TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Legalism si traditionalism bisericesc ?/Sabatul si/sau Ziua Domnului Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini: 1 ... 8 9 10 11 12 13
Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

didymus a scris:

...iar versetele 5, 6, 7 şi 8 sunt legate de cele anterioare plus capitolul anterior, subiectul fiind odihna spirituală, odihna mântuirii (şi nu odihna zilei a 7-a), iar concluzia apare abia în versetul 11:

"Să ne grăbim dar să intrăm în odihna aceasta, pentru ca nimeni să nu cadă în aceeaşi pildă de neascultare."
Poti zice si asa, ca 11 are concluzia. Eu inteleg ca 11 are aplicatia.

Da, aşa scrie în Biblie. Sulul legilor ceremoniale se punea lângă chivotm, iar tablele Decalogului în chivot.
Ca să-ţi risipesc orice umbră de îndoială, legile ceremoniale mai cuprindeau sabate, însă sabate ceremoniale. Adică sărbători iudaice nelucrătoare (de aceea numite "sabate");i anul sabatic. Asta legat doar de capitolul "sabate", nu şi alte ceremonii.
Pe de altă parte, Decalogul nu cuprindea rânduieli ceremoniale/rituale.

Imi poti zice unde scrie asta, ca nu-mi trece prin minte. Adica nu tot ce ai insirat aici, ci unde scrie ca sulul respectiv era langa chivot? (Ma refer ca regula nu intamplatoare, pentru ca daca iei intamplator poti zice ca chivotul era pus in carul care sta sa se rastoarne)

13/02/13 08:01

didymus
membru

Inregistat: 03/02/13

Old a scris:

Imi poti zice unde scrie asta, ca nu-mi trece prin minte. Adica nu tot ce ai insirat aici, ci unde scrie ca sulul respectiv era langa chivot?

Am mai spus-o acum 2 zile, dar repostez:

"Luaţi cartea aceasta a legii, şi puneţi-o lîngă chivotul legămîntului Domnului, Dumnezeului vostru, ca să fie acolo ca martoră împotriva ta." (Deut.31,26)

13/02/13 08:09

Old
Moderator

Deci astea le numesti tu legi ceremoniale? M-ai lamurit.
Eu intelegeam ca si acestea erau ceva vital, nu doar ceremonial. ” Iata iti pun inainte viata si binele, moartea si raul”, nu arata a ceremonial.

13/02/13 08:30

didymus
membru

Old a scris:

Deci astea le numesti tu legi ceremoniale? M-ai lamurit.
Eu intelegeam ca si acestea erau ceva vital, nu doar ceremonial. ” Iata iti pun inainte viata si binele, moartea si raul”, nu arata a ceremonial.
Erau vitale şi ceremoniale pentru poporul Israel, pentru noi în Noul Legământ nu mai sunt. Pe când Decalogul rămâne în continuare vital şi în Noul Legământ.

13/02/13 08:41

Old
Moderator

Ma tem ca e confuzie.

Decalogul nu mai e. Legile  lui Dumnezeu da.

Nu doar sa nu ucizi, ci nici sa nu te manii; nu doar sa nu preacurvesti, ci nici sa nu privesti cu gandul pacatului adulter, nu doar sa nu-ti faci chip cioplit ci sa n-ai alta prioritate decat Dumnezeu si voia sa, nu sa te odihnesti doar sambata ci sa te odihnesti zilnic, nu doar sa nu furi ci sa lucrezi ca sa dai si celui lipsit, nu doar sa nu poftesti ce este al aproapelui ci sa-l iubesti pe aproapele.

In plus, legile aste nu te mantuiesc, ci mantuieste doar jerfa Domnului Iisus Hristos.

13/02/13 09:06

+Archangel+
Moderator

Inregistat: 05/07/06

didymus a scris:

Clar că se vorbeşte despre odihna spirituală, odihna mântuirii, atât în Evrei 3 cât şi în Evrei 4. Despre sâmbătă se vorbeşte doar în versetele 4 şi 9.

Adica hodoronc-tronc se trezeste autorul sa bage din senin ceva si despre Sabat care n-are nicio legatura cu expunerea pe care o facea. Ori autorul era senil ori mai trebuie lucrat la interpretare.

didymus a scris:

Sulul pe care erau notate legile ceremoniale se punea lângă chivot, iar tablele de piatră cu Legea Morală (Decalogul, cele 10 Porunci)erau în chivot.

Legile ceremoniale?! Unde in Biblie se face o deosebire intre Legea Morala si Legea Ceremoniala ca eu n-am vazut decat Legea fara alte clasificari? Deosebirea asta este doar o gaselnita adventista pentru a baga Legea langa Har.

13/02/13 10:46

didymus
membru

Old a scris:

Ma tem ca e confuzie.

Decalogul nu mai e. Legile  lui Dumnezeu da.

