TANARCRESTIN.net
 




Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Crestinismul/Dumitru Cornilescu Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini: 1
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
Probabil ca toti am auzit de Dumitru Cornilescu. Este autorul unei traduceri in limba romana a Bibliei, realizata in 1921. Aceasta traducere este cea mai raspandita in bisericile protestante si neoprotestante.
Sunt multe lucruri pe care as putea sa le spun despre el, despre viata si despre activitatile lui, despre ceea ce il pasiona pe el, dar cred ca ar fi mai bine sa ofer fiecaruia ocazia de a spune ceea ce stie despre el.
Stiu ca parerile sunt impartite, mai ales intre Biserica Ortodoxa si protestanti-neoprotestanti.
Cei din urma il prezinta pe D.C. ca pe un teolog ortodox care s-a intors la Dumnezeu in urma traducerii Bibliei si a aflarii multor adevaruri care ii erau ascunse printre randuri inainte. BOR nu-l recunoaste ca preot, calugar ortodox, ci doar afirma faptul ca a fost o simpla persoana care avea diploma in teologie.
Au aparut multe dispute si se spune ca a fost indemnat sa plece din tara. El s-a dus in Elvetia, unde a si murit in anul 1975.

Astept parerea voastra si cat mai multe detalii despre viata lui Dumitru Cornilescu


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

01/02/09 20:45

   
mikhael
membru

Locatie: sibiu, romania
Inregistat: 16/01/09
Mie mi-au placut niste pasaje din marturia lui personala.simple si la obiect:

"Când am ajuns la versetul acela din epistola cãtre Romani care spune cã „toti sunt socotiti neprihãniti fãrã platã", am zâmbit si am zis: „ Ce ciudat! Cartea aceasta este plinã de lucruri care se bat cap în cap. Pânã acum am vãzut cã toþi sunt pãcãtosi, osânditi sã meargã în iazul de foc si acum deodatã, iatã-ipe toti «socotiti neprihãniti fãrã platã». Care este deosebirea?" si citind mai cu luare aminte versetul acesta am vãzut cã era o deosebire. Da, „socotiti neprihãniti fãrã platã", dar prin credinþã în sângele lui Isus Hristos, pe care Dumnezeu L-a dat ca o jertfã de ispãsire pentru pãcate." mi-am zis eu, „adevãrat? Pentru pãcate a murit Hristos?"

"Dar ce-mi foloseste mie lucrul acesta, când eu sunt un pãcãtos si pãcatele mele nu sunt iertate? Da, dar dacã a murit pentru pãcatele întregii lumi, mi-am zis eu, a murit si pentru pãcatele mele, fiindcã si eu sunt unul din lume"

"Bun", mi-am zis eu, „tocmai asta este ce-mi mai trebuia, îmi place sã am o persoanã vie cãreia sã-i pot vorbi. "Dar cea mai mare bucurie a mea a fost când am descoperit cã El nu este numai un Prieten viu cãruia îi pot vorbi, ci cã în Mântuitorul cel viu am puterea sã biruiesc pãcatul"

Ultima modificare de mikhael (01/02/09 21:38)


_______________________________________
Oare cand vine Domnul sa ne ia?

01/02/09 21:35

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
A fost la seminar si invatat pentru a deveni preot. Nu-L cunostea personal pe Dumnezeu, dar considera ca Il iubeste. A inceput sa citeasca foarte mult si cu fiecare carte pe care o citea se intreba tot mai mult in legatura cu viata aceasta. A ramas surprins de ceea ce citea si a observat ca era o mare diferenta daca privea la viata lui. Atunci era si mai hotarat sa se faca preot si sa le vorbeasca celorlalti despre o viata traita alaturi de El.
Inca de cand era la seminar a inceput sa traduca anumite capitole din carti sau chiar carti intregi. Cand era la Universitate din banii pe care ii primea ca pedagog la seminar si cantaret la biserica, a inceput sa tipareasca unele carti si sa le imparta prin tara. Asepta sa se produca astfel schimbarea in primul rand la el. astepta sa vina acea viata despre care citea. a remarcat ca se vorbea in acele carti foarte mult despre Biblie. dar ii displacea sa o citeasca, datorita traducerii proaste si a expresiilor mult prea dificil de inteles.
A inceput sa traduca Evanghelia dupa Matei pentru el. Cautand anumite cuvinte in dictionar, si-a dat seama ca incepe sa descopere anumite adevaruri ascunse. A gasit alte pareri despre anumite lucruri obisnuite. A observat ca se vorbeste mult despre pacat, dar el nu stia sa precizeze ceea ce inseamna cu adevarat pacatul. Au inceput sa apara tot felul de framantari si intrebari si a continuat sa traduca si celelalte carti ale Bibliei. Nu cunoastea calea mantuirii si nu intelegea multe lucruri din Biblie. Continuand sa citeasca si sa traduca a reusit sa-L cunoasca cu adevarat pe Dumnezeu.  [atat pt azi :D ]


