|
|
|
dave4jc
membru
Inregistat: 24/03/05
|
|
...cica problema ar fi ceva de genul: vezi mai multe usi pe care scrie "intra aici"...alegi sa intri pe una din ele iar dupa ce ai intrat observi ca pe spatele usii scrie "era inevitabil sa intri aici"...ganditi-va la asta
|
|
10/10/05 21:31
|
|
ciucix
membru
Inregistat: 15/10/05
|
|
Fratilor,parerea mea este ca NU exista predestinare! Dumnezeu NU forteaza pe nimeni ...El intotdeauna ne lasa sa alegem...ne a dat o minte,intelepciune si ne lasa pe noi sa alegem...si pe urma...suportam...consecintele alegerii noastre! nu e asa?
alege Viata ca sa traiesti! ok?
_______________________________________ Cat despre mine,eu si casa mea vom slujii Domnului
|
|
16/10/05 13:54
|
|
dave4jc
membru
|
|
incearca sa-ti argumentezi mai bine opinia ai contraargumente la ceea ce s-a zis mai sus?
|
|
16/10/05 15:08
|
|
ciucix
membru
|
|
dave vrei sa zici ca noi suntem niste marionete in mana lui D-zeu si facem ce ne spune EL si..intram pe "usile" care vrea EL? nu cred! :P
_______________________________________ Cat despre mine,eu si casa mea vom slujii Domnului
|
|
16/10/05 20:04
|
|
dave4jc
membru
|
|
nu trebuie sa crezi ce am zis...doar te-am rugat sa-ti argumentezi parerea si sa aduci contraargumente la ceea ce am sustinut....so...
|
|
16/10/05 21:02
|
|
filip
membru
Inregistat: 27/04/05
|
|
Poate ar fi bine, ciucix, să îţi pui deoparte un pic de timp să citeşti şi câteva din celelalte mesaje de la acest topic. O să vezi că sunt citate biblice care îţi contrazic afirmaţia. Şi citate biblice care ţi-o susţin. Poate mai vrei să adaugi şi tu alte versete la cele care s-au adunat.
Este important, într-adevăr ce credem fiecare. Dar este important să şi putem da socoteală de ce credem ceea ce credem, sprijinindu-ne pe Scriptură de unde, evident, ar trebui să extragem ceea ce credem.
Ultima modificare de Lupea_Filip (16/10/05 22:00)
|
|
16/10/05 22:00
|
|
Shilo
membru
Inregistat: 24/10/05
|
|
Predestinare sau liber-arbitru ?
Am cateva intrebari pentru persoanele care sustin "Predestinarea"
In general principiul "Cauza-Efect" este foarte mult iubit de crestini, prin el se poate explica ( e mult spus explica) modul in care s-a adus pe terra energia primordiala.
Daca admit ca D-zeu este cauza suprema , ca din Omnipotenta sa au plecat toate ,atunci notiunea de "liber-arbitru" este falsa , orice creatie reprezinta creatorul , atunci cum se explica faptul ca un creator perfect a creat un lucru imperfect ? Predestinare sau liber-arbitru ?
|
|
24/10/05 15:18
|
|
filip
membru
Inregistat: 27/04/05
|
|
Shilo,
1.a. Ce vrei să spui prin "energie primordială"?
1.b. Dacă Dumnezeu este cauza apariţiei a tot ce există, deci şi a Terrei, ce nevoie ar fi avut să aducă pe pământ o energie primordială?
2. Mai exact: la care lucru imperfect faci referinţă?
|
|
24/10/05 16:15
|
|
gfod
membru
Inregistat: 21/03/05
|
|
1. Probabil ca energia primordiala este "materia" cu care au fost create toate "chestiile" astea materiale - Pamantul, fiintele, omul, etc. Shilo, tu vorbesti despre argumentul ontologic, si chestia asta tine de filosofia tomista, care este folosita inca in apologetica catolica, dar in mare s-a renunta la ea pentru ca nu este solida, si cred ca asta ai vrut sa spui si tu.