Nu doar sa nu ucizi, ci nici sa nu te manii; nu doar sa nu preacurvesti, ci nici sa nu privesti cu gandul pacatului adulter, nu doar sa nu-ti faci chip cioplit ci sa n-ai alta prioritate decat Dumnezeu si voia sa, nu sa te odihnesti doar sambata ci sa te odihnesti zilnic, nu doar sa nu furi ci sa lucrezi ca sa dai si celui lipsit, nu doar sa nu poftesti ce este al aproapelui ci sa-l iubesti pe aproapele.
Şi eu mă tem că e o confuzie... Dacă Decalogul nu mai e, nimic [din "Legile lui Dumnezeu"] nu mai e. Cum putea Isus să spiritualizeze conţinutul Decalogului, dacă acesta "nu mai e"? Fără a mai aminti că Mat.5,17.

Old a scris:

In plus, legile aste nu te mantuiesc, ci mantuieste doar jerfa Domnului Iisus Hristos.
Am spus eu că nu e aşa? Dar vezi tu cum e omul? E dispus să respecte poruncile Domnului doar dacă primeşte ceva în schimb! Unde mai e ascultarea din dragoste?

13/02/13 22:53

didymus
membru

+Archangel a scris:

Adica hodoronc-tronc se trezeste autorul sa bage din senin ceva si despre Sabat care n-are nicio legatura cu expunerea pe care o facea. Ori autorul era senil ori mai trebuie lucrat la interpretare.
Precis mai trebuie lucrat la interpretare!

+Archangel a scris:

Legile ceremoniale?! Unde in Biblie se face o deosebire intre Legea Morala si Legea Ceremoniala ca eu n-am vazut decat Legea fara alte clasificari? Deosebirea asta este doar o gaselnita adventista pentru a baga Legea langa Har.
Iar tendinţa de a separa forţat Harul de Lege este o găselniţă antinominalistă. Tuturor acestor anti le recomand să privească la Cruce: acolo vor găsi cea mai perfectă îmbinare între Lege şi Har fără de care toţi am fi pierduţi. Dar acesta e deja un alt subiect...

13/02/13 23:01

+Archangel+
Moderator

didymus a scris:

Precis mai trebuie lucrat la interpretare!

Perfect. Astept sa vii cu o interpretare la ce cauta Sabatul intr-o expunere despre odihna lui Dumnezeu.

didymus a scris:

acolo vor găsi cea mai perfectă îmbinare între Lege şi Har fără de care toţi am fi pierduţi. Dar acesta e deja un alt subiect...

Este adevarat. Legea omoara, iar Harul da viata.

14/02/13 11:14

didymus
membru

+Archangel+ a scris:

Perfect. Astept sa vii cu o interpretare la ce cauta Sabatul intr-o expunere despre odihna lui Dumnezeu.
Explicaţia e simplă: În limba maternă a lui Pavel, sabatul (în sensul de sâmbătă) şi odihna sunt omofone. Nu şi în limba în care şi-a redactat Epistola, în aceasta cei doi termeni sunând diferit. Slavă Domnului, căci altfel eram într-o totală ceaţă!

+Archangel+ a scris:

Este adevarat. Legea omoara, iar Harul da viata.
Şi mai adevărat! Ce s-a petrecut la cruce, se poate petrece cu fiecare om ce refuză Harul lui Dumnezeu: moartea a doua.

14/02/13 11:46

+Archangel+
Moderator

didymus a scris:

Explicaţia e simplă: În limba maternă a lui Pavel, sabatul (în sensul de sâmbătă) şi odihna sunt omofone. Nu şi în limba în care şi-a redactat Epistola, în aceasta cei doi termeni sunând diferit. Slavă Domnului, căci altfel eram într-o totală ceaţă!

Faptul ca cele doua cuvinte apar acolo este evident. Intrebarea este ce cauta unul langa celalalt?

didymus a scris:

Ce s-a petrecut la cruce, se poate petrece cu fiecare om ce refuză Harul lui Dumnezeu: moartea a doua.

Dar odata acceptat Harul lui Dumnezeu Legea nu mai are putere asupra omului.

Romani 7:6   
Dar acum, am fost izbaviti de Lege si suntem morti fata de Legea aceasta care ne tinea robi, pentru ca sa slujim lui Dumnezeu intr-un duh nou, iar nu dupa vechea slova.

14/02/13 13:37

didymus
membru

+Archangel+ a scris:

Faptul ca cele doua cuvinte apar acolo este evident. Intrebarea este ce cauta unul langa celalalt?
La această întrebare ar putea răspunde cel mai bine apostolul Pavel, căci el cunoaşte intenţia. Sau şi mai exact Duhul Sfânt cunoaşte intenţia postării acelui unic "sabbatismos" în text. Înţeleg că acesta încurcă mult socotelile apărătorilor duminicii, dar n-am ce face: Duhul Sfânt e Suveran!

+Archangel+ a scris:

Dar odata acceptat Harul lui Dumnezeu Legea nu mai are putere asupra omului.

