa-nteleg de ce m-am prabusit si-n hohote am inceput sa pling deasupra leaganului meu.
Eram asa de obosit de primaveri, de trandafiri, de tinerete si de ris. Aiurind ma cautam in leaganul batrin cu miinile pe mine insumi - ca prunc.
http://www.trilulilu.ro/Adicalina/7f6fdf587425c3
|
|
19/02/09 01:11
|
|
irlanda
membru
|
|
Trist cantec de dragoste Nichita Stanescu
Numai viaţa mea va muri pentru mine-ntr-adevăr,cândva. Numai iarba ştie gustul pământului. Numai sângelui meu îi e dor, într-adevăr, De inima mea când o părăseşte. Aerul e-nalt, tu eşti înaltă, Tristeţea mea e înaltă. Vine o vreme când mor caii. Vine o vreme când se-nvechesc maşinile. Vine o vreme când plouă rece Si toate femeile poartă capul tău Si rochiile tale. Vine şi o pasăre mare, albă, Care ouă pe cer luna.
http://www.trilulilu.ro/kempes6/4d18f7dab5c2dd
|
|
22/02/09 02:06
|
|
irlanda
membru
|
|
Amagire Adrian Paunescu
Şi iar a venit primăvara Şi iar ne minţim că-i frumos Şi iar frunzele urcă scara Şi-i verde pămîntul pe jos.
Şi iar calendaru-nfloreşte Şi cîinii ne-aud pe la stîni Dar vai, tot acum, pe muţeşte Mor grabnic atîţia bătrîni.
Vin nopţile scurte de vară Şi păsări se-ntorc de la sud Dar dacă e ultima oară Iluzia verdelui crud ?
Cu lanţuri legate de glezne Oricît de lumină ar fi Noi mergem de-a pururi prin beznă Mereu nelegitimi copii.
Mereu în aceeaşi clipită Urît şi frumos, mort şi viu, Ne paşte o soartă cumplită Nimic nu-nţeleg cei ce ştiu.
Şi iar a venit o părere Şi iar va pleca înapoi Prea mari impozit ne cere Că ninge în suflet la noï.
Dar bine-ai venit, amăgire Mai stai, mai durează un pic Această minţită iubire Oricum e mai mult ca nimic.
http://www.trilulilu.ro/godutza/50c4e1f2edf150
|
|
26/02/09 01:30
|
|
irlanda
membru
|
|
Daca iubesti fara sa speri Mihai Eminescu
Dacă iubeşti fără să speri De-a fi iubit vrodată, Se-ntunecă de lungi păreri De rău viaţa toată.
Şi-ţi lasă-n suflet un amar Şi în gândiri asemeni, Căci o iubire în zadar Cu moartea-i sor- de gemeni.
Dar vindecarea la dureri În piept, în partea stângă-i, De-acolo trebuie să ceri Cuvinte să te mângăi.
Acolo afli adăpost Oricâte se întâmple, Ca ş-un amor care-ar fi fost Viaţa ta o împle.
Căci un luceafăr răsărit Din liniştea uitării Dă orizon nemărginit Singurătăţii mării.
Şi ochiul tău întunecat Atunci îl împle plânsul, Iar ale vieţii valuri bat Călătorind spre dânsul.
Şi dau cadenţe de nespus Durerii tale lunge, Pe când luceafărul e sus Ca să-l nu-l poţi ajunge.
Zâmbeşte trist cu raze reci Speranţelor deşarte: În veci iubi-o-vei, în veci Va rămânea departe.
