TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Predestinare sau liber-arbitru?/Binele si Raul Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini: 1 ... 4 5 6 7 8
Delmoniko
Exclus

Inregistat: 16/05/07
Pai hai sa discutam civilizat si onest despre bine si rau.
Spune-mi atunci te rog parerea ta despre dualism. Despre definirea binelui si raului ca binom, asa cum au inteles-o gnosticii sau multi altii inaintea lui Iisus.
Acum 4500 de ani oamenii vedeau in brahmanism, hinduism si budism un raport bine-rau definit de fatetele zeilor. Spre ex, o zeita gen Kali era vazuta ca mama si sotie iubitoare reprezentand raul, dar avea si o fata intunecata ca razboinica inconjurata de cranii si sacrificii sangeroase.
Oamenii intelegeau acest dualism si il tratau ca atare.
Pana la venirea crestinismului nimeni nu a separat binele de rau atat de drastic.
Chiar si dupa aparitia lui tot au continuat gnosticii si altii asemenei lor sa le separe ca la origini.
Asadar, as vrea sa stiu de unde atata patos in a separa cele doua fete ale monedei, bine si rau. De ce sa ii transformi in satan si dzeu - 2 personaje imaginare stapane ale iadului si raiului.
De ce religiile naturii (cele animiste in speta), religii care sunt cele mai vechi din lume si cele mai apropiate de legile pamantului inteleg asta, iar crestinismul nu?

21/01/13 16:07

edi.theraven
membru

Inregistat: 26/10/08
"Chiar si dupa aparitia lui tot au continuat gnosticii si altii asemenei lor sa le separe ca la origini.
Asadar, as vrea sa stiu de unde atata patos in a separa cele doua fete ale monedei, bine si rau. De ce sa ii transformi in satan si dzeu - 2 personaje imaginare stapane ale iadului si raiului."

Gresit inteles. Raportam faptele si actiunile ca fiind de facutra buna sau rea in prisma invataturii lui Dumnezeu. In viziunea crestina Dumnezeu este stapan si al Iadului, El aruncand acolo pe satan si ingerii lui. Nimeni nu a separat binele de rau fiindca nu a existat perspectiva in care traind o viata conform "binelui Biblic", adica legii Divine, sufletul va contiuna sa traiasca in locul destinat pentru cei neprihaniti sau pacatosi.

"Acum 4500 de ani oamenii" Unii oameni, nu oamenii asa la gramada.

21/01/13 16:21

Site web  
Lucifer
membru

Inregistat: 05/05/10
chiar incercam sa-mi imaginez o moneda care are doar o fata.
Cred ca intr-un univers bidimensional (gen desene animate) ar fi ok. in lumea noastra..n-ai cum sa ignori una din fetele monedei decat prin ignoranta. (intelegi ideea :P )
..............
si acum sa sarim mai departe cu cateva nivele.
daca intr-un univers tridimensional notiunile noastre sunt toate dualiste si au aspecte opuse (bine-rau, alb-negru, inceput-sfarsit, etc..) oare intr-un univers cu 4 sau 5 dimensiuni exista mai mult de 2 extreme..in orice? iar binele si raul ar mai avea o extrema pe care noi o experimantam..fara sa stim ca exista? 

era doar o curiozitate. :P
ca sa revin putin la ce discutati voi, e evident ca natura nu e construita pe principii exclusiv dualiste. ci pe ideea de echilibru. Orice lege fizica si chimica tinde sa aseze materia asa incat sa gaseasca echilibru. atunci devine stabila!!
un om care e extrem de bun sau extrem de rau...nu e diavol sau dumnezeu. e un om..dezechilibrat.
in lumea noastra cu 3 dimensiuni nu poti avea alb fara negru, lumina fara intuneric. sunt inseparabile. nu exista una fara alta. Crestinismul nu intelege asta. si viseaza cai verzi pe pereti.
Old, my friend! considera poza ta de la avatar.
ai intelege ceva din ea daca nu ar contine atat alb cat si negru?
ar avea vreun sens pentru tine o imagine complet alba..sau complet neagra?
ar mai fi inteles omul ce inseamna bine daca nu ar fi experimantat raul?
Cu ce l-ar fi comparat?
.....

Ultima modificare de Lucifer (21/01/13 16:40)

21/01/13 16:25

+Archangel+
Moderator

Inregistat: 05/07/06
Delmoniko, dualismul este o mizerie. Si iti dau si un exemplu. Tu iti iubesti enorm de mult sotia (presupun ca ai) dar momentele de tandrete le alternezi cu momente de ura si batai crunte pentru a mentine echilibrul. Ce-i aberatia asta?