Dar acum, am fost izbaviti de Lege si suntem morti fata de Legea aceasta care ne tinea robi, pentru ca sa slujim lui Dumnezeu intr-un duh nou, iar nu dupa vechea slova.
Desigur, acum slujim lui Dumnezeu din dragoste şi nu de teamă. Din dragostea faţă de Dumnezeu respectăm primele patru porunci şi din dragoste faţă de semeni respectăm următoarele şase. Legea Iubirii...

14/02/13 14:10

Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10

didymus a scris:

Desigur, acum slujim lui Dumnezeu din dragoste şi nu de teamă. Din dragostea faţă de Dumnezeu respectăm primele patru porunci şi din dragoste faţă de semeni respectăm următoarele şase. Legea Iubirii...

Iar legile sunt date de Dumnezeu din acelasi duh de dragoste, dar o dragoste parinteasca desavarsita.
Crezi ca un parinte care si-a strunit fiul la inceputul formarii lui, dandu-i reguli stricte in legatura cu administrarea/impartirea timpului  alocat diferitelor treburi si a repausului, i-ar pretinde si mai tarziu respectarea dupa acelasi program strict? Sau ar incepe sa se bazeze pe constiinta lui acum educata si pe dragostea care-i face sa fie increzatori unul in altul? Duhul/constiinta pe baza carora si-a cladit caracterul ce-l ghideaza acum nu-i sunt oare cel mai bun dreptar? Nu vor lucra ele in inima credinciosului spunandu-i cand lipseste ori a amanat prea mult ceva?

Daca Dumnezeu spune sa-ti faci toate treburile dar sa nu uiti ca dupa sase zile trebuie sa te mai si opresti pentru odihna si sa-ti amintesti de Cel care merita lauda dar si de cel nevoias, ce faci daca lucrezi cum lucrez eu (saptamana la mine are opt zile din care doua-s libere?) Desfiintam fabricile cu foc continuu? Ce calendar, orar, grafic, etc poate limita exprimarea unor simtaminte de dragoste, multumire, lauda sau nevoia de inchinare toate pentru Domnul? Ori ce voi zice nevoiasului care-mi bate-n usa joi... "du-te si vino sambata ca atunci asteapta Domnul sa fac milostenie iar de-ti dau acum atunci nu voi avea cu ce implini porunca Sabatului"...???

Care este litera si care este duhul la porunca a patra?

14/02/13 17:16

didymus
membru

Oblio a scris:

Crezi ca un parinte care si-a strunit fiul la inceputul formarii lui, dandu-i reguli stricte in legatura cu administrarea/impartirea timpului  alocat diferitelor treburi si a repausului, i-ar pretinde si mai tarziu respectarea dupa acelasi program strict? Sau ar incepe sa se bazeze pe constiinta lui acum educata si pe dragostea care-i face sa fie increzatori unul in altul?
Omenirea (căci la ea cred că te referi ca la "fiu") nu este mai maturizată spiritual decât la "începutul formării" ei, ba dimpotrivă, e mai depravată şi mai depărtată de Dumnezeu ca niciodată. Acum are cea mai mare nevoie să i se dea repere morale. Şi să mai spun un lucru strict legat de sabat: sabatul (ca şi familia) a fost instituţia de căpătâi dăruită omului în condiţii ideale, neafectate de păcat: în Eden. Astăzi, când păcatul guvernează toate compartimentele vieţii, omul are cea mai acută nevoie de un colţ de Rai - Familia şi Sabatul, iar Satana luptă din răsputeri să le distrugă pe amândouă. Efectele le vedem fiecare...

Oblio a scris:

Duhul/constiinta pe baza carora si-a cladit caracterul ce-l ghideaza acum nu-i sunt oare cel mai bun dreptar? Nu vor lucra ele in inima credinciosului spunandu-i cand lipseste ori a amanat prea mult ceva?
Aşa ar trebui, dar mai are toată lumea o conştiinţă curată? De aceea are nevoie [încă] de acest "dreptar":

"... pentrucă în Lege ai dreptarul cunoştinţei depline şi al adevărului" (Rom.2,20)

Oblio a scris:

Daca Dumnezeu spune sa-ti faci toate treburile dar sa nu uiti ca dupa sase zile trebuie sa te mai si opresti pentru odihna si sa-ti amintesti de Cel care merita lauda dar si de cel nevoias, ce faci daca lucrezi cum lucrez eu (saptamana la mine are opt zile din care doua-s libere?) Desfiintam fabricile cu foc continuu? Ce calendar, orar, grafic, etc poate limita exprimarea unor simtaminte de dragoste, multumire, lauda sau nevoia de inchinare toate pentru Domnul? Ori ce voi zice nevoiasului care-mi bate-n usa joi... "du-te si vino sambata ca atunci asteapta Domnul sa fac milostenie iar de-ti dau acum atunci nu voi avea cu ce implini porunca Sabatului"...???
Stai puţin, că ceva nu este în regulă! Noi Îi facem lui Dumnezeu "calendar, orar, grafic", ori El nouă? Dacă El ne-a făcut acest "grafic" chiar de la Creaţie, cum ar fi să-L lăsăm tot pe El să-l corecteze funcţie de cerinţele contemporane - dacă avem cumva impresia că a greşit la început...
Iar milostenia nu se face doar sâmbăta, o poţi face şi joia, pe când întâlnirea specială cu Domnul nu poate avea loc decât în ziua Lui specială, binecuvântată şi sfinţită din ziua 1 a omenirii