Ş-a tale zile-or fi cum sunt, Pustii ca nişte stepe; Iar nopţile de-un farmec sfânt Ce nu-l mai poţi pricepe.
http://www.trilulilu.ro/claudia_eugenie/1671359de53a9f
Ultima modificare de irlanda (03/03/09 23:52)
|
|
03/03/09 23:50
|
|
irlanda
membru
|
|
Vei plange mult ori vei zambi Lucian Blaga
Eu, nu mã cãiesc, c-am adunat in suflet si noroi- dar mã gândesc la tine. Cu gheare de luminã o dimineatã-ti va ucide-odatã visul, cã sufletul mi-asa curat, cum gândul tãu il vrea, cum inima iubirii tale-l crede. Vei plânge mult atunci ori vei ierta? Vei plânge mult ori vei zâmbi de razele acelei dimineti, in care eu ti-oi zice fãrã umbrã de cãintã: "Nu stii, ca numa-n lacuri cu noroi in fund cresc nuferi?"
http://www.trilulilu.ro/marygrey/f58e294b6cd88f
|
|
13/03/09 00:12
|
|
irlanda
membru
|
|
Melancolie Lucian Blaga
Un vânt razlet îsi sterge lacrimile reci pe geamuri. Ploua. Tristeti nedeslusite-mi vin, dar toata durerea, Ce-o simt n-o simt în mine, în inima, în piept, Ci-n picurii de ploaie care curg. Si altoita pe fiinta mea imensa lume Cu toamna si cu seara ei,ma doare ca o rana. Spre munti trec nori cu ugerele pline. Si ploua.
http://www.youtube.com/watch?v=fsemdOJq7_w
Ultima modificare de irlanda (20/03/09 00:09)
|
|
20/03/09 00:08
|
|
irlanda
membru
|
|
Izvorul noptii Lucian Blaga
Ti-s ochii-asa de negri, incat seara, Cand stau culcat cu capu-n poala ta, Imi pare,ca ochii tai, adancii, sunt izvorul Din care tainic curge noaptea peste vai Si peste munti si peste sesuri, Acoperind pamantul, c-o mare de-ntuneric. Asa-s de negri ochii tai,lumina mea.
http://www.trilulilu.ro/marygrey/fdb15be94cf4a2
|
|
25/03/09 23:53
|
|
irlanda
membru
|
|
Ultima scrisoare Mihai Beniuc
Sfârsitul a venit fara de veste. Esti fericita? Vad ca porti inel. Am înteles, voi trage dunga peste Nadejdea inutila. Fa la fel.
Nu, nici un cuvânt, nu-mi spune ca-i o forma. Cunosc însemnatatea ei deplin. Stiu, voi aveti în viata alta norma. Eu însa-n fata normei nu ma-nchin. Nu te mai cânt în versuri niciodata.
Mai mult în drumul tau nu am sa ies. Nu-ti fac reprosuri, nu esti vinovata Si n-am sa spun ca nu m-ai înteles. A fost, desigur, numai o greseala. Putea sa fie mult - nimic n-a fost.
În vesnicia mea de plictiseala Tot nu-mi închipui ca puneai vreun rost. Si totusi, totusi, câteva atingeri Au fost de-ajuns sa-mi deie ameteli. Vedeam vazduhul fluturând de îngeri,
Lumina-n noaptea mea de îndoieli. Când degete de Midas am pus, magic, Pe frageda fiinta-a ta de lut, Suna în mine murmurul pelagic Al sfintelor creatii de-nceput.
Vedeam cum peste vremuri se înalta Statuia ta de aur greu, masiv, Cum serioase veacuri se descalta Si-ngenunchiate rânduri, submisiv, La soclul tau dumnezeiesc asteapta
Sa le întinzi cu zâmbet linistit Spre sarutare adorata dreapta 'Nainte de-a se sterge-n infinit.
O, de-am fi stat alaturi doar o ora, Ai fi ramas în auriul vis Ca o eterna roza aurora De neînteles, de nedescris.
Ireversibil s-a-ncheiat povestea Si nici nu stiu de ai sa mai citesti Din întâmplare rândurile-acestea În care-as vrea sa fii ce nu mai esti.
N-am sa strivesc eu visul sub picioare, N-am sa patez cu vorbe ce mi-i drag. As fi putut sa spun: "Esti ca oricare", Dar nu vreau în noroaie sa ma bag.
De-ar fi mocirla-n jurul tau cât haul, Tu vei ramâne nufarul de nea Ce-l oglindeste beat de pofte taul Ce-l tine candid, amintirea mea.
