TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Predestinare sau liber-arbitru?/Binele si Raul Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 5 6 7 ... 8
ambasador
membru

Inregistat: 28/02/09

editheraven a scris:

.
Asta ca argument in vederea existentei binelui si raului.Din moment ce Dumnezeu a interzis atingerea de copacul cunostintei binelui si raului,si Adam si Eva au mancat din el,nu e logic ca,pe langa faptul ca binele si raul exista,el e si cunoscut?

As spune ca raul nu exista deoarece numai in urma mancarii din acel pom au putut vedea si simti ce inseamna raul. Prin urmare raul in acel moment nu exista si nici nu era cunoscut. SE cunostea acea interdictie de a nu manca si urmarile ei insa raul nu exista.Totul era perfect.

Proverbe 18:10  Numele Domnului este un turn tare; cel neprihănit fuge în el, şi stă la adăpost.

02/06/09 21:31

adriana
membru

Inregistat: 08/02/08
Totul era perfect. Ma refer atat la creatie, partea lui Dumnezeu, dar si la creatura, partea ei. Dar...oamenii nici nu aveau  capacitate de a discerne. Au primit-o dupa ce au mancat. Adica dupa ce au facut raul.

Ultima modificare de MRU (02/06/09 21:46)

02/06/09 21:46

edi.theraven
membru

Inregistat: 26/10/08
Totul era perfect inainte de atingerea de pom?Nu exista rau?Inseamna ca diavolul "s'a format",Lucifer a cazut,chiar in momentul in care s'a ivit avea interdictie,tocmai ca sa arate si sa formeze ideea de rau si sa ispiteasca oamenii?Eu cred ca Lucifer a cazut inainte de asta,deci raul exista.Probabil totul era perfect in Paradis,nu in Univers.Si prin impoerfectiune ma refer la existenta raului.

03/06/09 07:02

Site web  
adriana
membru

Inregistat: 08/02/08
Ah, daca vrei sa luam asa, da, raul(Lucifer) exista. Unde? asta n-as putea sa spun. Undeva in univers, si sigur nu in Paradis. Eu as spune ca nici pe Pamant, in momentul imediat dupa creatie.
Raul...putem spune ca a existat, dar nu putem generaliza si nici vorbi despre el ca despre un lucru fizic, palpabil. A fost mai degraba o decizie.

03/06/09 09:33

zambezi
membru

Inregistat: 19/09/07
Întocmai cum întunericul reprezintă absența luminii, răul l-aș defini drept absența binelui. La fel cum dintre întuneric și lumină, doar despre lumină avem dovezi că a fost creată, doar despre bine avem dovezi că a fost creat. Răul nu a trebuit să fie creat pentru ca noi să-l percepem, deoarece noi avem nevoie de bine. Din această cauză eu cred că oamenii (ca de altfel tot ce a fost creat de Dumnezeu) sunt buni. Ei pot face sau nu binele și în funcție de acest lucru sunt văzuți, pe drept cuvânt, buni sau răi.

Ultima modificare de zambezi (03/06/09 10:23)

