|
|
|
Autor |
Mesaje |
Pagini: 1 ... 5 6 7 8 9 |
|
gabi
membru
Inregistat: 14/11/06
|
|
Epix, am plasat intre ghilimele cuvantul "element" tocmai pentruca ma asteptam la obiectii, dar priveste ideea ce am vrut s-o transmit, si in acea idee Dumnezeu e un element, nu Dumnezeu in sine ci implicarea Lui. Eu te-am intrebat un lucru concret la care nu mi-ai raspuns: cum influenteaza Dumnezeu aceasta dragoste din casnicie? in mod activ sau schimbarea dragostei din casnicie este o consecinta a vietii schimbate? Ca vrem sa acceptam, ca nu vrem...dragostea fata de persoana de sex opus implica in foarte mare masura latura sexuala ceea ce nu regasim in dragostea pentru Dumnezeu, si atunci, explica-mi putin influenta "dragostei divine" in relatia sot-sotie
_______________________________________ "... greutatea erudiţiei în definirea cuvintelor nu compensează slăbiciunea argumentului în chestiunile mai importante." Francis A. Schaeffer
|
|
01/03/10 13:36
|
|
livu2day
membru
Inregistat: 06/11/08
|
|
Sunt de accord cu epicx. Nu exista dragoste in casnicie sau nu exista dragoste oriunde o fi implicata fara Dumnezeu. Dragostea este Dumnezeu si orice alta dragoste e una falsa, o iluzie.
Insa daca ne gandim la ce zice Cuvantul.... zice ca omul a fost de Dumnezeu perfect dar umbla in multe siretenii... iar daca ne gandim iaras la ce a zis Pavel... caci in Dumnezeu tot ce exista are viata, El da viata tuturor si nu poate exista nimic fara El. Ce zice asta... ? Omul a fost facut de Dumnezeu si omul are anumite lucruri puse de El, cum ar fi sa-L caute pe EL, e facut dupa chipul Lui si ar avea anumite esente a Lui, care sa asemeneze pe omul dupa chipul Lui. Bineinteles.. ca sa fi dupa chipul Lui, trebuie sa fi sfant, fara de pacat. Totusi ne gandim la pilda care a zis Isus cu samariteanul, care el fiind considerat ca un pagan... a avut dragoste si mila. Sunt de opinie ca fiecare om in el are sa zicem de pilda Lumina... unii din cauza pacatului ai mai putina Lumina si mai mult intuneric, sau unii au mai multa Lumina si mai putin intuneric. Sunt bineinteles oameni care iubesc si nu cunosc pe Dumnezeu si nici nu ii slujeste Lui... deci oameni au dragoste, dar dragostea aia e considerata aceea fireasca, naturala... e o dragoste care in fiecare om, cum a zis... in ziele de urma nu va mai fi dragostea fireasca.... deci, in om exista o dragoste pusa de Dumnezeu si asa se dovadeste prin fiecare pagan care e miscat si intra un nerv a sufletului care ajuta, care il doare si aceea dragoste fireasca. Totusi ei au dragoste dar comparat cu ce dragoste are un crestin, sau comparat cu ce dragoste trebuie sa aiba un crestin in Domnul Isus de la Dumnezeu... nu se poate compara, fiindca dragostea aceea intrece limitele, legile naturale si un crestin are darul de a iubi cu o dragoste nemarginita... fiindca Isus a zis sa va iubiti unii pe altii cum v-am iubit Eu, iar zice iaras Pavel.. la sotii sa-si iubeasca sotiile cum a iubit Hristos biserica. Deci e foarte clar ca sunt alte tipuri de dragoste si Dumnezeu in dragostea Lui a dat tuturor dragoste... dar acelor care-L aleg pe EL le da sansa sa iubeasca ca El prin credinta. Dumnezeu a pus insusi legii morale in om, a pus dragoste, a pus in ei sa cauta pe EL si tot feluri de esente, de talanti investiti in om... care a ales sa fie spre folosul altora in dragoste.