Da, noi credem ca exista raul dar nu cautam sa-l bagam in hora ci incercam sa-l eliminam.

Lucifer a scris:

ar mai fi inteles omul ce inseamna bine daca nu ar fi experimantat raul?

Cu ce l-ar fi comparat?

Bun, si daca acum a inteles inseamna ca musai trebuie pastrat?

21/01/13 16:48

Delmoniko
Exclus

Edi a zis-o bine mai....in VIZIUNE crestina. Asta nu inseamna ca e viziunea corecta sau singura.
De ce e o mizerie dualismul? Ai citit gnozele dualiste ale lui Culianu?
Stai un an in India, Africa, Asia si ai sa vezi lucrurile cu alti ochi, iti jur!

Si asta cu eliminarea raului e cam....trasa de par si crestineasca, desigur! Si asta e o problema care tine strict de viziune, de perspectiva.
Pana sa vina crestinismul in Dacia si la celelalte popoare antice exista paganismul, o religie simpla, o religie a unitatii dar si a dualismului in filozofie, viata si moarte.
Crestinismul a fost si este singurul care proclama un tap ispasitor (Lucifer, Satana, raul in speta) vinovat pentru toate nenorocirile lumii.
Daca ceva nu merge bine pe lumea asta e vina unui drac care si-a bagat coada. Cat de copilareasca si iluzorie e ideea asta?

21/01/13 20:21

Lucifer
membru

Inregistat: 05/05/10

+Archangel+ a scris:

Bun, si daca acum a inteles inseamna ca musai trebuie pastrat?

nici nu vad cum ai putea scapa de el.
Nu poti distruge raul. Dar poti invata sa-l controlezi asa incat sa nu te controleze el pe tine.

21/01/13 20:48

Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10
Dualismul e alternativa aleasa de om. Este solutia nefericita prin care omul a ales sa se edifice asupra binelui si raului. Dualismul este ingaduit temporar de dragul omului ignorant. Dumnezeu nu putea exclude alegerea aceastei solutii pentru ca asta ar fi presupus si incalcarea liberului arbitru..

Raul faptuit de om, este iertat cat timp nu a fost perceput ca rau. Dupa constientizarea roadelor oricarei fapte ea ttrebuie erichetata de constiinta fiecaruia ca fiind rea sau nu. Constiinta este acea parte a ratiunii prin care putem judeca echidistant, obiectiv, nu egoist.

Dumnezeu decreteaza Binele ca fiind manifestari ale fapturii in armonie cu Legea Sa. De ce? Pentru ca asa a intemeiat El universul, sprijinit pe interdependenta lucrurilor si Dragoste între fapturi. Opusul acestora este egoismul - raportarea la sine, egocentrismul. Prin Egou (firea decăzută), omul se raporteaza cu mediul in mod opus chemarii lui Dumnezeu.

A experimenta este permis daca o faci pentru edificare/constientizare. Pavel zice ca toate sunt ingaduite dar nu toate-s de folos. Ce nu-i de folos de regula e si daunator.

Cand un lucru s-a dovedit a fi rau sau bun, dualismul nu mai are nici o justificare ci devine duplicitate Si-a incheiat rolul de edificator.

21/01/13 22:32

+Archangel+
Moderator

Delmoniko a scris:

De ce e o mizerie dualismul? Ai citit gnozele dualiste ale lui Culianu?

Pentru ca pleaca de la premisa ca raul este necesar si ca binele nu poate exista fara rau. Nu trebuie sa citesc gnozele dualiste ale lui Culianu pentru a intelege de ce este nevoie de mizerie, durere si suferinta pe lumea asta. Pentru ca nu voi intelege.

Delmoniko a scris:

Stai un an in India, Africa, Asia si ai sa vezi lucrurile cu alti ochi, iti jur!

Pot sa stau si 1.000 de ani in India ca nu voi vedea niciodata cu ochi buni incinerarea de vie a sotiei impreuna cu sotul decedat. Un obicei impotriva caruia a luptat un misionar crestin (William Carey).

Delmoniko a scris:

Pana sa vina crestinismul in Dacia si la celelalte popoare antice exista paganismul, o religie simpla, o religie a unitatii dar si a dualismului in filozofie, viata si moarte.

