|
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
Shilo, de exemplu :
Aleg sa mananc un mar sau o banana... Aleg sa spun ceva sau nu.... Aleg sa citesc /ascult /vizionez / ceva sau nu.... Aleg sa-ti raspund sau nu...sa scriu pe forum sau nu....etc....
Ultima modificare de april (09/11/05 00:13)
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
08/11/05 00:04
|
|
vaxaly
membru
Inregistat: 28/03/05
|
|
...care este adevarul??? nu stim exact si nu ne afecteaza cu nimic mantuirea daca stim sau nu predestinarea sau liberul arbitru! daca veti cauta in biblie veti gasi asa de multe argumente in favoarea predestinarii, dar suntem totusi prea limitati ca sa intelegem.
_______________________________________ "Nu de aripi are nevoie spiritul omenesc, spune Bacon, ci de plumb. Cu prea mare usurinta se avanta in cele mai inalte abstractiuni pierzand orice contact cu omenescul si realitatea."
|
|
08/11/05 17:16
|
|
vaxaly
membru
Inregistat: 28/03/05
|
|
apropo April .... nu ai fi ales nimic daca Dumnezeu nu ti-ar fi dat posibilitatea de a alege ) Daca ai aceasta posibilitate de a alege, multumestei Lui pt asta! si alegerea e cu mai multa bataie. e ca o matrice, alegi sa faci un lucru si automat nu il faci pe altul, continui astfel si tot asa ... alegerei alegeri alegeri, dar cine iti da voie sa alergi? sau cine a facut sa ai aceste alegeri?? Dumnezeu e Dumnezeu ... stie totul; e infinit noua. Nu avem cum intelege; adik eu am inceput sa fac pt mine un mic studiu, cu predestinare vs. liber arbitru, dar e in mare pierdere de vreme! .... in fine, mai gandeste-te! april
_______________________________________ "Nu de aripi are nevoie spiritul omenesc, spune Bacon, ci de plumb. Cu prea mare usurinta se avanta in cele mai inalte abstractiuni pierzand orice contact cu omenescul si realitatea."
|
|
08/11/05 17:24
|
|
april
admin forum
|
|
I-am raspuns lui Shilo....el are alte idei despre alegere.... Eu zic ca toti suntem predestinati sa fim copii ai lui Dumnezeu, dar alegem sa fim sau nu....Avem drept de alegere...El ne-a dat acest drept...de acord....El este dragoste si este drept, si nu ar predestina pe nimeni la pierzare vesnica... Chiar daca, in general, alegerile noastre sunt influentate de anumite persoane, situatii...etc, sunt alegerile noastre si le suportam consecintele...Si faptul ca Dumnezeu stie ce vom alege nu ne influenteaza alegerile...
|
|
08/11/05 17:33
|
|
gfod
membru
Inregistat: 21/03/05
|
|
Uite, citind diferite carti, am dat din intamplare peste pasaje care ar ajuta mai mult la intelegerea acestui mare "mister". O data ar fi C.S. Lewis, Crestinism pus si simplu(zicea acolo ca el crede ca Dumnezeu priveste trecutul, prezentul si viitorul ca si "acum", si la El nu exista o axa a timpului, asa cum o percepem noi. In concluzie, ce facem noi acum sau vom face este "prezent" pentru El(cu toate ca El nu face parte din timp), deci predestinarea nu ar fi in final o nedreptate din partea lui.), apoi Sfantul Augustin - De Civitate Dei, in ultimul capitol, trateaza destul de interesant chestiunea timpului. Mi se pare ca are si o carte despre liberul arbitru, dar inca nu mi-a trecut prin mana. Va incurajez sa le cititi....
_______________________________________ sunt si eu om(sclab om!)...
|
|
08/11/05 21:19
|
|
Shilo
membru
Inregistat: 24/10/05
|
|
Aleg sa mananc un mar sau o banana... Aleg sa spun ceva sau nu.... Aleg sa citesc /ascult /vizionez / ceva sau nu.... Aleg sa-ti raspund sau nu...sa scriu pe forum sau nu....etc....
|
alegerile mentionate de tine sunt de domeniul profanului si nu se subordoneaza "liberului arbitru " dintr-un motiv foarte simplu , "liberul arbitru" este un argument teologic si apartine sacrului.
Existenta cauzelor in univers transforma fiecare eveniment sau act in necesitate ,daca toate evenimentele si implicit alegerile omului sunt generate de o cauza prima (D-zeu) , inevitabil alegerile omului sunt generate de o cauza (D-zeu este creatorul universului) . Toate actele si alegerile omului sunt generate de o cauza ( D-zeu) , rezulta ca actele si alegerile omului nu sunt acte si alegeri libere , ele ne fiind altceva decat rezultatul unor constrangeri cauzale.
