|
|
|
antonela
membru
Inregistat: 02/11/05
|
|
Caldarusa mexicana

Denumire stiintifica: Aquilegia
Denumiri comune: Caldarusa, Regina Galbena
Familie: Crysantha
Origine: Mexic
Minunata caldarusa de origine mexicana este asemeni unei declaratii pe timp de seara, cand soarele apune, iar stralucirea ei galbena aduce o raza de caldura in sufletele privitorilor.
Formele florilor sunt uimitoare, iar culoarea acestora este un galben stralucitor care atrage privirea oricarei persoane.
Caldarusele sunt flori care prefera locatiile cu lumina intensa, insa tolereaza si zonele cu umbra. Se dezvolta la temperaturi moderate si totusi iubesc si caldura.
In privinta solului nu sunt prea pretentioase, acesta trebuind sa fie doar bine drenat. Tolereaza pamantul alcalin, acid, precum si pe cel nisipos sau sarac in resurse minerale.
Perioada de inflorire tine din mai pana in iulie si uneori, in functie de cat de calduroasa este primavara, caldarusele infloresc si la jumatatea lunii aprilie.
Aspectul acestor minunate flori este asemanator ferigilor, au margini dantelate si rotunjite, iar din frunze se inalta semet catre soare tije de pana la 40 de centimetri cu forma specifica ce se evidentiaza prin mici pinteni.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Caldarusa_mexi ... 536_1.html
Ultima modificare de antonela (01/02/10 14:21)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. 
Psalmul 31:3
|
|
01/02/10 14:20
|
|
antonela
membru
|
|
Amorphophallus titanum

Titan arum sau dupa denumirea latina - Amorphophallus titanum este planta cu cea mai mare inflorescenta din lume.
Aceasta planta este supranumita si "Floarea cadavru", deoarece mirosul sau pestilential aduce cu cel asemanator carnii putrezite, atragand insectele pentru a fi polenizata.
In aceeasi inflorescenta cresc si florile de sex masculin si cele de sex feminin. Floarea de sex feminin se deschide prima data, apoi in urmatoarele doua zile se deschide si floarea de sex masculin.
Acest lucru previne autogamia, adica fecundatia florilor unei plante prin polenul produs in aceeasi floare.
Structura sa de frunze poate ajunge si pana la 6 metri inaltime.
In fiecare an, frunza veche moare, in locul acesteia crescand una noua.
A fost descoperita in padurile tropicale umede din Sumatra, in anul 1878, de catre botanistul italian Odoardo Beccari. Rareori aceasta infloreste in salbaticie si mult mai rar cand este cultivata.
Floarea rezista 72 de ore, timp in care emana un miros puternic ce atrage insectele pentru polenizare, afirma Gradina Botanica din Meise (Belgia).
Planta Titan arum infloreste la intervale rare, cel mai adesea o data la cativa ani. Cea mai recenta inflorire a fost in aceasta gradina din Belgia in mai 2008.
Dupa inflorire moare, iar in locul florii creste o frunza.
Etichetata drept un urias printre plante, aceasta creste 3 metri deasupra solului si are frunze imense unice.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Amorphophallus ... 536_1.html
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. 
|
|
02/02/10 09:54
|
|
antonela
membru
|
|
Fluturasi

Denumire stiintifica: Cosmos
Denumiri comune: Fluturasi
Familie:Compositae (catalogat si in familia Asteraceae)
Origine: America de Sud, Mexic, Europa Centrala
Aspect si prezentare:
Sunt in general plante anuale, cu port semi-viguros, care incanta privirea cu florile lor mari, de cca 10 cm in diametru, in diverse nuante de roz, mov, galben sau chiar albe, asemanatoare celor de margarete, dar cu petale usor dantelate la extremitati. Au o crestere rapida, ajungand la maturitate la un metru, chiar 1,20 m inaltime.
Conditii de ingrijire/cultivare
Locul ideal de plantare este intr-un loc aerisit din gradina si foarte bine expus la soare. Sunt plante ce iubesc soarele, iar numarul si marimea florilor depind foarte mult de cantitatea de lumina primita. Desi tolereaza si semiumbra, pozitionarea lor in astfel de spatii va duce la dezvoltarea frunzisului in detrimentul florilor.
Caldura este si ea un factor cheie in formarea bobocilor. Desi se dezvolta bine intre 20 si 28 grade Celsius, totusi arsita verii nu le afecteaza prea mult, suportand usor chiar si peste 30 de grade.
Au nevoie de udari abundente, uscaciunea fiind principalul dusman al acestor plante. In stransa legatura cu necesarul de udare este si substratul in care se cultiva aceste flori. Ideal este un pamant bogat de gradina, care sa retina un pic apa. Daca solul este sarac, prea argilos, se recomanda imbunatatirea calitatii acestuia prin adaugarea unui strat de mranita, compost menajer, in general ingrasaminte naturale.
Plantele Cosmos nu sunt influentate radical de umiditatea atmosferica sau pH-ul solului, multumindu-se cu conditii din cele mai variate.
Inflorirea se desfasoara pe parcursul a doua anotimpuri: vara si toamna, Cosmos etalandu-si florile fragile, cu petale delicate asemanatoare unor aripi de fluturi.
Se inmulteste usor prin seminte. Perioada propice de insamantare pentru speciile anuale este primavara, dupa ultimul inghet, daca se seamana la loc direct in gradina, sau cu cateva saptamani inainte de ultimul inghet, daca se seamana in interior, in propagatoare incalzite. Rasadurile obtinute se transplanteaza in manunchi, la locul definitiv in gradina, pentru a forma tufe bogate.
Speciile perene se inmultesc prin divizarea tufelor. Varietatile viguroase se autoinsamanteaza.
Trucuri si sfaturi speciale: Plantutele se ciupesc in prima luna de la transplantare, pentru a stimula formarea de lastari si a obtine mai multe flori. Pentru ca formeaza tulpini fragile, puteti tutora tufele. Pentru a nu se apleca de greutate, le puteti sustine, legandu-le in manunchiuri mari.
Specii si varietati: C.bipinnatus, C.sulphureus (cu flori galbene), C.astrosanguineus (cu flori rosii).
sursa: http://www.gradinamea.ro/Fluturasi___fl ... 536_1.html
Ultima modificare de antonela (03/02/10 12:23)
|
|
03/02/10 12:22
|
|
antonela
membru
|
|
Margarete africane