Ce frumos. Probabil jertfele umane erau o dovada de mare inaltare spirituala si civilizatie. La fel si canibalismul ritualic.

Delmoniko a scris:

Daca ceva nu merge bine pe lumea asta e vina unui drac care si-a bagat coada. Cat de copilareasca si iluzorie e ideea asta?

Nu chiar. Nu stiu de unde ai scos-o p-asta ca Diavolul este singurul vinovat in crestinism. Ca un bun cunoscator al religiilor ma mira ca ti-a scapat "firea pamanteasca". Si, desigur, Judecata de Apoi unde fiecare om va raspunde pentru faptele lui. De fapt, nu ma mira, am glumit. M-am obisnuit cu stilul tau de a trunchia informatiile pentru a-ti sustine teoriile.

Lucifer a scris:

nici nu vad cum ai putea scapa de el.

Ba da, vezi. Doar ca nu vrei.

22/01/13 13:46

Delmoniko
Exclus

Oblio, dualismul nu e ales de om, e ales de natura (aici tu poti pune cuvantul divinitate).
Arch, alea sunt exemple trase de par. Ai impresia ca acei crestini primitivi nu ofereau jertfe? Vrei sa vorbim de Iacob si de alte nebunii ascunse prin biblie cu pretentia ca sunt simbolice.
Evreii au trecut de la zei si sacrificii la monoteism. Procesul a fost lung si sinuos. Au ramas destule de atunci in cultura actuala a crestinismului.
Tu vorbesti de ceva vechi de 2000 de ani, eu vorbesc de ceva existent de cand lumea in constiinta primordiala.
Vrei sa ne spui ca oamenii nu puteau fi buni sau rai pana a venit crestinismul?
Crestinismul a setat regulile? El a pus calapodul si a zis - asta e bun, asta e rau?

22/01/13 14:35

+Archangel+
Moderator

Delmoniko a scris:

Arch, alea sunt exemple trase de par.

Da-mi tu unele coafate care sa justifice raul.

Delmoniko a scris:

Ai impresia ca acei crestini primitivi nu ofereau jertfe?

Ba chiar as fi sigur ca nu ofereau jertfe umane. Daca ai ceva dovezi in privinta aceasta te invit sa le expui.

Delmoniko a scris:

Vrei sa vorbim de Iacob si de alte nebunii ascunse prin biblie cu pretentia ca sunt simbolice.

Da, chiar vreau sa vorbim de Iacob. Cred ca, totusi, ai vrut sa zici Isaac. In fine, alte nebunii ascunse prin Biblie? Hai ca iti zic eu una. Judecatorul Iefta s-a trezit sa-I promita lui Dumnezeu o jertfa umana (prima persoana pe care o va intalni) daca va iesi invingator. Si ghici cine ii iese in cale. Singura lui fata. Si odata cu moartea ei se stinge si neamul lui Iefta.

Delmoniko a scris:

Evreii au trecut de la zei si sacrificii la monoteism.

Sper ca nu ai spus minciuna asta si celor care te-au imbracat in titluri de expert in religii. Avram a fost primul evreu si era cat se poate de monoteist si nu practica deloc sacrificiile umane. Ca, in istoria lor, evreii au cochetat cu religiile popoarelor canaanite este alta poveste.

Delmoniko a scris:

Vrei sa ne spui ca oamenii nu puteau fi buni sau rai pana a venit crestinismul?

Nu asta vreau sa spun. Vreau sa spun ca nu inteleg de ce este necesar raul.

22/01/13 15:59

Delmoniko
Exclus

Omule, evreii erau politeisti. Si nu spun eu asta, o spun cartile. Avraam era un simbol, un fel de parinte al poporului, un alt fel de Adam simbolic, intelegi?
Si da, au trecut de la zei si sacrificii la monoteism. E normal, e cursul firesc al manifestarilor religioase. De la animism si totemism se trece incet la politeism apoi la monoteism.
Ce crezi ca inseamna El, Adonai, Iehova?
Evreii au venit de dincolo de Canaan. Ce crezi ca au facut pe drum? Ce crezi ca au facut dincolo? Fiind un trib de pastari, samanii erau la ordinea zilei.
Evreii sunt identificati in scrisorile de la Aamrna cu poporul habiru.
Tu iti iei toate informatiile din surse biblice. Asta nu e de ajuns. Un popor care ajunge sa scrie o asemenea carte isi va infrumuseta cu siguranta istoria.
Uite aici - Descoperiri arheologice au întărit diverse date care apar în Biblie, dar perioada mai veche, a primului Templu, nu are încă destule dovezi arheologice și sunt istorici care cred că o parte din narațiunea istorică biblică, ar avea mai mult un caracter mitologic.