03/06/09 10:19

ambasador
membru

Inregistat: 28/02/09
Geneza 3:1  Şarpele era mai şiret decât toate fiarele câmpului pe care le făcuse Domnul Dumnezeu. El a zis femeii: „Oare a zis Dumnezeu cu adevărat: „Să nu mâncaţi din toţi pomii din grădină?”  Adam era plecat si Eva era singura in acel moment.
Nu creatura muta insasi sarpele, a fost aceea care a vorbit astfel si a ridicat acesta chestiune cu privire la libertatea omului in gradina. Era cineva in spatele lui care vorbea, o creatura invizibila spirituala, care isi masca identitatea sub forma acelui animal.Cine era acea cretura nevazuta, sireata? Biblia ne da raspuns la 2 Corinteni 11:3,14  Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui...Şi nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină."
Lucifer era dar in gradina Edenului si a vorbit Evei.
Datorita egoismului el a vrut sa se instaleze ca rege deasupra lui DumnezeuIsaia 14:13  Tu ziceai în inima ta: „Mă voi sui în cer, îmi voi ridica scaunul de domnie mai presus de stelele lui Dumnezeu; voi şedea pe muntele adunării dumnezeilor, la capătul miazănoaptei;
  Dumnezeu insa ia zis:Ezechiel 28:13  Stăteai în Eden, grădina lui Dumnezeu, şi erai acoperit cu tot felul de pietre scumpe: cu sardonic, cu topaz, cu diamant, cu hrisolit, cu onix, cu iaspis, cu safir, cu rubin, cu smarald, şi cu aur; timpanele şi flautele erau în slujba ta, pregătite pentru ziua când ai fost făcut.
14  Erai un heruvim ocrotitor, cu aripile întinse; te pusesem pe muntele cel Sfânt al lui Dumnezeu, şi umblai prin mijlocul pietrelor scânteietoare.
15  Ai fost fără prihană în căile tale, din ziua, când ai fost făcut, până în ziua când s-a găsit nelegiuirea în tine."

Lucifer este autorul raului. Dupa caderea sa i sau dat urmatoarele nume care il caracterizeaza:satan - potrivnic;  sarpe - amagitor;  diavol -  defaimator;  balaur - inghititor; (Apocalipsa 12:9)

Proverbe 18:10  Numele Domnului este un turn tare; cel neprihănit fuge în el, şi stă la adăpost.

06/06/09 19:20

emanuel
membru

Inregistat: 14/09/08

ambasador a scris:

...
  Lucifer este autorul raului. Dupa caderea sa i sau dat urmatoarele nume care il caracterizeaza:satan - potrivnic;  sarpe - amagitor;  diavol -  defaimator;  balaur - inghititor; (Apocalipsa 12:9)

O fi..., dar nu este el raul.

Raul, in opinia mea, este sa interactionezi cu creatia ignorandu-l pe Creator.

Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

16/05/10 21:01

edi.theraven
membru

Acum, toata lumea zace in cel rau. Dar va veni ziua cand nu va mai fi asa :)

04/06/12 11:39

Site web  
Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

adina90 a scris:

In opinia mea, binele nu ar putea exista fara rau si invers.

In rai crezi ca va putea? Sau in absenta raului biunele se va ...autodistruge?

04/06/12 23:24

+Archangel+
Moderator

Inregistat: 05/07/06

adina90 a scris:

De ce crezi asta? Femeiele nu pot trai fara a fi violate? Copiii nu pot creste linistiti fara sa fie ucisi sau vanduti ca sclavi?

05/06/12 12:18

Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10
Cred ca vizeaza delimitarea dintre rau si bine din zona faptelor a carui rezultat total si final nu poate fi intuit decat experimentand.

Raul fatis  este perceptibil oricarui om sanatos mintal si afectiv si nu cred ca la acesta s-a referit ea, ci la acel rau care nu se identifica cu usurinta pentru ca sta ascuns in spatele unui aparent bine. Sunt lucruri/actiuni care promit implinire, promit efecte de dorit sau chiar iti ofera satisfactii si abia apoi se arata si latura lor distructiva.

Ceea ce sa intamplat in Eden este tocmai inceputul omului de a alerga dupa "licariri" iluzorii, nebagand de seama ca pierde tocmai Lumina desavarsita.

Eu cred ca binele si raul este acum deslusibil in inima noastra pentru ca in ea putem avea, daca vrem, cunoasterea lui Dumnezeu prin Isus Hristos. Iar lucrul cel mai scump care ni se descopera este Calea Sa... Iubirea. Acest Dumnezeu al Binelui absolut n-a fost cunoscut/patruns de Adam si Eva (din pacate nici de multi dintre noi), dar slava si multumiri fie aduse Tatalui care a trimis Lumina si Adevarul in lume ca sa putem, in sfarsit, deslusi binele si raul prin Harul si Lumina ce ne-au fost date in Isus Hristos.