Denumire stiintifica: Osteospermum
Denumiri comune: Margareta africana
Familie: Asteraceae
Origine: Africa de Sud
Aspect si prezentare:
Ruda indepartata a renumitei floarea-soarelui, Osteospermum este un gen ce cuprinde cca 50 de specii, a caror flori se aseamana foarte mult cu margaretele Crysanthemum, de unde si denumirea populara - Margarete africane. In ciuda portului drept, vertical, planta are o crestere joasa, majoritatea varietatilor atingand doar 30 de cm inaltime. Frunzele mici, dispuse altern, au forma lanceolata, uneori cu margini neregulate si sunt de culoare verde intens.
Florile sunt foarte decorative, atragand atentia prin contrastul dintre corola de petale si ochiul central, care are o nuanta foarte inchisa (verde, maro sau chiar albastrui).
Conditii de ingrijire/cultivare:
Se potriveste foarte bine in gradini insorite, dar se cultiva si ca planta de ghiveci sau de jardiniera.
Pentru a inflori are nevoie de multa lumina , pozitionarea in spatii foarte insorite, contribuind substantial la calitatea infloririi. Pe vreme inchisa, mohorata, florile se inchid, in zilele incarcate de soare, oferind insa un adevarat spectacol de culoare.
Tolereaza temperaturi destul de variate, dar cel mai bine se dezvolta intre 16 si 24 de grade Celsius.
Majoritatea varietatilor ce se gasesc pe piata de flori, sunt de fapt hibrizi obtinuti in ultimii cativa ani, si care, desi sunt plante perene, se cultiva ca anuale, aruncandu-se o data cu venirea iernii.
Exista si varietati ceva mai rezistente, care sunt cultivate ca atare, in regiunile cu ierni ceva mai blande si care trec cu bine de frig, daca sunt protejate cu strat gros de frunze sau compost de gradina.
Prefera un substrat fertil, imbogatit anual cu ingrasamant natural. Nu emite pretentii in privinta pH-ului acceptand limite intre 5 si 8,5. O conditie necesara in cultivarea florilor de Osteospermum, o constituie nivelul de drenaj al substratului, un pamant afanat fiind de preferat unuia compact si tasat, cel din urma retinand excesul de apa, ce duce inevitabil la putrezirea plantei.
Din aceste considerente, udarea se va face cu precautie, plantele tinere, sau cele de rasad, se vor uda cu atentie, doar cand pamantul s-a uscat la suprafata. Pe parcurs ce radacinile devin mai viguroase si partea aeriana se dezvolta, planta devine mai rezistenta, tolerand si scurte perioade de seceta.
Are nevoie de o aerisire buna, dar trebuie ferit de curentii puternici de aer, astfel ca plantarea in gradina se va face doar pe arii ferite de vant.
Ca planta de ghiveci, necesita fertilizare periodica, administrarea unei doze de ingrasaminte pentru plante cu flori, la fiecare 10 sau 12 zile, din primavara pana in toamna,avand un efect vizibil in ce priveste numarul si marimea florilor.
Margareta africana, este o planta cu inflorire abundenta si aproape continua. Atunci cand dispune de conditii prielnice, poate inflori pe tot parcursul anului. Totusi, in principal prezinta doua etape majore de inflorire: din mai pana la sfarsitul lui iulie si din septembrie pana in noiembrie.
Inmultirea se realizeaza prin seminte, prin divizarea tufelor sau prin butasire. Pentru obtinerea timpurie a rasadurilor, insamantarea se va face in februarie-martie, la caldura si lumina, plantulele putand fi transplantate in ghivece mici sau direct in gradina, la sfarsitul lunii aprilie. Pentru butasire se vor folosi lastari vigurosi cu minim 3 noduri, care se vor planta in substrat poros de turba si nisip.
Trucuri si sfaturi speciale:
Nu suporta excesul de apa, fiind de preferat o udare ceva mai redusa decat una abundenta. Primavara, despartiti tufele din ghivece si plantati-le in pamant proaspat, asigurandu-le in acest fel o inflorire frumoasa.
Specii si varietati: O.calendulaceum, O.clandestinum, O.ecklonis, O.fructicosum, O.jucundum, O.oppositifolium, O.sinuatum.
O.whirligig are petalele usor rasucite, ce creaza impresia unor mici lingurite.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Margarete_afri ... 536_1.html
|
|
04/02/10 15:07
|
|
antonela
membru
|
|
Bujorul, regele gradinii

Bujorul este adesea numit de cunoscatori "regele gradinii", pentru ca poate deveni centrul oricarui aranjament datorita coloritului divers si intens si formei specifice. Infloreste de la jumatatea lunii aprilie pana in mai, fiind una dintre cele mai frumoase flori in orice gradina, scotand cu usurinta in evidenta si celelalte flori din preajma prin constrast. Plantarea si taierea pentru inmultire se fac cel mai bine la sfarsitul lui septembrie - inceputul lui octombrie.
Chiar daca nu e tocmai usor sa pregatiti in acest fel bujorii pentru plantare, rezultatul va merita cu siguranta toate eforturile. Tulpina florilor este destul de tare, aproape lemnoasa si veti fi nevoiti sa taiati o parte din radacini pentru a separa bujorii. Nu trebuie sa va faceti griji insa, radacinile isi vor reveni si vor creste din nou, destul de repede, atat timp cat pe planta se gasesc niste muguri de un roz rosiatic.
Acesti "ochi", cum sunt numiti de unii gradinari, sunt punctele de unde vor creste noile plante. Dupa ce separati fiecare tulpina, spalati cu grija radacinile de pamant inainte de plantare.
In ultimii ani entuziastii indragostiti de bujori au reusit, cu multa rabdare si munca, sa obtina noi varietati ale florii. In afara culorilor clasice - alb, roz, rosu - puteti gasi astazi si bujori coral sau cu tente de galben, de o frumusete rara.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Bujorul__regel ... 536_1.html
|
|
05/02/10 16:17
|
|
antonela
membru
|
|
Gura leului

Originea plantei se afla in bazinul mediteranean.
Singura specie cultivata este Antirrhinum majus L., existand in jur de 40 specii.
Inaltimea se incadreaza in intervalul 20-100 cm in functie de soi. Infloreste din iunie pana toamna tarziu.
Este putin pretentioasa la caldura. La formarea rasadurilor are nevoie de caldura (14-16 grade Celsius). Se dezvolta si infloreste mai bine la soare, iar terenul trebuie sa fie bogat in humus si sa aiba capacitatea de a retine apa si in acelasi timp si de drenare pentru ca nu suporta solurile prea umede.
Pentru rasaduri cea mai buna perioada este februarie-martie, in sera sau simplu in rasadnita. Cand rasadul are aproximativ 6-8 cm inaltime se ciupeste varful astfel incat sa determine lastarirea plantei din mugurii aflati la baza tulpinei.
Plantarea rasadurilor in gradina se face in lunile aprilie, mai, la distante de 20- 40 cm in functie si de vigoarea solului.
Gura leului poate fi semanata si direct in gradina, atat primavara cat si toamna, inainte de lasarea gerurilor.
Afanarea solului ajuta la dezvoltarea acestei plante.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Gura_leului_5358_536_1.html
|
|
06/02/10 16:23
|
|
antonela
membru
|
|
Hortensia

Denumire stiintifica: Hydragea spp.
Familie: Saxifrage
Origine: Japonia
Expunere: partial umbra
Sol: toate tipurile
Descriere
Hortensia (Hydragea) este pentru vara asa cum este liliacul pentru primavara. Hortensia incepe sa infloreasca la inceputul verii si continua pana toamna tarziu. Cum plantele care s-ar putea incadra in aceasta descriere sunt destul de putine, hortensia merita sa ocupe un loc special in gradina fiecarui iubitor de flori.
Hortensiile sunt de doua feluri:
- cu flori rotunde, numite "macrophylla", cu flori sterile; - cu flori plate, numite "serrata", cu flori mici, fertile, in centru si unele mai mari, sterile, in jurul acestora.
Florile incep sa apara cam de pe la mijlocul lunii aprilie si se deschid la inceputul lunii iunie. In general, acestea dureaza pana la sfarsitul lunii iunie. Hortensia (Hydragea) are flori frumoase, mari, lucru care face ca planta sa nu se poata dezvolta la dimensiunile maxime. Daca doriti totusi sa va bucurati de flori, lasati-le sa se dezvolte si taiati-le dupa cateva zile de la inflorire; aceasta operatie este benefica pentru sanatatea plantei pe termen lung.
La o tufa matura, florile pot dura chiar si 4-6 saptamani. Culoarea acestora se schimba pe parcurs. La inceput vor fi aproape albe, dupa care vor capata nuante de roz sau albastru, in functie de sol. Unele flori e foarte posibil sa nu aiba nici o culoare din cele mentionate inainte. Pe masura ce tufa se maturizeaza, acestea capata o culoare purpurie, apoi verzuie, pentru ca in cele din urma sa ajunga alb-maronii. Florile pot fi taiate cand incep sa se inverzeasca, pentru ca acest lucru ajuta la dezvoltarea tulpinilor vecine.
Un lucru interesant la hortensie este faptul ca nuantele florilor sunt dictate de pH-ul solului. Pentru a avea flori roz, va trebui sa transformati pamantul in unul cu pH alkalin, iar pentru flori albastre acesta va trebui sa fie mai acid. Oricum, indiferent de pH, pamantul trebuie sa fie bogat in humus, asa ca folositi fara indoiala compostul ramas peste iarna.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Hortensia_4439_536_1.html
Ultima modificare de antonela (07/02/10 14:45)
|
|
07/02/10 14:42
|
|
antonela
membru
|
|
Lunaria