Evident odata cu aparitia "Liberului arbitru" s-a incercat ( s-a si reusit) transmiterea responsabilitatii pentru existenta raului in univers de la D-zeu la Om .
data ar fi C.S. Lewis, Crestinism pus si simplu(zicea acolo ca el crede ca Dumnezeu priveste trecutul, prezentul si viitorul ca si "acum", si la El nu exista o axa a timpului, asa cum o percepem noi. In concluzie, ce facem noi acum sau vom face este "prezent" pentru El(cu toate ca El nu face parte din timp), deci predestinarea nu ar fi in final o nedreptate din partea lui.), |
asta sustin si eu "Predestinarea nu este un blestem"
|
|
09/11/05 13:16
|
|
april
admin forum
|
|
Shilo a scris:
alegerile mentionate de tine sunt de domeniul profanului si nu se subordoneaza "liberului arbitru " dintr-un motiv foarte simplu , "liberul arbitru" este un argument teologic si apartine sacrului.
Evident odata cu aparitia "Liberului arbitru" s-a incercat ( s-a si reusit) transmiterea responsabilitatii pentru existenta raului in univers de la D-zeu la Om .
|
Cand a aparut " liberul arbitru" ? Si poti sa explici de ce este un argument teologic?
Ultima modificare de april (31/03/06 23:54)
|
|
12/11/05 14:58
|
|
Shilo
membru
|
|
Cand a aparut " liberul arbitru" ? Si poti sa explici de ce este un argument teologic? |
Liberul arbitru a aparut in perioada in care crestinismul a trecut de la o religie ostracizata la o religie de stat.Sf Augustin in "Cetatea lui Dumnezeu" enunta notiunea de "liber arbitru" .Despre "liberul arbitru" a mai scris si Metodiu de Olimp si Thoma din Aquino.
Liberul arbitru este un argument teologic dintr-un motiv foarte simplu , in argumentul liberului arbitru sunt grupa doua idei esentiale pentru crestinism : 1)Toate indemnurile , poruncile , interzicerile, rasplata si pedeapsa pe care D-zeu le transmite omului ar fi lipsite de valoare daca nu ar exista un principiu prin care omul sa poata alege ceea ce doreste sa fie.Libertatea oferita de argumentul "liberului arbitru" la modul cum este sustinuta de crestinism nu este nici mai mult si nici mai putin decat o inlantuire a omului decat o eliberare a sa 2)prin argumentul "liberului arbitru" omul este liber , astfel incat sa poata fi judecat si pedepsit .Liberul arbitru este un argument teologic si datorita faptului ca paseaza responsabilitatea pentru existenta raului de la D-zeu la un inger si implicit la om.
|
|
13/11/05 10:23
|
|
april
admin forum
|
|
Ok. Multumesc pentru explicatii.
|
|
13/11/05 16:35
|
|
gfod
membru
|
|
Sa inteleg ca Dumnezeu a facut o mare nedreptate prin "inzestrarea" noastra cu 'liber arbitru"?
|
|
13/11/05 16:48
|
|
Shilo
membru
|
|
Sa inteleg ca Dumnezeu a facut o mare nedreptate prin "inzestrarea" noastra cu 'liber arbitru"? |
In ceea ce priveste mantuirea nu exista liber arbitru , mantuirea nu poate solidariza cu "liberul arbitru" . Marea descoperire a omului , libertatea , este un miraj prin care ratiunea doreste sa ne motiveze existenta , intodeauna cautam sa cucerim libertatea , zi de zi ne luptam pentru a o cucerii , dar nu reusim sa vedem lanturile in care "libertatea" ne inlantuieste .
Eu nu cred ca D-zeu a inzestrat omul cu liberul arbitru , liberul arbitru este o descoperire relativ recenta a omului .
|
|
14/11/05 18:21
|
|
Larisa
membru
Inregistat: 22/05/05
|
|
Si totusi omul a avut puterea de-a alege calea pe care trebuie sa mearga inca din gradina Edenului. Si mie mi se pare absolut normal ca Dz nu a facut nici o nedreptate cand ne-a inzestrat cu liber arbitru pentru ca astfel nu ar fi existat judecata, condamnare si traiam la niste robi la un stapan fara sa gandim, fara sa actionam vreodata asa cum ne-am dori noi.
_______________________________________ "In viata risipim ani, iar la moarte cersim clipe" - Nicolae Iorga
|
|
14/11/05 18:52
|
|
filip
membru
Inregistat: 27/04/05
|
|
A'ma nu vreau să deviez de la subiect, dar mi-a venit în golul ăla din cap o chestie faină, a-propos de liberul arbitru. În lumea fotbalului e des folosită zicala: "ARBITRE, NU TRIŞA!" 
|
|
14/11/05 19:39
|
|
Shilo
membru
|
|
Omul a ales , dar exista cateva semne de intrebare , in ce masura era el constient de alegerea sa , de ce i s-a permis sarpelui (este cauza directa care a contribuit si influentat alegerea omului )sa existe in gradina , daca ar fii fost vb de o alegere absoluta in care sa nu existe cauze care sa exercite presiune asupra alegatorului , atunci cauza (sarpele) ar fii trebuit sa nu fie acolo si implit alegerea omului ar fii fost in cunostinta de cauza. Alegerea omului nu este altceva decat predestinarea divina , nu putem sesiza adevarata valoare a providentei daca nu ar fii existat o lume plina de pacat.
