TANARCRESTIN.net
 




Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Mica enciclopedie/Florile Moderat de antonela, feedback  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 ... 5
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
M-am gandit sa postez despre flori, deoarece imi plac foarte mult. E important sa cunoastem  simbolul  florilor si al  culorilor lor, cum sa le oferim, dar si cum trebuie sa le primim, cum sa le ingrjim ...

Semnificatia florilor este importanta pentru cel care daruieste. Inainte sa oferiti un buchet de flori, cititi cu atenie pentru ca mesajul sa fie inteles de cel care il primeste. Florile au diferite sensuri: depinde de culoare, forma florii, daca este boboc, perioada in care este oferita, etc. Cea care primeste buchetul va analiza toate aceste mici detalii care poate pentru o alta persoana trec neobservate. Semnificatia florilor ne ajuta sa desprindem mesajul incifrat al celui care ofera un buchet de flori.

Cupe albe sangerii,
Stau pe lujere înfipte,
Parc-ar fi niste faclii!
Hei, ghiceste-le, de stii!

LALELE




Laleaua (Tulipa) este un gen care cuprinde aproximativ 100 de specii de plante cu flori din familia Liliaceae. Sunt originare din sudul Europei, nordul Africii şi Asia, din Anatolia şi Iran (unde floarea este reprezentată pe drapelul naţional) până în China şi Japonia. Zonele cele mai diversificate în ceea ce priveşte speciile de lalele sunt Munţii Pamir, Munţii Hindu Kush şi stepele din Kazakhstan.

Semnificatia lalelelor:

Lalea                Rosie                              Dragoste
Lalea                Galbena                          Stralucire in viata


Pentru a va declara dragostea, nu ezitati sa oferiti lalele! :)

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Lalea

Ultima modificare de antonela (30/06/09 15:04)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

06/06/09 12:45

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Trandafirul




Trandafirul ca simbol

Aceasta floare delicata este considerat a fi cel mai expresiv simbol al iubirii, exprimand toate posibilele nuante pe care le poate lua sentimentul de dragoste: pasiune, suferinta, gelozie, etc ...
In acelasi timp, trandafirul mai inseamna si iubire tragica, despartire:
- in Antichitate, trandafirul era floarea funerara a femeilor; pe mormintele sotiilor, romanii asezau flori zdrobite, simbol al
  inimii indurerate;
- tot la romani exista o sarbatoare a intregii comunitati in care se celebra ziua stramosilor - sarbatoarea purta numele de Rosalia, pentru ca trandafirul era floarea spiritelor; de la aceasta sarbatoare vine numele romanesc al Rusaliilor.

In afara de romani, si grecii, egiptenii si celtii cunosteau semnigicatia funerara a florii. La celti, un arbust de trandafri alb, sadit pe mormantul celor dragi, simboliza pacea si fericirea in lumea de dincolo.
Biserica a acceptat cu greu trandafirul printre simbolurile crestine, din cauza folosirii ei in cadrul ritualurilor pagane, mai ales la celebrarea zeilor dragostei. Datorita spinilor sai, trandafirul a devenit un simbol al patimilot lui Iisus, astfel ca trandafirul rosu semnifica martiriul. Sfanta Maria este numita de catre catolici ROSA MYSTICA, si multi sfinti sunt infatisati in iconografia crestina catolica purtand flori de trandafiri in maini sau pe cap, in forma de coroana. In plus, statuile unor sfinti sunt impodobite cu ghirlande de trandafiri in zile de sarbatoare.
Printre alte numeroase simboluri ale florii, mai exista o semnificatie destul de ciudata - confidentialitate, secret, tacere -, care dateaza din epoca romana si care isi trage insemnatatea din evenimente reale: banchetele romane, care erau un bun pretext pentru intruniri politice cu caracter secret si unde se puneau la cale aliante si comploturi. La aceste banchete, trandafirul juca un rol important: petale de trandafir erau raspandite peste tot, in havuzuri curgea apa de roze si toti invitatii se impodobeau cu trandafiri. Existau camere secrete pentru intruniri politice care erau si ele pline de roze. Tot ce se discuta aici avea un caracter confidential, de unde sintagma "sub rosa" (sub trandafiri), cu inteles de TAINA.

Semnificatia trandafirilor:

Trandafirii Rosii  Dragoste, frumusete, curaj si respect!
Trandafirii Albi  Puritate si inocenta, tacere san complicitate, de asemenea inchinare si umilinta...
Trandafirii Roz  Apreciere, recunostinta, compatimire, fericire deplina, admiratie!
Trandafirii Galbeni  Bucurie, prietenie, incantare, promisiunea unui nou inceput!
Trandafirii - Boboci rosii  Un simbol al puritatii si dragalaseniei!
Trandafirii - Boboci Albi  Un simbol al tineretii adolescentine.
Trandafirii Rosii si Albi  Daruiti impreuna, semnifica unitate.

Ingrijirea trandafirilor

Cand trandafirii s-au ofilit prea repede, se cufunda complet intr-un recipient cu apa si se lasa cel putin o ora sau mai mult, pana isi revin. Scurtati-le tijele inainte de a-i repune in vaza. In general, floarea “cade” prematur din  cauza unei “pungi” de aer formate in tija, daca taiatul nu s-a facut sub apa.

sursa: www.floridevis.ro

Ultima modificare de antonela (30/06/09 15:03)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

08/06/09 20:13

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Garoafele



Garoafele sunt un gen de plante care infloresc anual, de doua ori pe an sau in continuu. Garoafa are frunze ascutite, lanceolate, de culoare gri-verzui, asezate de-a lungul tulpinii; frunzele se intorc usor in afara. Florile pot fi parfumate, simple sau duble, de mai multe culori. Exista multi hibrizi de garoafa care nu au parfum, dar au o varietate mai mare de culori. Garoafele infloresc mai ales in perioadele cu temperaturi mai scazute ale anului, la inceputul iernii. Sunt plante perfecte pentru gradina, dar si ca flori taiate. Daca sunt ingrijite corespunzator, garoafa rezista in glastre chiar si o luna.

Originare din Eurasia, garoafele sunt unele din cele mai populare flori de gradina si se numara prin cele aproape 300 de specii de plante anuale, bianuale sau perene ale genului Dianthus. Exista sute de varietati si hibrizi. In limba greaca, "dianthus" inseamna "floarea lui Zeus" sau "floarea divina".

Garoafele pot atinge 60-90 cm inaltime, desi majoritatea varietatilor cultivate in gradina ating 25-50 cm.

Ingrijire si cultivare

Garoafa este printre cele mai cautate flori; ele au atat valoare comerciala cat si ornamentala. Gradinarii nu stiu in general tehnicile de cultivare a garoafelor si conditiile de care au nevoie acestea. Garoafele sunt potrivite ca plante de bordura, in straturi, in gradini cu rocarie si chiar in ghivece. Ele se gasesc intr-o varietate de culori cum ar fi rosu, caramoziu, portocaliu, violet, galben, roz, alb, crem, etc.

Garoafele au nevoie de pamant fertil, usor alkalin sau neutru din punctul de vedere al pH-ului, usor drenabil si de 4-5 ore de plin soare, zilnic.

Pamantul trebuie sa fie umed. Evitati sa udati in exces florile, pentru ca acest lucru va duce la ingalbenirea foliajului. Pentru ca sa infloreasca in continuu, garoafele trebuie tratate usor cu o substanta fertilizatoare lichida (10-10-10), la fiecare 6-8 saptamani. Florile trecute, ofilite, trebuie inlaturate repede pentru a incuraja inflorirea continua.

Un alt aspect important este ciupirea florilor. Garoafele trebuie ciupite pana au numai 6 noduli pe fiecare tulpina - aceasta operatie incurajeaza dezvoltarea tulpinilor laterale, ramificatia tufei in general. La fel, si tulpinile laterale trebuie ciupite. Nu uitati ca daca tufa are mai multe tulpini, va avea si mai multe flori. De asemenea, la inceput, planta trebuie legata de un bat pentru a creste dreapta. Daca se doresc flori mai putine, la capatul unei tulpini lungi, atunci garoafa se ciupeste o data, cand are 15 cm inaltime, si apoi inca o data cand tulpinile laterale au 10-15 cm (cam la 4 saptamani dupa prima "ciupire"). Odata plantata, garoafa trebuie udata la fiecare 5-7 zile. In ghiveci, udarea trebuie facuta la 3-5 zile.

Daca garoafa este crescuta la planta de apartament, trebuie sa aveti mare grija la conditiile de temperatura si umiditate din incaperea in care este asezat ghiveciul. Aerul prea uscat dauneaza foarte mult garoafelor; acest lucru se poate regla prin stropirea frunzelor si asezarea ghiveciului intr-o pozitie in care sa nu fie expusa la surse de caldura sau la soare direct.

Semnificatia garoafelor

Garoafa           Rosie                              Inima mea tinjeste dupa tine
Garoafa           Roza                               N-am sa te uit niciodata
Garoafa           Alba                                Dulce si draguta

sursa: www.gradinamea.ro

Ultima modificare de antonela (30/06/09 15:04)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

10/06/09 19:11

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Crizantema



Crizantemele sunt un gen de flori (Chrysanthemum), format din aproximativ 30 de specii de of plante perene, aparţinând familiei Asteraceae, native Asiei şi Europei de nord-est.