"căci pe săraci îi aveţi totdeauna cu voi, şi le puteţi face bine oricând voiţi: dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna." (Marcu 14,7)

Oblio a scris:

Care este litera si care este duhul la porunca a patra?
Litera este cea scrisă de degetul lui Dumnezeu, iar duhul este cel explicat tot de El acum 2.000 de ani. Concret, pentru tine spiritul Poruncii spune la fel ca şi litera, adică îţi reglementează şi regimul muncii, nu doar al odihnei: în cele şase zile de muncă să-ţi faci tot lucrul tău. Cât despre ziua a 7-a (nu una din 7, ci chiar a 7-a), ai deja modelul Modelului. Mergi la adunare, mergi în natură, stai în mijlocul familiei, faci o vizită la spital, etc.

Ultima modificare de didymus (15/02/13 07:14)

14/02/13 17:44

+Archangel+
Moderator

didymus a scris:

La această întrebare ar putea răspunde cel mai bine apostolul Pavel

Si raspunde foarte bine transferand simbolul Sabatului asupra vietii crestinului care intra ca intr-o odihna de Sabat in relatie cu Dumnezeu. Orice alta interpretare fractureaza textul.

didymus a scris:

Înţeleg că acesta încurcă mult socotelile apărătorilor duminicii

Le-o fi incurcand dar eu nu apar duminica la fel cum nu apar nici sambata.

didymus a scris:

+Archangel+ a scris:

Daca suntem morti fata de Lege si nu-I mai slujim lui Dumnezeu dupa vechea slova despre care primele patru si urmatoarele sase porunci vorbesti? A, daca inca nu ai acceptat Harul lui Dumnezeu atunci Legea e valabila si iti urez succes s-o implinesti daca poti.

Scrie clar si limpede ca Legea a fost desfiintata si continui s-o bagi la inaintare. Acum inteleg frustrarea si rabufnirea lui Pavel din Galateni 5:12.

15/02/13 12:51

didymus
membru

+Archangel+ a scris:

didymus a scris:

La această întrebare ar putea răspunde cel mai bine apostolul Pavel

Si raspunde foarte bine transferand simbolul Sabatului asupra vietii crestinului care intra ca intr-o odihna de Sabat in relatie cu Dumnezeu. Orice alta interpretare fractureaza textul.
Am spus că răspunde Pavel, nu +Archangel+!

+Archangel+ a scris:

Le-o fi incurcand dar eu nu apar duminica la fel cum nu apar nici sambata.
Teoretic nu, dar practic, când te duci la biserică şi când iei Cina Domnului? Sâmbăta, duminica, ori joia?

+Archangel+ a scris:

Daca suntem morti fata de Lege si nu-I mai slujim lui Dumnezeu dupa vechea slova despre care primele patru si urmatoarele sase porunci vorbesti? A, daca inca nu ai acceptat Harul lui Dumnezeu atunci Legea e valabila si iti urez succes s-o implinesti daca poti.
Scrie clar si limpede ca Legea a fost desfiintata si continui s-o bagi la inaintare.
Am văzut care era "vechea slovă" desfiinţată şi pironită la cruce, de ce mai problematizezi fără rost? De ce amesteci "vechea slovă" cu Decalogul? În plus, de unde impresia asta nebiblică că Harul ne-ar permite să păcătuim (să furăm, să minţim, să ucidem, etc.)?

+Archangel+ a scris:

Acum inteleg frustrarea si rabufnirea lui Pavel din Galateni 5:12.
Răbufnirea lui Pavel era pentru iudaizanţii ce susţineau circumcizia [ca mijloc de mântuire], de aceea şi foloseşte expresia aceea (άποκόψονται), interpretată greşit de unii ca fiind o înjurătură ori un blestem.

15/02/13 15:09

Old
Moderator

didymus a scris:

Teoretic nu, dar practic, când te duci la biserică şi când iei Cina Domnului? Sâmbăta, duminica, ori joia?

Daca n-ai ce sa contrazici cauti ceva fortat? Pai, daca nu sustine o anumita zi ca sabat, care-i problema ta? Fara sa ai ce contrazice esti fara obiectul muncii?

...Am văzut care era "vechea slovă" desfiinţată şi pironită la cruce, de ce mai problematizezi fără rost? De ce amesteci "vechea slovă" cu Decalogul?

Unde ai vazut? E clar ca nu in biblie, ci prezinti anumite teorii fara suport biblic.

În plus, de unde impresia asta nebiblică că Harul ne-ar permite să păcătuim (să furăm, să minţim, să ucidem, etc.)?