Acuma noi fiind crestinii... trebuie sa avem o dragoste mult mai mult decat aceea fireasca, sa avem dragostea Lui Isus, dragostea aratata de EL. Poti sa traiesti ca un ateu cu o sotie o viata intreaga si sa nu iubesti uc adevarat... e cum ai linge frisca de pe un tort si nici sa nu gust cu adevarat din dragostea adevarata... de aceea a zis Psalmul gustati sa vedeti ce Bun este Domnul! Depinde de fiecare om... care-L cauta si gusta din frisca si vede ca e Ii Bun Tortul.. cauta sa guste cu adevarat din El, adica aceea dragoste fireasca are si ea o tinta sa te indrume la dragostea adevarata care-I Dumnezeu. Daca ne gandim... nu poti sa ai o casnicie fericita fara dragostea adevarata a Lui Dumnezeu, fara El nu e dragostea ci doar cineva care se satura cu frica... nu exista un ateu fericit in toata viata lui cu sotia lui... fiindca el nu poate sa deosebeasca ce-i dragoste adevarata si nici bucurie adevarata... fiindca a gustat doar frisca si nu bucata din Tort ca sa stie care-I gustul Adevarat a Dragostei.
Ultima modificare de livu2day (01/03/10 14:37)
_______________________________________ Proverbele 18:2 Nebunului nu-i este de învăţătură, ci vrea să arate ce ştie el. http://iaebetel.blogspot.com/
|
|
01/03/10 14:36
|
|
epicx
membru
Inregistat: 12/02/10
|
|
Nu cred ca pot sa o explic. E mult prea profunda ca sa pot vorbi de ea. Iar cand spun "pot" ma refer la neputinta mea de a face asta.
De fapt, experientele de credinta nu pot fi explicate in cuvinte. Se traiesc pur si simplu. Cum? In ce fel? NU STIU!
|
|
01/03/10 14:37
|
|
emanuel
membru
Inregistat: 14/09/08
|
|
epicx a scris:
Nu cred ca pot sa o explic. E mult prea profunda ca sa pot vorbi de ea. Iar cand spun "pot" ma refer la neputinta mea de a face asta.
De fapt, experientele de credinta nu pot fi explicate in cuvinte. Se traiesc pur si simplu. Cum? In ce fel? NU STIU! |
Aici nu-i vorba de experientele de credinta, ci de altfel de dragoste. Eventual experiente prin credinta. 
_______________________________________ Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)
|
|
12/07/10 00:26
|
|
Oblio
membru
 Inregistat: 03/10/10
|
|
[Mesaj copiat de la "Comentarii" la ordinul lui april ]
Si eu cred ca, atat respectul cat si compasiunea/mila sunt sentimente ce nu pot lipsi la cel ce manifesta IUBIREA. Totusi respectul are si el fatetele sale si nu necesita neaparat manifestarea iubirii, poate doar a unui "bun simt". Vorbind totusi de iubire mi-am amintit de Petru Blaj si cartea sa "Eseuri despre omul - Om" pe care am frunzarit-o recent. El identifica in textele biblice din limba greaca cinci termeni diferiti pentru iubire (poate nu intamplator Biblia si-a gasit in bogatia limbii elene sansa de a se exprima uneori mult mai edificativ).
Deci iubirea ca: -instinct :eros ( amor) [termenul este intalnit de doua ori in Vechiul Testament dupa Septuaginta] -emotie :storge (duiosie) -sentiment :philia (apartenenta, prietenie) [comuniune, iubire frateasca (vezi 1Petru 1:22). In acest caz emotia (storge)este filtrata de constiinta morala (eul superior)] -dispozitie :philostorgia(afectiune) [apare consimtirea (vointa) interioara de a urma glasul constiintei] -atitudine :agape (dragoste) [neconditionata, jertfitoare (vezi 1 Corinteni 13:4, Romani 5:5). [vointa, constiinta si afectivul conlucreaza]
Asemanator se poate identifica si pentru manie: - instinct : hormena (furie pentru apărare) - emoţie : thumos (supărare) - sentiment : aganaktesis (indignare) - dispoziţie : echthra (vrăjmăşie) - atitudine : misos (ură) In cazul pildei, singurul care a dat dovada de iubire ca atitudine a fost samariteanul. Ceilalti doi, chiar daca au nutrit sentimente de compasiune, ori chiar de afectivitate fata de cel nenorocit, le-a lipsit totusi atitudinea, infaptuirea care implica consensul celor trei factori decizionali care lucreaza in om: mai intai constiinta, apoi vointa personala si afectivul (inteligenta emotionala) ambele necesar a fi supuse celei dintai.