Ultima modificare de Shilo (15/11/05 19:57)
|
|
14/11/05 19:41
|
|
gfod
membru
|
|
Ok, uite shilo, asta vrem sa lamurim noi aici, daca exista liber-arbitru sau nu. tu ti-ai spus parerea...dar asta nu face discutia incheiata.
|
|
14/11/05 22:47
|
|
Shilo
membru
|
|
Ok, uite shilo, asta vrem sa lamurim noi aici, daca exista liber-arbitru sau nu. tu ti-ai spus parerea...dar asta nu face discutia incheiata. |
astept opinia Dumneavoastra , evident eu mi-am exprimat un punct de vedere , nu il consider universal valabil , este posibil ca ceea ce am spus eu sa fie foarte gresit .
|
|
14/11/05 23:03
|
|
dave4jc
membru
Inregistat: 24/03/05
|
|
...ma tot intreb daca vom putea da vreodata un raspuns la aceasta problema...ideea e ca noi,oamenii suntem totusi destul de limitati dat fiind faptul ca traim intr-o lume 3+1 dimensionala...si dupa cum se vede problema nu prea are solutii din perspectiva aceasta
...urmatoarea ilustratie poate ati mai auzit-o dar mie mi se pare interesant...imaginati-va o lume bidimensional si doua personaje care exista in lumea asta bidimensionala...sa zicem ca exista o linie intre cele 2 personaje iar prin urmare cele 2 pers nu se pot vedea in timp ce noi le putem vedea pe amandoua...binenteles ca cele 2 pers nu-si pot imagina o lume cu mai ult de 2 dimensiuni si nu ar intelege cum noi le putem vedea pe amandoua simultan
...si in realitate cred ca e la fel..e greu sa-ti dai seama de solutia la aceasta problema deoarece Dumnezeu care a lasat liberul arbitru si/sau predestinarea este transcendent astfel ca ceea ce noua nu ni se pare posibil pt Dumnezeu este.
|
|
18/11/05 18:11
|
|
Shilo
membru
|
|
ma tot intreb daca vom putea da vreodata un raspuns la aceasta problema...ideea e ca noi,oamenii suntem totusi destul de limitati dat fiind faptul ca traim intr-o lume 3+1 dimensionala...si dupa cum se vede problema nu prea are solutii din perspectiva aceasta
|
Noi traim intr-un sistem tridimensional, sau in limbajul matematic al fizicii moderne - intr-un sistem cvadridimensional minkowskyan (folosit de Einsein in teoriile sale).Nu suntem limitati , nu inteleg ce anume te face sa crezi ca o lume tridimensionala este limitata .
...urmatoarea ilustratie poate ati mai auzit-o dar mie mi se pare interesant...imaginati-va o lume bidimensional si doua personaje care exista in lumea asta bidimensionala...sa zicem ca exista o linie intre cele 2 personaje iar prin urmare cele 2 pers nu se pot vedea in timp ce noi le putem vedea pe amandoua...binenteles ca cele 2 pers nu-si pot imagina o lume cu mai ult de 2 dimensiuni si nu ar intelege cum noi le putem vedea pe amandoua simultan
|
ce este "logic" pentru o lume bidimensionala ?
|
|
18/11/05 20:49
|
|
Shilo
membru
|
|
si in realitate cred ca e la fel..e greu sa-ti dai seama de solutia la aceasta problema deoarece Dumnezeu care a lasat liberul arbitru si/sau predestinarea este transcendent astfel ca ceea ce noua nu ni se pare posibil pt Dumnezeu este. |
Iisus a spus: "cine seamana vant culege furtuna", "cu masura cu care veti masura, cu aceea vi se va masura"?