Harul  u are a face cu permisiunea sau nepermisiunea. Harul, e darul lui Dumnezeu; e mantuire! Harul schimba natura. Nu facem anumite lucruri pentru ca avem o alta natura, nu datorita permisivitatii sau restrictiei.

...Răbufnirea lui Pavel era pentru iudaizanţii ce susţineau circumcizia [ca mijloc de mântuire], de aceea şi foloseşte expresia aceea (άποκόψονται), interpretată greşit de unii ca fiind o înjurătură ori un blestem.
Pe cine ai vazut sau auzind ca interpreteaza afirmatia lui Pavel ca fiind o injuratura?
Oare pavel combatea circumcizia ca un fapt izolat, sau circumcizia ca o intoarcere la indreptatirea prin Lege? N-ar strica sa citesti si in Biblie.

15/02/13 21:47

didymus
membru

Old a scris:

Daca n-ai ce sa contrazici cauti ceva fortat? Pai, daca nu sustine o anumita zi ca sabat, care-i problema ta? Fara sa ai ce contrazice esti fara obiectul muncii?
În privinţa poruncilor lui Dumnezeu nu poţi avea o atitudine neutră, nu poţi spune că ţi-e indiferent, într-un fel trebuie să te pronunţi. Şi acest lucru e valabil pentru fiecare din cele 10.

Old a scris:

Unde ai vazut? E clar ca nu in biblie, ci prezinti anumite teorii fara suport biblic.
A susţine că Hristos a pironit pe cruce cele 10 porunci trece deja dincolo de teorie, căci are de-a face cu practica creştină zilnică cu repercursiuni asupra veşniciei. De exemplu, când ai ucis un om, degeaba cauţi justificări (legitimă apărare, patriotism, etc.), crima e crimă şi e păcat, iar plata păcatului este moartea.

În plus, de unde impresia asta nebiblică că Harul ne-ar permite să păcătuim (să furăm, să minţim, să ucidem, etc.)?

Old a scris:

Harul  u are a face cu permisiunea sau nepermisiunea. Harul, e darul lui Dumnezeu; e mantuire! Harul schimba natura. Nu facem anumite lucruri pentru ca avem o alta natura, nu datorita permisivitatii sau restrictiei.
Când păcătuiești conștient, repetat și fără să te pocăiești, nu poți spune că ai o altă natură, ci e tot "omul cel vechi" care n-a murit şi care-ţi conduce viaţa. Valabil tot aşa, pentru oricare din cele 10 porunci.

"Ce vom zice dar? Să păcătuim mereu, ca să se înmulţească harul? Nicidecum! Noi, cari am murit faţă de păcat, cum să mai trăim în păcat?" (Rom.6:1-2 )

Old a scris:

Oare pavel combatea circumcizia ca un fapt izolat, sau circumcizia ca o intoarcere la indreptatirea prin Lege? N-ar strica sa citesti si in Biblie.
Acum cine contrazice fără "obiectul muncii"? N-am spus acelaşi lucru cu o postare înainte?

15/02/13 22:21

Old
Moderator

didymus a scris:

În privinţa poruncilor lui Dumnezeu nu poţi avea o atitudine neutră, nu poţi spune că ţi-e indiferent, într-un fel trebuie să te pronunţi. Şi acest lucru e valabil pentru fiecare din cele 10.

Eu inteleg ca tu vrei cu orice pret sa contrazici.
Nu ti-am spus nici eu nici altcineva pe aici ca avem o atitudine neutra.
Ti-am spus ca vorbim despre tinerea sambetei, care nu este poruncita de Iisus. Nu ai aratat ca este poruncita de Iisus, apoi, apostolii nu au aratat asta nici in predicile ce le avem rostite in Noul Testament, nici in epistolele ce au caracter doctrinar, nici in epistolele scrise pentru indreptare. Deci, neamurile nu au aflat despre faptul ca trebuie sa tina sambata, decat daca au avut tangentya poate cu anumiti evrei iudaizanti, dar nu stim in ce masura s-a intamplat asta.

Old a scris:

dydimus a scris:

A susţine că Hristos a pironit pe cruce cele 10 porunci trece deja dincolo de teorie,

Asta e ca in povestea cu fata surda: "buna dimineata tui fata"! "Uite, pe-aici greblez".
Eu vorbeam de una si tu raspunzi la alta!
Te intrebasem unde ai vazut care era vechea slova rastignita pe cruce? Unde in Biblie? Nu ma lua prin invaluire, ca nu tine.

dydimus a scris:

Trebuie sa-ti repet?
Harul nu are a face cu pacatul. Harul aduce natura schimbata, iar in cazul acesta nu facem struguri salbatici pentru ca nu avem voie altfel, ci nu facem struguri salbatici pentru ca suntem via de soi.

dydimus a scris:

Când păcătuiești conștient, repetat și fără să te pocăiești, nu poți spune că ai o altă natură, ci e tot "omul cel vechi" care n-a murit şi care-ţi conduce viaţa. Valabil tot aşa, pentru oricare din cele 10 porunci.
Aici vorbim despre sambata si nu despre cele 10 porunci- despre una si modul cum se aplica in biserica.