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

01/02/09 22:07

   
mototey
membru

Locatie: Mutat: Suceava - România
Inregistat: 11/12/06
"Intre anii 1919 si 1925, printesa Calimachi l-a angajat pe Dumitru Cornilescu - un tanar absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti - sa faca o noua traducere a Bibliei in romaneste la zi. Aceasta traducere a vazut lumina tiparului prin grija Societatii Biblice Britanice, in mai multe editii"

Vasile Talpos, Studiu Introductiv in Legea, Istoria si Poezia Vechiului Testament (Bucuresti: Editura Didactica si pedagogica, 1999), pag. 36


asta am citit pregatindu-ma pentru examen... si ma gandeam sa o postez pe forum... iata ca am postat-o acum... :)


_______________________________________
Omul de care se foloseste Dumnezeu

03/02/09 09:49

Site web  
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
Da. Stiu ca printesa Calimachi l-a provocat pe Cornilescu sa faca o noua traducere a Bibliei. Astfel s-a produs si schimarea lui, dar a adus dupa sine si multe incidente. S-a declansat o criza in randul ierarhiei centrale Ortodoxe care a condus la caterisirea tanarului calugar si punere la index a traducerii lui D.C. , chiar daca toti o recomandasera deja ca fiind cea mai buna traducere. Lucrarea lui a facut impresie buna tuturor, dar Biserica Ortodoxa a constatat ca sunt multe schimbari majore la anumite versete. Traducerea a fost declarata eretica si a fost recomandat ortodocsilor sa n-o mai foloseasca.

_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

03/02/09 14:29

   
mikhael
membru

Locatie: sibiu, romania
Inregistat: 16/01/09
A plecat din tara la sfatul patriarhului Miron Cristea care il pretuia f mult pe Cornilescu. Dumitru fusese provocat la duel de generalul Rusescu , a carei sora frecventa adunarile de la Cuibul cu barza. Generalul se simtise insultat cand a  aflat ca e un pacatos si nicidecum un credincios.La 1 iulie 1923 Dumitru Cornilescu a plecat împreunã cu Tudor Popescu în concediu, în Germania , susutinut finaciar de printesa Callimachi. Aici a vizitat mai multe case de crenciosi, in germania  si elvetia, timp in care a vorbit oamenilor, pastorii protestanti au aflat de viata si lucrarea lui si s-au strans bani pentru el de la credinciosi.

_______________________________________
Oare cand vine Domnul sa ne ia?

03/02/09 15:19

   
saved
membru

Locatie: Barlad
Inregistat: 11/07/08
Citesc cu placere aceste randuri.. Domnul sa va bincuvanteze.

03/02/09 19:06

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
Am trecut direct la lucrarea lui, dar am sarit peste pasi importanti din viata lui D.C. Cine a fost el mai exact?

Dumitru Cornilescu s-a nascut din parinti crestini ortodocsi, în comuna Slasoma, jud. Mehedinti, la data de 4 aprilie 1891. Tatal sau era invatator, iar mama casnica. Amandoi bunicii lui fusesera preoti.
Dumitru urmeaza scoala primara în comuna natala, sub ingrijirea tatalui sau. Dupa terminarea scolii primare, pleaca la Bucuresti pentru a urma cursurile Seminarului Teologic Ortodox, incercand sa continue traditia preoteasca din familia sa.
Il caracteriza o mare sete de cunoastere, era un om dintr-o bucata si nu concepea sa faca ceva pe jumatate. Pasionat cititor, rascolea toate cartile sfinte care-i veneau la indemana: mai intai din mica biblioteca a tatalui sau, biblioteca seminarului si marile biblioteci bucurestene, iar apoi si din strainatate. Cauta cu inversunare ceva, despre care nimeni nu-i putea spune nimic: era mesajul Evangheliei pe care nu-l aflase inca . Era avid preocupat de mantuirea sufletului sau si ale celor din tara lui.
Intre 1912-1916 frecventeaza biserica "Cuibul cu barza" din Bucuresti, unde preotul Tudor Popescu deja propovaduia prin predicile sale idei religioase protestante. Evident, Tudor Popescu devine un model pentru studentul Cornilescu, de la acesta învatând a predica.