Daca ceea ce a spus Iisus este adevarat , rezulta ca noi ne construim ceea ce ni se va intampla in viitor, prin faptele noastre de acum. Rezulta din vorbele lui Iisus ca legea cauzei si efectului nu se manifesta numai la nivel fizic, ci si la nivel psihic, sau la nivelul destinului omului, a ceea ce i se va petrece in viitor.
|
|
18/11/05 21:07
|
|
dave4jc
membru
|
|
Noi traim intr-un sistem tridimensional, sau in limbajul matematic al fizicii moderne - intr-un sistem cvadridimensional minkowskyan (folosit de Einsein in teoriile sale).Nu suntem limitati , nu inteleg ce anume te face sa crezi ca o lume tridimensionala este limitata . |
...vreau sa spun ca, capacitatea noastra de a vedea adevarul absolut este limitata deoarece in cazul acesta al predestinarii si al liberului arbitru solutia ar putea sa nu fie gasita decat daca privim problema din perspectiva unei lumi cu mai mult de 3 dimensiuni
ce este "logic" pentru o lume bidimensionala ? |
in cazul acesta ar fi logic, ca cele 2 persoane sa nu se poata vedea una pe cealalta (daca am inteles bine intrebarea ta...)
Iisus a spus: "cine seamana vant culege furtuna", "cu masura cu care veti masura, cu aceea vi se va masura"?
Daca ceea ce a spus Iisus este adevarat , rezulta ca noi ne construim ceea ce ni se va intampla in viitor, prin faptele noastre de acum. Rezulta din vorbele lui Iisus ca legea cauzei si efectului nu se manifesta numai la nivel fizic, ci si la nivel psihic, sau la nivelul destinului omului, a ceea ce i se va petrece in viitor. |
afirmatia ta se vrea a fi un argument in favoarea determinismului?..in cazul asta sa stii ca nu am sustinut contrariul doar ca las loc si pentru necunoscut
|
|
18/11/05 21:37
|
|
Shilo
membru
|
|
...vreau sa spun ca, capacitatea noastra de a vedea adevarul absolut este limitata deoarece in cazul acesta al predestinarii si al liberului arbitru solutia ar putea sa nu fie gasita decat daca privim problema din perspectiva unei lumi cu mai mult de 3 dimensiuni |
eu cred ca "adevarul" nu poate fii "absolut" ,alaturarea absolutului de adevar limiteaza conceptul de adevar , adevarul nu are nevoie de absolut !
Nu se poate valida adevarul atata timp cat este absolut , pentru ca absolutul contine printre altele si negatie, pe baza caruia se contesta valoarea de adevar sustinuta intr-o afirmatie ( ex. "Adevar Absolut" .)
in cazul acesta ar fi logic, ca cele 2 persoane sa nu se poata vedea una pe cealalta (daca am inteles bine intrebarea ta...)
|
intrebarea era una retorica , noi cunoastem ce este "logic" doar in sistemul tridimensional , nu putem stii ce este logic intr-un sistem bidimensional sau intr-un sistem cu 666 de dimensiuni.
afirmatia ta se vrea a fi un argument in favoarea determinismului?..in cazul asta sa stii ca nu am sustinut contrariul doar ca las loc si pentru necunoscut |
intr-adevar sustin determinismul , dar intodeauna exista "neprevazutul" .
|
|
18/11/05 21:54
|
|
dave4jc
membru
|
|
eu cred ca "adevarul" nu poate fii "absolut" ,alaturarea absolutului de adevar limiteaza conceptul de adevar , adevarul nu are nevoie de absolut ! | ...cred ca aici e o problema de definire a termenilor. Prin adevar "absolut" am vrut de fapt sa spun realitate ultima
intrebarea era una retorica , noi cunoastem ce este "logic" doar in sistemul tridimensional , nu putem stii ce este logic intr-un sistem bidimensional sau intr-un sistem cu 666 de dimensiuni. |
ai dreptate dar eu nu am incercat sa construiesc un intreg sistem bidimensional ci doar am dat un exemplu care cred ca ar fi valabil intr-o lume bidimensionala
|
|
18/11/05 22:25
|
|
Shilo
membru
|
|
dave4jc tu ce crezi ? Exista predestinare sau totul este alegerea noastra , In ce masura alegerile (posibile) se ridica la rangul de alegeri fara sa aiba o cauza externa sau interiora care sa influenteze alegerea .
|
|
19/11/05 00:16
|
|
dave4jc
membru
|
|
...cred ca exista predestinare in legatura cu capacitatea fiecaruia de a alege cred ca este doar o aparenta alegere...adica fiecare alegere se va dovedi ca a avut anumite cauze care au determinat acea alegere...si asta se aplica peste tot nu doar in teologie, fiecare proces din natura avand loc datorita altor procese dinaintea lui
|
|
19/11/05 10:46
|
|
mit4jc
membru
Inregistat: 08/12/05
|
|
Acum depinde in ce tara te afli. Daca te afi intr-o tara democratica ai cele mai mari sanse sa-ti alegi singur drumul. Pe cand intr-o tara musulmana, budista si celelalte in general care nu sunt crestine este un regim mult mai diferit pt ca aici apare regimul tarii si prejudecatile religiei.
_______________________________________ Cine n-are vise, n-are speranta, insa cine indrazneste poate atinge ceea ce nu si-a putut imagina.
|
|
11/12/05 21:33
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|