Old a scris:

dydimus a scris:

Acum cine contrazice fără "obiectul muncii"? N-am spus acelaşi lucru cu o postare înainte?

Nu./ Reciteste ce ai scris.

17/02/13 21:32

Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10

didymus a scris:

Omenirea (căci la ea cred că te referi ca la "fiu") nu este mai maturizată spiritual decât la "începutul formării" ei, ba dimpotrivă, e mai depravată şi mai depărtată de Dumnezeu ca niciodată.
Aici ai dreptate in sensul ca adevaratii credinciosi sunt tot mai putini (nu inexistenti) iar ateii si fatarnicii autointitulati crestini sunt tot mai multi. Dar acestia din urma, daca nu-si urmeaza chemarea constiintei ci pe cea a egoului nu inseamna ca nu au legea scrisa in inima lor ci doar ca nu vor sa se aplece asupra ei.

Dar noi discutam de adevaratii credinciosi, care traiesc (sau macar tind) spre acelasi Duh. Chiar daca imbraca forme diferite si niveluri de constientizare/aprofundare cei fac sa para despartiti tot dragostea este cea care-i anima.

Acum are cea mai mare nevoie să i se dea repere morale.
Nu cred ca este necesar sa mai pun trimiterile care accentueaza ca legea va fi pusa in cugetul si inima omului pentru a cunoaste binele si raul fara a mai cauta in afara lui. Avem reperele in noi si mai mult decat atat. Doar trebuie sa le cautam acolo unde trebuie, nu in egoul nostru. Oare nu despre incredintarea nascuta din constiinta credinciosului este vorba?

Dar nui bai ca tu intelegi sa aplici intr-un fel iar eu in alt fel. Nimeni nu trebuie sa judece pe fratele sau pentru "mancarea" pe care o mananca el. Hai sa cautam la duhul care trebuie sa fie acelasi si la mine si la tine, El sa ne sature sufletele traind in bucuria Sabatului asa cum ne dicteaza legea pe care Domnul a mutat-o in inima si cugetul nostru. Traiesti tu deplin aceasta bucurie ori esti tulburat ca altii se bucura dar nu cum sau cand intelegi sa o faci tu?
Astăzi, când păcatul guvernează toate compartimentele vieţii, omul are cea mai acută nevoie de un colţ de Rai - Familia şi Sabatul...
Si le are pe amandoua cand Duhul dragostei lui Dumnezeu stapaneste in suflet.

Slova poate fi un dreptar dar nu si indreptatitor.
... Avraam isi ducea fiul la moarte urmandu-si credinta

Ultima modificare de Oblio (18/02/13 01:49)

18/02/13 01:14

didymus
membru

Old a scris:

Nu ti-am spus nici eu nici altcineva pe aici ca avem o atitudine neutra.
Am înţeles: ai o atitudine pozitivă faţă de sâmbătă. Sau, ca să-ţi vin în întâmpinare: ai o atitudine pozitivă faţă de ziua Domnului. Excludem din start atitudinile negative.

Old a scris:

Ti-am spus ca vorbim despre tinerea sambetei, care nu este poruncita de Iisus.
Dar de cine este poruncită? Cumva de diavolul? Nu se poate să nu ştii răspunsul la această întrebare!

Old a scris:

Nu ai aratat ca este poruncita de Iisus, apoi, apostolii nu au aratat asta nici in predicile ce le avem rostite in Noul Testament, nici in epistolele ce au caracter doctrinar, nici in epistolele scrise pentru indreptare.
Înseamnă că n-au mai rămas decât "epistolele-maculatură". Cu siguranţă, epistola către Evrei este o asemenea epistolă!
O să spui pe bună dreptate că sunt obraznic. Am vrut doar să-ţi demonstrez prin aceste replici, unde te plasezi ocolind continuu chestiunea zilei de odihnăpe topicul despre ziua de odihnă.

Old a scris:

Deci, neamurile nu au aflat despre faptul ca trebuie sa tina sambata, decat daca au avut tangentya poate cu anumiti evrei iudaizanti, dar nu stim in ce masura s-a intamplat asta.
Interesantă expresie "evrei iudaizanţi"... o simplă constatare...
Peste tot unde s-a predicat Evanghelia, s-a predicat istoria mântuirii. Iar istoria mântuirii conţine şi Legea Morală cu sâmbăta în centrul ei. Că creştinii proveniţi dintre neamuri cunoşteau şi transmiteau mai departe acest lucru, e un fapt indubitabil. Evanghelistul Luca e un exemplu concludent. El ne spune că primii creştini au respectat sâmbăta după/conform Poruncă.Luca 23,56.