Imperfectul din creatia lui Dumnezeu rezulta probabil din liberul-arbitru pe care El l-a dat omului. Tine minte ca in Biblie scrie ca Dumnezeu a creat totul perfect la inceput, iar imperfectul a aparut dup-aia(sau poate inainte, prin caderea lui Lucifer - asta-i o chestie relativa si parerile sunt impartite). Mai este un lucru. Oare nu Dumnezeu a creat raul? eu doar speculez, nu am argumente Biblice. Dar daca Dumnezeu este Creatorul tuturor lucrurilor, credeti ca-i posibil ca acest rau sa fie un "bug" in sistem, si de acolo sa rezulte toate nenorocirile? Sau, poate raul asta este chiar liberul-arbitru pe care el l-a pus in creaturile Sale. Dar totusi, daca a pus liber-arbitru, trebuie sa fi creat si o infinitate de posibilitati in fata carora acestea vor trebui puse sa aleaga la un moment dat. Ar rezulta de aici ca tot Dumnezeu a creat posibilitatea ca ele sa nu-L asculte. Si cum neascultarea este un pacat....
_______________________________________ sunt si eu om(sclab om!)...
|
|
24/10/05 17:46
|
|
Shilo
membru
|
|
gfod sunt putin surpins (pacut) de faptul ca mai inteles , ceea ce pentru mine este un lucru foarte esential , obiectia ridicata de tine ("Oare nu Dumnezeu a creat raul? ") este cat se poate de pertinenta , evident nu putem de cat sa speculam , Biblia nu ne ajuta prea mult in acest sens , se mai naste o intrebare ; De ce a creat D-zeu Omul ? pentru el , pentru a fii un slujitor sau pentru a da posibilitatea Omului de-a cunoaste creatorul , si cum poti sa cunosti mai bine un creator decat atunci cand primesti doua posibilitati de existenta , fiecare avand destinul sau , o viata cu D-zeu si o viata fara D-zeu , era necesar pentru creatie sa existe un principiul negativ care sa ofere Omului posibilitatea de a decide (refuz sa cred ca un Inger damnat ,fara ingaduinta lui D-zeu, ar fii dainuit atata timp , daca existenta lui nu avea un scop precis pentru creatorul sau probabil de mult timp ar fii fost strivit), dar cine a patentat acest principiu negativ ?
|
|
24/10/05 20:14
|
|
Shilo
membru
|
|
ciudat , dar au disparut cateva mesaje ,
|
|
01/11/05 16:47
|
|
Larisa
membru
Inregistat: 22/05/05
|
|
Eu nu cred ca exista soarta! Cred ca Dz a trasat pentru noi linii generale si ca se comporta cu noi asemenea unui tata cu copiii lui. Tatal nu are stabilit fiecare detaliu pentru viata copiilor sai. Asa si Dz. Daca noi nu am crede in liber arbitru ar insemna ca noi suntem roboteii lui Dumnezeu. Nu cred ca acesta a fost scopul Lui cand l-a creat pe Adam. Dz nu stau undeva sus si ne trage pe ata ca la un teatru tragi-comic de papusi. Noi traim cu consecintele alegerilor noastre. Sa nu uitam versetul ala care zice:"Iti pun inainte viata si moartea, alege viata ca sa traiesti!" Cred ca Dz poate sa ne indrume, sa ne arate care este calea cea mai buna pe care sa mergem ca sa iesim bine, dar nu ne forteaza sa mergem pe ea pentru ca asa trebuie sa se intample!
_______________________________________ "In viata risipim ani, iar la moarte cersim clipe" - Nicolae Iorga
|
|
02/11/05 21:15
|
|
Shilo
membru
|
|
Cred ca Dz a trasat pentru noi linii generale si ca se comporta cu noi asemenea unui tata cu copiii lui. Tatal nu are stabilit fiecare detaliu pentru viata copiilor sai. Asa si Dz. Daca noi nu am crede in liber arbitru ar insemna ca noi suntem roboteii lui Dumnezeu. |
in mare parte asta suntem , actiunile noastre trecute,prezente sau viitoare se supun unei "cauze primare", cauza care a generat toate actiunile ."Liberul-arbitru" este un argument teologic (sofism in toata puterea cuvantului) care grefat pe realitate se dovedeste a fii foarte fals.In primul rand este intr-un dezacord total cu argumentul ontologic si cosmologic , argumentul ontologic sustine ca "in noi insine avem idee despre Dumnezeu" ori acest lucru scoate in evidenta doua consecinte : 1:daca fiecare dintre noi ar avea in costiinta sa conceptul de D-zeu , atunci la ce i-ar mai folosi dreptul de a alege , din moment ce alegerea sa este subordonata unei cauze interioare ? 2: argumentul ontologic este in aceasi masura FALS ca si doctrina despre liberul arbitru , este foarte usor de constatat ca nu toti oamenii au indus in constiinta conceptul de D-zeu si il valorifica intr-un mod concret.