Denumire populara: Lopatea, Iarba dragostei, Limba cucului, Pana zburatorului
Familie: Brassicaceae lunaria
Origine: sud-estul Europei si vestul Asiei
Tip de planta: bianuala
Inaltime: 30 - 100 cm
Diametru: 30 cm
Perioada de inflorire: din aprilie pana in iunie
Expunere: plin soare, partial umbra
Descriere:
Majoritatea plantelor sunt bianuale, cu radacini adanci si bine ramificate, pe care se dezvolta tuberi ce aduna peste iarna rezerve de carbohidrat. Frunzele sunt produse initial in perechi si sunt distribuite alternativ de ramuri; au forma de inima, marghini dintate si sunt de culoare verde-deschisa vara si mai inchise iarna. Tulpinile apar primavara devreme si ating de obicei 90 cm (mai mult chiar in circumstante favorabile). Inflorirea incepe de la sfarsitul lunii martie sau din aprilie; florile sunt de obicei purpurii, albe sau un amestec al acestor culori si apar in grupuri pe tulpini separate. Tecile in care se dezvolta semintele sunt mari, plate, ovale si bine prinse de tulpina. La inceputul lunii august, semintele deja coapte cad, iar membrana care le-a tinut devine alb-aurie si ramane atasata de tulpina.
Cultivare si ingrijire:
Lunaria este usor de cultivat si nu necesita ingrijiri speciale. Se adapteaza bine oricarui tip de sol si desi se dezvolta cel mai bine in locuri umbrite sau partial umbrite, are nevoie de cel putin 6 ore de soare pe zi. Odata ce ati plantat semintele si incepe sa creasca, lunaria trebuie udata numai in perioadele de seceta cand pamantul este uscat. Se poate fertiliza o data pe luna daca pare ca planta nu mai creste, si mai ales daca este plantata intr-un pamant foarte sarac.
Ca sa infloreasca primavara, lopatea trebuie sa fie destul de dezvoltata cand intra in iarna. Ea are nevoie de o perioada de cel putin 10 saptamani de temperaturi de 5°C pentru a inflori abundent, astfel ca data la care se seamana semintele trebuie sa fie destul de timpurie pentru a-i permite plantei sa se dezvolte suficient. Se recomanda ca insamantarea sa se faca cel tarziu la mijlocul lui iulie, inceputul lui august.aranjament floral cu lunaria
Lunaria este folosita ca planta decorativa in diferite aranjamente florale. Taiati tulpinile cu teci aurii cat mai aproape de sol, dar aveti grija sa nu le spargeti. Se pun la uscat intr-o camera intunecata, bine aerisita - nu in mediu umed.
Inmultire: seminte plantate la 25-35 cm adancime.
Specii: Lunaria Annua, Lunaria biennis
Info:
- contine 30-40% ulei cu mare continut de acizi grasi, motiv pentru care lunaria este utilizata in producerea unor lubrifianti si chiar a unor produse farmaceutice.
- era considerata a fi o planta cu puteri magice, pe care vrajitorii o adunau noaptea la lumina lunii si o foloseau in incantatii care trezeau mortii.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Lunaria_5346_536_1.html
|
|
08/02/10 14:43
|
|
antonela
membru
|
|
Floarea miresei - Gypsophila

Gypsophila elegans, pe numele ei popular floarea miresei , face parte din familia Caryophyllaceae si este originara din Cauza si Australia . Este cunoscuta de toata lumea, fiind mai mereu intalnita in buchetele mireselor - cum ii zice si numele -, dar si in aranjamentele obisnuite, pentru ca delicata gypsophila elegans - floarea miresei , cu floricelele ei mici si albe, pare o dantela fina care contrasteaza frumos cu celelalte flori mai mari.
Descriere
Floarea miresei - gypsophila elegans poate atinge pana la 50 cm inaltime si este foarte ramificata. Are frunze destul de mici, lunguiete si inguste, de culoare verde sau verde-albastrui, in functie de lumina pe care o primeste. Florile sunt mici si cresc in buchete bogate de culoare alba (cel mai des intalnita), roz, rosu sau violet.
Infloreste vara, in iunie si iulie, dar daca doriti sa aveti floarea miresei si mai tarziu in gradina, nu trebuie decat sa aveti grija sa semanati semintele in mai multe etape, la doua saptamani distanta.
Ingrijire
Floarea miresei - gypsophila elegans nu este o planta pretentioasa: nu are nevoie aproape de nici o ingrijire speciala, nu trebuie tratata cu substante fertilizatoare si nu are nevoie neaparat de un sol bogat in substante nutritive. Nu suporta sa stea in pamant mereu umed; solul trebuie sa fie usor drenabil, uscat, alcalin, motiv pentru care este o planta potrivita pentru gradinile cu rocarii. Nu se uda foarte des.
Inmultire
Semintele de floarea miresei se seamana primavara (martie-aprilie) sau toamna, direct in gradina, pe randuri, dupa care se acopera cu un strat fin de pamant. Dupa ce plantutele au aparut, ele trebuie rarite.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Floarea_mirese ... 536_1.html
|
|
10/02/10 14:03
|
|
antonela
membru
|
|
Asclepias tuberosa

Denumire stiintifica: Asclepias tuberosa
Denumiri comune: Iarba fiarelor sau Iarba fluturilor
Familie: Asclepiadaceae
Origine: America
Aspect si prezentare:
Planta perena cu aspect de tufa inalta (90 cm) si port vertical, prezinta frunze alterne scurte, verzi, de forma lanceolata cu varf ascutit si flori mici stelate, cu cinci petale, grupate in buchete, de diverse nuante de galben si portocaliu. Prin abundenta florilor, planta este o adevarata atractie pentru fluturi si insecte.
Conditii de cultivare:
Se preteaza foarte bine in gradinile insorite, unde se adapteaza usor la diverse tipuri de sol.
Prefera lumina intensa si tolereaza chiar si razele soarelui de vara, iar asezarea plantei intr-un spatiu umbrit va avea ca efect cresterea abundenta a frunzisului in detrimentul infloririi.
Temperatura medie din zonele cu clima temperata este suportata bine de Asclepias, cu conditia sa fie ferit de inghetul iernii, prin musuroire la sol. Sub limita de 10 grade Celsius, planta stagneaza din vegetatie si mai apoi intra in repaus.
Deoarece aceasta planta iubeste apa, udarea reprezinta o conditie importanta de ingrijire a ei. Se va avea grija ca la intervale regulate sa-i fie asigurata cantitatea necesara de apa. In situatia in care va doriti aceasta planta in interior, nu trebuie sa lasati pamantul din ghiveci sa se usuce intre doua udari.
Nu ridica pretentii in privinta umiditatii atmosferice, solicita insa o buna ventilatie a aerului. Din aceasta cauza este bine sa fie cultivata in spatii deschise, in gradina, ferita de umbra copacilor.
In privinta substratului de cultivare, se multumeste cu un pamant de gradina obisnuit, sa retina apa.
Nu este necesara aplicarea de fertilizanti, planta reusind sa-si extraga intreg necesarul de nutrienti din solul obisnuit de gradina.
Se folosesc doua metode de inmultire: prin seminte si prin despartirea tufelor. Semanarea in interior, la caldura si lumina ajuta la o germinare rapida. Plantele astfel obtinute, se repica o singura data dupa care se planteaza in gradina, in plin soare.
Perioada de inflorire se intinde pe toata durata verii, incepand cu sfarsitul lunii iunie. Plantele obtinute din seminte pot inflori in primul an, daca au fost plantate in gradina inainte de luna mai.
Sfaturi speciale:
Se va proceda cu atentie la despartirea tufelor, folosindu-se manusi de protectie, intr-ucat planta contine o seva toxica. Udati cu regularitate planta, pentru a o feri de uscaciune. Recoltati semintele, numai dupa ce s-au copt, din fructele mari lungi si ascutite, ce se formeaza la sfarsitul toamnei.
Alte specii:
A. incarnata (cu flori liliachii), A.curassavica, A.subverticillata (cu flori albe), A.syriaca (cu flori ivorii), A.cordifolia (cu flori visinii), A.sullivantii (cu flori roz delicate), A.linaria, A.asperula, A.physocarpa.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Asclepias_tube ... 536_1.html
|
|
11/02/10 14:18
|
|
antonela
membru
|
|
Campsis radicans