Vei fi acolo pururi neîntinata, Te voi iubi mereu, fara cuvânt, Si lumea n-o sa stie niciodata De ce nu pot mai mult femei sa cânt.
Acolo, sub lumina de mister, Scaldata-n apa visurilor, lina, Vei sta, iubita, ca-ntr-un colt de cer O stea de seara blânda si senina.
Iar când viata va fi rea cu tine, Când or sa te împroaste cu noroi Tu fugi în lumea visului la mine, Vom fi acolo singuri, amândoi.
Cu lacrimi voi spala eu orice pata, Cu versuri nemaiscrise te mângâi. În dulcea lor cadenta leganata Te vei simti ca-n visul tau dintâi.
Iar de va fi, cum simt mereu de-o vreme, Sa plec de-aicea, de la voi, curând, Când glasul tau vreodata-o sa ma cheme, Voi reveni la tine din mormânt.
Iar de va fi sa nu se poata trece Pe veci pecetluitele hotare, M-as zbate-ngrozitor în tarna rece, Plângând în noaptea mare, tot mai mare.
http://www.youtube.com/watch?v=Kdx1-Gm_cL4
|
|
08/06/09 12:53
|
|
irlanda
membru
|
|
Gandacelul Elena Farago
- De ce m-ai prins în pumnul tau, Copil frumos, tu nu stii oare Ca-s mic si eu si ca mă doare De ce mă strangi asa de rău?
Copil ca tine sunt si eu, Si-mi place să mă joc si mie, Si mila trebuie să-ti fie De spaima si de plansul meu!
De ce să vrei să mă omori? Ca am si eu părinti ca tine, Si-ar plange mama dupa mine, Si-ar plange bietele surori,
Si-ar plange tata mult de tot Căci am trait abia trei zile, Indura-te de ei, copile, Si lasa-mă, ca nu mai pot!...
Asa plangea un gandacel In pumnul ce-l strangea să-l rupa Si l-a deschis copilul dupa Ce n-a mai fost nimic din el!
A incercat să-l mai invie Suflandu-i aripile-n vant, Dar a cazut în tarna frant Si-ntepenit pentru vecie!...
Scarbit de fapta ta cea rea Degeaba plangi, acum, copile, Ci du-te-n casa-acum si zi-le Parintilor isprava ta.
Si zi-le ca de-acum ai vrea Să ocrotesti cu bunatate, In cale-ti, orice vietate, Oricat de far-de-nsemnatate Si-oricat de mica ar fi ea!
http://www.trilulilu.ro/aantonio/a6884aa5c6a85d
|
|
11/06/09 02:22
|
|
irlanda
membru
|
|
Despartire Mihai Eminescu
Sa cer un semn, iubito, spre-a nu te mai uita? Te-as cere doar pe tine, dar nu mai esti a ta; Nu floarea vestejita din parul tau balai, Caci singura mea ruga-i uitarii sa ma dai. La ce simtirea cruda a stinsului noroc Sa nu se sting-asemeni, ci-n veci sa stea pe loc?
Tot alte unde-i suna aceluiasi pârau: La ce statornicia parerilor de rau, Când prin aceasta lume sa trecem ne e scris Ca visul unei umbre si umbra unui vis? La ce de-acu-nainte tu grija mea s-o porti? La ce sa masuri anii ce zboara peste morti?
Totuna-i daca astazi sau mâine o sa mor, Când voi sa-mi piara urma în mintea tuturor, Când voi sa uiti norocul visat de amândoi. Trezindu-te, iubito, cu anii înapoi, Sa fie neagra umbra în care-oi fi pierit, Ca si când niciodata noi nu ne-am fi gasit,
Ca si când anii mândri de dor ar fi deserti - Ca te-am iubit atâta putea-vei tu sa ierti? Cu fata spre perete, ma lasa prin straini, Sa-nghete sub pleoape a ochilor lumini, Si când se va întoarce pamântul în pamânt, Au cine o sa stie de unde-s, cine sunt?