Daca Adam si Eva (dar si noi toti) ar fi cunoscut iubirea pe care o are Dumnezeu pentru om, daca s-ar fi increzut ca Cel ce a fost capabil sa creeze atata perfectiune si frumusete, pusa apoi la picioarele lor, nu avea cum nu cunoaste si pregati doar Binele pentru ei, atunci raul nu ar mai fi fost experimentat decat de cei care l-au ales (si l-ar mai alege) constient precum Lucifer si cei ce l-au urmat. Ei ar fi "scrasnit dintii" singuri acum in gheena si omul nu ar fi stiut ce-i suferinta.

Ultima modificare de Oblio (05/06/12 21:43)

05/06/12 21:38

chituemilia
membru

Inregistat: 07/06/12

+Archangel+ a scris:

adina90 a scris:

De ce crezi asta? Femeiele nu pot trai fara a fi violate? Copiii nu pot creste linistiti fara sa fie ucisi sau vanduti ca sclavi?

Raul nu inseamna doar violuri, crime, sau sclavie. Raul este imbracat si in multe alte forme.

07/06/12 09:59

edi.theraven
membru

Pierzi esenta.

07/06/12 10:01

Site web  
+Archangel+
Moderator

Inregistat: 05/07/06

chituemilia a scris:

Raul nu inseamna doar violuri, crime, sau sclavie. Raul este imbracat si in multe alte forme.

Sper ca nu ai pretentia sa le enumar pe toate. :D

07/06/12 10:06

adrian_mihai
membru

Inregistat: 23/06/12
Raul si binele nu le raportam la noi sau la Diavol. Raul=orice este contrar naturii lui Dumnezeu.

Dumnezeu nu a creat nimic rau : "Dumnezeu S-a uitat la tot ce făcuse; şi iată că erau foarte bune." Nu stiu de ce exista raul, de ce a ingaduit Dumnezeu sa apara in Universul lui perfect, dar stiu ca o sa dispara la un moment dat.

Daca El doreste sa ne arate lucrurile astea sus in cer, e bine, daca nu, iarasi bine, El stie ce face si oricum nu de asta doresc sa ajung acolo. :)

23/06/12 20:53

Claudiu
membru

Inregistat: 30/12/10
Da, este adevarat, raul este orice actiune sau gand contrare caracterului nonviolent al lui Dumnezeu care este insasi natura Sa.

Dumnezeu nu a ingaduit ca raul sa apara ci nu i-a impiedicat aparitia datorita liberului arbitru care a fost oferit chiar si ingerilor.

Datorita alegerii Lui de a conduce universul prin libertate Dumnezeu nu poate sa nu respecte alegerile fiintelor pe care le-a creat si nu se poate implica in a cunoaste dinainte alegerile pe care le vor face fiintele deoarece aceasta le priveste numai pe acestea, fiecare trebuie sa-si creeze propriul destin prin alegerile facute.

Daca Dumnezeu stia ca Satan o sa aleaga rebeliunea putea sa nu-l creeze si ar fi evitat astfel aparitia pacatului si pe Terra. Dar adevarul este ca El nu a stiut alegerea pe care o va face Lucifer de a se deconecta de la Sursa vietii sale. A stiut ca exista aceasta posibilitate, nu numai ca Lucifer sa se razvrateasca ci oricare alt inger. Dar acest Lucifer a ales calea rebeliunii nu datorita unui defect la soft pus acolo intentionat de Dumnezeu ci ptr. ca a vrut sa detina el controlul absolut. Si a atras de partea lui multi alti ingeri.

Conform acestei intelegeri corecte, Dumnezeu nu mai poate fi invinovatit ca a declansat aparitia pacatului in univers intr-un mod indirect la crearea lui Lucifer.

23/07/12 23:45

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05

Claudiu a scris:

Daca Dumnezeu stia ca Satan o sa aleaga rebeliunea putea sa nu-l creeze si ar fi evitat astfel aparitia pacatului si pe Terra. Dar adevarul este ca El nu a stiut alegerea pe care o va face Lucifer de a se deconecta de la Sursa vietii sale. A stiut ca exista aceasta posibilitate...