Denumire populara: trambita, trompeta cataratoare, trompeta de Virginia
Denumiri stiintifice sinonime: Tecoma radicans, Bignonia radicans
Familie: Bignoniaceae
Tip: vita cu frunze cazatoare
Ritm de crestere: rapid
Inaltime: 6-13 metri, depinde daca vitele sunt antrenate pe spalier
Diametru: se recomanda ca vitele sa se planteze la 30-38 cm distanta
Expunere : plin soare sau partial umbra; are nevoie de cel putin o jumatate de zi de soare pentru a inflori
Udare: regulata, cu doze suplimentare, daca e nevoie; este toleranta la seceta
Sol: tolereaza toate tipurile de sol
Descriere
Spectaculoasa si exotica, Campsis radicans este o vita cataratoare care produce foarte multe flori in forma de trompeta, de culoare rosie, galbena sau portocalie. Vita este perfecta pentru pergole, peretii casei orientati spre sud si/sau garduri. Planta este moderat de viguroasa si rezistenta la temperaturile din multe zone.
Ingrijire si cultivare
Campsis radicans este o vita foarte usor de cultivat, care nu are preferinte in ceea ce priveste tipul de pamant in care este plantata, atata timp cat radacinile nu ii stau permanent in pamant imbibat cu apa. Taierile de formare sau de reducere a numarului de corzi pe vita sunt benefice.
Se poate spune despre Campsis radicans ca nu este pretentioasa deloc - tolereaza bine vantul puternic si pamantul destul de lipsit de substante nutritive; cel mai bine infloreste daca este amplasat intr-o zona cu plin soare; lastarii tineri fac flori. Poate fi considerata o planta invadatoare, pentru ca face multi lastari in jurul tulpinii principale.
Campsis radicans este o vita care se dezvolta foarte rapid si ocupa foarte mult spatiu, asa ca va avea nevoie de destul loc in jurul ei pentru a isi intinde coardele. Frunzele apar tarziu, dar pentru cei care apreciaza florile minunate ale acestei vite, infrunzirea tarzie nu este o problema. Vita poate pierde din coarzi dupa perioadele mai reci, dar in timp isi va reveni.
Plantarea
Semintele se aseaza in tavite, ghivece sau alte rasadnite, in pamant de buna calitate si intr-un loc cald, in care temperatura sa fie mentinuta la 20-25 grade Celsius. Pamantul trebuie sa fie bine drenat; semintele trebuie acoperite de un strat foarte fin de pamant - mare atentie, pentru ca semintele au nevoie de lumina pentru a germina. Semintele se pot pune la germinat din februarie pana in iulie. Uneori se poate intampla sa incolteasca mai greu, dar de obicei, daca nu apar frunzele sau lastarii in 8 saptamani, atunci semintele trebuie scoase (daca nu cumva s-au deteriorat) si puse intr-un loc racoros, eventual la frigider, pentru 3 saptamani.
Cultivare
Rasadurile trebuie transplantate cand sunt destul de mari cat sa poata fi manuite; alegeti ghivece de 7,5 cm diametru. Dupa cateva luni, cand ghemul de radacini a consumat tot spatiul, planta trebuie mutata intr-un ghiveci de 13 cm in diametru pentru a se putea dezvolta destul incat sa poata fi plantat in gradina.
Ingrijire
Campsis radicans prefera solurile bine drenate, cu mult compost si un loc ferit de razele soarelui la amiaza. Au nevoie de ceva pe care vitele sa se urce si de care sa fie legate inca din primele faze de dezvoltare.
Inmultire
- divizarea radacinilor, inclusiv a lastarilor; - butasii din lemn tanar sau batran (lasati locul unde a fost facuta taietura sa se usuce inainte de a planta in pamant lastarul); - prin seminte, sadite direct afara, toamna, sau in interior, in rasadnite (tecile trebuie lasate sa se usuce pe planta si dupa aceea trebuie scoase semintele; daca sunt curatate cum trebuie, acestea pot fi pastrate pentru mai mult timp); - marcotaj.
Boli si daunatori Nu exista boli sau insecte care sa aduca daune notabile plantei.
Cultivari
Atropurpurea (scarlet), Crimson Trumpet (deep red), Flava (yellow), Minor (smaller; orange and scarlet), Praecox (scarlet), Speciosa (more shrubby; deep orange red), Madame Galen (orange), Variegata (orange).
sursa: http://www.gradinamea.ro/Campsis_radica ... 536_1.html
|
|
12/02/10 14:29
|
|
antonela
membru
|
|
Carciumareasa - Zinnia elegans

Carciumareasa (Zinnia elegans ) este o floare anuala din familia Asteraceae, originara din Mexic, cea mai cunoscuta din genul zinnia. Unul din motivele pentru care ar trebui sa iubim aceasta floare este pentru ca exista intr-o varietate foarte mare de culori: crem, galben, coral, portocaliu, rosu, portocaliu inchis, purpuriu, roz. Inflorescentele pot fi foarte mari, pana la 15 cm diametru si pot avea unul sau mai multe randuri de petale.
Carciumareasa este o floare potrivita pentru borduri, sau straturi de flori, care infloreste din iunie pana in septembrie, octombrie. Varietatile care cresc mai inalte pot fi asezate in straturile de flori din fundal si pentru flori taiate, iar cele scunde in bordurile de pe langa alei, de la marginea peluzei sau in ghiveci. In general, planta creste pana la maxim 90 cm inaltime, iar foliajul se intinde pe 30 de cm.
Ingrijre si cultivare
Carciumareasa (Zinnia elegans) este o planta care se cultiva foarte bine in sol usor drenabil, argilos, bogat in substante nutritive, cu un pH intre 6,1-7,8. Plantati floarea intr-un loc insorit, pentru ca iubeste caldura si udati-o regulat, dar nu foarte des (aveti grija sa nu ii udati frunzele). Nu tolereaza inghetul.
Trucuri de ingrijire:
- daca doriti o tufa bogata de carciumarese, ciupiti mereu ramurile tinere, inca de cand planta are 15 cm; altfel, lasati tulpinile inalte; - inflorescentele ofilite trebuie indepartate pentru a prelungi sezonul de inflorire; - de asemenea, daca rupeti lastarii laterali, florile vor fi mai mari; - daca foliajul este verde-galbui si floarea nu se mai dezvolta, tratati planta cu o substanta fertilizatoare.
Carciumareasa atrage fluturii, albinele si pasarile.
Inmultire
Carciumareasa se inmulteste prin seminte; acestea se presara direct in gradina, in locul in care vor ramane, insa numai dupa ultimul inghet. Daca doriti sa aveti carciumarese mai devreme, faceti rasaduri, in casa, cu pana la 4 saptamani inainte de ultimul inghet prognozat. Radacinile sunt insa foarte sensibile, asa ca aveti grija cand o transplantati.
In conditiile in care rasadurile sunt tinute intr-o incapere cu 21-24 grade Celsius, semintele vor germina in 7 zile.
Boli si daunatori
Zinnia elegans - carciumareasa este atacata de fainare, daca sta in umiditate foarte mare si daca tufele sunt foarte dese; in acest caz, stropiti planta cu o solutie preparata din 1/2 lingurita bicarbonat, cateva picaturi de sapun lichid amestecate in aproape 2 litri de apa.
Mai poate fi atacata de afide, carabus (Popillia japonica) sau de paianjenul rosu. Daca este udata foarte des, radacina poate putrezi. De asemenea, aparitia ciupercilor poate fi prevenita daca exista o buna circulatie a aerului.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Carciumareasa_ ... 536_1.html
|
|
13/02/10 09:55
|
|
antonela
membru
|
|
Lupin