Libertatea de a alege este constransa de doua cauze , necesitatile si posibilitatile omului .In Biblia crestina se poate observa ca de la inceput pana la sfrasitul scrierii exista o tesatura, un fir (firul ariadnei pt cunoscatorii de mitologie) la care sunt conectate toate evenimentele trecute .Exista un plan pe care numai D-zeu il cunoaste , libertatea noastra de a alege este conditionata de cauze interioare si exterioare , cand alegei o anumita posibilitate automat respingi toate posibilitatiile, dar cand ai doar doua posibilitati de a alege , este limpede ca toate fiinta ta va trece de partea in care beneficiul este mai mare.Orice alegere este conditionata in ultima instanta de instinctul de conservare , ori acest lucru scoate in evidenta faptul ca toate alegerile au o cauza .
|
|
04/11/05 13:04
|
|
ionelcim
membru
Inregistat: 01/11/05
|
|
parerea mea este ca nu putem sa negam nici predestinarea si nici liberul albitru dar cu atat mai mult nu putem nici sa le mestecam
cat priveste viata mea vad 3 PREDESTINARI SI O ALEGERE
adica:1.NASTEREA-Dzeu este Cel care a ales sa vin pe lume 2.MOARTEA-Dzeu este Cel care a dat sentinta ca toti oamanii sa moara(cu axceptia celor rapiti,dar si aici tot Dzeu hotaraste) 3.JUDECATA-toti oamenii vor da socoteala lui Dzeu, nu se tine cont de cine vrea sau nu 4.MANTUIREA-este singurul domeniu in care pot sa aleg, in functie dee ceea ce aleg, o sa fiu predestinat la viata vesnica sau la moarte vesnica
_______________________________________ "CAT SUNT IN LUME SUNT LUMINA LUMII" Isus Hristos
|
|
04/11/05 13:36
|
|
Shilo
membru
|
|
parerea mea este ca nu putem sa negam nici predestinarea si nici liberul albitru dar cu atat mai mult nu putem nici sa le mestecam
|
Oare Adam era constient de consecintele alegerii pe care urma sa o exercite ?
Daca nu ar fii exista o cauza (sarpele din genesa 3) care sa ii determine alegerea, care ar fii fost istoria umanitatii ?
Libertatea de a alege fara existenta unor imperative , este un mit. Este suficient o analiza retrospectiva pentru a sesiza cauza care a decis alegerea ta.
|
|
05/11/05 12:11
|
|
Shilo
membru
|
|
Ideile adevarate sunt cele pe care putem sa le asimilam , pe care le putem valida , carora le putem acorda adeziunea noastra si pe care le putem verifica. Sunt false ideile in cazul carora nu putem proceda astfel.-W.James
Ultima modificare de Shilo (05/11/05 12:20)
|
|
05/11/05 12:11
|
|
april
admin forum
|
|
dave4jc , Poate pe usa pe care intram scrie : stiam ca o sa intri aici...
Shilo ,
Este normal ca alegerile noastre sa fie influentate de anumiti factori/ cauze...etc. Dar asta sa insemne ca nu mai sunt alegerile noastre?
Ultima modificare de april (06/11/05 13:57)
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
05/11/05 12:25
|
|
ionelcim
membru
|
|
Pt Shilo Libertatea de a alege fara existenta unor imperative , este un mit. Este suficient o analiza retrospectiva pentru a sesiza cauza care a decis alegerea ta.
nu prea inteleg ce vrei sa spui
Ultima modificare de ionelcim (06/11/05 13:19)
_______________________________________ "CAT SUNT IN LUME SUNT LUMINA LUMII" Isus Hristos
|
|
06/11/05 13:14
|
|
Shilo
membru
|
|
nu prea inteleg ce vrei sa spui |
Necesitatea conditioneaza orice alegere . Fiecare alegere se subordneaza unei cauze , daca ai impresia ca alegerile tale sunt intodeauna libere nu faci altceva decat sa te amagesti cu proprile arme , orice alegere are la baza dependenta de o anumita cauza.