Istorie

Crizantemele au fost cultivate în China încă din secolul al XV-lea î.Hr. Un oraş antic chinez a fost numite Ju-Xian, în traducere "oraşul crizantemă". Planta a fost introdusă în Japonia probabil în secoul al VIII-lea a.d., iar împăratul a adoptat-o ca sigiliu imperial. În Japonia există un "Festival al Fericirii" dedicat florii.

Floarea a fost adusă în Europa în secolul al XVII-lea. Linnaeus a numit-o conform prefixului grecesc chrys-, care înseamnă auriu (culoarea iniţială a florilor), şi -anthemon, însemnând floare.


Lumina:

Sunt plante ce iubesc lumina, ce traiesc pe terase sau in gradina, la lumina multa, dar fara soare direct. Pentru o crestere echilibrata, se recomanda rasucirea periodica cu 90 de grade a ghiveciului.

Temperatura:

Crizantema in ghiveci traieste confortabil pe terase acoperite, descoperite sau scoasa din ghiveci si plantata direct in gradina. Se simte bine la temperaturi racoroase, de 5-10 grade Celsius.

Umiditate:

Umiditatea atmosferica medie sau ridicata este propice dezvoltarii bune a crizantemei. Este necesar sa fie amplasata intr-un spatiu bine aerisit, dar ferita de curenti puternici de aer.

Sol si udare:

Este recomandat un substrat bine drenat, nisipos, dar cu un continut bogat de substante organice, care sa retina suficienta umiditate.

Se uda des, se mentine pamantul permanent umed, dar nu ud. Se fertilizeaza saptamanal in perioada de inflorire, cu o dilutie slaba de stimulent de inflorire.


Pentru evitarea putrezirii in ghiveci, nu se recomanda udarea in exces sau stagnarea apei in farfurioara.

Inmultire:

Se inmulteste relativ usor prin butasi care se planteaza primavara.

Conditii speciale:

Pentru obtinerea de forme deosebite, se recomanda tunderea periodica pentru ajustarea formei si indepartarea florilor trecute, iar toamna tarziu se recomanda o tundere relativ severa. In conditii bune de ingrijire, se pastreaza si anul urmator.
Se poate dirija cresterea sub forma sferica sau sub forma de bol pe tulpina.

Crizantema este sensibila la atacul paduchilor de frunze, de aceea se va examina periodic si se va interveni cu produse fitosanitare la primele semne ale aparitiei daunatorilor.

Crizantema impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Este si o planta-simbol care, in religia catolica, se utilizeaza toamna pentru impodobirea mormintelor celor dragi.

Semnificatia crizantemelor

Crizantema      Rosie                              Te iubesc
Crizantema      Alba                                Adevar
Crizantema      Galbena                          Iubire neimpartasita

surse: http://ro.wikipedia.org/wiki/Crizantem%C4%83
       www.eva.ro

Ultima modificare de antonela (30/06/09 15:05)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

11/06/09 19:58

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Gerbera




Gerbera este o planta cu flori de culori vibrante. Exista in jur de 40 de specii, raspandite din Africa, Madagascar si pana in Asia tropicala si America de Sud. Florile au intre 10 si 25 cm diametru, pat fiecare planta are mai mult de 10 frunze de culoare verde, aranjare intr-o coroana paralelea cu pamantul.

Gerbera poate fi plantata in gradina, in ghivece individuale sau in ghivece decorative, la un loc cu alte specii de plante. Exista multi hibrizi si culorile variaza la fel de mult - de la alb, crem, galben, portocaliu - rosiatic, pana la purpuriu sau violet. Gerbera se cultiva de obicei in sere si este foarte o floare taiata foarte indragita. Infloreste toata perioada anului.

Ingrijire si cultivare

Exista cateva principii cand vine vorba de cultivarea de gerbera, care, daca sunt respectate intocmai, vor duce la obtinerea unor gerbera cu tulpini puternice, flori stralucitoare si rezistente la unele boli ale plantelor si la conditiile atmosferice.

Pregatirea solului

1. Inainte de plantarea gerberei, pamantul trebuie sapat bine, pana la 60 cm adancime, ocazie cu care se inaltura radacinile sau frunzele (in cazul in care cultivarea gerbera se face in gradina);
2. Dupa ce s-a sapat, pamantul se niveleaza.

Straturile de gerbera

Cultivarea de gerbera se poate face si in straturi ridicate la 30-60 cm deasupra nivelului solului. Acestea pot fi inguste, de minim 35 cm latime, pentru plantarea unui singur rand de gerbera, sau mai late, de 70 cm, pentru plantarea pe doua randuri.

Plantarea

Gerbera se planteaza la suprafata solului, NICIODATA adanc in pamant. Se planteaza numai rasadurile de flori sanatoase.

Udarea

Gerbera se uda regulat si din abundenta, dar aveti grija ca radacinile sa nu stea in umezeala. Din cand in cand, pentru a "spala" pamantul, udati cu multa apa si lasati-l sa se scurga in tavita (aveti grija ca apoi sa inlaturati surplusul de apa).

Daca trebuie sa spalati frunzele sau sa le indepartati pe cele batrane, uscate, nu faceti niciodata acest lucru cand afara este foarte cald.

Semnificatia gerberelor

Florile sunt recunoscute pentru carnavalul de culori, din acest motiv fiind unice. Se pot realiza aranjamente de o singura culoare , sau in mai multe culori, fiind un izvor nesecat de culoare.

Gerbera este o specie din ce in ce mai apreciata si o optiune excelenta pentru persoanele care doresc sa transmita mesaje pozitive si vesele. Semnificatiile traditionale pentru gerbera sunt frumusetea si inocenta.

sursa: gradinamea.ro

Ultima modificare de antonela (30/06/09 15:09)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

12/06/09 12:40

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Margaretele



Margaretele (Leucanthemum vulgare) sunt flori de câmp, care pot fi întâlnite frecvent pe păşuni şi pajişti. Ele fac parte din familia Asteraceae.

Margareta este o plantă perenă cu tulpina ierboasă, care poate atinge o înălţime între 30 - 60 cm. Are o tulpină neramificată care prezintă pe secţiune transversală muchii. Frunzele sunt lobate dinţat, şi nu sunt aşezate perechi pe tulpină. Petalele sunt albe, aşezate pe un singur rând. Florile, mai ales când încep să vestejească, au un miros neplăcut.

Legenda Margaretei

Legenda spune ca Margareta era o printesa deosebit de frumoasa, care fusese promisa la nastere Imparatului Florilor. La varsta de 16 ani, Margareta se indragosteste de un print nespus de frumos si nespus de viteaz. Cei doi se iubesc si planuiesc sa fuga impreuna pentru a se putea casatori si pentru a scapa de promisiunea facuta Imparatului Florilor.

Imparatul Florilor afla si il provoaca pe print la duel. Cei doi se bat in sabii si palose 3 zile si 3 nopti si in final printul este ucis. Speriata si indurerata, Margareta fuge in munti, iar Imparatul Florilor fuge pe urmele ei. Dandu-si seama ca nu are scapare, Margareta se roaga, plangand, sa moara mai bine decat sa fie a Imparatului Florilor. Ruga ii este ascultata si Margareta moare, iar lacrimile ei sunt transformate intr-un sirag de perle.

Indurerat si dandu-si seama de greseala facuta, Imparatul Florilor o transforma pe Margareta intr-o floare alba, pentru ca aceasta sa poata trai vesnic fara ca cineva sa o poata atinge.

Limbajul Margaretei

Margareta inseamna soarta, este un simbol al puterii destinului si a puterii dragostei. Barbatul care daruieste cadou unei femei o margareta are sentimente nobile fata de aceasta si intentii de casatorie. Femeia careia ii plac margaretele este o femeie simpla, fragila, care crede in dragoste si in puterea acesteia.

Numele de Margareta

Margareta este un nume care sugereaza idealism si simplitate. O persoana cu numele de Margareta va crede in dragoste si in destin si va considera ca dragostea inseamna daruire cu totul.

surse: http://ro.wikipedia.org/wiki/Margarete
       http://casasigradina.ele.ro

Ultima modificare de antonela (30/06/09 15:09)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

14/06/09 19:20

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Crinii




Crinul este cea mai veche floare cultivata de om; "prietenia" dateaza de cel putin cinci milenii, fiind chiar mai veche decat cea cu trandafirul. Pretuirea acordata acestei plante e datorata atat insusirilor sale tamaduitoare, cat si aspectului ei decorativ.

Sunt multe specii de crin dar la noi cel mai răspândit este crinul alb de grădină - Lilium candidum, crinul imperial (roşu) - Llilium regale şi crinul portocaliu - Lilium croceum. Crinul face parte din Familia liliacee.

In medicina populara, bulbii erau folositi pentru cataplasme si oblojeli, pentru dezinfectii si pentru prepararea unei bauturi contra muscaturilor de sarpe. Ca element decorativ, apare pe obiectele de cult si pe podoabe, reprezentand in antichitate speranta, puritatea si triumful. Impreuna cu trandafirul si cu laurul, era folosit la greci si romani pentru incununarea fruntilor invingatorilor. Desi creste in stare salbatica mai mult in Orient si in Europa, crinul a ajuns si pe continentul african, fiind foarte apreciat in Egiptul antic, unde simboliza chiar tara Egiptului (hieroglifa care reprezenta crinul simboliza Egiptul). Cateva milenii mai tarziu crinul devine simbolul regalitatii in Franta.