Cântari tânguitoare prin zidurile reci Cersi-vor pentru mine repaosul de veci; Ci eu as vrea ca unul, venind de mine-aproape, Sa-mi spuie al tau nume pe-nchisele-mi pleoape, Apoi - de vor - m-arunce în margine de drum... Tot îmi va fi mai bine ca-n ceasul de acum.
Din zare departata rasar-un stol de corbi, Sa-ntunece tot cerul pe ochii mei cei orbi, Rasar-o vijelie din margini de pamânt, Dând pulberea-mi tarânii si inima-mi la vânt...
Ci tu ramâi în floare ca luna lui april, Cu ochii mari si umezi, cu zâmbet de copil, Din cât esti de copila sa-ntineresti mereu, Si nu mai sti de mine, ca nu m-oi sti nici eu.
http://www.trilulilu.ro/Cornelul/c30183d4561b2f
|
|
23/06/09 00:18
|
|
irlanda
membru
|
|
Doina George Cosbuc
Copilo, tu eşti gata De-a pururea să plângi! Şi când eşti tristă, Doino, Tu inima ne-o frângi. Dar nu ştiu cum, e bine Când plângi, că-n urma ta Noi plângem toţi, şi-amarul Mai dulce ni-e aşa. Şi toate plâng cu tine Şi toate te-nţeleg, Că-n versul tău cel jalnic Vorbeşte-un neam întreg.
Pe fete-n faptul serii Le-ntâmpini la izvor, Tu singură stăpână Pe sufletele lor. Le-nveţi ce e iubirea Şi râzi cu ochi şireţi, Deodat-apoi te-ntuneci Şi cântece le-nveţi: Să cânte ziua-n luncă Şi seara când se-ntorc, Când triste-n pragul tinzii Stau singure şi torc.
Când merg flăcăi la oaste Cu lacrimi tu-i petreci Şi stai cu ei, ţi-e milă Să-i laşi pustii, să pleci. Cântând le-aduci aminte De-o fată din vecini, De mame şi de-ogorul Umplut acum de spini. Şi când i-omoară dorul Şi-n jurul tău se strâng, Pui fluierul la gură Şi cânţi, iar dânşii plâng.
E plin de oameni câmpul, Tu, Doino,-n rând cu ei. Moşnegi şi oameni tineri Şi tinere femei Adună fânu-n stoguri Şi snop din spice fac Din scutece copilul Când plânge-n săhăidac Te duci şi-l joci pe braţe Şi-l culci apoi pe sân, Şi-i cânţi s-adoarmă-n umbra Căpiţelor de fân.
Din văi tu vezi amurgul Spre culmi înaintând, Pe coaste-auzi pâraie Prin noapte zgomotând, Şi-asculţi ce spune codrul Când plânge ziua-ncet Ah, toate, Doino, toate Te fac să fii poet. Şi, singură cu turma, Privind pierdută-n zări Spui munţilor durerea Prin jalnice cântări.
Pe deal românul ară Slăbit de-amar şi frânt. Abia-şi apasă fierul În umedul pământ. Tu-l vezi sărman, şi tremuri Să-l mângâi în nevoi. Şi mergi cu el alături Cântând pe lângă boi. Iar bieţii boi se uită Cu milă la stăpân Pricep şi ei durerea Sărmanului român.
Eu te-am văzut odată Frumoasă ca un sfânt, În jur stăteau bătrânii Cu frunţile-n pământ. Cântai, ca-n vis, de-o lume Trăită-ntr-alte vremi, De oameni dragi, din groapă Pe nume vrând să-i chemi. Şi-ncet, din vreme-n vreme, Bătrânii-n jur clipeau Şi mânecile hainei La ochi şi le puneau.
Dar iată! Cu ochi tulburi Tu stai între voinici, Te văd cum juri şi blestemi Şi pumnii ţi-i rădici! Pribegi de bir şi clacă, Copii fără noroc, Tu-i strângi în codru noaptea Sub brazi pe lângă foc. Şi cânţi cu glas sălbatec, Şi-n jur ei cântă-n cor Cântări întunecate Ca sufletele lor.