Daca privim catre iubirea pe care o datoreaza sotul sotiei si respectul datorat de sotie sotului, si intregim tabloul cu un aspect ce tine de specificul si obiceiurile timpului in care povatuieste Pavel, lucrurile ar putea fi mai usor clarificate. La care aspect ma refer? In trecut, daca barbatul avea privilegiul de asi alege jumatatea, nu acelasi lucru putem spune si despre femeie. Iubirea poate fi pretinsa celui ce are libertatea de a alege dupa voia inimii sale, dar femeia neavand in general aceasta libertate de a consimti, nu i se putea pretinde un anume simtamant, pentru ca toti stim, simtamintele nu asculta doar de ce vrem. Respectul insa, asigura minimum necesar consensului in actele si trairile pe care le implica o casnicie armonioasa. Pentru a nutri respect este nevoie doar de acordul volitional de supunere acordat in virtutea ca, cel ce-i este acum sot se va injgriji de viata sa viitoare (femeile in general nu se puteau autointretine). Astazi iubirea trebuie sa fie prezenta in inimile ambilor soti, iar supunerea nu mai este o simpla supunere ci ar trebui sa rezulte din increderea ca deciziile vor fi luate doar de sot numai atunci cand nu se poate gasi o solutie obiectiva si multumitoare care sa-i puna de comun acord pe ambii soti.
Ultima modificare de Oblio (23/02/12 15:51)
_______________________________________ “Domnul nu se uita la ce se uita omul; omul se uita la ce izbeste ochii, dar Domnul se uita la inima.” 1 Samuel 16:7.
|
|
20/02/12 21:14
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
partea cu dragostea ma gandeam sa ramana, dar cred ca merge asa cum este. mersi 
Oblio a scris:
In cazul pildei, singurul care a dat dovada de iubire ca atitudine a fost samariteanul. Ceilalti doi, chiar daca au nutrit sentimente de compasiune, ori chiar de afectivitate fata de cel nenorocit, le-a lipsit totusi atitudinea, infaptuirea care implica consensul celor trei factori decizionali care lucreaza in om: mai intai constiinta, apoi vointa personala si afectivul (inteligenta emotionala) ambele necesar a fi supuse celei dintai. |
pildei samariteanului milostiv ?
de unde stii ca ceilalti 2 au avut sentimente de compasiune sau afectivitate ?
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
21/02/12 19:23
|
|
Oblio
membru
 Inregistat: 03/10/10
|
|
Pai nu stim, dar acolo unde postasem initial se aduceau in discutie si cateva scenarii care ar putea justifica (ipotetic) simtamintele celorlalti doi ce nu s-au dovedit a fi "aproapele".
Realitatea este ca, extrapoland la trairea si manifestarea iubirii fata de aproapele in viata crestinilor, si azi intalnim incapacitatea unora de a pune in practica/infaptui aceasta iubire. Si asta fie pentru ca la unii iubirea inca se dezvolta (nu au ajuns pe o treapta apropiata desavarsirii, deci sunt inca pe cale), fie pentru ca s-au oprit la nivel de constientizare si datorita impartirii sufletului nu au gasit in ei curajul si bucuria de a o experimenta. Dealtfel, care dintre noi nu are azi sufletul impartit mai mult sau mai putin. Nevoile noastre personale sunt cu mult mai importante decat ale celor de langa noi si putini sunt dispusi sa-si imparta bucuriile si situatia materiala (atunci cand ea exista) cu a celor intristati si napastuiti.
Ultima modificare de Oblio (24/02/12 19:03)
_______________________________________ “Domnul nu se uita la ce se uita omul; omul se uita la ce izbeste ochii, dar Domnul se uita la inima.” 1 Samuel 16:7.
|
|
23/02/12 16:23
|
|
Tanara crestina
membru
 Inregistat: 26/09/07
|
|
Scriam pe 27 mai 2008, deci acum aproape 5 ani:
moto-ul meu este LOVE IS NOT A FEELING IS AN ACT OF THE WILL..! cred ca se intelege care e parerea mea spusa in cel mai scurt mod... 