Genul botanic Lilium, din care face parte crinul, cuprinde numeroase specii de climat subtropical pana la temperat, raspandite in special in Orient si Europa, dar si pe continentul american si african. Specia cea mai cunoscuta, de care e legata istoria acestei flori, este Lilium candidum (Crinul alb), cu flori albe in forma de potir, cu parfum imbatator. In Europa a patruns din Orient, ca planta cultivata, adusa de fenicieni, greci, romani, arabi si turci, desi ea este intalnita aici si in stare spontana. Ca an de inceput al culturii crinului, in Europa este considerat anul 1905, cand botanistul englez Willson a introdus crinul regal (Lilium regale), cu toate ca pe acest continent se cultivau demult crinii asiatici. In ultima suta de ani au fost creati numerosi hibrizi, dar nici unul nu a reusit sa ocupe locul crinului alb si al celui regal (imperial) in privinta formei, parfumului si culorii.

Crinul alb (Lilium candidum), sau "crinul Madonei", prezinta in sol un bulb solzos, usor oval, cu diametru care poate trece de 8 cm. Tulpina care poarta florile, de 90-100 cm naltime, poate susutine pana la 20 de flori mari, albe si parfumate. Este rezistent la ger, putand ierna afara.

Crinul regal sau imperial (Lilium regale), originar din China, are in sol un bulb de dimensiuni mai mari, de culoare purpurie. Florile mari, parfumate, ca niste palnii, sunt albe pe dinafara, cu o usoara tenta visinie pe nervuri si stropite cu galben in interior. Ele sunt grupate cate 3-5 spre varful tulpinii florale. Nu este asa de rezistent la ger cum este crinul alb.

Crinul vargat de Japonia (Lilium tigrinum) are in pamant un bulb mare solzos din care apare tulpina de 150 cm inaltime, care poarta spre varf 15-20 de flori rosii-portocalii, stropite in interior cu purpuriu. Pe tulpina florala, la subsoara frunzelor apar cate 2 bulbili prin care planta se poate inmulti.

Crinul de padure (Lilium martagon), salbatic, originar din Europa, intalnit si la noi in tara, atinge 100 cm inaltime si face flori purpurii, grupate cate 20 in inflorescente. Petalele sunt rasucite mult in exterior. Exista forme si cu alte culori.

Crinul poate fi cultivat fara prea mari dificultati intr-o gradina obisnuita. Inmultirea se realizeaza prin mai multe metode, accesibile tuturor amatorilor: despartirea bulbilor, prin bulbili aerieni, prin frunzele solzoase ale bulbilor, prin butasi de frunze si seminte.

Cel mai usor se realizeaza desfacerea bulbilor dupa ce au fost scosi din pamant, in luna iulie. Dupa 15-20 de zile de pastrat la rece (70C), se pot planta din nou in gradina.

Inmultirea prin bulbili aerieni se foloseste la Lilium tigrinum si la alte specii care formeaza bulbili la baza frunzelor.

In cazul despartirii frunzelor solzoase ale bulbilor (metoda de inmultire rapida a soiurilor valoroase), acestea se pun la inradacinat in ghivece cu turba (4 parti), nisip (1 parte), pamant de frunze (1 parte), in loc cald (200C). Dupa inradacinare si formarea bulbililor, acestia se planteaza in ghivece mici, in care se tin pana la inflorire (circa 2 ani).

Bulbii se planteaza in gradina toamna (septembrie-octombrie) sau chiar vara (iulie-august), in cazul crinului alb. Inradacinarea se produce pana in momentul venirii frigului. In iernile cu geruri puternice terenul se protejeaza (frunze, paie, ramuri). Primavara-vara plantele se prasesc, se uda si li se administreaza ingrasaminte (lichide sau solide).

Semnificatia crinilor

Crinul simbolizeaza maretia si puritatea.

crini albi - puritate
crini roz - generozitate sufleteasca

sursa: http://www.121.ro/articole/art1646-crin ... adina.html

Ultima modificare de antonela (30/06/09 15:10)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

16/06/09 18:08

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Camelia



Delicata camelie este cunoscută mai ales sub numele de trandafir japonez. Camellia japonica este un arbust din familia ceaiului (Theaceae) şi a fost remarcat pentru prima oară la poalele pădurilor montane din China şi din Japonia. Această specie are peste 2.000 de varietăţi, fiind răspândită în toată lumea. Numele îi vine de la „descoperitorul” său, iezuitul austriac Kamel (secolul al XVIII-lea), aflat în vizită în zonă.

  Înfloreşte mai ales iarna

  Există numeroase varietăţi ale acestei flori, ce au aspectul unui trandafir. Acestea au diferite mărimi şi culori: roşu, roz, violet, alb, galben etc., simple sau cu mai multe rânduri de petale. Neasemuita camelie este pe cât de elegantă, pe atât de pretenţioasă în privinţa condiţiilor de mediu. Primăvara şi vara, planta creşte frumos, iar spre sfârşitul verii formează muguri de floare. Dar aveţi grijădupă acest moment să ţineţi planta, vreme de circa două luni, la temperaturi de aproximativ 10ºC.

  În funcţie de varietatea de camelie, înflorirea are loc în lunile octombrie-mai, cel mai adesea în ianuarie.
Pentru a rezista frumos iarna ţineţi camelia în camere răcoroase, departe de orice sursă de căldură, dar în plină lumină.
Pe timpul verii, floarea trebuie să  stea într-un loc aerisit, uşor umbrit, ferit de soare. În ceea ce priveşte apa, aceasta trebuie să fie într-o cantitate moderată, fără ca planta să se usuce însă. Pulverizaţi des frunzele cu apă. Dacă vreţi să măriţi umiditatea atmosferică, amplasaţi ghiveciul pe un pat de pietriş umed.
  Transplantarea are loc la interval de patru-cinci ani, după trecerea florilor. În rest, împrospătaţi doar pământul de la suprafaţă.

  Se înmulţeşte prin seminţe şi prin butaşi

Înmulţirea se poate realiza prin seminţe sădite în pământ primăvara, în substratul pentru plantele adulte, dar şi prin butaşi, ce se pot pune la înrădăcinat primăvara sau la sfârşitul verii. Se folosesc butaşi uşor lemnificaţi (vârfuri de cinci-zece centimetri), cu cel puţin două noduri. Substratul în care aceşti butaşi trebuie puşi la înrădăcinat trebuie să fie unul cald (20ºC-22ºC) şi umed, asigurându-se şi umiditate atmosferică ridicată. Înrădăcinarea durează aproximativ două luni.

Legenda fetei de împărat

  Legenda cameliei este legată de istoria unei fiice de împărat, pe nume Camelia, de o frumuseţe răpitoare, dar foarte singură. Ca să nu se plictisească, ea îşi petrecea întreaga zi vorbind cu florile. Când a împlinit 14 ani a fost răpită de un balaur ce voia să o… mănânce. În drum spre peştera bestiei, fata implora florile de pe pajişte să o transforme şi pe ea într-o floare şi să o salveze. Dorinţa i-a fost ascultată, şi fata s-a transformat într-o floare roz, deosebit de fină, pe care balaurul o scăpă din gheare. Cum atinse pământul, floarea prinse rădăcini, dând naştere la mii de flori asemănătoare. Aceste flori urmau să poarte numele de camelii.

Simbolul femeilor puternice

Camelia este o floare care simbolizeaza norocul, prezenta de spirit. Barbatul care daruieste unei femei o camelie o considera pe aceasta unica, deosebita, norocoasa. Femeia careia ii plac cameliile este in general solitara, o femeie puternica, independenta, careia ii place sa se descurce singura.

Numele Camelia

Numele de Camelia vine din latina insemnand enorias. Prin prisma etimologiei si a legendei florii, o persoana cu acest nume este independenta, puternica, norocoasa si de obicei reuseste in tot ceea ce isi propune. Numele de Camelia sugereaza ambitie si perseverenta.

Sfaturi!

- În perioada de formare a bobocilor, dar şi când ei sunt aproape să se deschidă, nu modificaţi locul plantei!
- Frunzele se înnegresc şi cad dacă planta a stat în temperaturi foarte scăzute sau în curent de aer, dacă are exces de apă în sol sau apa e prea calcaroasă;
- Vara aplicaţi îngrăşăminte solului.

sursa: www.taifasuri.ro

Ultima modificare de antonela (30/06/09 15:11)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

18/06/09 12:16

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Lacramioarele




In spatele fragilitatii, a frumusetii si a parfumului de neegalat, gratioasa floare este inclusa, surprinzator, printre plantele definite ca „veninoase”.

Numele stiintific al lacramioarei este Convallaria majalis: se presupune ca indica natura  salbatica  a florii (convalis = vale), ce apare spontan prin paduri, pe vai si pe dealuri. De retinut ca este o planta veninoasa, deoarece rizomul si frunzele contin o substanta toxica, care insa in medicina este  utilizata in tratarea unor tulburari cardiace.