Când ştii haiduci în codru Te prinzi cu ei fărtat, Li-arăţi poteci ascunse, Pe stânci le-aşterni tu pat. Când pun picioru-n scară, Ţii roibul lor de frâu; Grăbit, când prind ei puşca, Scoţi plumbii de la brâu: Iar când ochesc, cu hohot Tu râzi, căci plumbii moi S-au dus în piept de-a dreptul Spurcatului ciocoi.
Ai tăi suntem! Străinii Te-ar pierde de-ar putea; Dar când te-am pierde, Doino, Ai cui am rămânea? Să nu ne laşi, iubito, De dragul tău trăim: Săraci suntem cu toţii, Săraci, dar te iubim! Rămâi, că ne eşti doamnă Şi lege-i al tău glas, Învaţă-ne să plângem C-atât ne-a mai rămas!
http://www.youtube.com/watch?v=fCO9Vsr1 ... re=related
|
|
10/07/09 19:51
|
|
daaria
membru
Inregistat: 20/05/07
|
|
Invata de la toate... (lirica norvegiana) Invata de la toate sa ai statornic drum. Invata de la flacari ca toate-s numai scrum. Invata de la umbra sa taci si sa veghezi. Invata de la stanca cum neclintit sa crezi.
Invata de la soare cum trebuie s-apui Invata de la piatra cat trebuie sa spui Invata de la vantul ce adie pe poteci. Cum trebuie prin lume de linistit sa treci.
Invata de la toate caci toate-ti sunt surori, Cum treci frumos prin viata, Cum poti frumos sa mori!
Invata de la vierme ca nimeni nu-i uitat.. Invata de la nufar sa fii mereu curat. Invata de la flacari ce-avem de ars in noi. Invata de la ape sa nu dai inapoi.
Invata de la umbra sa fii smerit ca ea. Invata de la stanca sa-nduri furtuna grea. Invata de la soare ca vremea sa-ti cunosti. Invata de la stele ca-n cer sunt multe osti.
Invata de la greier cand singur esti, sa canti. Invata de la luna sa nu te inspaimanti. Invata de la vulturi cand umerii ti-s grei. Si du-te la furnica si vezi povara ei.
Invata de la floare sa fii gingas ca ea. Invata de la oaie sa ai blandetea sa. Invata de la pasari sa fii mai mult in zbor. Invata de la toate ca totu-i trecator.
Ia seama fiu al jertfei prin lumea-n care treci Sa-nveti din tot ce piere cum sa traiesti in veci!
http://www.youtube.com/watch?v=FRBE51cOzSI
|
|
03/09/09 02:34
|
|
irlanda
membru
|
|
E totul randuit sa se intample Geroge Tarnea
Cum sa traiesti frumos fara iubire, Cum sa visezi,sa umbli,ori sa zbori, Cum sa cuprinzi nelinistea din zori Si pacea din amurg dintr-o privire?
Cum sa inoti prin marile de flori, Cum sa te bucuri de intreaga fire Si viata ta sa-si afle implinire Fara minunea care da fiori?
E totul randuit sa se intample- Cu simplitatea unei adieri- Cand de lumina sufletul se umple,
Dar daca-n schimbul sterpei mangaieri Ghetarii urii se ivesc la tample, Nu-ti vei afla iertarea nicaieri.
http://www.trilulilu.ro/foreveryoung/b2b3b728a01d3f
|
|
08/09/09 01:15
|
|
daaria
membru
|
|
A cazut o frunza-n calea ta –Constantin Draghici
A cazut o frunza-n calea ta Ratacind pe-a vantului aripa Ai zarit-o si-n aceasi clipa Ai strivit-o calcand peste ea
N-avea grai sa strige-n urma ta Nici putere sa spuna cat o doare Si-a ramas pierduta pe carare Ploi si vant trecut-au peste ea
Statea lipita de pamant si se-ntreba Ce-ar face daca vantul ar lua-o Si-o clipa-n palma ta ar aseza-o Dar a ramas acolo undeva
A cazut o frunza-n calea ta Si cine stie cate-or sa mai cada Dar n-ai sa stii nicicand Si nu-ti va da prin gand Ca prima frunza ce-a cazut in drumul tau Am fost eu...
http://www.trilulilu.ro/cristimedia/88deabdd1899a8
|
|
11/09/09 09:49
|
|
irlanda
membru
|
|
Nu am moarte cu tine nimic Grigore Vieru
Nu am, moarte, cu tine nimic, Eu nici măcar nu te urăsc Cum te blestema unii, vreau să zic, La fel cum lumina pârăsc.
