|
|
|
Autor |
Mesaje |
Pagini: 1 2 3 4 5 6 |
|
giany
membru
Inregistat: 18/05/07
|
|
syr
Ultima modificare de giany_v (23/06/07 02:59)
_______________________________________ smile, pray, love ... it will help you to enjoy life more ...
|
|
25/05/07 11:53
|
|
filip
membru
Inregistat: 27/04/05
|
|
Măi omule, eu unul chiar sunt curios la cine te referi. Dar dacă o ţii numai în pilde şi enigme la un moment dat o să mă plictisesc în încercările de a scoate cu patentul nişte idei simple şi limpezi de la tine. Am făcut deja o speculaţie cu privire la ceea ce ai vrut să spui mai înainte, şi ea s-a dovedit greşită. Nu-mi mai pierd timpul cu speculaţii.
Eram dispus la un dialog cu tine pe o astfel de temă care mi s-ar fi părut interesantă - presucrtări de nume ale lui Dumnezeu, de exemplu - dar dacă preferi să discuţi cu alţii care să te înţeleagă la nivelul la care vrei tu să vorbeşti, îţi urez supces!
|
|
25/05/07 12:07
|
|
giany
membru
|
|
zjtdr
Ultima modificare de giany_v (23/06/07 03:00)
_______________________________________ smile, pray, love ... it will help you to enjoy life more ...
|
|
25/05/07 12:12
|
|
filip
membru
|
|
OK. Şi mie mi se pare lipsită de respect prescurtarea Numelor lui Dumnezeu. Există şi porunca să nu iei în deşert Numele Domnului Dumnezeului tău. Dar mie unul mi-ar plăcea mai mult dacă dorinţa de respect ar izvorî din inimă, nu în urma unei porunci.
Mă gândesc însă că oamenii din lume, care nu ÃŽl cunosc pe Dumnezeu, au o oarecare îngăduinţă din partea Lui când, fără să ştie, ÃŽi arată lipsă de respect (vezi versetul cu "orice hulă").
Nu aş merge cu prescurtarea Numelor lui Dumnezeu până la a le considera jigniri, însă lipsă de respect - da!
Pe urmă mai intervin şi probleme de traducere a Numelui Său. Exemplul clasic - Iisus, în limba română, folosit în limbajul pocăiţilor este scris Isus. Este aceasta o lipsă de respect? El este scris Jesus la anglofoni şi francofoni şi alţii, şi Ieşua la evrei.
Jergonul în ce categorie ar intra în acest caz: regionalism sau lipsă de respect? Având în vedere că nu i se dă o conotaţie peiorativă, ci pur şi simplu provine dintr-o transcriere fonetică, după părerea mea. Adică nu o să vezi aproape pe nimeni pronunţând diftongul "ii" care apare în deschiderea cuvântului, o astfel de pronunţare fiind oarecum o forţare pentru vorbitorul curent de limbă română, şi fiind şi greu sesizabilă. Şi atunci, pronunţând simplu "i" s-a ajuns şi să se scrie simplu: "Isus".
Comentarii, păreri?
Ultima modificare de Filip. (25/05/07 12:20)
|
|
25/05/07 12:18
|
|
giany
membru
|
|
zye
|
|
25/05/07 12:29
|
|
md4RM
membru
Inregistat: 21/05/07
|
|
poti sa scrii 24/24 cuv.:"DUMNEZEA", daca nu esti pocait, ii "torba" cu tine, si paginii scriu Dumnezeu cu "D", si ce folos?
mai bine scrii un "Dz" intr-un text plin de viata si lumina decit o 1000 de ori "DUMNEZEA" si uscat.
sfat: daca te mustra constiinta scrie mai bine "Dumenzeu" sau "DUMNEZEA" [etc.], daca nu fii Binecuvintat, fiecare face dupa incredintarea lui proprie.
_______________________________________ Sînt mai învăţat decît toţi învăţătorii mei, căci mă gîndesc la învăţăturile Tale. [Ps.199:99]
|
|
25/05/07 12:38
|
|
giany
membru
|
|
zyebr
|
|
25/05/07 12:44
|
|
md4RM
membru
|
|
daca esti agresiva cu cel care il vezi cum Il poti respecta pe Cel care nu Il vezi. [nu fi agresiva cu nici o persoana]. cu ce Il jignesti pe Dumnezeu daca scrii ceea ce este El pe scurt. "DUMMEZEU" nu este numele lui Dumnezeu.