Legenda Lacramioarei
Legenda spune ca traiau odinioara, in mijlocul unui castel din basme doi copii de rege: un baiat si o fata. La nastere, cei doi copii primisera de la zana lor cea buna cele mai minunate daruri: frumusete, intelepciune, cumintenie. Cei doi copii crescusera impreuna si isi petreceau majoritatea timpului impreuna, jucandu-se in gradinile castelului, gradini pline de flori.

Din pacate, atunci cand copiii au implinit 10 ani o boala nemiloasa a cuprins tinutul in care locuiau si intregul lor regat a fost cuprins de jale. Printre cei atinsi de boala aceasta nemiloasa s-a numarat si fata regelui, care devine din ce in ce mai slaba si pana la urma moare.

Baiatul regelui care tinea foarte mult la sora lui de care era nedespartit a inceput atunci sa planga si nu s-a mai putut opri. Atunci lacrimile sale s-au transformat in niste flori albe, micute, care s-au asternut peste toate vaile si gradinile unde se jucau pana atunci cei doi printi. Printul a fugit de la castel si s-a ascuns in lume, pentru a nu fi vazut de ceilalti ca isi plange sora. Florile nascute din lacrimile sale au capatat numele de lacramioare.

Limbajul Lacramioarei
Daruirea unei Lacramioare unei femei sugereaza dragoste ascunsa, neimpartasita. Cel care face cadou iubitei un buchet de Lacramioare nutreste pentru aceasta o dragoste pura, incomplet materializata. Femeia care iubeste Lacramioarele este timida, gingasa si tinde sa isi idealizeze iubitul.

Numele Lacramioara
Numele Lacramioara sugereaza de obicei o persoana timida, mai degraba introvertita. O persoana cu numele Lacramioara va fi deosebit de diplomata si va incerca mereu sa tina cont de sentimentele celor din jurul ei.

http://casasigradina.ele.ro/Lacramioara ... a3910.html

Ultima modificare de irlanda (19/06/09 02:29)


19/06/09 02:27

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Narcisele



Semnificatia narciselor

Narcisa            Galbena                          Respect, veselie
Narcisa            Alba                             Vanitate

Legenda Narcisei

Se spune ca Narcisele sunt florile care au inflorit la moartea lui Narcis. In mitologia vechilor greci, Narcis era un tanar deosebit de frumos si de singuratic, de care se indragosteau fara succes toate nimfele. Narcis a fost blestemat de zeita razbunarii Nemesis sa nu poate iubi niciodata pe nimeni si sa se indragosteasca de el insusi. Acest lucru se si infaptuieste si Narcis se indragosteste de propria sa reflectie in apa. Dorind sa isi imbratiseze propria reflexie in apa, Narcis se ineaca. La moartea lui, au aparut florile Narcise, flori galbene, care isi tin capul in jos asemenea lui Narcis care se oglindea in apa.

Plantarea narciselor

Bulbii de primavara (laleaua, narcisa, zambila ) se ingroapa la o adancime suficient de mare incat sa nu sufere din pricina gerului, in medie la 10-20 cm in functie de marimea fiecarui bulb. In cazul bulbilor de vara nu mai este necesar sa ii ingropam atat de adanc, ci vom respecta cerintele fiecarei specii.

Pamantul in care plantam bulbii trebuie bine ales. Trebuie sa fie un pamant nisipos, usor, in care sa nu balteasca apa. Acesta va favoriza cresterea radacinilor si nu va permite stagnarea apei, care ar putea sa afecteze bulbii fie prin putrezire fie prin inghet.

Bulbii nu se uda decat imediat dupa plantare. Udatul se face doar in cazuri exceptionale in toamne secetoase, care sunt rar intalnite in clima din Romania. Ca o masura de precautie, putem aseza peste parcela unde am plantat bulbii de primavara un strat de frunze uscate sau chiar paie, pentru o protectie mai buna impotriva gerurilor uscate.

Limbajul Narcisei

Narcisa este simbolul dragostei irationale, pasionale, de obicei ascunse, sub care se ascund pasiuni nedezlantuite. Poate acest lucru se datoreaza si mirosului afrodisiac al florii. Barbatul care daruieste unei femei o narcisa vrea sa ii declare acesteia ca o doreste. Femeia careia ii plac narcisele este de obicei o femeie pasionala, care lupta pentru dragoste si pentru lucrurile in care crede.

Numele Narcisa

Numele Narcisa provine din grecescul narke, insemnand somn, narcotic. De aceea, numele de Narcisa sugereaza o persoana deosebit de atragatoare pentru sexul opus, pasionala si sentimentala. Persoana cu numele Narcisa tinde sa se lase prada sentimentelor si sa ghideze dupa intuitie, nu dupa ratiune.

surse: www.gradinamea.ro
       www.casasigradina.ele.ro

Ultima modificare de antonela (03/07/09 21:56)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

20/06/09 12:27

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Irisul




Irisul sau stanjenelul, cum este mai bine cunoscut, este o floare remarcabila prin formele, culorile si prin parfumul ei placut. De asemenea, are o valoare simbolica in numeroase civilizatii ale lumii. Astfel, in mitologia greaca, Iris este zeita soarelui, considerata mesager intre Olimp si Terra, drumurile sale fiind marcate de un curcubeu multicolor care ii indulcea sobra aparitie.

La francezi a fost cel dintai simbol al regalitatii, fiind premergatorul faimoasei flori de crin. Floarea de iris este alaturi de crizantema simbolul oficial al Japoniei.

Irisul este originar, in special, din emisfera nordica, fiind o planta specifica zonelor temperate reci si putand fi intalnite pana la limitele desertice.

In ceea ce priveste exigentele ecologice, sunt plante putin pretentioase, putand creste in conditii dintre cele mai diferite. Astfel, exista specii ce cresc in apa, pe marginea lacurilor, in plin soare sau la umbra copacilor. Planta prezinta in pamant bulbi sau rizomi din care pornesc frunze drepte, zvelte ca niste sabii cu tulpini florale ce poarta in varf una pana la sapte sau chiar mai multe flori variat colorate in nuante de albastru, galben, violet si alb.

Planta prefera solurile usoare, permeabile, care sa nu permita stagnarea apei. Udarea trebuie facuta in mod regulat, cantitatea de apa si frecventa se apreciaza in functie de perioada calendaristica, natura si compozitia solului, viteza de crestere a plantelor si stadiul lor de dezvoltare.

Dintre speciile de iris putem aminti:

Iris hollandica- are tulpina florala inalta (40 - 50 cm), dreapta, ascunsa de tecile frunzelor;

Iris magnifica - planta este inalta, robusta, cu frunze stralucitoare si flori mari de culoare lila cu pete galbene;

Iris reticulata - are flori discret parfumate de culoare albastru-violet cu orange si se potriveste de minune la amenajarea rocariilor sau a rondurilor insorite. De asemenea, este o planta excelenta pentru cultura la ghiveci.

Despre problemele care apar in cultura irisului ar fi de amintit bolile si daunatorii.

Bolile cele mai frecvente sunt:

"putrezirea cenusie" care se manifesta prin curbarea plantei, bulbul este oprit din crestere si este acoperit cu un mucegai gri-cenusiu. Boala se transmite prin plantarea pe terenuri infectate sau prin contact direct. Se aplica tratamente cu funcigide cum ar fi Captaphol sau Captadin.

"putrezirea bazei tulpinii" - apare la baza tulpinii, la nivelul liniei suprafetei pamantului. Boala apare la circa 30 - 45 de zile dupa plantare si planta isi incetineste cresterea, frunzele se ofilesc si apoi se usuca. Boala este favorizata de temperatura ridicata din sol si se combate prin dezinfectarea chimica sau termica a pamantului.

Dintre daunatori amintim tripsul, care provoaca pete albe pe bracteiele ce protejaza bobocii florali. In momentul in care floarea se deschide, apar mici pete albe pe petale. Se pot observa de asemenea larvele de culoare galben-orange, semn clar ca planta este atacata. Se aplica tratament cu insecticide (sinoratox) aproximativ cu o saptamana inainte de inflorire.

Irisul este o floare absolut remarcabila datorita frumusetii sale fragile si efemere, a perfectiunii liniei si tinutei sale elegante

sursa: http://www.121.ro/articole/art1615-iris ... maria.html

Ultima modificare de antonela (22/06/09 15:26)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

21/06/09 21:49

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Albastrelele



Descriere

Albastrelele sunt plante ierboase, ce traiesc 1-2 ani, avand tulpina ramnificata si acoperita cu frunze. Frunzele sunt lunguiete si adanc crestate, asezate in mod altern. Din cauza perilor cu care este acoperita, intreaga planta are un aspect matasos, de culoare verde-alburie. Florile sint tubuloase, albastre, rareori alb-roz. Ele sunt dispuse mai multe la un loc, formand un capitul, inconjurat de jur imprejur cu bractee de culoare verde, cu marginile acoperite cu dintisori bruni. Florile marginale sunt mai mari, de forma unei palnii cu 5 dinti, cele centrale mai mici. Infloreste in lunile iulie-septembrie. O gasim raspandita prin locuri uscate, pietroase, pe marginea drumurilor si mai ales pe langa lanurile de cereale.