Este normal ca alegerile noastre sa fie influentate de anumiti factori/ cauze...etc. Dar asta sa insemne ca nu mai sunt alegerile noastre? |
alegerile ne apartin in totalitate , dar in ce masura se pot numii libere acele acte care se dezvolta din instinctele vitale ?
|
|
06/11/05 21:16
|
|
ionelcim
membru
|
|
daca este adevarat ce spui cand afirmi "necesitatea creeaza orice alegere", atunci de ce ar mai fi avut nevoie adam si eva de au ales sa manance din pom?
ai mai scris: "fiecare alegere se subordoneaza unei cauze", acum cauzele astea pot fi de multe feluri. eva a fost amagita sau inselata, nu stiu exact cum scrie, insa pb este ca de multe ori ne inselam noi sg fara sa o faca cineva intentionat. se poate naste in noi o dorinta oarecare si at imediat faci o alegere, sau poti face o alegere gresita din cauza ca nu ai informatii suficiente...etc
nu prea inteleg de ce erau dependenti adam si eva, pt ca tu sustii ca "orice alegere are la baza dependenta de o anumita cauza" sau poate ca ai dreptate, uitate la rubrica "zambeste" pt ca am pus ac un banc cu felul cum unele femei fac alegerile
PS: mie mi se pare ca e cam exagerat sa spui: "orice alegere" "fiecare alegere"
Ultima modificare de ionelcim (06/11/05 21:47)
|
|
06/11/05 21:46
|
|
Shilo
membru
|
|
daca este adevarat ce spui cand afirmi "necesitatea creeaza orice alegere", atunci de ce ar mai fi avut nevoie adam si eva de au ales sa manance din pom?
|
necesitatea de a cunoaste absolutul!
"fiecare alegere se subordoneaza unei cauze", acum cauzele astea pot fi de multe feluri. eva a fost amagita sau inselata, nu stiu exact cum scrie, insa pb este ca de multe ori ne inselam noi sg fara sa o faca cineva intentionat. se poate naste in noi o dorinta oarecare si at imediat faci o alegere, sau poti face o alegere gresita din cauza ca nu ai informatii suficiente...etc
|
Eva nu avea informatii suficiente cand a ales ,D-zeu i-a spus lui Adam doar atat "in ziua in care vei manca din el , vei muri" , de asemena nu cred ca Adam a stiut ce reprezinta moartea cu adevarat in perioada in care a fost locatarul nr 1 al gardinii edenului.
mie mi se pare ca e cam exagerat sa spui: "orice alegere" "fiecare alegere" |
nu este necesar sa crezi ceea ce spun sau sa fie 100 % in concordanta cu ceea ce crezi tu , eu doar am prezent un punct de vedere .
Ultima modificare de Shilo (06/11/05 22:46)
|
|
06/11/05 22:46
|
|
Larisa
membru
Inregistat: 22/05/05
|
|
Exista predestinare daca te gandesti la faputul ca Dumnezeu stie deja toate actiunile tale trecute, prezente si viitoare pentru ca asta face parte din omniscienta Sa, dar ne lasa pe noi sa alegem ce sa facem - deci putem sa credem si in ideea de liber-arbitru.
_______________________________________ "In viata risipim ani, iar la moarte cersim clipe" - Nicolae Iorga
|
|
07/11/05 20:56
|
|
Shilo
membru
|
|
Exista predestinare daca te gandesti la faputul ca Dumnezeu stie deja toate actiunile tale trecute, prezente si viitoare pentru ca asta face parte din omniscienta Sa, dar ne lasa pe noi sa alegem ce sa facem - deci putem sa credem si in ideea de liber-arbitru. |
.daca D-zeu este "cauza prima" , omul nu este decat unul din efectele cauzei , lumea in care traim este cladita intr-un mod atat de unic care niciodata nu poate sa depaseasca limita trasata , nu dispunem de libertatea de a alege , cand a-i doua posibilitati bine si rau , nu poti sa numesti ceea ce faci din instinct alegere , o alegere necesita ceva mai mult decat doua posibilitati.
|
|
07/11/05 23:31
|
|
april
admin forum
|
|
Shilo, O alegere necesita cel putin doua posibilitati....Daca n-ai nici o posibilitate, atunci poti sa nu vorbesti de alegere... Mi se pare mie sau complici prea mult lucrurile...?
Si nu toate alegerile se dezvolta din instincte vitale.... Si poate instinctele astea " vitale" exista tocmai ca sa ne fie noua " alegerea" mai usoara...
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
07/11/05 23:40
|
|
Shilo
membru
|
|
Si nu toate alegerile se dezvolta din instincte vitale....
|
chiar asa ,
vreau si eu un ex de alegere care sa nu aiba legatura cu instinctele vitale ?
|
|
07/11/05 23:44
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|