Este interesant sa recitesti ce scriai candva. Timpul, noile experiente si multe altele schimba modul nostru de a gandi. Si adriana imi raspundea:
adriana a scris:
Hmm...sper sa nu te superi pe mine dar mie imi suna a autosugestie.Sau a robotizare:vreau->pot. Ce simplu ar fi ! Am trai fericiti pana la adanci batraneti ca-n basme. Dragostea e un miracol(daca e sa vorbim in metafore), nu vointa! Dragostea creaza o relatie, iar aceasta trebuie intretinuta cu mult efort/vointa, dar nu dragostea este efort/vointa. |
Si eu raspundeam: eu cred ca in cea mai mare parte e vointa... alegi sa-l iubesti indiferent de ce se va intampla in viitor.. daca mi-as baza dragostea doar pe sentiment....m-as gandi ca nu mai are rost sa iubesc...
Pe de-o parte aveam dreptate, nu m-as baza pe sentimentele care vin si pleaca, DAR doar agape poate fi descrisa ca si lucrare a vointei. In prezent mi se pare imposibil ca dragostea eros sa fie lucrare a vointei.
Acum merg mai mult pe ideea lui felyy:
felyy a scris:
Dragostea adevarata: incepe cu o scanteie, se sudeaza ca o prietenie si e multiplicata calitativ prin fidelitate unul fata de celalalt. |
Si hopeful a dat o definitie absolut superba:
hopeful a scris:
Dragostea apare atunci cand cunosti o persoana care devine atat de importanta pentru tine incat pierzi tot egoismul care l-ai detinut pana in acel moment. |
Joseph a punctat inca ceva la care ma tot gandesc zilele astea:
Joseph7 a scris:
Raspunsurile celor mai multi sunt foarte bune, dar cred ca e bine sa facem o distinctie intre dragostea in vederea casatoriei si dragostea la care ne cheama Dumnezeu sa o aratam dupa ce am pasit pe drumul casatorie sau atunci cand suntem nedreptati, batjocorit, etc., de cei din jurul nostru.
Cred ca inainte de a te casatori, nu este bine sa suferi pentru cineva care nu vrea sa iti arate dragoste. Nu se merita si Dumnezeu stie intotdeauna ce este mai bine pentru tine. Am auzit multe intamplari cand un baiat (sau fata) s-a tinut dupa cineva pe care iubea foarte mult dar care nu ii raspundea in acelasi fel. Dupa ce s-au casatorit, persoana care a iubit mai mult si a refuzat sa renunte, a suferit si poti spune ca a fost calcata in picioare. Sau, desi iubea, nu s-a ajuns niciodata la o relatie care sa duca la casatorie.
Este bine sa suferi atunci cand suferi pentru Dumnezeu, dar cand este vorba despre o dorinta personala, as zice ca acea suferinta nu ajuta pe nimeni, nici chiar pe tine insuti.
ps. Nu toate cazurile sunt la fel si Dumnezeu poate lucra intr-un mod minunat, dar in general, ceea ce am scris mai sus se intampla destul de des. |
Daca dragostea de tip eros s-ar baza doar pe vointa, multe casnicii ar fi fericite.
Altul care zicea ce spuneam eu la 16 ani:
emanuel a scris:
Ma refeream la faptul ca dragostea-i o alegere. O permanenta alegere, asa ca depinde de noi. Nimeni nu-i perfect, dar putem vedea ca paharu-i plin pe jumatate, sau ca-i jumate gol.  |
Dilema mea in prezent: incep sa ma indoiesc de ce credeam acum aproape 8 ani, ca dragostea este o alegere, 99%. Dragostea de tip agape se bazeaza intr-adevar 100% pe alegere si este vitala in casnicie. Dar dragostea eros, in punctul meu prezent de vedere, este imposibil sa se bazeze pe alegere. Adica, fara eros, cand te casatoresti e ca si cum ti-ai lua coleg de camera si in perioada de curtare te duci la intalnire ca si cum te-ai duce la scoala sau servici, nu numeri orele pana atunci, etc.
M-am decis sa intreb in stanga si in drepta sa vad daca ma insel. Este dragostea de tip eros bazata pe alegere? Se poate cineva casatori doar cu dragostea agape? Si daca da, va fi fericit vreodata? Nu este dragostea dragoste atunci cand e completa: agape, eros, phileo, storge? Poate fi dragoste si fara una din aceste ,,parti"?
Intrebari intrebatoare ale tineretii ... 