Cei 4-5 ani în care a tradus Biblia raman pentru toti cei care l-au cunoscut pe Dumitru Cornilescu, o enigma. Nimeni nu stie multe lucruri cu privire la această perioada din viata lui. Cum a fost posibil ca un singur om, intr-un timp atat de scurt, sa faca o lucrare atat de mare, de grea si de importanta? Niciodata nu se mai intamplase asa ceva. Nu numai ca a realizat aceasta lucrare singur, intr-un timp record si fara sa aiba o pregatire speciala, dar era si bolnav, traia intr-o tara cu posibilitati reduse si mai ales era in necunostinta totala despre elementele esentiale ale mantuirii. Toate aceste carente trebuiau sa fie rezolvate din mers si au fost rezolvate! Cum a fost posibil? Desigur ca daca privim la Dumnezeu ca autor al acestei lucrari, nimic nu mai pare extraordinar. Dumnezu si-a folosit resursele Lui pentru a aduce lumina in acest colt de lume cuprins de intuneric.
Au urmat apoi cativa ani in care calugarul solitar s-a manifestat ca un exceptional organizator, energic si efervescent. Ocupandu-se de tiparirea Bibliei a avut de-a face cu oficialitatile din tara si de peste hotare, cu cele mai de seama fete bisericesti, pe care a trebuit sa le infrunte fara compromisuri.
In toata activitatea pe care a dus-o in anii aceia a fost neobosit, navalnic, inepuizabil; un canal deschis prin care Dumnezeu isi revarsa pe pamantul Romaniei un belsug de binecuvantari spirituale.
A venit insa un moment în care Dumnezeu a socotit ca rolul lui Dumitru Cornilescu in aceasta lucrare si in acest loc s-a sfarsit. De aceea l-a luat din tara lui, dintre putinii prieteni credinciosi pe care si-i facuse, din familia lui, din adunarea care abia se infiripase si l-a pus în alt loc, in Elvetia.
In toti anii pe care i-a petrecut departe de tara natala, Domnul Isus a fost pentru Dumitru Cornilescu nu numai un mantuitor, ci si Cel mai bun prieten al sau. Iata ce a lasat scris: "În Isus găsim plinătatea unei prietenii adevărate, de fond... Eu am găsit în Mântuitorul meu un prieten căruia îi spun totul, cu care împart totul. Nu este nimeni în această lume mare, care să merite mai mult ca El încrederea mea. Prietenia Lui mă umple de o fericire negrăită. Cum aş putea să mă simt vreodată singur sau sărac alături de El?"

Pentru mine, Dumitru Cornilescu a fost un om simplu, dar care a ales sa se lase prelucrat de El.


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

03/02/09 19:49

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
Inca două lucruri importante în legătură cu viaţa de părtăşie cu Domnul, găsite în meditaţiile lui: "Credinciosul transformă toate experienţele vieţii lui în valori veşnice; întocmai ca un arbore care îşi pregăteşte, din toate sărurile pământului, hrana sa."

Dar care este drumul spre viaţa de părtăşie intimă cu Dumnezeu? Răspunsul e simplu: "Există un singur drum care duce la această părtăşie; drumul ascultării." Dar ce este ascultarea? Dumitru Cornilescu a învăţat de la Prietenul său, Isus şi ne spune şi nouă: "Şi ce jertfă a fost pentru Fiul lui Dumnezeu să se facă Fiul omului!...Parcă-L aud pe Tatăl zicând: Du-te, Fiule şi scapă pe păcătoşii pe care i-am pedepsit în mânia Mea! Pedeapsa e grea, mânia împotriva păcatului e mare, dar Tu poţi şi trebuie să-i scapi din ea, prin moartea şţi sângele Tău! Şi parcă îL aud pe Fiul răspunzând: Da, Tată, vreau din toată inima, vreau să fac ce zici Tu. Ce vrei Tu este ce vreau şi eu."

Pentru încheiere încă câteva scurte meditaţii:

"A şti să asculţi de Dumnezeu înseamnă să fii de acord ca El să-ţi coordoneze toate planurile tale omeneşti."

"Acela care stă să discute un ordin divin, nu este demn de numele de creştin."

"Este foarte important să ştim să mergem cu Dumnezeu: fără să grăbim pasul şi fără să rămânem în urmă."

"Domnul Isus nu vrea să fie pentru noi o idee abstractă, în care să credem doar, ci o Persoană vie, care este în ficare zi cu noi – până la sfârşitul veacului."

"Nu este totul să ai credinţă. Nu este esenţial ca această credinţă să fie mare. Important este ca slăbiciunea noastră să se bizuie totdeauna pe Mântuitorul."

"Vom fi miraţi de valoarea pe care o vor căpăta greutăţile pe care le-am întâlnit aici, jos, pe pământ. Ele sunt instrumentele transformării noastre după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu,"

"În fond care este preţul unei vieţi creştine? Singurul răspuns exact este: totul. Nu este suficient să-I dăm lui Dumnezeu jumătate, un sfert, sau trei sferturi din viaţa noastră. Nu! Dumnezeu pretinde să-I dăm inima întreagă. Trebuie să dăm totul ca să primim totul. Ce trebuie să înţelegem prin acest tot pe care îl aşteaptă Dumnezeu de la noi? Tot înseamnă foarte exact,tot. Dumnezeu nu face jocuri de cuvinte."

Să apreciem, dragi creştini, eforturile tuturor înaintaşilor noştri pe care Dumnezeu i-a folosit pentru a ne transmite mesajul Său. Amin.

[Spicuiri din cartea "Viaţa şi Lucrarea lui Dumitru Cornilescu" de Alexandru Măianu.]


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

03/02/09 19:52

   
Pagini: 1    



Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson




© 2005-2018 TANARCRESTIN.net