Familia: Fabaceae
Tip: planta perena
Inaltime: 1,3-1,5 m
Diametru: 60 cm
Perioada de inflorire: primavara tarziu pana vara devreme
Aspect: frunze palmate, de culoare verde inchis; flori rosii, albe, albastre, roz, galbene sau purpurii, asemanatoare florii de mazare, cu racem lung.
Expunere: plin soare sau umbra partiala
Pamant: bogat in humus, usor acid, bine dranat; primavara se adauga compost sau alt ingrasamant.
Udare: se trateaza cu ingrasamant organic in fiecare luna incepand cu primavara si pana la inceputul verii.
Descriere:
Lupinul este o specie de planta perena care traieste putin, deci este bine sa cultivati semintele pentru anul urmator, ca sa inlocuiti plantele batrane care mor. Florile sunt foarte frumoase. Daca rupeti varful florilor inainte ca acestea sa faca seminte, planta va trai mai mult. Dupa terminarea perioadei de inflorire taiati planta pana la nivelul ramurilor nou aparute la baza; este posibil sa mai infloreasca o data, vara tarziu.
Lupinul este lipsit de aparare in fata buruienilor, asa ca trebuie sa aveti grija la acest aspect. El face parte din familia legumelor si fixeaza in pamant, prin radacini, nitrogenul din atmosfera. Frunzele, florile si semintele sunt otravitoare, asa ca trebuie sa aveti grija cand lasati copii mici sau animalele de companie in preajma lor.
Inmultire:
Semintele se lasa in apa peste noapte sau se pun cu planta in vase; temperatura trebuie sa fie de 13-18C timp de 15-60 zile, pana incoltesc; se fac taieturi usoare la mijlocul primaverii. Pentru lupinul plantat in ghivece, daca vreti sa creasca viguros primavara, trebuie sa le plantati la inceputul toamnei.
Pericole:
Sunt expuse la boala alba (oidium), asa ca trebuie planrtate intr-un mediu cu buna circulatie a aerului; protejati plantele de melci si rame.
Specii:
Exista peste 150 tipuri de lupin, printre care - Lupinus albus, Lupinus angustifolius, Lupinus arboreus, Lupinus luteus, Lupinus mutabilis, Lupinus nootkatensis, Lupinus polyphyllus, Lupinus x regalis, Lupinus texensis.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Lupin_2951_536_1.html
|
|
14/02/10 14:35
|
|
antonela
membru
|
|
Yucca

Familia: Agavaceae Yucca
Aspect: arbore mic
Inaltime: 0,9-1,8 m
Diametru: 60-70 cm
Perioada de inflorire: vara
Expunere: plin soare
Udare: redusa
Cultivare: usoara
Are tulpina lemnoasa. In varful tulpinii se formeaza unul sau mai multe grupuri de flori. Inflorescentele, compuse din mai multe flori albe campanulate, cresc in centrul rozetei de frunze, sustinute de un peduncul solid, inalt de pana la 60 cm.
Pentru cultivare in ghivece
Planta se transplanteaza in fiecare an, primavara, in pamant cu humus, folosind ghivece din ce in ce mai mari, ajungand pana la ghiveci de 40 cm diametru. Dupa aceea este suficient sa se inlocuiasca in fiecare an un strat de 5 cm de la suprafata compostului.
Primavara si vara se uda potrivit avand grija ca apa sa nu balteasca; la fiecare 4 sapatamani se adauga un ingrasamant lichid. Yucca are nevoie de lumina directa si de temperaturi in jur de 29 grade Celsius, astfel poate sa infloreasca pe la jumatatea verii. Cand este foarte cald frunzele trebuie stropite dimineata.
Toamna si iarna se intrerupe administratea de ingrasamant si se reduce la minim udarea. Nu se expune planta sub temperaturi de 7 grade Celsius.
Pentru cultivare in gradina
Yucca filamentosa este una dintre speciile cele mai rustice si poate fi cultivata in aer liber. Rezista la geruri.
Reproducere. Se insamanteaza in februarie, martie la 0,5 cm adancime si se foloseste un amestec umed format din doua parti pamant bogat in humus si una de nisip grosier. Se aseaza ghiveciul intr-o rasadnita la umbra si la temperatura de circa 21 grade Celsius. Cand semintele incoltesc, se aseaza vasul la lumina si dupa doua, trei luni, se muta intr-un ghiveci de 13 cm drenat printr-un strat de cioburi asezat la baza lui.
Alta metoda: consta in taierea primavara sau vara a unor portiuni de tulpina, lungi de cel putin 10 cm. Dupa ce ati lasat sa se usuce in cateva zile suprafata taieturilor, plantati segmentele de tulpina, care nu trebuie sa ajunga la baza vasului, intr-un amestec de nisip grosier si compost pe baza de turba. Se acopera cu un clopot de plastic transparent, mentinand umiditatea compostului, departe de lumina directa a soarelui si la o temperatura de 24-27 grade. Dupa trei sapatamani se inlatura clopotul de plastic si cand radacinile s-au prins si au aparut muguri, se muta plantele in vase separate. La unele varietati pot fi folositi lastarii de primavara care se formeaza cateodata la baza plantei, cu conditia sa aiba o lungime de cel putin 15 cm si 4 frunze. Se planteaza intr-un amestec de compost si nisip grosier, folosind o rasadnita care va fi tinuta la umbra si la temperatura de 24 grade. Compostul trebuie sa fie mereu umed si dupa 6-8 sapatamani se muta noile plante in ghivece separate.
Precautii:
Frunzele de la baza isi pierd culoarea daca lumina nu este suficienta si se planta se poate usca daca udarile sunt prea abundente. Cand frunzele sunt atinse de mucegaiul gri (ciperca Botrytis) se indeparteaza acele frunze si se trateaza planta cu un fungicid. Petele de praf albicios provocate de cosenila fainoasa si solzii bruni ai cosenilei brune se trateaza cu un tampon de vata imbibat in alcool denaturat sau cu insecticide specifice.
Varietati:
Yucca aloifolia, originara din America Centrala, are frunze verde-inchis rigide, marginile fin dintate, dispuse in forma de rozeta. Inflorescentele sunt formate din grupuri dese de flori alb - galbui.
Yucca gloriosa - arbust vertical cu tulpni solide si frunze lanceolate, lungi de circa 60 cm, florile se desfac la inceputul toamnei, formand ciorchini verticali.
Yucca filamentosa - se poate planta in gradina - rezista la geruri.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Yucca_2443_536_1.html
|
|
15/02/10 08:44
|
|
antonela
membru
|
|
Weigela