Ultima modificare de Tanara crestina (31/01/13 15:26)
_______________________________________ By grace - Daughter of the most high King
|
|
31/01/13 15:23
|
|
mohicanul
membru
Inregistat: 31/01/13
|
|
ma indoiesc ca dragostea totala (adica cu toate componentele ei, erotic, sentimental, psihologic etc) este o alegere 100%. adica sa alegi pe cine si cu cine vrei sa fii. sa fiu mai explicit si prin exemple. ipotetic, eu iubesc o fata saraca din botosani sa zicem. eu sunt din bucuresti. in capitala, am o fata mai desteapta, mai frumoasa, dar pt care nu simt nimic. si fata are si vreo 200 de mii de euro in cont. daca ar fi alegere, nu ar fi rational, cel putin in cazul meu, ca eu nu cer sfatul lui Dumnezeu, sa aleg bucuresteanca?si totusi eu o aleg pe cea din botosani. o aleg intre ghilimele.
|
|
31/01/13 15:39
|
|
Tanara crestina
membru
|
|
Multumesc, mohicanul. Mai astept raspunsuri. 
_______________________________________ By grace - Daughter of the most high King
|
|
31/01/13 20:44
|
|
april
admin forum
|
|
Dragostea eros este cea mai frumoasa dintre cele 4... cu romantism, fluturi in stomac, stelute colorate, capul in nori etc . Dar este cea mai instabila dintre ele.
Pt incheierea unei casatorii nu ajunge doar eros ( cum procedeaza multi ) , dar nu cred ca ajunge nici doar agape. Agape este ceva deosebit, dar asa putem iubi mai multe persoane. La fel si cu storge si fileo. Eros este insa doar pt o persoana deosebita si nu trebuie trezita prea repede, pt ca ne-o poate lua inainte .
Cred ca atunci cand vom intalni persoana potrivita pentru noi ( acum intram in alt(e) subiect(e) ), aleasa de Dumnezeu, dragostea va fi completa, se va dezvolta dintr-un fel de dragoste spre altul, posibil in ordinea eros, fileo, storge, agape, sau fileo, eros, storge si agape, sau altfel... . Alege ce iubesti ( eros, fileo ) si apoi iubeste ce-ai ales ( storge, agape ). Dar alege cu Dumnezeu, altfel nu stii ce ramane dupa ce eros s-a stins, nefiind sustinuta de celelalte 3.
april a scris:
Caut de mult timp o carte (in limba romana) Titlul original este "Love-Life" si e scrisa de Dr.Ed.Wheat. A aparut la inceputul anilor '90 la Societatea Misionara Romana sub titlul "Viata de dragoste" si la Romanian Aid F. sub titlul "Fascinanta aventura a dragostei" |
Nici pana acum n-am gasit-o. Daca reusesti sa faci rost de ea, ti-o recomand cu placere : explica foarte frumos toate tipurile dragostei 
|
|
31/01/13 21:22
|
|
felyy
membru
Inregistat: 23/06/08
|
|
Eu nu cred ca e o alegere...sau poate e pt unii Oricum eu imi pot impune sa iubesc pe cineva....cand e vorba de dragostea agape....dar nu pot face acelasi lucru cand e vorba de eros.
De ce sa ma leg la cap dac anu ma doare?
In vata de familie oricat de "perfecta"ar fi ea tot apar unele probleme....daca nu e ceva mai mult intre cei doi la primul hop unul s-ar putea sa-si i-a catrafusele si sa plece...sau alte situatii Dupa mine nu e de ajuns doar "agape" Sai apoi cum ti-ai putea impune sa te indrgostesti de cineva?
Dragoste cu forta nu se poate.
_______________________________________ Complimentele nu ma ridica, criticile nu ma coboara..sunt ceea ce sunt, nu ceea ce vor alti sa fiu. Nu sunt perfecta, nici nu vreau, nici nu pot..sunt ceea ce este mai simplu EU
|
|
31/01/13 21:32
|
|
april
admin forum
|
|
Sa facem o diferenta : una este sa-ti impui sa iubesti cu eros pe cineva ( viitor sot/sotie sau nu ) necasatorit fiind, si alta sa o faci casatorit fiind si doar fata de sot/sotie. In al doilea caz recomand "impunerea". Dragostea eros poate fi (re)trezita.