Recoltarea

De la albastrele se aduna numai florile de culoare albastra, inlaturandu-se cele de culoare alb-roz, culese eventual din greseala. Eliminarea acestora se face inainte de uscare, deoarece din produsul uscat ele se inlatura foarte greu. Florile se aduna numai pe timp uscat, dupa ce roua s-a ridicat si in momentul cand ele sunt complet deschise.

Intrebuintari

Florile au actiune diuretica, iar sub forma de bai se folosesc in diferite boli de ochi. Intern: antidiareic, diuretic. Extern: calmant in iritatiile oculare.

Limbajul albastrelelor

Albastrea: delicatete

sursa: http://www.armonianaturii.ro/Albastrelele-(Centaurea-cyanus).html*plantID_2
       detalii_plante

Ultima modificare de antonela (22/06/09 15:27)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

22/06/09 15:21

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Muscata



Pelargonium (Muscata), planta cu flori multe, viu colorate si frunze frumoase, rotunjite si usor parfumate, se simte bine in plina lumina si plin soare, intr-un loc aerisit, dar fara curenti de aer.

Mutarea plantei se face primavara. La plantele mai batrane se scurteaza radacinile prea lungi si prea groase si se taie la jumatate din inaltime tulpinile pentru a usura aparitia unor noi lastari. Cand florile se ofilesc taiati ramurile pe care se afla prima pereche de frunze de sub flori.

Daca radacinile incep sa iasa afara prin orificiile de drenaj, plantele tinere pot fi mutate mai des in vase cu diametrul de circa 13-15 cm. Pentru a stimula cresterea de noi ramuri retezati varfurile nou crescute.

Asigurati vara o temperatura intre 20 si 24 grade Celsius. Mentineti umiditatea compostului si lasati sa se usuce de la o udare la alta.
La interval de doua saptamani, din luna aprilie pana in luna septembrie, adaugati in apa de udat un ingrasamant lichid.

La jumatatea verii, cand se termina perioada de inflorire, se lasa plantele in repaus timp de 6 saptamani si se uda doar pentru a evita uscarea compostului si se intrerupe adaugarea ingrasamantului.

Dupa acest timp se revine treptat la ingrijirea normala.

Mutarea in alte vase si taierea se amana pentru sfarsitul verii, inceputul toamnei.

Precautii Udarea abundenta poate determina aparitia unor ciuperci si putrezirea tulpninii sau radacinii.

Frunzele pot fi atinse de rugina sau de Botrytis cinerea.

Varietati

Printre speciile parfumate: Pelargonium crispum - frunzele sunt rotunjite, marginile lor sunt incretite si emana o aroma de lamaie.
Pelargonium graveolens sau muscata-trandafir - este denumita astfel pentru parfumul de trandafir pe care il au frunzele.


Muscatele sunt plante destul de rezistente la temperaturi scazute, dar si la soare direct. Metodele de inmultire sunt cele prin butasi sau prin seminte. Inmultirea prin butasi este mai sigura si mai rapida, iar planta tanara va pastra trasaturile plantei mame. Atunci cand folositi seminte (gasiti pliculete cu seminte de muscate in culori diverse) aveti grija sa nu le plantati intr-un vas adanc, pentru ca umezeala se va acumula si radacinile in formare vor fi afectate. In general semanaturile au nevoie de lumina, udare moderata si temperaturi de peste 22 grade Celsius.

Primele seminte vor incolti cam in 7 zile, dar pana vor rasari toate, vor trece cam 2-3 saptamani, in functie de adancimea la care le plantati (in general 1-2 cm).

Pentru ca semintele de muscate sunt mari, daca le plantati rar intr-o jardiniera putin inalta, atunci nu mai aveti nevoie de transplantare. In general aceasta se face cand plantele au 2 perechi de frunze.

In cazul plantelor batrane, la baza nu mai cresc frunze si au tendinta sa creasca inalte si sa nu infloreasca. In aceasta situatie, este recomandat sa folositi vlastarii tineri din varf (sa-i rupeti si sa-i replantati in alt vas).

Muscatei ii place solul cu pH in jur de 6-6,2 (pamant de florarie), dar si pamantul fertil de gradina. Nu e nevoie sa folositi ghivece mari, solul bine drenat si foarte usor. Trebuie sa aveti mereu grija sa dati gauri la ghivece pentru scurgerea apei suplimentare.

Daca temperaturile sunt in jur de 20-25 de grade Celsius, atunci udarea trebuie sa se faca de 2-3 ori pe saptamana. Daca vara planta este tinuta in soare direct mai multe ore, atunci frunzele din varf se vor vesteji temporar. Uneori vara trebuie udata chiar in fiecare zi. Cand frunzele sunt prafuite si nu exista posibilitatea sa fie spalate de ploaie, atunci puneti ghiveciul in cada din baie si stropiti frunzele cu apa. Cel mai bine este sa verificati daca apa este dura, pentru ca multe plante sunt afectate de aceasta. Puteti scapa de aceasta problema (mai ales daca stati la bloc) prin fierberea si racirea apei folosita la udarea/stropirea plantelor sau prin lasarea apei in sticle mai multe zile, la temperatura camerei. Insa, cea mai buna apa pentru udare este cea de ploaie. Cand afara sunt peste 15 grade Celsius puteti scoate planta in balcon. Probabil ca ii vor cadea cateva frunze din cauza socului termic, dar ii vor creste altele in scurt timp. Daca vreti sa-i stimulati cresterea si florile sa fie mai mari si mai stralucitoare, puteti folosi un ingrasamant pentru plante cu flori.

Exista mai multe combinatii de ingrasaminte, dar nu trebuie sa le folosim prea des. O data sau de doua ori pe luna, dupa masura recomandata pe eticheta ingrasamantului, este mai mult decat suficient. Dupa fertilizare frunzele vor creste chiar de la baza si vor aparea vlastari noi.

Muscata poate inflori in orice anotimp daca are indeplinite conditiile minime de lumina, apa si temperatura. Prefera temperaturi de 15-18 gr. Celsius pentru inflorire. Daca lumina este insuficienta, frunzisul va fi sarac si deschis la culoare, patat. Rugina care apare in mod frecvent pe frunze se intinde rapid, de aceea cand vedeti o frunza patata trebuie rupta pentru a evita imbolnavirea altora. 

sursa: http://www.gradinamea.ro/Muscata_2692_543_1.html

Ultima modificare de antonela (30/06/09 14:56)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

23/06/09 12:53

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Gladiolele



Gladiolele sunt plante originare din bazinul mediteranean si Africa de Sud. Acestea sunt inrudite cu irisul si se aseamana destul de bine avand o tija alungita si ascutita catre varf, sub forma de ''sabie''.

Numele de gladiola vine din latina de la gladius in traducere insemnand sabie datorita formei acesteia. Florile acestora cresc in spic indreptat intr-o parte a tijei avand culori puternice, proaspete cu o paleta larga -fiind intalnite atat albe cat si mov, o singura exceptie facand-o nuanta albastra- fiind rezultatul hibridizarii. La inceput gladiolele aveau marimi mai mici si erau intalnite doar sub culoarea alb-galbui asa ca nu este exclus ca in scurt timp sa intalnim si gladiole albastre.

Simbolistica

Gladiolele sunt considerate a fi florile aventurierilor si a aventurii. Sunt simbolul iubirii insemnand dragostea autoritara, grabita, dar care nu cunoaste renuntarea.

Istorie

O legenda atesta aparitia gladiolelor pe pamant de acum 2.000 de ani. Doua surori gemene dar extrem de diferite la caracter si-au gasit intr-o buna zi sfarsitul. Mama lor, sfasiata de durere, s-a rugat ca fiicele ei sa nu fie luate iar Dumnezeu le-a transformat in flori. Fata ascultatoare a fost preschimbata in crin iar cealalta in gladiola. De aici venind si pseudonimul gladiolelor de ''crinul-sabie''.

Cod Floral

Gladiolele sunt florile primilor pasi in dragoste. Mesajul transmis de acestea este asemanator cu cel al florii-soarelui dar cel al gladiolei nu poate fi ignorat deoarece aceasta cere insistent. Tot ele sunt cele care pot fi interpretate ca un refuz elegant. Acestea ar putea spune ''imi esti indiferenta''.

Ocazie

Gladiolele sunt cadoul potrivit pentru petrecerile pretentioase sau ocazii mari.

sursa: http://www.florile.ro/Gladiole/

Ultima modificare de antonela (24/06/09 11:58)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

24/06/09 11:56

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Liliacul




Liliacul (Syringa vulgaris) a fost adus in Europa in secolul al XVi-lea din Imperiul Otoman si a inceput sa fie cultivat in gradinile europene.Mai tarziu a ajuns si pe continentul american unde au loc si festivaluri ale liliacului.

Legenda liliacului

Legenda spune ca,in vremuri indepartate,o nimfa frumoasa pe nume Syringa a fost vazuta de zeul Pan,zeul padurilor si al campurilor.Captivat de frumusetea ei a rapit-o si a ascuns-o intro padure.Syringa era foarte speriata si ca sa scape de zeul Pan s-a transformat intrun arbust cu flori frumoase si placut mirositoare.
Asa a aparut liliacul pe pamant.

