|
|
|
local*occultist
membru
Inregistat: 09/01/06
|
|
mama, cate controverse poate starni un batic... 7 pagini  bah fratzilor, voi n-aveti somn?
_______________________________________ Open your mind
|
|
18/01/06 22:24
|
|
fineas
Exclus
Inregistat: 11/01/06
|
|
unde scrie in cartea de telefoane ! OCU tu ce nu mergi in cimitire sa vezi ,carei treaba pe acolo...esti in cocediu de studiu biblic?
_______________________________________ SHALOM
|
|
18/01/06 23:07
|
|
gfod
membru
Inregistat: 21/03/05
|
|
fineas, deja devii prea crestin pentru noi.
_______________________________________ sunt si eu om(sclab om!)...
|
|
18/01/06 23:18
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
Mda...7 pagini , din care cate on-topic si cate off ????? Si daca mai continuati asa...vor fi si mai multe...pagini!!!!
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
18/01/06 23:20
|
|
fineas
Exclus
|
|
asta i ce sa fac ...va m deranjat efes 3;16-21.
|
|
18/01/06 23:54
|
|
rictus_nervos
membru
|
|
ba, io zic ca asta isi bate joc de site, de admin, de cei care posteaza s.a.m.d. ia zi, domnu admin, iti convine? iti place? lasand la o parte faptul ca abuzeaza de codul sursa la care probabil ai muncit destul asta rade si de moderator... bravo, barbate, ai reusit sa enervezi pe te faci displacut omului cu pipa... ma mir ca nu te-ai luat de el pana acum pentru imaginea aia atat de... lumeasca... ca sa revin la subiect: purtatul baticului este pana la urma o chestiune de incredintare, mai fetelor (io nu-s prea preocupat ca nu port si sunt sigur ca viitoarea mea sotie va avea indeajuns de multa intelepciune incat sa decida singura); dar daca mergeti la o biserica de care nu apartineti si obiceiul este acela de a se purta un acoperamant, io zic ca e o dovada de bun simt si respect fata de gazde daca il puneti... cand mergi intr-o casa straina, respecti regulile atat timp cat esti acolo, nu? radeti cat mai puteti, fete si baieti!
_______________________________________ Pain is weakness leaving the body.
|
|
19/01/06 00:07
|
|
ionelcim
membru
Inregistat: 01/11/05
|
|
pai uite cine face 140 de punce in 6 zile!!! eu zic sa-l premiem
_______________________________________ "CAT SUNT IN LUME SUNT LUMINA LUMII" Isus Hristos
|
|
19/01/06 00:14
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
Cu ce? Cu un..concediu?? 
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
19/01/06 00:22
|
|
fineas
Exclus
|
|
stati sa va zic ,una tare ,ma-m intalnit astazi cu un telog cu doua facultati si nu stia ca FILIP afost Apostol zicea ca fost doar diacon ce ziceti ce invatatori aveti ? una la oxford ,teologii ma cunosc si toti fug de mine ,de ce ca s eretic , am lepra ,...nu eu am reteta PSALM 1 SI IOSUA 1;8 MULTI CHEMATI ......
|
|
19/01/06 00:30
|
|
rictus_nervos
membru
|
|
nu cumva oi fi si tu printre proroci? ia zi, cati vin in pelerinaj la tine? cati iti sorb cuvintele, pardon - egocentrismele, de pe buze? ba, esti o mare figura... acu pe bune: tu ori esti dus cu capu' si am mai vazut ca tine... avem unu' p-aci care zice ca e... ma rog... mai multe (printre care si schizofrenic, dar el barem recunoaste), ori esti sanatos dar tii neaparat sa faci praf forumul asta... io propun oficial domnului admin sa ia masuri... altfel asta nu mai e forum... e un fel de chat...
_______________________________________ Pain is weakness leaving the body.
|
|
19/01/06 00:42
|
|
Larisa
membru
Inregistat: 22/05/05
|
|
Multumesc Domnului ca si eu sunt dintre cei PUTINI ALESI! Nu-i rau ca ai ca motto Ps. 1 si Iosua 1:8 si ferice de tine daca le implinesti!
_______________________________________ "In viata risipim ani, iar la moarte cersim clipe" - Nicolae Iorga
|
|
19/01/06 01:31
|
|
vaxaly
membru
Inregistat: 28/03/05
|
|
Hai sa revenim la subiectul topicului: "Acoperamantul capului!" pt ca tot e vorba de 1 Corinteni 11.