De unde stii ca nu a stiut?

25/07/12 15:09

Claudiu
membru

Inregistat: 30/12/10
La fel de bine as putea sa pun si eu intrebarea inversa acesteia de mai sus.
De unde stii ca a stiut?

Iar daca a stiut, cum s-a manifestat iubirea Sa prin crearea lui Lucifer, daca stia ca acesta o sa faca atat de mult rau si in cele din urma o sa sufere in iad?

25/07/12 15:32

Oblio
membru

Lucifer a scris:

Si stiu si raspunsul pe care o sa-l primesc. Dumnezeu nu a creat nimic stricat. Totul a fost pervertit de Diavol.
Really, really?
Si pe Diavol..cand era inger..cine l-a pervertit?
El singur? Pai cum e posibil? Dumnezeu creaza personaje defecte?

Nu, le creeaza libere. E o diferenta...

Pervertirea nu este creatie ci o alternativa la neprihanire. Pervertirea inchipuie un bine iluzoriu (altul decat cel sugerat de Creator), un bine egoist, inechitabil, care da nastere mai devreme ori mai tarziu, la consecinte distuctive/disturbatoare cuiva anume sau chiar armoniei universului creat de Dumnezeu.

Poti sa mergi la dreapta deoarece, Creatorul si Tatal tau te asigura ca este directia cea buna, sau, o iei la stanga din nestiinta (curiozitate, iluzii, pofte nestapanite) cum s-a intamplat cu omul ispitit, ori ca in cazul lui lucifer, din mandrie si nevoia de marire, dar constient ca astfel respingi si terfelesti Slava si Harurile pe care Dumnezeu ti le-a oferit.
In acest ultim caz (al neascultarii) este de la sine inteles de ce unii au acces la mantuire, iar altii nu.

la o adica...daca eu construiesc o bomba...cand explodeaza..ea e de vina, nu?
;)

Nu e corecta comparatia...
Sa zicem ca Dumnezeu creeaza plutoniul. Apoi ii spune plutoniului: fa-te o sursa de lumina. Dar el isi zice: daca o sa fiu lumina lauda nu va fi a mea ci a Celui care m-a creat pentru asta; o sa ma fac o arma puternica si astfel voi fi puternic si de temut, voi fi eu insu-mi un dumnezeu.

Unde este raul sau iresponsabilitatea?

Lucifer a scris:

mi se pare o abordare eronata ideea asta cu...Dumnezeu planteaza graul, iar satan neghina. Satan nu creaza, nu planteaza. Eventual strica recolta divina. Dar atat.

Asa este, nu creeaza, dar face altceva... modifica. Precum oamenii care lucreaza modificari si incrucisari genetice crezand ca pot imbunatati ceva, astfel si satan face cam la fel pretinzandu-i probabil lui Dumnezeu sa-i ingaduie libertatea de a lucra dupa voia sa si voia (tot libera) a omului care-i accepta lucrarea duhului sau. Pretinde aceasta ingaduinta in virtutea legilor si principiilor Sale. Dumnezeu ingaduie controlat multe din aceste provocari. Altfel ar fi acuzat de minciuna si de atitudine dictatoriala.

"Insamatarea" de care vorbeste Biblia nu se refera la creare ci la insuflarea duhului care hraneste, creste si formeaza/modeleaza caracterul omului (inchipuit de pamantul insamantat). Cand pamantul este cultivat de tutun si saracit de aceasta planta, cu greu mai e in stare sa rodeasca alte seminte bune.

Ce a facut satan? A modificat calitatea pamantului...

Ultima modificare de Oblio (04/01/13 02:13)

04/01/13 00:19

Delmoniko
Exclus

Inregistat: 16/05/07
Wait a sec...hold your horses :)

Deci daca plutoniul sau alt material radioactiv e folosit la arme si bombe e vina plutoniului? :)
M-ai facut sa rad cu lacrimi.