Semnificatia liliacului

Liliacul alb simbolizeaza inocenta tineretii,iar liliacul mov,primele emotii ale iubirii.Tocmai de aceea liliacul infloreste primavara (aprilie-mai),in anotimpul iubirii.

sursa:  http://g1b2i3.wordpress.com/2008/04/19/ ... srnvlpg-a/

Ultima modificare de antonela (25/06/09 12:37)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

25/06/09 12:35

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Orhidee



       Desi florile orhideelor sunt foarte ciudate si au forme complexe, in realitate structura lor este foarte simpla. Florile au 3 sepate si 3 petale principale, cea din mijloc luand o forma diferita.

      O caracteristica a orhideelor, dar care se regaseste si la alte plante, este ca florile sunt hermafrodite, adica au atat aparatul reproductiv feminin cat si cel masculin. Parfumul pe care il au unele specii are ca scop atragerea insectelor care trebuie sa realizeze polenizarea. Ceea ce este intr-adevar interesant la orhidee, este ca natura le-a facut suficient de "inteligente" incat sa controleze puterea parfumului pe care il degaja. De exemplu, la unele specii polenizarea este realizata exclusiv de moliile de noapte, astfel ca parfumul lor este mai puternic pe timpul noptii. Un alt avantaj al orhideelor este longevitatea florilor.

       Orhideele nu cresc numai in padurile tropicale, asa cum cred multi oameni, ci din contra, sunt varietati care cresc in zone stancoase (se prind de stanci la fel cum se prind de ramurile copacilor), in timp ce altele sunt specii endemice, care cresc pe campuri, in padurile de conifere si pe pantele muntilor. Specii endemice exista atat in America, zona mediteraneeana cat si in alte colturi ale lumii. In Grecia, de exemplu, exista o specie de orhidee care creste ca planta salbatica, primavara.

Boli si daunatori

     Virozele se manifesta pe frunze sub forma de pete neregulate sau dungi, la inceput galbene, care apoi evolueaza spre necrozare; pentru prevenirea virozelor se recomanda distrugerea insectelor care sunt vectorii bolii si sterilizarea uneltelor cu care se lucreaza, cu o solutie naturala de fosfat trisodic sau apa de var cu un pH foarte ridicat.

      Putregaiurile negre sunt larg raspandite; simptomele apara la baza plantei si pe radacini, partile atacate innegrindu-se, prezentand adesea o margine galbena; taierea partilor atacate si tratarea cu fungicide sunt absolut necesare.

      Putregaiurile bacteriene se manifesta prin aparitia de pustule mari pe frunze, urmate de un putregai moale pe toata suprafata lor; trebuie taiate imediat partile atinse de boala pentru a se evita contaminarea plantelor vecine, iar pe taieturi se aplica o pudra de hidroxid de cupru. Se scade usor temperatura si umiditatea relativa pentru a se diminua extinderea bolii.

Semnificatia orhideelor

In vise, orhideele reprezinta aspiratia interioara spre rafinament, bunatate si romantism.

Orhideele sunt considerate plante cu parfum regal sunt simbolul virilitatii si fertilitatii.


surse: http://www.gradinamea.ro/Ce_sunt_orhide ... 588_1.html
       http://www.gradina-online.ro/Orhidee_cr ... A3670.html

Ultima modificare de antonela (30/06/09 14:54)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

26/06/09 14:03

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Petuniile



Le intalnesti vara peste tot, in gradini, parcuri, alei,dar le prieste si pe balcoane sau terase. Asta pentru ca nu sunt flori pretentioase, dar sunt decorative si frumoase.

Petuniile se numara printre plantele anuale cele mai populare si cele mai mult folosite pentru amenajarea estivala a gradinilor, teraselor sau balcoanelor. Sunt foarte mult apreciate atat pentru coloritul variat si marimea florilor, precum si pentru durata lunga de inflorire.

Sunt originare din Brazilia si Argentina, unde se cunosc circa 15 specii spontane ale acestui gen. In Europa, cultivarea lora inceput inca de la inceputul secolului XX. Prin stradania horticultorilor au fost obtinute, de-a lungul timpului, din Petunia nyctaginiflora si Petunia violacea, numeroase varietati.

Cultura lor este simpla si au pretentii reduse fata de sol si expozitie, de aceea se si pot cultiva in multe scopuri: in parcuri si gradini pentru ronduri sau rabate, singure sau in combinatie cu alte plante.

Trebuie sa stii ca petuniile sunt rezistente la vant si florile nu se strica daca ploua sau daca se face frig. Soiurile pitice, cu crestere compacta cuflori mici sau mari, simple sau duble, sunt foarte frumoase daca sunt plantate in ghivece.

Au nevoie de mult soare si prefera soluri bogate in substante organice, in special gunoi de grajd la care se adauga putin nisip pentru ca apa sa treaca mai usor prin acest amestec. Pe timpul iernii le poti cultiva chiar si in interior. Pentru aceasta trebuie safaci rasaduri pe care le transplantezi in septembrie in ghivece mici. Le lasi afara intr-un loc adapostit si inainte de a da inghetul le asezi la o fereastra insorita. Prin ianuarie incep sa apara primii muguri deflori.

Pentru o ramificare mai buna si o inflorire abundenta se ciupesc varfurile lastarilor. Plantele au nevoie de fertilizari la fiecare 2-3 saptamani cu un ingrasamant bogat in azot.

Inmultirea petuniilor se face in special prin seminte. In cazul varietatilor mai deosebite si care nu produc seminte suficiente se poate recurge la butasire, care se efectueaza usor, din varfuri de lastari, si aproape in orice anotimp.

sursa: http://www.eva.ro/casa-si-familie/plant ... esc-toata-    vara-articol-5796.html

Ultima modificare de antonela (27/06/09 13:00)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

27/06/09 12:59

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Anemonele



Genul Anemone cuprinde multe alte specii intalnite in decorul natural al gradinilor. Denumirea populara de "floarea vantului" provine de la faptul ca semintele sunt usor spulberate de vant, datorita unor perisori pufosi care imbraca semintele.

Planta prezinta in pamant o formatiune tuberoasa aplatizata, negricioasa, denumita "patte" in limbajul de specialitate. Acest organ asigura perenitatea plantei si inmultirea ei. Are frunze petiolate, cu limbul palmatfidat, formand o tufa la nivelul suprafetei solului. Din mijlocul frunzisului tasnesc tulpinile florale inalte de 20 - 30 cm, in numar de 8 - 10 fire pe planta. Fiecare fir poarta in varf o floare, care poate fi simpla - alcatuita din 6 - 8 petale si cu aspect de lalea sau mac - ori involta (batuta sau dubla) - cu mai multe randuri de petale.

Culorile predominante ale florilor sunt alb, rosu si albastru. Florile au stamine lungi, de culoare neagra, care contrasteaza puternic si placut cu petalele.

Dintre hibrizi, amintim: Hollandria - flori simple, roz, Mona Lisa - flori simple, albe, maro si albastre, Admiral - flori involte roz-inchis, Gouverneur - flori involte, rosu stacojiu.

Anemona este o planta perena, al carei "patte" necesita o perioada de repaus destul de indelungata (4 - 5 luni). Uneori, perioada de repaus se poate prelungi pana la 1 an. Scurtarea repausului, desi este necesara, influenteaza negativ cantitatea si calitatea florilor.

Ca urmare, dupa ce plantele infloresc si isi incheie vegetatia, nu se mai uda, daca tuberculii raman in pamant. Este mai indicat sa se scoata afara si sa se pastreze in depozite, dupa o prealabila stratificare in nisip sau in turba, pana in momentul re-plantarii lor pentru un nou ciclu de crestere si inflorire.

Cultivata afara, in conditii naturale, daca plantarea are loc toamna, inflorirea va fi timpurie in primavara urmatoare, existand pericolul distrugerii tuberculilor datorita frigului asociat cu umezeala excesiva din timpul iernii. Daca plantarea se face primavara in februarie-martie, inflorirea va avea loc in aprilie-mai.

Planta pretinde soluri revene, bine drenate, bogate in humus, nisipoase, cu pH acid si fara exces de saruri. Nu suporta seceta, motiv pentru care planta intra in repaus vara. Este o planta care iubeste lumina, intrucat aceasta favorizeaza intensitatea culorilor. Este necesara, totusi, o usoara umbrire, pentru a feri planta de o insolatie puternica si pentru a pastra umiditatea de la nivelul solului.

Fata de caldura, Anemona are pretentii moderate, chiar scazute. Temperatura optima pentru crestere este de 8 - 100C, iar pentru inflorire de 14 - 150C. Excesul de caldura, adica peste 15 - 160C, face sa scada numarul de flori pe planta.

Este important de stiut ca Anemonele sunt sensibile la temperaturile scazute de durata, asociate cu umezeala multa.

sursa: http://www.121.ro/articole/art2264-anem ... etale.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

29/06/09 10:26

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Macul sau Macul de gradina-Papaver somniferum L.