In Gradina Eden femeia nu a purtat invelitoare pentru cap. Iar dupa ce au iesit din gradina Dumnezeu le-a facut haine din piele ca sa-si acopere goliciunea, dar nu si capul. Este important sa plecam de la orgini ca sa intelegem planul lui Dumnezeu. Este invelitoare capului o porunca data de Dumnezeu? Daca da, atunci ea are aplicatie oriunde (si in Africa si in Noua Zeelanda si in Groenlanda). Dar acoperirea capului era OBICEIUL acelei vremi femeile romane isi acopereau capul. Ele nu ieseau niciodata in oras cu capul dezvelit grecoaicele isi acopereau de asemenea capul evreicele la fel. Cand Pavel isi scrie epistola motivul pentru care atinge aceste probleme este profund influentat de cultura acelei vremi. Si trebuie sa retinem ca anumite obiceiuri nu mai au aceeasi rezonata. Imbracamintea din acea vreme nu se aseamana deloc cu cea de azi. Capitolul 11 se refera exclusiv la femeile maritate. Ele sunt sub autoritatea barbatului. Barbatul e capul lor, Isus capul barbatului, Dumnezeu capul lui Isus. Dar a fi sub autoritate nu inseamna neaparat a fi inferior. Isus nu-i inferior Tatalui. Femeia nu-I inferioara barbatului (Galateni 3:28- Gal 3:28 Nu mai este nici Iudeu, nici Grec; nu mai este nici rob nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toţi sînteţi una în Hristos Isus.). Relatia dintre Tatal si Isus trebuie sa reflecte relatia dintre barbat si femeie este curios punctul lui Pavel de vedere pentru ca in v4 (1Cor. 11:4 Orice bărbat, care se roagă sau prooroceşte cu capul acoperit, îşi necinsteşte Capul său.) el inlatura o traditie evreiasca pe cand cu privire la femei respecta obiceiul. v4- este in contrast direct cu canoanele iudaice care nu permiteau barbatilor sa se roage sau sa profeteasca fara invelitoare. Ideea lor era ca omul nu e vrednic sa aiba fata descoperita inaintea lui Dumnezeu. Dar crestinismul este o religie in care omul sta fata in fata cu Dumnezeu, nimic nu trebuie facut in ascuns (2Cor 3:14-18). 8 motive pentru care femelie trebuiau sa se inveleasca: - Era un obicei vechi ca femeile sa se inveleasca. - Exista o lege evreiasca care interzicea femeilor sa apara in public dezvelite (ex. lumea araba). - Si grecii si romanii + alte natiuni aveau acest obicei pt femei. - Doar prostituatele mergeau pe strada dezvelite, astfel incat in acele vremuri o femeie dezvelita apare ca o prostituata. - O femeie dezvelita isi dezonora capul – sotul. Era la fel de rusinos ca si cum ar fi fost rasa. Dar rasul capului era o pedeapsa pentru prostitutie sau adulter. - Femeia este slava barbatului, un semn al stapanirii ei. - Un semn pt ingeri. La inchinare participa si ingerii, noi suntem o priveliste pt ei. 1Cor 4:9. Asa cum femeia e supusa barbatului tot asa si ingerii invata ca trebuie sa fie supusi lui Dumnezeu. - Preotesele pagane care transmiteau oracole se rugau dezvelite sau rase in cap. Pt a evita asemanarea femeile crestine trebuiau sa se inveleasca.
Exista o tendinta in vreme de emancipare a femeilor. Tendinta care influentea si femeile crestine ceea ce nu facea bine echilibrului cultural al vremii. Multi iudei se poticneau in femeile dezvelite – crestine – pt ca veneau dintr-un mediu in care femeile se acopereau. Pavel face apel la MODESTIE si SUPUNERE. Ca femeile crestine sa nu fie confundate cu prostituatele si preotesele pagane trebuiau sa se inveleasca.
Invelirea capului nu are nimic de-a face cu mantuirea si nici nu este dovada smereniei inimii – multe femei invelite nu au smerenie. v.15 (1Co 11:15 pe cînd pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învălitoare a capului.) Parca contrazice ideea lui Pavel. Parul este dat ca o invelitoare, poarta-l si in libertatea pe care ti-o da Isus el este invelitoarea ta.
Amin.