Familia: CaprifoliaceaeWEIGELA
Aspect: Arbust
Perioada de inflorire: Primavara-vara
Expunere: Plin soare, penumbra
Udare: Medie
Genul cuprinde 12 specii de arbusti carora le cad frunzele si ale caror flori sunt in forma de palnie.
Cultivare: usoara. Fiind plante rustice sunt foarte rezistente la ger si se adapteza la orice conditii. Tot ce le trebuie este un teren usor fertil si bine drenat.
Reproducere: Insamantarea se face toamna in ghivece. Butasii se planteaza din vara pana in iarna, in functie de specii.
Pericole: Sunt distruse portiunile bolnave din cauza unor ciuperci care se elimina greu prin fungicide. Singurii paraziti care ajung la veigela sunt afidele, care se combat prin produse specifice.
Specii si soiuri: Weigela florida
sursa: http://www.gradinamea.ro/Weigela_2441_536_1.html
|
|
16/02/10 19:06
|
|
antonela
membru
|
|
Oxalis

Familia: OxalidaceaeOxalis
Aspect: Erbacee
Perioada de inflorire: Mai-iulie
Expunere: Plin soare
In acest gen sunt cuprinse 500 de specii de plante bulboase sau rizomatoase, anuale sau perene. Culorile florilor variaza de la alb, la roz si la purpuriu inchis.
Cultivare: usoara.
Unele specii se planteaza in septembrie, dar cele mai multe sunt plantate la inceputul primaverii intr-un compost format din pamant de flori si nisip si plasate intr-un loc insorit, adaugandu-se in apa de udat un ingrasamant la fiecare 10 zile. Odata cu venirea toamnei se raresc udarile si se vor proteja de frig.
Reproducere:
Se realizeaza prin plantarea bulbilor intr-un compost normal.
Pericole:
Paduchele verde care ataca aceasta planta poate fi combatutut prin insecticide pe baza de piretru. Trebuie acordata o mare atentie udarii, pentru ca - daca planta nu primeste suficienta apa - frunzele se ofilesc si florile cad.
Specii si soiuri:
Oxalis adenophylla, Oxalis deppei, Oxalis eneaphylla, Oxalis pes-caprae.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Oxalis_2347_536_1.html
|
|
17/02/10 08:45
|
|
antonela
membru
|
|
Nerine

Familia: Amarillidaceae
Aspect: Erbacee
Perioada de inflorire: Septembrie-noiembrie
Udare: Redusa
Sunt plante bulbuase cu flori de culoare roz-aprins. Genul Nerine cuprinde circa 30 de specii, care trebuie protejate, deci cultivate in sera.
Cultivare: dificultate medie.
Bulbii se planteaza intr-un compost special, format din doua parti pamant de flori si o parte nisip grosier, de preferinta in luna august, necesitnd mutarea in alt vas la fiecare 3-4 ani. La fiecare 2-3 saptamani se adauga in apa de udat un ingrasamant.
Reproducere:
Cea mai indicata metoda este aceea de divizare a bulbilor, prin plantarea acestora intr-un compost asemanator celui descris mai sus.
Pericole:
Plantele sunt atacate de paduchi verzi, care se elimina printr-un insecticid pe baza de piretru si limacsi combatuti prin momeli otravite sau metode biologice. De asemenea, un exces al udarilor poate determina putrezirea bulbilor.
Specii si soiuri:
Nerine bowdenii, Nerine flexuosa, Nerine undulate, Nerine sarniensis.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Nerine_2337_536_1.html
|
|
18/02/10 09:31
|
|
antonela
membru
|
|
Potentilla

Familia: Rosaceaepoe
Aspect: Erbacee, tufa
Perioada de inflorire: Mai-septembrie
Acest gen cuprinde peste 500 de specii rustice, anuale si perene.
Aceste specii se planteaza la sfarsitul lui martie sau inceputul lui aprilie, in pamant de gradina amestecat cu putin nisip. Primavara si vara se uda regulat si se administreza - in perioada de inflorire -si putin ingrasamant lichid.
Reproducere:
Se insamanteaza in martie, int-un compost special pentru seminte, care se amesteca cu putin nisip pentru o mai buna drenare a apei. Vasul se pastreaza la penumbra, la o temperatura de 13-18 °C. Reproducerea prin butasi se recomnda a se realiza la sfarsitul verii intr-un compost care are in compozitie turba si nisip in parti egale, mentinandu-se o umiditate relativa. Reproducerea se mai poate efectua si prin divizrea tufelor.
Pericole:
O ineficienta drenare a apei duce la deteriorarea plantei.
Specii si soiuri:
Potentilla arbuscula, Potentilla atrosanguinea, Potentilla fruticosa, Potentilla nepalensis, Potentilla nitida.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Potentilla_2396_536_1.html
|
|
19/02/10 19:49
|
|
antonela
membru
|
|
DAHLIA

Familia: Compositae
Aspect: tufa
Perioada de inflorire: expunere: plin soare
Udare: abundenta
Daliile sunt plante erbacee, perene, cu radacini tuberoase, au frunze cu petiol alungit si flori cu forme si nuante diverse.
Cultivare :
La inceputul primaverii, tuberculii cu radacina se planteaza intr-un pamant nici prea nisipos nici prea compact, in plin soare. Se uda la fiecare doua zile si se curata de florile ofilite. In noiembrie se taie lujerii la 20 cm de pamant si se scot tuberculii. Se zvanta si se acopera cu nisip sau cu turba sau se pastreaza intr-o camera intunecoasa, nu prea calda si nu prea uscata, descoperiti.
Reproducere :
Cea mai simpla si mai rapida metoda este divizarea radacinilor. Plantarea se face in februarie-martie in sera, sau in martie-aprilie in gradina. Se uda din abundenta.
Pericole:
Daliile sunt plante destul de rezistente. Cu toate acestea ele pot fi afectate de paianjenul rosu, paduchi, larve care trebuie combatute cu metode specifice.
Specii si soiuri:
Dahlia arborea, specie cu tulpina robusta, lemnoasa si flori de culoare lila. Dahlia coccinea, Dahlia juarezii si Dahlia variabilis, au flori in forma de capitule simple de diverse nuante.
sursa: http://www.gradinamea.ro/DAHLIA_2173_536_1.html
|
|
20/02/10 15:45
|
|
antonela
membru
|
|
Bignonia alliacea