Dar ce-ai face tu şi cum ai trăi De-ai avea mamă şi-ar muri, Ce-ai face tu şi cum ar fi De-ai avea copii şi-ar muri?!
Nu am, moarte, cu tine nimic, Eu nici măcar nu te urăsc. Vei fi mare tu, eu voi fi mic, Dar numai din propria-mi viaţă trăiesc.
Nu frica, nu teamă, Milă de tine mi-i, Că n-ai avut niciodată mamă, Că n-ai avut niciodată copii
http://www.trilulilu.ro/enigma_noptii/28cf275bbf20e3
|
|
15/09/09 00:57
|
|
Si totusi exista iubire
membru
Inregistat: 11/09/09
|
|
Telefonul din colţul străzii Cristian Popescu
Noaptea,dacă introduci în telefonul din colţul străzii o scoică în loc de monedă, o scoică mică, albă, neciobită,culeasă vara , pe plajă, în loc de ton vei auzi minunatul sunet al valurilor. Apoi poţi forma orice număr şi-ţi va răspunde , te va chema în glas de sirenă. Noaptea, dacă introduci în telefonul din colţ o petală de trandafir în loc de monedă, în loc să auzi tonul vei simţi minunatul miros de fân cosit şi liliac înflorit. Formând orice număr o voce blândă de bătrână îţi va explica liniştit cum se face cea mai grozavă dulceaţă de trandafiri. Noaptea , dacă sufli în telefonul din colţ fum de ţigară în loc să introduci o monedă, în loc de ton din receptor va izvorî ceaţa , ceaţa caldă care te va cuprinde întreg, va umple încet strada, casele, se va agăţa de crengi ca pânzele de păianjen. Noaptea, dacă introduci în telefonul din colţul străzii o monedă de un leu , trebuie câteodata să baţi cu pumnii în telefon până iţi vine tonul şi formând numărul de acasă îţi va răspunde nevasta : că unde umbli până la ora aia, că ea nu-ţi mai încălzeşte mâncarea, că ea te lasă.
Ultima modificare de Si totusi exista iubire (03/10/09 21:18)
_______________________________________ ,,Împarte, Doamne, cu mine durerea Din lacrima care Te strigă''
|
|
03/10/09 21:17
|
|
daaria
membru
|
|
Ce-i viata ta? -Costache Ioanid
Ce-i viata ta? E o penita Cu care scrii mereu pe-un drum. Si-apoi la ultima portita Tot ce-ai scris tu ca pe-o tablita, Nu se mai sterge nicidecum.
Si vorbe-n vant si fapte rele Raman pe veci ca-ntr-un album. Pazit e scrisul tau de stele. De-ai pune mari intregei sa-l spele, Nu se mai sterge nicidecum.
In ceaul greu de judecata Iti vei citi intregul drum. Si vei zbucni in plans deodata. Dar nici o slova-nlacrimata Nu se mai sterge nicidecum.
N-o poate sterge decat sange, Dar sange sfant si nu oricum. Ce inger trupul sau va frange? Si-astfel, ce-ai scris, oricat ai plange, Nu se mai sterge nicidecum.
Isus cel drag veni din zare Ca tu sa scapi din foc si fum! Prin El trecutul tau dispare. Dar daca azi nu-I ceri iertare, Nu se mai sterge nicidecum.
Isus pe lemn rabda arsita. Isus e pretul tau acum. Prin El esti alb ca lamaita. Si tot ce-a scris candva penita Nu se mai vede nicidecum...
http://www.youtube.com/watch?v=96JOTpJ0 ... re=related
|
|
13/10/09 15:07
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
|
|
|
|
|
|
|
Mergeti la
|