Ultima modificare de vaxaly (19/01/06 15:20)
_______________________________________ "Nu de aripi are nevoie spiritul omenesc, spune Bacon, ci de plumb. Cu prea mare usurinta se avanta in cele mai inalte abstractiuni pierzand orice contact cu omenescul si realitatea."
|
|
19/01/06 14:49
|
|
doitili
membru
Inregistat: 23/10/05
|
|
multumim, vaxaly
_______________________________________ Este un lucru sa stii ce gandeste Dumnezeu. Este cu totul altceva sa gandesti cum gandeste El.
|
|
19/01/06 15:11
|
|
Larisa
membru
Inregistat: 22/05/05
|
|
Si cu comentariu asta se inchide subiectul? 
_______________________________________ "In viata risipim ani, iar la moarte cersim clipe" - Nicolae Iorga
|
|
20/01/06 02:01
|
|
vaxaly
membru
Inregistat: 28/03/05
|
|
Larisa daca mai vrei sa adaugi ceva esti libera sa o faci. Eu unul am zis tot ce aveam de zis!
_______________________________________ "Nu de aripi are nevoie spiritul omenesc, spune Bacon, ci de plumb. Cu prea mare usurinta se avanta in cele mai inalte abstractiuni pierzand orice contact cu omenescul si realitatea."
|
|
20/01/06 12:29
|
|
gfod
membru
|
|
Chiar asa. Abia acuma am vazut ca topicul asta are 170 de mesaje, cele mai multe de la subiectul din care face parte. dupa cum au zis si altii, vi se pare normal ca un lucru atat de nesemnificativ sa aiba parte de atata atentie? mie nu...
_______________________________________ sunt si eu om(sclab om!)...
|
|
20/01/06 22:39
|
|
dbogdan
membru
|
|
Multumim Vaxaly, eu am deschis acest topic sa vad daca totusi cei mai tineri pot sa citeasca Corinteni sa elimine traditia si sa vada sinceri daca poate ajunge la o concluzie.
Sincer am auzit multe comentari pe tema aceasta dar nimeni nu a avut o explicatie complect exacta. Din cauza caci textul are un context poate mai greu de gasit si se reiese la concepte diferite.
Defapt textul este focalizat pe oranduirea lui Dumnezeu adica Dumnezeu, Hristos , barbat , femeie. Iarais aceasta este problema cu care se confruntau Corinteni in veremea aceea. Intrebarea poate ar fi cum aratam noi in ziua de asta aceasta randuiala pusa de DUmnezeu? Acoperind capul in Biserica si clevetind acasa? Nicidecum problema nu este in afara ce inlauntrul nostru. Iarasi manifestarea de afara desfaluite inaluntrul.
Daca suntem sinceri in prima parte ai impresia caci le spuna la femei sa se acopere si caci aveau par in v. 5-6 dar in versetul 15 ai impresia caci sunt rase caci le spune caci parul este in loc de invelitoare. De aceea este atata discutie , pentru caci nu este clar in text si lumea au facut o traditie si nu vor sa o abandoneze.
Baticul nu are de a face cu mantuirea, iarasi problema generala pentru toate Bisericile pana la rapire discutat in Corinteni nu este a invelitori ci a randuiele puse de DUmnezeu in aceasta lume cum o implinim noi astazi?
Cel mai batran om la noi in Biserica si unul dintre cei mai intelepti pe care i-am cunoscut eu este George W. Galis, a ajuns la urmatoare concluzie in Biserica noastra. Cine crede caci trebuie sa poarte sa poarte, cine nu sa nu poarte. Dar nici una din cele doua parti sa nu judece ceea ce face fecina. Aceasta ar trebui sa fie concluzia oricarui crestin care citeste Corinteni fara prejudecatile traditiei cred eu.
Numai bine.
|
|
08/06/06 08:22
|
|
tamarta
membru
Inregistat: 22/11/06
|
|
of..deja a inceput sa ma doara capul...am citit toate paginile pentru ca ma interesa si parerea voastra...s-a zis deja tot ce putea fi zis... da, vaxaly, ai zis si tot ce trebuia spus, pacat k multi nu accepta. si...gfod asta am observat si eu..foarte multe mesaje... purtarea baticului etse dupa incredintarea fiecaruia. Eu personal nu intru in biserica fara batic, asta nu din obligatie sau obisnuinta, ci pt k asta e incredintarea mea, ca nu trebuie sa intru cu capul descoperit in biserica...desi la noi la biserica nu se impune purtarea acestuia
_______________________________________ "Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea" Iov32:9, 10
|
|
27/07/07 17:50
|
|
Esth3r**
membru
Inregistat: 30/07/07
|
|
dbogdan a scris:
Versetul ce imi tot explica mie frati si nu face sens ce imi spune este urmatorul: 10. De aceea femeia, din pricina ingerilor*, trebuie sa** aiba pe cap un semn al stapanirii ei.