Old a scris:

Te intrebasem unde ai vazut care era vechea slova rastignita pe cruce? Unde in Biblie? Nu ma lua prin invaluire, ca nu tine.
Ai dreptate, nu scrie asta în Biblie. Scrie doar că nu trebuie să slujim lui Dumnezeu legalist "după vechea slovă" (Rom.7,6) şi că Hristos a pironit pe cruce doar poruncile "zapisului" nu şi cele ale Decalogului (Col.2,14). Acum e bine?

dydimus a scris:

Trebuie sa-ti repet?
Harul nu are a face cu pacatul. Harul aduce natura schimbata, iar in cazul acesta nu facem struguri salbatici pentru ac nu avem voie altfel, ci nu facem struguri salbatici pentru ac suntem via de soi.
Să înţeleg că această natură schimbată apare aşa ca într-o vrajă fără acceptul şi participarea celui "vrăjit"? Cel asupra căruia se revarsă harul este infailibil şi imun la ispite? El nu mai trebuie să ducă lupta cu păcatul (bineînţeles nu în puterile lui proprii) şi nici nu mai are trebuinţă de "oglinda" care să-i arate nedesăvârşirile?

Old a scris:

Aici vorbim despre sambata si nu despre cele 10 porunci
Porunca sâmbetei este una din cele 10 porunci şi nu poate fi scoasă din contextul ei bine definit. Ea nu poate fi nici ştearsă, nici plasată la începutul ori sfârşitul celor 10 porunci. Dacă cineva ar vrea să facă vreuna din aceste acţiuni, ar trebui mai întâi să meargă în Cer, să intre în Templu, să-L îmbrâncească pe Hristos care face acolo slujba de Mare Preot şi să scoată Legea din chivot. După care... va suna ceasul şi se va trezi din cel mai trăznit vis avut vreodată!

Old a scris:

- despre una si modul cum se aplica in biserica.
Din fericire Biserica nu este România unde normele de aplicare ale legilor să fie interpretare la bunul plac al fiecăruia. Apropos, în biserica ta cum se aplică porunca sâmbetei?

18/02/13 08:08

Old
Moderator

didymus a scris:

Interesantă expresie "evrei iudaizanţi"... o simplă constatare...
Peste tot unde s-a predicat Evanghelia, s-a predicat istoria mântuirii. Iar istoria mântuirii conţine şi Legea Morală cu sâmbăta în centrul ei. Că creştinii proveniţi dintre neamuri cunoşteau şi transmiteau mai departe acest lucru, e un fapt indubitabil. Evanghelistul Luca e un exemplu concludent. El ne spune că primii creştini au respectat sâmbăta după/conform Poruncă.Luca 23,56.

O spui intentionat sa pacalesti sau nu-ti dai seama ce zici?

Vorbeam de crestinii dintre neamuri.

Asta-i la vrajeala bagata cu versetul asta? Sau chiar nu citesti in Biblie?

Cei despre care constata Luca ce au facut(fara sa spuna ca e bine sau nu), erau evrei. Chiar si marele preot si sanhedrinul s-a odihnit sambata aceea, asa, cat se puteau odihni "dupa Lege".

Daca vorbim de crestini, ei inca nu existau pentru ca numai dupa inviere putem vorbi despre crestini.
Si nu sunt ingust sau carcotas sa spun ca nu sunt numiti crestini pana dupa formarea bisericii din Antiohia.
Oricum ceea ce zice Luca aici este o constatare si cei despre care constata sunt evrei.

Crestini inca nu erau, iar cei care au fost ucenici nu mai erau, pentru ca l-au renegat pe Domnul. Crezi ca ei aveau odihna in sambata aceea cand Iisus era in mormant?

... Apropos, în biserica ta cum se aplică porunca sâmbetei?

Eu nu bat apropo-uri, ci pot sa-ti spun ca nu discutam aici de biserici private. Nu exista biserica mea sau biserica ta ci este Biserica lui Iisus Hristos.

18/02/13 09:58

didymus
membru

Old a scris:

O spui intentionat sa pacalesti sau nu-ti dai seama ce zici?

Vorbeam de crestinii dintre neamuri.
Nu e nicio păcăleală, evanghelistul Luca e singurul evanghelist dintre neamuri.

Old a scris:

"dupa Lege".
Nu "după Lege", ci după Poruncă. Sesizezi diferenţa? Vorbim chiar despre porunca sâmbetei, nu la modul general despre Legea Decalogului, ori chiar despre Legea Mozaică în ansamblu. Şi o spune unul dintre neamuri pentru care legea evreilor şi a fariseilor n-a reprezentat nimica. Şi o spune nu în momentul răstignirii, ci la ani buni de la acea dată, când Biserica Creştină era deja formată.

Old a scris:

Crestini inca nu erau, iar cei care au fost ucenici nu mai erau, pentru ca l-au renegat pe Domnul. Crezi ca ei aveau odihna in sambata aceea cand Iisus era in mormant?
Nu contează dacă erau sau nu erau (deşi primii urmaşi ai lui Hristos nu puteau fi decât creştini, că doar peincipiile creştinismului i-a învăţat El timp de 3 ani şi jumătate, nu ale mozaismului), contează ce zice Luca după ani de zile. Ori acum şi Evanghelia după Luca trebuie s-o reciclăm? Din toată Biblia mai rămâne valabilă doar Evanghelia după Old?