Si din nou - De exemplu, istoricii consideră că exodul evreilor din Egipt este un eveniment mitologic. Peter Enns, un cercetător evanghelic, profesor la Seminarul Teologic Westminster, deși crede că Biblia este infailibilă, recunoaște următoarele: pentru poziția că relatarea biblică a Exodului s-ar fi petrecut în mod real nu există dovezi, iar pentru poziția că relatarea ar putea fi plauzibilă (nu dovedită) există cărțile unora ca Hoffmeier și Kitchen. Pentru poziția că evreii au provenit din populația canaanită există dovezi copleșitoare, ceea ce „elimină posibilitatea exodului din Egipt sau a unui pelerinaj de patruzeci de ani prin deșert”, conform lui William Dever

Si concluzia apoteotica:
Într-un documentar al BBC dr. Francesca Stavrakopoulou, lector principal la Universitatea din Exeter, specializată în studii biblice ebraice declara: „Biblia nu era o sursă de încredere, ea nu ne spune adevărul despre acești oameni din antichitate [evreii — n.n.].” Întrebat în același documentar dacă evreii au fost monoteiști, lucru care i-ar fi distins față de religia canaanită, prof. dr. Herbert Niehr de la Universitatea din Tübingen declara că evreii au fost politeiști din sec. al X-lea î.e.n. până cel puțin în 586, după care lucrurile au început să se schimbe foarte lent, evreii fiind covârșitor monoteiști începând cu perioada Macabeilor (secolul al II-lea î.e.n.)

Daca doresti iti pun la dispozitie toate sursele ( sunt circa 50 internationale, carti, studii, documentare, dovezi arhrologice, simulari, etc)

DECI evreii au fost POLITEISTI si au trecut de la zei si sacrificii.

Revenind la problematica bine-rau!
Te intreb de ce este NECESAR intunericul?
Toate acele opusuri dualiste, reprezentate atat de bine de filozofia ying si yang?
Crezi ca iti poti educa copilul fara notiunea raului? Toate lucrurile au un sens, nu trebuie sa le cauti tu unul.

22/01/13 16:22

+Archangel+
Moderator

Delmoniko a scris:

Omule, evreii erau politeisti. Si nu spun eu asta, o spun cartile.

Normal ca au fost politeisti. Corect ar fi au fost mai mult politeisti. Tocmai de-asta e plin Vechiul Testament de avertismente si necazuri pentru ei. Pentru ca refuzau sa se intoarca la Dumnezeu. Dar la inceput au fost monoteisti.

Delmoniko a scris:

Avraam era un simbol, un fel de parinte al poporului, un alt fel de Adam simbolic, intelegi?

Am lamurit-o si p-asta, nu? Nici Avraam nu exista?

Delmoniko a scris:

Si da, au trecut de la zei si sacrificii la monoteism. E normal, e cursul firesc al manifestarilor religioase. De la animism si totemism se trece incet la politeism apoi la monoteism.

Wilhelm Schmidt te-ar contrazice. In cercetarile sale reunite in cartea The Origin of the Idea of God arata ca politeismul s-a dezvoltat dintr-un monoteism primitiv rasturnand conceptia evolutionista asupra dezvoltarii religiei.

Delmoniko a scris:

Ce crezi ca au facut pe drum? Ce crezi ca au facut dincolo? Fiind un trib de pastari, samanii erau la ordinea zilei.

Din pacate asa e. De aia a dat Dumnezeu indicatii in Deuteronom despre ce trebuie facut cu acesti samani.

Delmoniko a scris:

Un popor care ajunge sa scrie o asemenea carte isi va infrumuseta cu siguranta istoria.

Vechiul Testament prezinta o istorie frumoasa? Ma faci sa rad. Imi lasi impresia ca nici nu l-ai citit.

Delmoniko a scris:

Uite aici - Descoperiri arheologice au întărit diverse date care apar în Biblie, dar perioada mai veche, a primului Templu, nu are încă destule dovezi arheologice și sunt istorici care cred că o parte din narațiunea istorică biblică, ar avea mai mult un caracter mitologic.

Na, ce sa zic. Hai sa asteptam pana cand dovezile arheologice vor demonstra ca nu are caracter mitologic. Pentru ca pana acum nu exista dovezi arheologice clare care sa infirme Biblia.