Ultima modificare de md4RM (25/05/07 12:56)
_______________________________________ Sînt mai învăţat decît toţi învăţătorii mei, căci mă gîndesc la învăţăturile Tale. [Ps.199:99]
|
|
25/05/07 12:54
|
|
filip
membru
|
|
Hehe, giany, nu te grăbi să-mi dai premii, pentru că eu folosesc în vorbire şi în scriere numele "Isus".
Şi personal am încredinţarea că nu greşesc folosind Numele Lui în această formă.
Dacă m-aş duce într-o biserică din Franţa fără nici o jenă aş vorbi de "Jesu" (ultimul "s" nu se pronunţă), în Spania m-aş adresa cu "Hesu", iar la evrei le-aş vorbi despre Ieşua (unde ultimul s nici măcar nu apare). ÃŽn Grecia cred că i-aş spune Iesousu (sau aşa ceva). Aş folosi Numele cu care El este cel mai cunoscut în mijlocul celor care ÃŽl adoră.
ÃŽn plus, toate aceste forma ale Numelui Său, sunt folosite în dialogul direct al oamenilor cu El, în rugăciune. De aceea, dacă nu-mi permit să-I spun Lui în faţă, "Dragă Dzeule", atunci nici nu voi scrie undeva "Dzeu a zis şi a făcut aşa şi aşa..."
ÃŽnsă dacă Lui ÃŽi spun în rugăciune "Scumpe Isuse" şi El îmi ascultă rugăciunea, atunci şi în scris îmi permit să folosesc transcrierea fonetică "Isus".
Dacă merg însă în detalii mai mari, poate că El va aprecia sau nu acel lucru, însă ştiu că mai mult decât detaliile felului în care ÃŽl numesc, pentru El contează detaliile inimii mele şi felul în care trăiesc şi va verifica dacă există corespondenţă între vorbe, inimă şi fapte, înainte de a mă premia.
Şi nu sunt decât parţial de acord cu felul de abordare al lui md4RM, pentru că eu sunt de părere că felul în care trăieşti se arată şi în felul în care te adresezi cuiva. Nu poţi să i te adresezi cuiva superficial şi din vârful buzelor, fiindu-ţi lene să-i pronunţi numele, fără a avea o trăire în general în acest sens.
Din acest punct de vedere, felul în care mă adresez eu lui Isus denotă din partea mea o viaţă în care există atenţie şi respect într-o oarecare măsură, deşi nu într-un sens dus la extrem, ci într-un oarecare echilibru cu o doză de nepăsare uneori benefică.
Ultima modificare de Filip. (25/05/07 13:06)
|
|
25/05/07 13:03
|
|
giany
membru
|
|
yzr
Ultima modificare de giany_v (23/06/07 03:01)
|
|
25/05/07 13:09
|
|
md4RM
membru
|
|
ce conteaza pentru El?
|
|
25/05/07 13:13
|
|
giany
membru
|
|
yxer
Ultima modificare de giany_v (23/06/07 03:01)
|
|
25/05/07 13:27
|
|
giany
membru
|
|
tre sa ii spunem cumva ... asa ca sa stie si El despre cine e vorba!!!
Ultima modificare de giany_v (14/08/07 13:33)
|
|
19/06/07 15:14
|
|
Klaudiu
membru
 Inregistat: 23/06/07
|
|
Filip. a scris:
OK. Şi mie mi se pare lipsită de respect prescurtarea Numelor lui Dumnezeu.
|
Exista cazuri in care insusi Dumnezeu isi prescurteaza numele. In psalmi de exemplu apare forma prescurtata a lui "Iehova": "Iah" - cum apare si in apocalipsa, "haleluIAH".
Cand nu o face Dumnezeu, lipsa de respect este discutabila. Unele manuscrise ale NT contin prescurtari ale cuvintelor "theos" si "kurios" (dumnezeu si domn). Vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Nomina_sacra
Există şi porunca să nu iei în deşert Numele Domnului Dumnezeului tău.
|
Intrebare: cand spune cineva "iehovisti" (care de fapt inseamna literalmente "adepti ai lui Iehova", insa evident in mod peiorativ), ia respectivul numele lui Dumnezeu in desert?
_______________________________________ http://ascultarearatiunii.wordpress.com/
|
|
20/11/07 01:28
|
|
Klaudiu
membru
|
|
Stau si ma gandesc, o fi vreo diferenta intre un nume propriu si un titlu, sau sunt una si aceeasi?