Descrierea speciei. Este o frumoasa planta erbacee, care se cultiva in scopuri alimentare, ornamentale si medicinale. In pamant are o radacina pivotanta, iar tulpina inalta de 1m pana la 1,5m este dreapta, putin ramificata in partea de sus, de culoare verde-albastruie (glauca), glabra sau numai cu peri in partea superioara. Frunzele sunt mari, glauce, alterne, cele superioare intregi, alungit-ovale, cu marginea neregulat-dintata, iar nervura proeminenta pe fata inferioara, frunzele inferioare sunt oblungi si penat-sectate. Florile sunt mari, albe, roze, rosii sau liliachii, gasindu-se cate o floare in varful tulpinei si ramurilor. Caliciu este format din 2 sepale care cad cand se deschide floarea, corola din 4 petale rotunde sau obovat-ovale, sifonate in boboc, si androceul din stamine numeroase. Fructul este o capsula ovoida sau sferica uneori alungita, prezentand la partea superioara discul stigmatic multilobat, iar la partea inferioara o umflatura inelara care reprezinta locul de insertie al periantului. De culoare verde-cenusie si acoperite cu un strat de ceara la inceput, fructele devin galben-brune la maturitate. Intreaga planta contine un suc laptos.

Prin cultura aceasta specie a dat nastere la numeroase varietati, insa Papaver somniferul var. album si P.s. var nigrum D.C. prezinta importanta din punct de vedere medicinal. infloreste din iunie pana in august.

Produsul vegetal folosit. Oficinale sunt numai capsulele(Capita Papaveris immaturi sau Fructus Papaveris immaturi) recoltate inainte de maturitatea lor, cand au dimensiunile maxime; fiind inca verzi se usuca la temperatura moderata, intregi sau taiate in jumatati si in aces caz li se indeparteaza semintele; prin uscare iau culoarea galbuie pana la brun deschis. Produsul astfel obtinut are miros slab-narcotic, gust amar, mucilaginos.

Principii active: alcaloizi (morfina, narcotina, narceina, papaverina, etc.)

Actiune farmacologica: sedativa, hipno-analgetica, variabile din cauza continutului diferit in morfina al capsulelor.

Intrebuintari: se utilizeaza numai extern, sub forma de decoct sau infuzie 1 %, ca usor alagetic si calmant, in spalaturi si gargarisme; intern nu se administreaza deoarece din cauza continutului diferit in morfina al produsului poate produce accidente mortale.

La copii nu se poate folosi nici extern

Capsulele de mac intra in compozitia ceaiurilor: anticolitic, sedativ si pentru gargara.

sursa: http://www.remediu.ro/plante/planta/55/ ... de-gradina

Ultima modificare de antonela (30/06/09 14:52)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

30/06/09 14:51

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Bambusul




Pentru a schimba aspectul locuintei dumneavoastra alegeti una dintre cele mai cautate plante. Este vorba despre bambus, care poate fi cumparat cu radacina, pentru a-l pune intr-un vas sau chiar in ghiveci. Sunt la moda aranjamentele de bambus in forma de piramida, de forme geometrice impletite sau sub forma de perete.

Bambusul a ajuns sa inlocuiasca florile din glastra, deoarece si acesta sta in recipient cu apa, insa are o viata indelungata si isi pastreaza aspectul decorativ pe termen lung.

Denumirea botanica a bambusului este "Dracaena sanderiana" si este o planta feng-shui, care aduce norocul in casa. Trebuie sa fie ingrijita, prin acordarea unei igenizari regulate si schimbarea saptamanala a apei din vas. Cand schimbati pamantul si vasul, trebuie sa puneti si o lingura de ingrasamant granulat.

In fiecare luna, este recomandat sa se scoata planta din ghiveci, sa se spele sub apa radacinile, tulpinile dar si frunzele. Trebuie spalat si vasul si daca contine pietricele si acestea, se schimba apa si se reaseaza planta la loc.

Puteti sa amplasati planta pe birou sau in orice colt al locuintei, insa trebuie sa nu uitati ca bambusul trebuie sa stea la lumina directa a soarelui si trebuie udat in functie de anotimp si de lungimea acestuia.

Astfel, iarna bambusul se uda la 15 zile si daca are 1.5 m inaltime, din mai pana in decembrie trebuie sa i se dea saptamanal 10 l de apa.Cand este in perioada de vegetatie, doar stropiti de 2 ori pe saptamana frunzele si iarna, la peste 10 grade Celsius, stropiti zilnic. Inmultirea se face toamna, prin divizarea rizomilor.

Tulpina bambusului este verde si este de cca 1 cm. grosime, segmentata, care creste vertical si produce unul sau mai multi lastari cu frunze. Tulpina se poate taia la ce inaltime doriti si se sigileaza cu ceara imediat deasupra mugurului lastarului, pentru a stopa cresterea sa si a favoriza cresterea lastarului.

In functie de lumina soarelui, bambusii pot fi dirijati sa creasca in forme spiralate, care ofera un aspect foarte placut si in acelasi timp interesant.

sursa: http://www.topfeminin.ro/casa+si+bucata ... ina/bambus


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

01/07/09 11:09

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Freziile



Semnificatia freziilor

FREZIE - inocenta

Cultura freziilor

Freziile sunt plante de grădină, cultivate adesea pentru parfumul lor plăcut şi aspectul delicat. În codiţiile climatului temperat caracteristic ţării noastre, freziile se cultivă în seră. Cea mai cultivată specie este F. refracta, care a fost încrucişată cu F. leichtlinii în secolul 19.

Înmulţirea freziilor se realizează prin bulbi sau seminţe şi pot fi plantate în grădină sau ca plante de apartament. Plantarea bulbilor se va face la sfârşitul verii, într-un sol foarte hrănitor, afânat şi bine drenat.

Cultura se realizează într-un loc luminos şi aerisit. Cultura la ghiveci, în apartament, este greoaie. Temperatura va fi de 15°C în primele 60 zile, apoi în funcţie de iluminat, iar udatul se face cu moderaţie. Florile ofilite se vor îndepărta pentru a încuraja deschiderea altora noi. Plantele nu se vor păstra în vecinătatea legumelor şi fructelor deoarece sunt sensibile la etilena emanată de acestea. De asemenea, se va evita un mediu călduros în exces. Ca plante tăiate se vor alege cele care au cel puţin o floare deschisă şi au nevoie de apă în permanenţă.

Vara, la sfârşitul perioadei de vegetaţie, bulbii se scot din sol şi se usucă la 25 ºC în spaţii aerisite şi se păstrează în camere uscate.

Utilizare

Plante delicate şi parfumate, freziile sunt folosite în diverse aranjamente florale, singure, în asociere cu frunze proprii, în asociere cu Asparagus sau combinate cu alte specii de flori sau ramuri înflorite. Se pot utiliza şi în lucrări de legătorie sau în grădini, pe marginea aleilor, astfel încât mirosul lor să fie perceput cu uşurinţă, dar mai puţin ca plante la ghivece. De asemenea, datorită parfumului specific foarte plăcut sunt folosite în industria cosmetică la prepararea parfumurilor, cremelor etc.

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Frezie


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

03/07/09 19:16

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Condurasii



Condurasii sunt plante care pot fi cultivate in gradina sau in ghivece , avand flori frumoase, galbene-portocalii, pintenate, care dureaza din iunie-iulie pana in octombrie. Exista si soiuri cataratoare care se folosesc pentru imbracarea chioscurilor sau a gardurilor.

Inmultirea se face prin seminte care se seamana direct in gradina, la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai. Soiurile pitice au inaltimea cuprinsa intre 20 – 30 de centimetri si se seamana la o distanta de 30 – 40 centimetri iar la cele cataratoare la 50 – 60 centimetri.
condurasi

Semintele se pot semana si in ghivece cu diametrul de 9- 10 cm - cate 3 seminte la ghiveci, in luna aprilie, iar plantarea in gradina seva face in luna mai.

Planta infloreste cel mai frumos cand este plantata pe terenuri insorite, feritede curenti, usoare si nu prea grase. Intr-un sol prea gras, planta isi dezvoltamai mult frunzele decat florile, iar florile se formeaza sub frunze.

Recoltatul semintelor de condurasi se face cand acestea s-au ingalbenit si se desprind usor de pe planta.

sursa: http://www.constructmall.ro/condurasi.php


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

07/07/09 12:24

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Portocalul




Semnificatia portocalului

Portocal= casatorie

Portocalul dulce (Citrus sinensis) este un arbore fructifer din genul Citrus, care face parte din familia Rutaceae. Este vorba despre un arbore de mărime mijlocie, dar în condiţii optime poate ajunge la 13 m înălţime, are coroana mare, rotundă sau piramidală, cu frunze ovale de 7-10 cm cu margine dreaptă şi ramuri care uneori au spini mari de 10 cm. Florile sunt albe parfumate, care apar izolat sau în buchet.

Fructul este Portocala dulce. Sustantele active: hesperidina, pectina • Acidul: ascorbic, citric • Alcaloizi: Betadina • Zaharuri: fructoză , galactoză • Vitamine (B2) ,(B1), (B6) şi (C) • Minerale: fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc (în fruct)

Etimologia şi origine

Portocalul are origine în India, Pakistan, Vietnam, sud estul Chinei şi a fost adus de arabi în occident. În sanscrită se numea nâranga (probabil de origine darvidică, nu ariană; în tamilă naru înseamnă parfum. Din India a trecut în Arabia unde se numea naranj şi apoi în sudul Franţei, numit naurange (pronunţat noránsh)

Apoi în engleză şi franceză s-a transformat în orange. Nu în toate limbile se foloseşte acest nume, în olandeză se numeşte sinaasappel ("măr chinezesc").