|
|
31/01/13 21:44
|
|
Tanara crestina
membru
|
|
Multumesc pentru raspunsuri. Ma bucur ca nu sunt singura care crede ca dragostea eros nu ia nastere printr-o alegere a vointei. Mie una mi se pare imposibil. Doar agape tine de vointa alegerii. Nu fac coada la usa mea, dar au fost cativa tineri, in ultimii ani, pe care m-am simtit nevoita sa-i refuz, din mai multe motive, unul dintre ele fiind ca nu puteam avea dragoste eros pt ei. Si unele persoane au inceput sa-mi spuna ca sunt pretentioasa, ca alegi sa iubesti ... Mi-au spus ca am sa aleg pana am sa culeg, etc. Mi-au sugerat ca sunt incapabila sa iubesc. Toate astea mi-au dat de gandit si am inceput sa ma intreb daca au sau nu dreptate. Insa am ajuns la concluzia ca nu au dreptate. Te casatoresti atunci cand dragostea ( in toate formele ei ) este reciproca si cand Dumnezeu iti arata ca v-a adus impreuna. Tot ce trece peste asta e tras de coada, parerea mea. Cum nici nu intineresc, , am vrut sa ma asigur ca nu am eu gargauni in cap, am vrut sa cercetez inca o data daca ceea ce stiu este adevarat. Imi doresc sa ma casatoresc, dar nu voi face asta de dragul de a fi casatorita sau doar pentru ca tine el la mine sau de teama sa nu raman singura, etc. Motivul unei casatorii trebuie sa fie dragostea reciproca.
|
|
31/01/13 22:14
|
|
april
admin forum
|
|
Motivul unei casatorii trebuie sa fie voia lui Dumnezeu .
Voia lui Dumnezeu aduce cu sine si dragostea reciproca, in toate formele, gradele etc .
Dragostea reciproca ( in anumite forme, grade etc )nu aduce obligatoriu cu sine si voia lui Dumnezeu.
|
|
31/01/13 22:21
|
|
felyy
membru
Inregistat: 23/06/08
|
|
april a scris:
Motivul unei casatorii trebuie sa fie voia lui Dumnezeu . |
clar...... Iar Dumnezeu nu iti da ceva nepotrivit, ceva pentru care nu simti nimic
_______________________________________ Complimentele nu ma ridica, criticile nu ma coboara..sunt ceea ce sunt, nu ceea ce vor alti sa fiu. Nu sunt perfecta, nici nu vreau, nici nu pot..sunt ceea ce este mai simplu EU
|
|
31/01/13 22:31
|
|
Tanara crestina
membru
|
|
De acord cu voi doua! 
|
|
01/02/13 08:25
|
|
+Archangel+
Moderator
Inregistat: 05/07/06
|
|
Ma bag si eu. O vreme am crezut ca dragostea este sau poate fi o alegere, un act de vointa. Dar (re)citind 1 Cor 13 am inteles ca vointa nu are nimic de a face cu dragostea. Dragostea nu este un sentiment, nu este o alegere. Dragostea este o STARE. Daca nu esti in acea stare e simplu. Nu iubesti.
Tanara crestina, nu te pot sfatui decat ce m-am sfatuit si pe mine. O persoana potrivita este aceea alaturi de care iti place sa stai si ziua dar si noaptea. Merge si invers. Noaptea prima, ziua a doua. 
_______________________________________ A sti nu inseamna a fi!
|
|
01/02/13 15:20
|
|
adriana
membru
Inregistat: 08/02/08
|
|
Cool. Asta cam indeamna la concubinaj, nenea.
Sau poate m-am gandit eu la prostii...
Daca dragostea ar fi o stare, atunci persona, obiectul dragostei n ar avea decat o atitudine pasiva(de receptor), iar obiectul ar putea fi unul multiplu. Iar casnicia implica un singur partener. Io zic ca definitia matale necesita niscaiva revizuiri.
Parerea mea este ca acel capitol se refera la dragostea de oameni, in general, care are ca izvor (roada)Duhul(ui) Sfant.
Ultima modificare de adriana (01/02/13 15:41)
_______________________________________ "Eu te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi." (Ps.32:8)
|
|
01/02/13 15:33
|
|
+Archangel+
Moderator
Inregistat: 05/07/06
|
|
adriana a scris:
Cool. Asta cam indeamna la concubinaj, nenea. |
Eheee... multi citesc, putini inteleg. Nu, mami, nu la concubinaj indemn. Dar daca in prezenta respectivului nu ti se incalzesc nici macar un pic bujiile atunci lasa-l ca n-o sa faci niciodata aprindere.
adriana a scris:
Sau poate m-am gandit eu la prostii... |
Sa vezi la ce te gandesti dupa ce ai citit ce am scris mai sus. )
adriana a scris:
Daca dragostea ar fi o stare, atunci persona, obiectul dragostei n ar avea decat o atitudine pasiva(de receptor), iar obiectul ar putea fi unul multiplu. |
Daca receptorul ar trebui sa aiba o atitudine activa pentru a fi dragoste atunci aceasta dragoste ar fi conditionata de activitatea receptorului. Si atunci, nu prea mai e dragoste. Dragostea neconditionata nu tine de atitudinea receptorului.