_______________________________________ http://ascultarearatiunii.wordpress.com/
|
|
20/11/07 01:37
|
|
filip
membru
|
|
Klaudiu, te rog să nu-mi iei în nume de rău modificarea mesajului tău, dar ai citat foarte mult dintr-un mesaj deja lung al lui Larisa, pentru o simplă propoziţie de comentariu.
Pe viitor, când vrei să prezinţi un articol întreg sau o postare mai lungă, şi nu îl/o desfaci în bucăţi pentru comentarii punctuale, te rog să inserezi un link. - Pentru articol - vezi sintaxa BBcode (ai un link în dreapta casetei de introducere de mesaje). - Pentru mesaje e simplu. Te uiţi la numărul mesajului la care vrei să faci referire, deplasând cursorul pe linkul său de "citaţi" sau "modificaţi", şi copiezi acel număr de două ori într-un mesaj de genul
Cod:
http://www.tanarcrestin.net/forum/viewtopic.php?pid=31316#31316 |
aşa cum am făcut eu mai sus. Dacă uiţi codul ăsta, îl poţi vizualiza/copia de pe pagina de topicuri, dintr-un link de afişare a unui mesaj de acolo.
|
|
20/11/07 08:35
|
|
giany
membru
|
|
esti "tare" grijuliu de cand esti moderator.   
|
|
21/11/07 13:56
|
|
stefan
membru
Inregistat: 24/03/06
|
|
salutare tuturor.La ceea ce a scris Klaudiu as vrea sa vin cu o mica completare sau mai bine zis corectare.Dumnezeu nu isi prescurteaza numele ci de fiecare data cand e scris vreun nume atat in VT cat si in NT are o femnificatie importanta. ex: Eli-Yah Domnul este Dumnezeu ex: Yah-Shua Domnul este Salvatorul ex: Yahweh Jireh Domnul poarte de grije ...si asa mai departe dar de fiecare data El vrea sa ne spuna ceva foarte important.Este bine sa urmarim in Scripturi in ce legatura este scris anumit lucru, fie Nume, fie titlu(calitate)...
|
|
15/01/08 16:27
|
|
stefan
membru
|
|
La fel si in Mat.6 rugaciunea Tatal nostru, este vorba de un nume:"Tatal nostru care esti in ceruri, Sfinteasca Numele Tau..." Dumnezeu s-a descoperit ca Tata in ceruri dar Numele lui nu este nici Dumnezeu si nici Tata...dar care este numele in care s-a descoperit El in NT? Este vorba de un Nume in care sa se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pamant si de sub pamant, si in care avem mantuirea, vindecarea, iertarea,...nume in care trebuie sa fim si botezati,ca apoi sa se poata implini si cu noi fagaduinta din Fapte2:38,39 , si ca sa putem sa fim fii si fiice ale lui, purtandu-I Numele.Aceasta este importanta Numelui.Vezi Col.3:17 Efes.5:20 Evrei13:15 Fapte4:10-12 Fapte10:43 vezi si continuarea pana la versetul 48. Ar mai fi multe alte texte care ar arata importanta Numelui dar momentan ajung acestea.Nu le-am scris ca sa contrez pe cineva ci ca sa vedem impreuna care este defapt importanta credintei in acest Nume in care sa descoperit Dumnezeu conform 2Cor5:19,20...
|
|
15/01/08 16:56
|
|
Klaudiu
membru
|
|
stefan a scris:
Dumnezeu nu isi prescurteaza numele |
Si-l prescurteaza; atunci cand zice "Iah" - in psalmi, apocalipsa, etc.
|
|
17/01/08 06:10
|
|
stefan
membru
|
|
Klaudiu poate ca nu ai inteles, eu nu caut polemica.Si daca chiar ai vrut sa contrezi,doar atat ai avut de contrat la ceea ce am spus mai sus? Eu am vrut doar sa intelegi si tu si ceilalti care o sa mai citeasca aceasta expunere ca este vorba de NUMELE noului legamant care sa facut in sangele lui Isus Hristos. Mat.26:26 Mar.14:24 Luc.22:20 ...
|
|
18/01/08 20:17
|
|
Old
Moderator
Inregistat: 18/01/08
|
|
Stefan, tu intrebi care este numele prin care s-a descoperit Dumnezeu in NT? Ai prelut in expunerea ta din Filipeni cap 2vers.10, referindute la Fiul lui Dumnezeu. Nu ai pomenit ca inaltarea lui Iisus si proclamarea domniei sale este spre slava lui Dumnezeu Tatal. Nu Fiul este Tatal. Daca am inteles bine tu spui ca Dumnezeu in Noul Legamant s-a descoperit ca Fiul? Daca asta ai vrut sa spui atunci cum intelegi vedenia mucenicului Stefan, in Faptele cap.7 vers.56. Stefan vede aceasta nu plin de imaginatie, ci plin de Duhul Sfant. Fiul omului, la dreapta lui Dumnezeu, nu confundat cu Dumnezeu. Daca altceva ai vrut sa spui, te rog fii mai explicit.