Denumire stiintifica: Cydista aequinoctialis
Denumiri sinonime: Bignonia alliacea, Pachyptera alliacea, Mansoa alliacea
Familie: Bignoniaceae
Origine: Zona tropicala a Americii, Indiile de Vest
Aspect si prezentare:
Cydista aequinoctialis este o planta perena cataratoare ornamentala, ce poate fi dirijata pe suporturi inalte in gradini sau pe terase largi, formand adevarate umbrare. Cu frunze pieloase, mari, ovale si varf usor ascutit dar si flori in forma de trompete, grupate in buchete mari, avand diverse nuante de roz si mov, creaza, in arsita verii, adevarate oaze de culoare si parfum.
La inceput, florile sunt mov, deschizandu-si culoarea pe parcursul zilelor urmatoare, ajungand in final sa capete o nuanta de lila sau chiar roz. Putem gasi astfel pe planta, in acelasi timp, inflorescente cu nuante combinate de mov, lila deschis si roz.
Conditiile de cultivare:
Nepretentioasa de fel, Cydista aequinoctialis se multumeste cu o ingrijire redusa si se dezvolta relativ repede, imbracand gardurile sau suporturile pe care e dirijata in decurs de numai cateva luni.
Lumina poate fi considerata o necesitate definitorie pentru cultivarea acestei plante. Desi accepta si o usoara semiumbra, pozitionarea ei intr-o locatie total umbrita, trebuie evitata. Lipsa luminii, a soarelui, duce la dezvoltarea frunzisului in detrimentul infloriri.
Temperatura:
Se dezvolta bine in zonele cu clima temperata, desi este o mare iubitoare a caldurii. Intrucat trebuie ferita de inghet, inainte de sosirea iernii, se procedeaza la tunderea drastica a plantei si protejarea radacinilor.
Are nevoie de udare regulata pana la aparitia frunzelor. Dupa aceasta etapa, suporta bine si perioade scurte de seceta, preferand mai degraba solurile aerisite si bine drenate decat suprasaturate de apa.
Nu ridica pretentii in privinta substratului de cultivare, multumindu-se usor cu orice pamant de gradina.
Fertilizarea nu este necesara. Cydista aequinoctialis formeaza radacini adanci, puternic ramificate, ce pot extrage toate substantele necesare de la adancime.
Inmultirea se realizeaza prin butasirea lastarilor terminali semi-lemnificati, din primavara pana toamna. O metoda de inmultire usoara o reprezinta marcotarea la sol, aceasta putand fi efectuata incepand cu luna mai.
Cydista aequinoctialis are doua perioade de inflorire abundenta. Prima se desfasoara la sfarsitul primaverii (aprilie-mai) si cea de-a doua in lunile august si septembrie. Totusi planta poarta flori aproape in permanenta, mai putin iarna cand se degarniseste de frunze.
Sfaturi speciale:
Dupa epuizarea infloriri, este indicat sa se procedeze la tunderea plantei, pentru ca in anul urmator ramurile noi vor fi purtatoare de flori.
Daca este strivita intre degete, planta emana un puternic miros de usturoi. In anumite regiuni chiar este folosita in alimentatie ca inlocuitor al acestuia.
sursa: http://www.gradinamea.ro/plante_agatato ... 536_1.html
|
|
21/02/10 14:42
|
|
antonela
membru
|
|
Simbolistica florilor

Florile au o simbolistica a lor, iar starea pe care o simtiti in momentul in care primiti flori poate fi o stare de bucurie launtrica inexplicabila.
Culoarea unei flori este, de asemenea, un factor determinant in reactia celui care o primeste. Fiecare floare are o semnificatie diferita, prin originile sale, aspectul si culoarea sa.
Ori de cate ori exista un eveniment special, ori pentru a ne exprima simpatia sau admiratia pentru o persoana, oferim flori.
Exista, de altfel, multe sensuri si chiar semnificatii proprii speciale pentru florile pe care le daruim celor dragi.
Semnificatia florilor:
- Alstroemeria - este un simbol al prieteniei;
- Amaryllis - reprezinta frumusetea radianta;
- Anemone - sunt un simbol pentru anticipare si ajuta la calmarea unei persoane.
- Anthurium - sunt cele mai populare flori exotice si se numara printre florile tropicale ce raman proaspete pentru un timp indelungat; aceste flori sunt si un simbol al ospitalitatii;
- Aster - simbolizeaza sentimentul de rabdare;
- Bird of Paradise - sunt o alegere potrivita pentru ocazii festive deoarece sunt un simbol al marilor bucurii;
- Bouvardia - simbolizeaza entuziasm;
- Garoafa (Carnation) - este o floare dedicata sentimentului de mandrie si frumusete;
- Crizantema (Chrysanthemum) - este recunoscuta ca un simbol ce reprezinta soarele si esenta de fidelitate;
- Narcisa (Daffodil) - aparitia ei este un semn ca iarna se apropie de sfarsit; reprezinta si esenta cavalereasca;
- Delphinium - simbolizeaza esenta si sentimentul unor calitati ceresti;
- Frezia (Freesia) - infatiseaza esenta de nevinovatie;
- Gladiola (Gladiolus) - denumirea in latina inseamna sabie si simbolizeaza tarie de caracter;
- Heather- infatiseaza elementul de admiratie;
- Zambila (Hyacinth) - reprezinta constanta si hotararea;
- Hortensia (Hydrangea) - este reprezentativa pentru sentimentul de sinceritate;
- Iris - este o floare gratioasa ce transmite prin esenta ei, "complimente";
- Larkspur - simbolizeaza nestatornicie;
- Trandafirul - semnifica sentimentul etern de dragoste si pasiune;
- Crinul alb - este maiestuos, infatisand elementele de castitate si virtute;
Fiecare floare, intr-un fel sau altul, are ceva de spus persoanei careia ii este oferita
sursa: http://www.gradinamea.ro/Simbolistica_f ... 536_1.html
Ultima modificare de antonela (22/02/10 09:23)
|
|
22/02/10 09:20
|
|
antonela
membru
|
|
Sempervivum

Familia: Crassulaceaesemper
Aspect: Rozeta, covor
Perioada de inflorire: Iulie
Udare: Redusa
Aceste specii cresc spontan si nu necesita o ingrijire speciala. Sunt formate din rozete de frunze vesnic verzi, suculente si carnoase si flori stelate al caror colorit variaza de la alb la rosu.
Se pot planta direct in gradina sau in ghiveci in luna aprilie, intr-un compost din pamant de flori si nisip in cantitati egale, mentinandu-se la baza vasului un strat de cioburi.
Reproducere:
Cea mai indicata metoda este divizarea rozetelor care se replanteaza in pamant obisnuit.
Pericole:
Acestor plante trebuie sa li se asigure o buna dozare a apei si luminii, altfel exista pericolul de a fi afectate. Cosenilele fainoase si paduchii verzi se combat prin alcool etilic.
Specii si soiuri:
Sempervivum arachnoideum, Sempervivum giuseppi, Sempervivum marmoreum, Sempervivum soboliferum.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Sempervivum_2414_536_1.html
|
|
23/02/10 09:08
|
|
antonela
membru
|
|
Clematis

Denumire populara: clematida, curpen
Familie: Ranunculaceae
Inaltime: 3 - 10 metri
Diametru: 1,8 metri
Aspect: tufa cataratoare, mereu verde
Sol: bine drenabil, nisipos
Expunere: intr-un loc insorit, cald
Descriere:
Clematis rivalizeaza cu zorelele prin frumusete si flori. Spre deosebire de zorele insa, florile de clematis sunt viguroase si dureaza mai multe zile. Ele infloresc la sfarsitul primaverii si deseori si toamna, daca vremea este blanda - de obicei pana cand cade primul inghet. Foliajul este atractiv si in conditii bune, va deveni o planta virguroasa.
Clematis sunt de multe culori si dimensiuni, dar in general sunt purpurii, albe, magenta si roz. Toate se dezvolta la fel de bine, astfel ca nu exista nici un motiv, in afara de cel estetic, pentru a alege o culoare sau alta. Multi oameni aleg sa planteze in gradina mai mult culori din aceiasi planta.
Clematis se dezvolta bine in zone cu temperaturi mai reci, dar si insorite, mai ales in locuri in care se poate catara - prefera acoperisurile reci si mai ales clima ploioasa.
Cultivare si ingrijire
Fiind o planta cataratoare, clematis are nevoie de un suport semitransparent inalt de cel putin 1,8 metri (daca se dezvolta mai mult de atat, se vor face foarte mari). Prefera atmosfera rece, umeda, si creste cel mai bine in locurile in care primeste din plin razele soarelui, in timp ce radacinile sunt ferite de caldura. Prin urmare, trebuie plantata in pamant fertil, bogat in humus, usor drenabil, in asa fel incat ramurile sa fie in plin soare, iar radacinile sa fie in umbra.
Iarna, partea de jos a plantei se acopera cu compost din gradina sau balegar, evitand coroana.
Cand se planteaza, radacinile trebuie asezate la aproximativ 7,5 cm sub nivelul pamantului, pentru a reduce riscul de ofilire. Dupa ce s-a plantat, ramurile se taie la 30 cm inaltime si se raresc, lasandu-se numai cateva mai viguroase. La inceput planta trebuie sa fie bine legata pentru a se forma cum trebuie.
Odata ce a prins radacini, clematis se mai taie numai daca se dezvolta mai mult decat doriti dvs, depasind granitele spatiului alocat; in acest caz se taie pana la 1 metru de la nivelul pamantului, imediat dupa inflorire.
Pericole si daunatori
In general, clematis nu este atacata de insecte sau alti daunatori. Uneori, afidele pot invada planta primavara, mai ales ramurile noi.
Inmultire
Toate speciile de clematis pot si inmultite cu succes prin seminte - se seamana curand dupa ce au fost recoltate, mai tarziu existand riscul sa nu mai germineze. Alte varietati, cum este Clematis cirrhosa var. purpurascens, pot fi inmultite si prin butasi.
Specii si varietati
Exista in jur de 300 de specii de clematis, in care se gasesc plante cataratoare, mereu verzi, cu tulpini lemnoase sau semi-lemnoase. Specia in sine este foarte variata, mergand de la plante perene scunde, pana la plante cataratoare care pot atinge si 10-15 metri.
Clematis cirrhosa - specie cataratoare, care infloreste devreme, raspandita in sudul Europei si regiunea Mediteraneana. Frunzele sunt grupate cate trei. Florile se deschid aproape de tot, au forma de cupa si culoare alb-crem, deseori cu picatele rosii; apar singure sau in grupuri, iarna tarziu sau primavara devreme.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Clematis_3231_536_1.html
Ultima modificare de antonela (24/02/10 09:30)
|
|
24/02/10 09:24
|
|
antonela
membru
|
|
Tradescantia pallida