In privinta mai multor obiecte nu stiu ce sa zic. Eu, unul, ma aflu in starea de iubire descrisa de agape, fileo si eros doar pentru sotia mea. In rest, ma aflu mai mult sau mai putin intr-o stare de agape si fileo fata de ceilalti dar deloc eros.
_______________________________________ A sti nu inseamna a fi!
|
|
04/02/13 13:36
|
|
suflet bland
membru
Inregistat: 18/01/13
|
|
Un citat italian spunea ``L´amore e una cosa strana, quanto piu la dividi tanto piu si moltiplica``... spus in romana ar fi ``Dragostea e un lucru ciudat, cu cat o imparti mai mult cu atat mai mult se inmulteste``...
_______________________________________ Iov 14:1 ``Omul nascut din femeie, are viata scurta, dar plina de necazuri``
|
|
04/02/13 22:56
|
|
Tanara crestina
membru
|
|
suflet bland a scris:
Un citat italian spunea ``L´amore e una cosa strana, quanto piu la dividi tanto piu si moltiplica``... spus in romana ar fi ``Dragostea e un lucru ciudat, cu cat o imparti mai mult cu atat mai mult se inmulteste``... |
S-ar aplica la tipul de dragoste agape, la eros, nu.
|
|
05/02/13 08:09
|
|
suflet bland
membru
Inregistat: 18/01/13
|
|
asa e Tanara crestina....
parerea mea este ca dragostea e un sentiment trait de fiecare intr-un mod divers,frumos dar divers...daca am trai toti dragostea la fel nu e bine,am sti de la inceput exact cum sa reactionam... Dragostea e frumoasa, cauti binele celui de langa tine si nu al tau...
Candva credeam si eu ca alegi persoana cu care vei petrece restul vietii, cum sa aleaga altcineva(Domnul), dar am inteles ca atunci cand El are un plan cu noi acel plan va fi dus la indeplinire, chiar si atunci cand este vorba de casatorie....Parerea mea
_______________________________________ Iov 14:1 ``Omul nascut din femeie, are viata scurta, dar plina de necazuri``
|
|
05/02/13 10:40
|
|
Tanara crestina
membru
|
|
,,Ce este mai important: sa iubesti sau sa fii iubit?" ,,Pasarea are nevoie de aripa stanga sau de aripa dreapta?"
Si totusi, ipotetic vorbind, sa spunem ca nu s-ar putea sa avem parte decat de una din ele, ce ati alege?
|
|
21/02/14 15:15
|
|
edi.theraven
membru
Inregistat: 26/10/08
|
|
Mi se pare putin cam exagerat. Nu dragostea oferita sau primita de la un 'partener' ne implineste ca oameni. Dragostea adauga o noua frumosete la viata deja frumoasa a cuiva. Dar am inteles metafora. In dragoste, dragostea oferita in lipsa celei primite este doar pasiune. Deci, din punctul meu de vedere, niciun 'fel' de dragoste nu este mai bun ca celalalt, in abesenta celuilalt. Acum, sunt cazuri care sper sa fie cat mai rare in care doar unul iubeste. Cel iubit, adica cel care nu iubeste clar nu poate aprecia dragostea celuilalt deci nu intra in discutie [sunt si situatii in care el sau ea apreciaza dragostea celuilalt ca dragoste materna sau paterna, din carente ale copilariei, dar nu sunt in stare sa ofere dragoste din imaturitate]. Deci, in caz extrem, mai bine sa iubesti. Fiindca, astfel, mai ai o sansa ca celalalt sa vada asta. Dar, cum dragostea e o alegere, cand si daca ai ocazia [adica in stadiul incipient], in cazul asta, mai bine te lipsesti. (sper ca era vorba despre dragostea din cuplu.)
Ultima modificare de edi.theraven (21/02/14 19:39)
|
|
21/02/14 15:38
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|