_______________________________________ Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.
|
|
18/01/08 21:48
|
|
Klaudiu
membru
|
|
stefan a scris:
Klaudiu poate ca nu ai inteles, eu nu caut polemica.
|
Stefan, am inteles tot. Nu caut polemica de dragul polemicii dar nici nu ma feresc de ea, de discutii contradictorii. Isus a purtat o multime de asemenea discutii, polemici in toata regula - Ioan 8 un exemplu.
Asadar, tu m-ai contrazis pe mine, nici o problema! De ce ar fi? Deci tu accepti sa ma contrazici pe mine, insa nu accepti sa te contrazic si eu la randul meu? De ce?
Si daca chiar ai vrut sa contrezi,doar atat ai avut de contrat la ceea ce am spus mai sus?
|
Nu inteleg, nu esti multumit ca am ales sa ma refer la o anume parte a postului tau? Adica vroiai sa te contrazic mai mult?
Deci, nu vad care e problema. Referitor la faptul ca negi ca Dumnezeu isi prescurteaza numele, o intrebare: spune Dumnezeu in psalmi "Iah"? Spune Ioan in apocalipsa "Aleluiah", adica "slava lui Iah"?
|
|
19/01/08 03:31
|
|
stefan
membru
|
|
OLD TRAIAN a scris:
Stefan, tu intrebi care este numele prin care s-a descoperit Dumnezeu in NT? Ai prelut in expunerea ta din Filipeni cap 2vers.10, referindute la Fiul lui Dumnezeu. Nu ai pomenit ca inaltarea lui Iisus si proclamarea domniei sale este spre slava lui Dumnezeu Tatal. Nu Fiul este Tatal. Daca am inteles bine tu spui ca Dumnezeu in Noul Legamant s-a descoperit ca Fiul? Daca asta ai vrut sa spui atunci cum intelegi vedenia mucenicului Stefan, in Faptele cap.7 vers.56. Stefan vede aceasta nu plin de imaginatie, ci plin de Duhul Sfant. Fiul omului, la dreapta lui Dumnezeu, nu confundat cu Dumnezeu. Daca altceva ai vrut sa spui, te rog fii mai explicit. |
Ca Fiul sa fie tata trebuia sa se insoare sa aibe copii si atunci era tata.Eu nu am spus asa ceva,nu intelege cum vrei tu,ci cum am expus-o eu din Scripturi 2Cor.5:19 ,Ioan14:9-11. La viziunea lui Stefan te rog spune-mi in ce parte era indreptat Dumnezeu care este DUH (Ioan4:24),Un duh nu se vede si nu are o dreapta sau o stanga.Ps119:130 Gal.1:11,12 TREBUIE sa intelegem Scripturile prin Duhul nu ajunge doar litera.Col.2:9
|
|
20/01/08 16:24
|
|
stefan
membru
|
|
Klaudiu Tu nu esti Isus si nici eu nu sunt ca sa cunoastem gandurile oamenilor, cum le cunostea EL.EL stia motivul care statea in spatele intrebarilor si tocmai de aceea le raspundea pe masura ptr ca se credeau intelepti.Mat16:1-3. Nu ajunge csa conoastem istoria Bibliei nici sa o cunoastem pe de rost, ci este important ce cred si astept eu astazi:Luca2:25-32.Pe cat de religiosi erau oamenii din vremea aceea si se bateau cu pumnul in piept,si se dadeau drept invatatori ai Scripturii, totusi deznodamantul tragic este ca "El a venit la ai Sai si ai Sai nu L-au primit". Intrebare: Esti tu un Simeon astazi ca sa sti ce trebuie sa astept? Care sunt promisiunile care se rostogolesc inintea ochilor nostrii si care premerg revenirea lui Hristos?
|
|
20/01/08 16:41
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|