Daca pamantul nu da rod inseamna ca a modificat Satan calitatea pamantului? :)
Iar am ras cu lacrimi.
Te-ai apropiat aici de teoria lui von Daniken. Se presupune ca alieni hibrizi au modificat genetic omul, plantele, animalele si pamantul. Big like =))

Creand ceva rau in esenta lui, Dumnezeu l-a copiat pe Nobel. Saracul, a creat dinamita in scopuri nobile, pacat de nebunii care l-au urmat, nu?
Iar acum, dupa greseala asta enorma, il lasa pe Satanel singur acasa sa faca pe chimistul nebun. :)

In consecinta, daca Dumnezeu face ceva bun, toata lumea il lauda prin biserici.
Cand il creaza pe Satan, face lucruri rele si alte ineptii, ne pare rau dar nu e vina lui. El "stia" dinainte ca va fi rau, dar na, a zis ca ne plicitisim.

Ori e sadic si vrea sa ne puna la incercare ca se plictiseste singur acolo sus, ori e inconstient (varianta pe care merg de obicei, acel zeu care se departeaza incet de omenire, locul sau fiind luat de un zeu mai "activ" in subconstientul primar al omului).

Ultima modificare de Delmoniko (04/01/13 10:59)

04/01/13 10:58

Oblio
membru

Tu razi iar mie imi vine sa plang. De figuri de stil ai auzit (alegorii, personificari, metafore, etc)?

Incearca sa pricepi esenta (mesajul din spatele comunicarii) cand e cazul, nu lua totul mot-a-mot.

Ma mir ca nu m-a intrebi cum poate plutoniul sa gandeasca si sa aleaga?

Plutoniul nu are nimic rau in sine, nici focul, nici apa...
Rea sau buna poate fi vointa care le foloseste. Ingerii si oamenii au fost creati perfecti dar si liberi sa ramana perfecti sau nu, sa fie buni sau rai, neprihaniti sau pervertiti.

Dumnezeu nu se plictiseste cum sugerezi tu, El are drept scop sa-si desavarseasca creatia convingandu-si creaturile libere sa se increada in calea si puterea Sa, sa conlucreze in spiritul  pe care se sprijina intreaga creatie: interdependenta, complementaritate, comuniune, armonie, daruire... intr-un cuvant... IUBIRE (pentru creaturi -- ai fi in stare sa razi gandindu-te ca eu vad intre Pamant si Soare dragoste nu atractie gravitationala)

Cat priveste calitatea omului (ca la el ma refer acum nu la pamant), asa e, nu mai are calitatea initiala pe care a avut-o Adam inainte de cadere si declansare a procesului de  pervertire a umanitatii. Iar daca omul nu mai este curat si total sub aripa Divina, acest lucru se datoreaza nu doar omului ci mai ales lui satan care stia in ce il baga.

Ultima modificare de Oblio (04/01/13 16:41)

04/01/13 16:27

Delmoniko
Exclus

Oblio a scris:

Ma mir ca nu m-a intrebi cum poate plutoniul sa gandeasca si sa aleaga?

Cum? :)

Oblio a scris:

Plutoniul nu are nimic rau in sine, nici focul, nici apa...
Rea sau buna poate fi vointa care le foloseste. Ingerii si oamenii au fost creati perfecti dar si liberi sa ramana perfecti sau nu, sa fie buni sau rai, neprihaniti sau pervertiti.

Aha, ingerii se joaca cu focul, apa si plutoniul? Cine raspunde de Vointa atunci? De ce totul trebuie sa fie bun sau rau?