Delmoniko a scris:

De exemplu, istoricii consideră că exodul evreilor din Egipt este un eveniment mitologic.

Poate ca si evreii sunt un simbol. Nici ei nu exista.

Delmoniko a scris:

„Biblia nu era o sursă de încredere, ea nu ne spune adevărul despre acești oameni din antichitate [evreii — n.n.].”

Nuuuu, e o mincinoasa mica. Nu conteaza ca dovezile arheologice dau dreptate Bibliei si nu este nici macar una care sa o infirme.

Delmoniko a scris:

Întrebat în același documentar dacă evreii au fost monoteiști, lucru care i-ar fi distins față de religia canaanită, prof. dr. Herbert Niehr de la Universitatea din Tübingen declara că evreii au fost politeiști din sec. al X-lea î.e.n. până cel puțin în 586, după care lucrurile au început să se schimbe foarte lent, evreii fiind covârșitor monoteiști începând cu perioada Macabeilor (secolul al II-lea î.e.n.)

Universitatea din Tubingen... leaganul teologiei liberale. Imi pare rau, nu pot sa iau de bun orice vine de acolo. Dar, totusi, pe bune? Evreii sunt monoteisti de-abia in perioada Macabeilor?! Adica la mult timp dupa ce Maleahi e oale si ulcele? Ajungi sa te intrebi cine o fi scris Vechiul Testament ca evreii clar nu.

Delmoniko a scris:

Daca doresti iti pun la dispozitie toate sursele ( sunt circa 50 internationale, carti, studii, documentare, dovezi arhrologice, simulari, etc)

Nu, mersi. M-am lamurit de-acum. Nu imi pot irosi viata cu povestile de la gura sobei ale unora care vorbesc fara sa aiba dovezi.

Delmoniko a scris:

Te intreb de ce este NECESAR intunericul?

De cand intunericul e rau?

Delmoniko a scris:

Crezi ca iti poti educa copilul fara notiunea raului?

Tocmai de asta imi educ copilul. Pentru a-l invata sa fie bun si sa nu (mai) fie rau. Educatia inseamna eliminarea raului din copil.

Delmoniko a scris:

Toate lucrurile au un sens, nu trebuie sa le cauti tu unul.

Nu le caut ci vreau sa stiu care sunt. Mai ales care este sensul raului. Asadar...

23/01/13 15:55

Delmoniko
Exclus

Omule, eu stiu ca am dreptate pentru ca am de partea mea logica si stiinta. Indiferent ca vrei sau nu sa iei de bune sursele e strict problema ta.
Pana la urma poate sa vina unul maine sa-ti dea in cap cu ultima descoperire arheologica tu nu o vei crede. Vei merge pe drumul tau fara sa te abati. E o prostie gandirea asta, dar pana la urma trebuie sa o respecti indiferent cum ti se pare.
Eu sunt de parere ca fiecare om trebuie sa traiasca asa cum ii dicteaza inima. Daca vrea sa fie crestin fervent orb in fata dovezilor, lasa-l.
Daca vrea sa fie ateu, bravo lui.
Daca vrea sa fie buddhist, musulman, parasutist, sa-i fie de bine.

Nu incerc sa schimb pe nimeni si nu ma intereseaza cum traiesc.

Presupun ca esti pus la curent cu teoriile evolutioniste, cu Adam stiintific, cu istoria adevarata a evreilor.
Si repet, daca tu vrei sa crezi ca e adevarat ce stii tu (fara dovezi decat 3 pagini scrise acum 2000 de ani sub "inspiratie" divina) e strict problema ta.
Ce ma deranjeaza e ca mereu vreti sa-i aduceti si pe altii la stadiul vostru.

23/01/13 16:22

+Archangel+
Moderator

Delmoniko a scris:

Omule, eu stiu ca am dreptate pentru ca am de partea mea logica si stiinta.

Din pacate, n-ai nici una nici alta. Despre handicapurile "stiintei" evolutioniste am mai discutat noi pe ADS. Iar logica depinde de premisele de la care pleci.

Delmoniko a scris:

Pana la urma poate sa vina unul maine sa-ti dea in cap cu ultima descoperire arheologica tu nu o vei crede. Vei merge pe drumul tau fara sa te abati. E o prostie gandirea asta, dar pana la urma trebuie sa o respecti indiferent cum ti se pare.

Din pacate, asta e pentru tine. Refuzi sa vezi ca arheologia da dreptate Bibliei prin faptul ca o confirma si nu o infirma.