Întrebuinţare şi calităţi

Cultivarea acestui arbore face parte din agricultura multor ţări, în Statele Unite (Florida şi California), cea mai mare parte din ţările mediteraneene, alte ţări: Brazilia, Costa Rica, Belize, Cuba, Pakistan, China, India, Iran, Egipt, Turcia şi Africa de Sud. Creste în general în regiuni umede. Îngheţul prelungit sub 0°C, afectează fructul şi calitatea acestuia. Se cultivă ca arbol agricol şi ornamental.

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Portocal


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

08/07/09 13:00

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Musetel




Semnificatia musetelului

Musetel=rabdare, aduce sanatate

Denumit popular si romanita este raspandit in special in zona de ses, in locuri insorite dar poate fi gasit si printre alte plante semanate sau la margini de drumuri.

Florile de musetel le putem procura proaspete incepand din lunile aprilie - mai si pana in august sau le putem usca si pastra, folosindu- le la nevoie pentru sanatate.


Compozitie chimica

Florile contin ulei eteric(0,38- 0,81%), glucide, acizi organici, colina, vitamine (B1, C) si minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, cupru, mangan, fier, etc).


Proprietatile musetelului

- Florile de musetel au proprietati antiinflamatorii, antiseptice, analgezice, antispastice, antialergice, sudorifice, emoilente, anestezice locale si cicatrizante;

- Ele stimuleaza si regenereaza tesuturile normalizand metabolismul pielii si activand epitelizarea;

- Influenteaza benefic mucoasa gastrica avand actiune antiulceroasa;

- Actioneaza activ si asupra colitelor, a inflamatiilor cailor urinare sau in cazul menstrelor dureroase;

- Tonifica parul, dandu-i reflexe blonde si actioneaza benefic asupra diverselor tipuri de ten.


Modul de utilizare:

1. Infuzie dintr- o lingurita de flori la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 1- 2 cani pe zi, preferabil pe stomacul gol.

Infuzia ajuta in: gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, balonari, colici abdominale, stimularea functiei hepatice, menstre dureroase, astm bronsic.

Se poate folosi si in caz de gripa dar se beau 2- 3 cani pe zi.

Inhalatiile cu infuzie au efect foarte bun asupra cailor respiratorii superioare si asupra sinusurilor.

Pot fi folosite si clisme cu infuzie pentru a inlatura starile iritative ale intestinului gros.

Atentie!

Daca in loc de infuzie se face un ceai tare atunci acest ceai in loc sa aibe un efect antispastic, el irita stomacul provocand uneori varsaturi si chiar diaree.

Iata cum printr- o mica eroare in loc sa obtinem un efect benefic putem obtine unul daunator.


2. Infuzie din 3 linguri flori la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15- 20 minute si apoi se strecoara.

In cazul gingivitelor, abceselor dentare, stomatitelor, aftelor, infuzia calduta sau la temperatura camerei se tine in gura circa 5 minute de mai multe ori pe zi.

In cazul amigdalitelor se face gargara de mai multe ori pe zi.

Pentru tratamentul leucoreei se fac spalaturi vaginale de mai multe ori pe zi cu infuzie.


3. Infuzie din 3 linguri flori la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 30 minute, apoi se strecoara.

Se pun cataplasme cu acest ceai in ulcere varicoase, furunculoza, eczeme, rani, ulceratii, arsuri.


Florile de musetel se folosesc si in cosmetica:

- Pentru tenurile uscate si ridate se pun comprese cu infuzie pe fata;
- Pentru tenurile iritate si inrosite se pun comprese cu infuzie dintr- o lingura de flori la o cana cu apa clocotita , lasata acoperita 30 minute;
- Pentru tenurile grase se pot face bai de aburi cu infuzie din doua lingurite flori la o cana cu apa in clocot.


Cum procuram florile de musetel

Ele pot fi procurate de la magazinele specializate in produse naturale. Daca florile de musetel sunt cumparate din piata este bine sa ne informam asupra locului de unde au fost culese. Trebuie evitate pajistile apropiate de sosele (caci florile se incarca cu plumb si devin toxice) precum si locurile unde au fost folosite substante toxice.

Florile de musetel se culeg in zile insorite si in timpul pranzului.

Ele trebuie uscate la umbra, in locuri curate si bine aerisite, intinse in strat subtire pe o panza curata sau pe o hartie alba.
Revistele, ziarele si tipariturile sunt contraindicate pentru uscare caci florile pot absorbi cerneala tipografica care este toxica.

In timpul uscarii se intorc din cand in cand pentru a nu se innegrii. Florile nu trebuie sa transpire, sa mucegaiasca sau sa fermenteze.

Florile uscate se pastreaza in pungi de hartie sau cutii de carton. Borcanele si pungile de plastic sunt contraindicate caci in ele plantele transpira.

Florile uscate se pot folosi timp de doi ani de la recoltare dupa care se arunca.

sursa: http://sanatate.ele.ro/Musetelul-si-mul ... a2740.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

09/07/09 12:00

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Papadia



Semnificatia papadiei

PAPADIE - dorinte devenite realitate, simbolul soarelui, al cochetariei

Papadia este una dintre cele mai surprinzatoare plante medicinale. La indemana oricui, papadia este un leac pentru bolile biliare, hepatice, obezitate,  gută, reumatism, ateroscleroză, varice şi altele. Papadia a dovedit că poate să ajute ficatul să elimine toxinele din sange.

Papadia este deosebit de utilă, spun fitoterapeuţii, în tratamentul bolilor biliare şi hepatice, în dischinezii biliare cu tulburări intestinale, gastrite hipoacide, obezitate, gută, reumatism, ateroscleroză, varice şi altele. Păpădia a dovedit că poate să ajute ficatul să elimine toxinele din sânge.

Ceaiul de papadie

Ceaiul de papadie s-a dovedit un bun remediu şi pentru cei care erau predispuşi să formeze pietre la vezica biliară. În astfel de situaţii, ceaiul se prepară din frunze şi rădăcini uscate şi tăiate foarte mărunt. Într-o ceaşcă de apă (200 ml) punem două linguriţe din acest amestec şi lăsăm să clocotească de 4-5 ori. Acoperim vasul şi ceaiul trebuie să se limpezească timp de 15 minute.

Cura cu ceai de papadie

Vom bea două căni pe zi: dimineaţa şi seara. Păpădia este şi un foarte bun diuretic; ea combate retenţia fluidelor şi are efecte excelente în cistită, nefrită şi hepatite. De asemenea, ceaiul din rădăcina plantei previne anemia şi tensiunea oscilantă. Frunzele tinere de păpădie conţin mult bor şi ocupă locul doi, după varză, în ierarhia vegetalelor care conservă ţesutul osos, prevenind osteoporoza.

Papadia si pietrele la rinichi

Studiile recente au mai confirmat şi efectul plantei în cazul pietrelor la rinichi.

Calculii renali care îi înspăimântă pe bolnavi din cauza durerilor declanşate pot fi calmate prin infuzia de păpădie. În cazul unor calculi renali de mici dimensiuni, la recomandarea specialiştilor, fitoterapeuţi şi medici, se bea ceai de păpădie, zilnic, până le eliminarea pietrei.

Papadia o sursa de lecitina

Mai mult, s-a constatat că planta este şi o sursă valoroasă de lecitină. Combinată cu urzici, grâu încolţit, nuci măcinate, seminţe de in, mac, sub forma unei supe, păpădia este benefică pentru creier în boala Alzheimer.

Alte intrebuintari

In afara de salata, frunzele proaspete se pot adauga si altor mancaruri, mai ales celor cu carne si peste. Floarea, eventual macinata, se adauga de asemenea la ciorbe si salate orientale sau poate fi consumata prajita, ca o adevarata delicatesa.

Radacina uscata si tocata marunt se foloseste la prepararea unei excelente bauturi care poate inlocui cafeaua sau ceaiul. Dupa ce radacinile au fost curatate si spalate bine se fierb in apa sarata cam 5-6 minute, apoi se pun la uscat.

Florile galbui, atat de raspandite, pot fi folosite si ele la prepararea dulcetii. Pentru dulceata se aduna circa 400 de flori de papadie care se lasa in apa rece timp de o zi. Dupa ce au fost bine spalate, florile se amesteca cu o lingura de sare de lamaie, sau 2 lamai taiate marunt, inclusiv coaja.

Amestecul respectiv se toarna intr-un vas de 0,5 litri plin cu apa clocotita, dupa care totul se fierbe timp de 15 minute. Fiertura respectiva, radacina, se strecoara, i se adauga 1 kg zahar si se fierbe din nou pana se obtine o zeama de dulceata asemanatoare ca densitate si gust cu mierea de albine.

sursa: http://www.desprecopii.com/info.asp?id=1149
       http://www.gradinamea.ro/Papadia_3105_550_1.html

Ultima modificare de antonela (10/07/09 15:06)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

10/07/09 15:03

   
Pagini:  1 2 3 4 ... 5    



Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson




© 2005-2018 TANARCRESTIN.net