Familie: Commelinaceae
Origine: estul Mexicului
Tip: planta perena
Inaltime:30-45 cm
Diametru: 22-30 cm
Expunere: plin soare sau partial umbra
Perioada de inflorire: tot anul
Tip de pamant: acid sau usor acidic (pH 5,6 - 6,5), neutru (pH 6,6 - 7,5) sau usor alkalin (pH 7,6 - 7,8)
Descriere:
Tradescantia pallida este o planta cu frunze lungi, ascutite si flori roz, care se intinde ca un covor vegetal. Frunzele sunt late de circa 2,5 cm si lungi de 7-13 cm. Tulpina si partea de deasupra a frunzelor sunt de culoare purpurie si pe masura ce foliajul se maturizeaza e acoperit de o nuanta metalica de turquise. Partea interioara a frunzei are o culoare violet-aprins care trece spre roz inspre tulpina. Florile sunt roz, au trei petale si circa 2 cm diametru. Planta infloreste constant in perioadele calde, dar florle sunt deschise numai dimineata.
Ingrijire:
Tradescantia pallida se cultiva cel mai bine in sol nisipos, dar se adapteaza bine si pe un teren stancos. Desi prefera pamantul umed, planta rezista si pe un teren secetos si nu se usuca daca nu este udata o perioada mai lunga de timp. Aceasta specie este toleranta la inghet, dar pe perioadele friguroase de iarna rezista mai bine sub un strat gros de zapada. De obicei inmugureste iar primavara.
Daca planta arata rau pe la mijlocul verii, taiati-o pana la nivelul solului ca sa apara un nou foliaj si sa infloreasca din nou toamna.
Inmultire: nu se recomanda inmultirea prin seminte.
1. Butasi de tulpina sau frunze - trebuie ingropate bine in pamant nisipos. 2. Marcotaj - consta in indoirea unei ramuri flexibile sau a unei noi mladite in asa fel incat sa intre in contact direct cu solul, lasand-o sa dea radacini in timp ce este inca legata de planta-mama.
Pericole: planta poate cauza iritatii ale pielii sau reactii alergice.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Tradescantia_p ... 536_1.html
Ultima modificare de antonela (25/02/10 09:26)
|
|
25/02/10 09:25
|
|
antonela
membru
|
|
Zambila - Hyacinthus orientalis

Denumire populara: zambila
Familie: Liliaceae
Origine: zona mediteraneana si Africa de sud
Tip de planta: bulb
Expunere: plin soare
Inaltime: 20-25 cm
Sol: fertil, usor drenabil
Dimensiunea florilor: 2,5 x 2,5 cm
Culori: de obicei alb, roz, piersic si albastru; se mai pot gasi insa si zambile purpurii, rosii, albastru inchis, galbene si portocalii.
Culoarea foliajului: verde
Descriere
Zambilele sunt flori foarte formale si parfumate. Bulbii masoara in mod obisnuit 14-15 cm, dar pot atinge si dimensiuni gigantice pentru zambile (19 cm). Ele infloresc in acelasi timp cu lalele de mijloc de sezon. Zambilele se planteaza in grupuri mici, iregulate. Sunt excelente ca flori taiate si pot fi cultivate cu usurinta in ghivece, ca flori de apartament. Bulbii sunt toxici si de aceea nu sunt pe gustul rozatoarelor.
Zambila a fost adusa in Europa de vest in secolul al XVI-lea si a fost cultivata pentru prima data in Austria in anii 1500. In timpul secolelor XVII-XVIII, asemenea lalalei, zambila se gasea numai in colectiile de plante ale oamenilor instariti, care de obicei le colectionau ca pe niste trofee de pret. Datorita parfumului persistent al zambilelor, bulbii erau foarte scumpi. Acum, zambilele se cultiva in principal in Olanda si Marea Britanie.
Ingrijire si cultivare
Bulbii de zambile se planteaza toamna, cu sase saptamani inainte de perioada in care ingheata pamantul, intr-un loc insorit, cu pamant bogat in substante nutritive. Bulbii se planteaza la 15 cm adancime si tot la 15 cm distanta unul de altul. Daca nu cumva pamantul este deja foarte uscat, nu e nevoie sa udati florile dupa plantare.
Monitorizati frecvent umiditatea solului. Primavara devreme, cand rasar frunzele si apoi dupa ce se ofilesc florile, tratati bulbii de zambila cu un fertilizator general, urmand intocmai instructiunile de pe ambalaj. Rupeti varfurile florilor dupa ce acestea au inflorit. Zambila produce bulbi laterali care pot fi inlaturati in perioada de repaus a plantei si replantati separat.
Pentru fortarea bulbilor, cumparati bulbi pre-raciti care au primit un tratament cu temperaturi scazute, asemanatoare iernii. Plantati acesti bulbi in ghivece pline cu pamant sau vase de sticla speciale, in care bulbul este tinut exact deasupra nivelului apei. Daca folositi metoda cu apa, umpleti vasul cu atata apa cat sa atinga usor partea de jos a bulbului si asezati-l intr-un loc intunecat, racoros (in jur de 10 grade Celsius) pana cand radacinile sunt bine dezvltate si se observa o crestere in partea superioara a bulbului, la frunze (in jur de 3-4 saptamani). Dupa aceea aduceti vasul cu bulbul de zambila intr-o camera cu temperatura mai crescuta, insorita, pentru a incuraja dezvoltarea foliajului si a florilor. Pentru a prelungi perioada de inflorire, mutati zambila intr-un loc in care sa nu primeasca soare direct atunci cand vedeti ca se apropie momentul in care se deschid florile.
Soiuri de zambile
Exista diferite soiuri si varietati de zambile, printre care albul Carnegie, Anna Marie, de culoare roz-somon, Splendid Cornelia (roz), si Deft Blue, de culoare albastru deschis.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Zambila___Hyac ... 536_1.html
|
|
27/02/10 12:49
|
|
|
| Felicitari cu mesaj pentru mama, felicitari cu flori, felicitari de primavara |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|