Deci nici o interpretare nu a facut sens ce am auzit... Poate ma informati cu ceva mai recent si bun...
Numai bine. |
Pai uite ceva mai recent: am gasit in timp ce citeam o alta explicatie dar la alt subiect:
mihaella a scris:
1 Corinteni 11:10 De aceea femeia , din pricina ingerilor, trebuie sa aiba pe cap un semn al stapanirii ei.
Iata cum inteleg eu versetul acesta: In Isaia 6:2,3 ni se arata cum se inchinau ingerii in fata lui Dumnezeu: "Serafimii stateau deasupra Lui, si fiecare avea sase aripi:cu doua isi acopereau fata, cu doua isi acopereau picioarele, si cu doua zburau. Strigau unul la altul : Sfant, sfant,sfant este Domnul ostirilor! Tot pamantul este plin de maretia Lui!
Daca ingerii se infatisau astfel in fata Domnului cine suntem noi sa venim cum dorim in fata Celui Sfant?? |
Ultima modificare de Esth3r** (24/08/07 10:35)
_______________________________________ Cu greu vei gasi dragostea in gesturi extravagante. Ea se ascunde de cele mai multe ori intr-o soapta sau un zambet bland.
|
|
11/08/07 01:00
|
|
Sarah
membru
Inregistat: 08/03/07
|
|
zilele acestea am descoperit o alta perspectiva, Capitolul 11 din 1 Cor.se refera la o acoperire spirituala,in lupta spirituala pe care sotul si sotia o duc.Astfel e important cine o acopera pe femeie,nu cu ce se acopera.Se pare ca in Biserica din Cornit exista un soi de femei eschatologice,care se credeau atat de duhovnicesti,incat considerau ca nu mai exista deosebire intre ele si barbati in inchinare. Problema e aparitia ingerilor,in inchinare,in greaca versetul e,sa aiba pe cap o autoritate,deoarece ingerii cunosc foarte bine ordinea lasata de Dumnezeu,de aceea Biserica trebuie sa respecte aceasta ordine. Daca ne uitam cu atentie ,observam ca in text apare de 7 ori expresia "acoperit",cu derivatele ei,interesant este faptul ca sunt derivate ale verbului KATAKALUPTO,care inseamna a se acoperi,mai putin v.15,unde apare substantivul PERIBOLAIOU,care inseamana invelitoare exterioara.Concluzia lui Pavel este ca femeia trebuie sa fie sub acoperire in lupta spirituala datorita urmatoarelor argumente: 1.Argumentul cultural (v.2-6) 2.Argumentul creatiei (v.7-12) barbatul este slava lui Dumnezeu,iar femeia slava barbatului. 3.Argumentul bunului simt (v.13-16).Deci prin creatie Dumnezeu a stabilit ca femeia sa aiba acest semn al autoritatii pe capul ei,parul. O analiza atenta a acestui pasaj atat din punct de vedere lingvistic,cat si cultural si teologic,ne obliga sa recunoastem faptul ca Pavel sustine obiceiul acoperirii femeii in inchinare,de-asemenea acest obicei face parte din cultura iudaica,nu cea elena. Cu siguranta acoperirea femeii cu un articol de imbracaminte,nu rezolva problema acoperirii ei in lupta spirituala.Femeia este chemata de Dumnezeu sa-si acopere capul,adica sotul,(in v.3 cap-este luat in sens metaforic).la fel cum Eva a fost creata de Dumnezeu sa-i fie un ajutor potrivit.. Deci,o sotie nu poate face o alta lucrare spirituala in Biserica mai importanta,decat acoperirea propriului ei sot,rugandu-se "imbracate in chip cuviincios,cu rusine si sfiala;nu cu impletituri de par,nici cu aur,nici cu margaritare,nici cu haine scumpe,ci cu fapte bune,cum se cuvine femeilor care spun ca sunt evlavioase."(1 Tim.2:9-10).Petru arata de-asemenea ca podoaba femeii trebuie "sa fie omul ascuns al inimii,in curatia nepieritoare a unui duh bland si linistit,care este de mare pret inaintea lui Dumnezeu."(1 Petru 3:4) Deci,important nu este ceea ce pune femeia pe ea,ci ceea ce are femeia in ea,adica duhul bland si linistita care impodobeste omul ascuns al inimii.