Oblio a scris:

Dumnezeu nu se plictiseste cum sugerezi tu,

De unde stii? :) eu zic ca e "dios otiosus"

Oblio a scris:

El are drept scop sa-si desavarseasca creatia convingandu-si creaturile libere sa se increada in calea si puterea Sa, sa conlucreze in spiritul  pe care se sprijina intreaga creatie: interdependenta, complementaritate, comuniune, armonie, daruire... intr-un cuvant... IUBIRE (pentru creaturi -- ai fi in stare sa razi gandindu-te ca eu vad intre Pamant si Soare dragoste nu atractie gravitationala)

Ai spus un mare nimic. Poetic, ce-i drept, dar tot nimic. Adica creatia sa nu e desavarsita/completa/perfecta? Prin raportare/relationare, nici creatorul ei nu este si deci devine supus greselii (marul din gradina, ispita, caderea lui Satan, etc)
Eu as rade cu lacrimi, un om de stiinta te-ar crede Eminescu. Stii ca in unele cosmogonii, Soarele e vazut ca tatal Pamantului. E un pic pedofila iubirea asta, nu crezi?

Oblio a scris:

Cat priveste calitatea omului (ca la el ma refer acum nu la pamant), asa e, nu mai are calitatea initiala pe care a avut-o Adam inainte de cadere si declansare a procesului de  pervertire a umanitatii. Iar daca omul nu mai este curat si total sub aripa Divina, acest lucru se datoreaza nu doar omului ci mai ales lui satan care stia in ce il baga.

Eu stiu ca noi vrem sa ne intoarcem la STAREA INITIALA. Acea nostalgie a originilor de care vorbea Eliade si care ne macina sufletele, etc. O intoarcere la epoca de aur as zice eu, parafrazandu-l pe Hesiod. Deci tot Satana l-a bagat pe om in cacao, probabil tot din plictiseala. In timpul asta Dumnezeu dormea? Nici macar nu banuia ca Adam va musca din pomul cunoasterii (apropo, asta e cea mai frumoasa metafora din istoria omenirii, ca tot vorbeai de figuri de stil)

Ultima modificare de Delmoniko (04/01/13 20:05)

04/01/13 20:04

edi.theraven
membru

delm a scris:

Adica creatia sa nu e desavarsita/completa/perfecta?

Nu ti se pare logic ca in momentul in care creatia este perfecta, fiind facuta asemanator Divinitatii si existand dupa pilonii standardelor divine, in momentul in care ea se perverteste sa nu mai aibe acea simbioza perfecta cu creatorul? Cand creatura decide sa nu se mai asemene cu creatorul, natura sa se detelioreaza. Si nu este ceva care este luat de catre creator, ci disparitia legaturii intime duce automat la asta. Si nu, creatia inca nu este completa. Vezi viitoarea Imparatie de 1000 de ani. Deci lucruri vor fi fost si lucruri vor fi.

Ultima modificare de edi.theraven (04/01/13 20:28)

04/01/13 20:26

Site web  
Delmoniko
Exclus

Nu vreau eu sa-ti dau in cap.
Citeste aici http://www.scientia.ro/homo-humanus/60- ... ogica.html
Si revino.
Daca tot nu esti lamurit, te fezandez cu mare placere, intelectual desigur :)

Daca era perfecta din prima, ca si Creatorul, nu putea ajunge la pervertire. Trebuia sa isi pastreze starea initiala, ca CO2 in laboratorul de chimie.
Putea ajunge la pervertire daca era sadit un germene (poti folosi cuvantul samanta), atunci fie creatorul are si el in sine acest germene, fie nu era constient de asta (deci pica si "prestiinta" lui)
Daca a ajuns la pervertire, sa trag concluzia ca urmand legea entropica (lege universala) si Dumnezeu va ajunge la un punct in starea asta?

Cand nu stii daca ai logica foloseste asta:
premiza: toti pestii traiesc in ocean
premiza: vidra este un peste
concluzie: asadar vidrele traiesc in ocean

Imparatia de 1000 de ani? Stii cine a "propavaduit" asta prima oara? Mayasii :)

04/01/13 20:45

edi.theraven
membru

Germenele ala e numit liber arbitru. Explica-mi cum aplici legea entropiei inr'un sistem care nu depinde doar de energia minima ci de vointa.

Mayasii? Ia arata'mi si mie.

Ultima modificare de edi.theraven (04/01/13 21:20)

04/01/13 21:11

Site web  
Pagini:  1 2 3 4 5 6 7 ... 8    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la