Old a scris:

Eu nu bat apropo-uri, ci pot sa-ti spun ca nu discutam aici de biserici private. Nu exista biserica mea sau biserica ta ci este Biserica lui Iisus Hristos.
Ba chiar despre "biserici private" se pare că discutăm, ori în cel mai bun caz (care de fapt e cel mai rău dintre toate)despre Biserica Ortodoxă. Doar ortodocşii susţin că Biserica Ortodoxă e unica Biserică a lui Iisus Hristos (scris chiar aşa ca la tine, cu Ii).

18/02/13 10:28

+Archangel+
Moderator

didymus a scris:

Am spus că răspunde Pavel, nu +Archangel+!

Deci nu intelegi absolut nimic din capitolul ala daca singurul tau comentariu este ca raspunde Pavel.

didymus a scris:

Ma duc duminica si miercuri. Se pune ca am doua zile a saptea? Cina Domnului, din cauza anumitor conditii, o luam cam cand se poate. De multe ori am luat-o miercurea. Dar cu ce te ajuta lucrurile acestea?

didymus a scris:

Am văzut care era "vechea slovă" desfiinţată şi pironită la cruce, de ce mai problematizezi fără rost? De ce amesteci "vechea slovă" cu Decalogul?

Oi fi vazut tu in vreo lectiune ca in Biblie sigur nu ai vazut. Daca imi arati text biblic unde se separa decalogul de restul legii il mananc. Daca in Noul Testament se desfiinteaza clar Legea de ce nu au precizat la fel de clar ca ramane totusi Decalogul? Nu cred ca Neamurile erau experte in traditia iudaica pentru a fi de la sine inteles.

didymus a scris:

Imi cer scuze daca ti-am lasat aceasta impresie. Eu nu cred ca Harul ne permite sa pacatuim. Din contra, Harul este cel care ne permite sa nu mai pacatuim, lucru imposibil Legii. De asemenea, Harul nu mai poarta in el condamnarea Legii ci aduce iertarea.

didymus a scris:

Răbufnirea lui Pavel era pentru iudaizanţii ce susţineau circumcizia [ca mijloc de mântuire], de aceea şi foloseşte expresia aceea (άποκόψονται), interpretată greşit de unii ca fiind o înjurătură ori un blestem.

Exact, la iudaizanti ma refeream si eu.

18/02/13 12:23

didymus
membru

+Archangel+ a scris:

Ma duc duminica si miercuri. Se pune ca am doua zile a saptea? Cina Domnului, din cauza anumitor conditii, o luam cam cand se poate. De multe ori am luat-o miercurea. Dar cu ce te ajuta lucrurile acestea?
Ai dreptate, nu are nicio relevanţă dacă nu consideri că trebuie să ţii o zi a Domnului, dacă nu consideri că sâmbăta e ziua a şaptea a săptămânii şi dacă nu consideri că în general Decalogul mai are vreo importanţă pentru creştini. În definitiv ziua Domnului nu e definită doar de mersul la biserică şi de Cină. Am greşit, îmi cer scuze.

+Archangel+ a scris:

Oi fi vazut tu in vreo lectiune ca in Biblie sigur nu ai vazut. Daca imi arati text biblic unde se separa decalogul de restul legii il mananc.
Textele sunt cam multe şi ai putea face indigestie. Separarea nu se face aşa cum ţi-ai dori, ci mult mai discret, dar pentru aceasta trebuie mai întâi să vezi ce legi a desfiinţat Hristos la cruce. Nu poţi să amesteci legile ceremoniale, legile civile, legile sanitare, legile morale şi legea gravitaţiei la un loc şi să spui că s-au desfiinţat, că ar fi o adevărată catastrofă cosmică! Dacă Hristos spune că nu a venit să desfiinţeze, mai mult chiar: recomandă Decalogul, nu poţi spune că nu e "separat" de restul legilor, altfel ar însemna că El Se contrazice.

+Archangel+ a scris:

Daca in Noul Testament se desfiinteaza clar Legea de ce nu au precizat la fel de clar ca ramane totusi Decalogul? Nu cred ca Neamurile erau experte in traditia iudaica pentru a fi de la sine inteles.
Cu atât mai mult, neamurile auzind Evanghelia, au înţeles perfect ce a întărit Hristos, anume Decalogul. Nu avea cum să-l întărească, cum să-l spiritualizeze prin desfiinţare ori stricare.

"Să nu credeţi că am venit să stric Legea sau Proorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc." (Mat.5,17)
"Dar dacă vrei să intri în viaţă, păzeşte poruncile.`` "(Mat.19,17)

Ultima modificare de didymus (18/02/13 14:07)

18/02/13 14:02

Pagini: 1 ... 8 9 10 11 12 13    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la