Ultima modificare de Sarah (24/08/07 19:41)
_______________________________________ Tu imi dai scutul mantuirii Tale,dreapta Ta ma sprijineste,si indurarea Ta ma face mare. Ps.18:35
|
|
24/08/07 19:39
|
|
Joseph7
membru
 Inregistat: 02/03/07
|
|
Categoric ca este important ce este in inima femeii inainte de toate. Dar eu nu vad lucrul asta ca o scuza pentru femeile care nu isi mai acopera capul deloc in biserica. Daca nu ma insel, in Corinteni spune ca acoperamantul peste capul femeii este semnul ca este sub autoritatea barbatului. Nu cred ca acolo se refera neaparat la ceva spiritual. Stiu ca in unele biserici, femeile maritate nu isi mai acopera capul. Fiecare face cum crede, dar totusi eu cred ca este bine ca femeile sa isi acopere capul intr-un fel sau in altul atunci cand suntem in biserica. O fi sau nu o fi cultura sau traditie evreiasca sau Est-Europeana, nu vad ca o scuza sa incepem sa schimbam "traditia noastra romaneasca" pentru ca nu vad nimic rau in ceea ce facem.
_______________________________________ Dar cei ce se incred in Domnul isi innoiesc puterea, ei zboara ca vulturii; alearga si nu obosesc, umbla si nu ostenesc.
|
|
25/08/07 01:48
|
|
Sarah
membru
Inregistat: 08/03/07
|
|
ioooooi,da io n-am vrut sa caut o scuza sa nu purtam batic,sau ceva de genul eu citeam o carte despre familie si am descoperit perspectiva asta,ce am scris e spicuiri din ceeea ce autorul a expus,un frate roman,si m-am gandit ca nu e gresit sa discutam si despre aceasta perspectiva. si o intrebare:bentita poate fi socotita ca acoperamant?
_______________________________________ Tu imi dai scutul mantuirii Tale,dreapta Ta ma sprijineste,si indurarea Ta ma face mare. Ps.18:35
|
|
25/08/07 05:50
|
|
+Archangel+
Moderator
Inregistat: 05/07/06
|
|
Da' unde scrie ca trebuie sa aiba capul acoperit in biserica?
_______________________________________ A sti nu inseamna a fi!
|
|
26/08/07 16:00
|
|
Joseph7
membru
 Inregistat: 02/03/07
|
|
1 Corinteni
5 Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau proroceşte cu capul dezvelit, îşi necinsteşte capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă. 6 Dacă o femeie nu se înveleşte, să se şi tundă! Iar, dacă este ruşine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învelească.
In biserica ne rugam si frati si surori. Ca urmare, este bine ca femeile sa aiba capul acoperit. Si cred ca nu gresesc cand zic ca pe vremea acea femeile care erau rase se ocupau cu prostitutia sau lucruri de genul asta in templele idolatre.
Imi cer scuze Sarah. M-am gandit ca asta vrei sa scoti in evidenta ca nu este nevoie ca femeie sa ai capul acoperit. Am intalnit in anumite biserici femei tinere maritate care prefera sa nu isi acopere capul pentru ca, vezi, le strica freza si nu mai arata frumoase. Sau imprumuta de la alte "popoare" obiceiurile lor fara sa se gandeasca prea mult la consecinte.
Sunt de acord cu tine ca trebuie mai intai de toate interiorul, adica sufletul, sa fie frumos inaintea Domnului si apoi ce tine de exterior va urma. Cat priveste bentita, nu stiu ce sa zic. Pot spune din punctul meu de vedere. Cand ma voi insura vreau ca toata lumea sa isi dea seama ca sotia mea este casatorita si ca are barbat. Deci, semnul acesta va fi clar pentru ca sa nu fie nici un dubiu. Nu ma avant sa dau detalii pentru ca inca nu sunt in acea pozitie, dar cred ca Duhul lui Dumnezeu ne va descoperi si mie si ei ce este bine si frumos inaintea Lui in primul rand.
Ultima modificare de Joseph7 (27/08/07 01:20)
_______________________________________ Dar cei ce se incred in Domnul isi innoiesc puterea, ei zboara ca vulturii; alearga si nu obosesc, umbla si nu ostenesc.
|
|
27/08/07 01:18
|
|
+Archangel+
Moderator
Inregistat: 05/07/06
|
|
La voi femeile se roaga numai in biserica? Si daca si-ar pune baticul numai cand se roaga? Femeile rase erau preotese-prostituate in templul Afoditei din Corint!
Daca vrei ca toata lumea sa stie ca ca sotia ta e maritata mai bine i-ai pune o verigheta in deget ca asta e simbolul recunoscut de toata lumea ca e "ocupata"! 
_______________________________________ A sti nu inseamna a fi!
|
|
27/08/07 03:09
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|