Delmoniko a scris:

Si repet, daca tu vrei sa crezi ca e adevarat ce stii tu (fara dovezi decat 3 pagini scrise acum 2000 de ani sub "inspiratie" divina) e strict problema ta.

Problema mea este ca ma uit la dovezi si ar trebui sa ma sinucid intelectual pentru a renunta la pozitia mea de acum.

Delmoniko a scris:

Ce ma deranjeaza e ca mereu vreti sa-i aduceti si pe altii la stadiul vostru.

N-ai zis tu ca esti de parere ca fiecare om trebuie sa traiasca asa cum ii dicteaza inima? Si atunci de esti deranjat?

23/01/13 16:33

Delmoniko
Exclus

Cand altul vrea sa ma faca sa cred cu forta in Mos Craciun, Zana Maseluta, Iepurasul de Pasti, Dumnezeu, atunci e dreptul meu natural de a-l distruge.
Nimeni nu ma poate obliga/influenta cu nimic in judecata mea privind scopul religiei.
Si ar mai fi ceva pentru care ar trebui sa ai grija. Faptul ca ti-ai construit o reduta, un adevar care ti se pare inexpugnabil, e prima mare greseala. Una clasica, dealtfel. Apartine oamenilor impatimiti de absolut. Admir asta, dar vei vedea ca nu ai scapare. Si in momentul cand se va dovedi ca Iisus a fost doar un om, ca Dzeu e doar un mit, unde te vei refugia?
Sper doar sa nu prinzi acele vremuri.

Spre deosebire de aceasta varianta, eu pot sta pe picioarele mele indiferent ce valuri s-ar abate asupra mea.
Tocmai de aici a si venit o comparatie hilara in cazul unui sfarsit al lumii. Crestinii s-ar bate intre ei pentru resurse, iar ateii si-ar ajuta aproapele. Cred ca un cod moral foarte bine definit este prins in constiinta noastra, a celor liberi sa creada ce vor.

P.S Si te invit sa discutam iar pe ADS, il voi redeschide la sfarsitul lunii :)
Dar cred ca te-ai schimbat prea mult pentru a mai discuta in acel fel.

23/01/13 17:00

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

Delmoniko a scris:

Cand altul vrea sa ma faca sa cred cu forta in Mos Craciun, Zana Maseluta, Iepurasul de Pasti, Dumnezeu, atunci e dreptul meu natural de a-l distruge.
Asa zice evolutia ca supravietuieste cel mai puternic, asa ca vom vedea. :D

Si in momentul cand se va dovedi ca Iisus a fost doar un om, ca Dzeu e doar un mit, unde te vei refugia?

Ai atata naivitate sa crezi ca vor veni asemenea vremuri? Banuiesc ca esti baiat citit si stii ce a prezis voltaire despre crestinismn, nu? Ca in 100 de ani de cand el va muri, crestinismul nu va mai exista. El a murit in 1778. Stii ce s-a intampalt cu crestinismul?  Nici edictele imperiale, nici restrictiile ecleziastice, nici eforturile asa zisilor oameni de stiinta ai ultimelor veacuri nu au reusit sa nimiceasca Biblia si credinta.

Sper doar sa nu prinzi acele vremuri.

Deci, incepe sa se clatine credinta ta atee. Asa cum evolutionistii propun miliarde de ani in care s-au facut lucrurile asa de la sine, asa iti iei si tu timp, pentru ca stii ca nu se va intampla asta. :D

Spre deosebire de aceasta varianta, eu pot sta pe picioarele mele indiferent ce valuri s-ar abate asupra mea.

Nu mai au ce valuri ca ti-ai luat rezerva de timp.

Crestinii s-ar bate intre ei pentru resurse, iar ateii si-ar ajuta aproapele.
La inaltime,  macar in slogan.

23/01/13 20:16

Delmoniko
Exclus

Old, e bine ca te-ai trezit. Mai bine mai tarziu, nu-i asa?
Departe de a fi naiv, sunt practic. Credinta n-o va schmba nimeni. Nici macar timpul. Fiintele umane sunt prin natura lor homo religiosus, asadar asta nu va disparea cu timpul. Va suferi modificari.
Poate Biblia va fi reinterpretata in mii de feluri, poate se va ajunge la concluzia ca a fost de inspiratie extraterestra (raelieni), ca ea transmite mesaje codate (kabala) sau bazate pe cifre (numerologie), ca se poate citi viitorul in ea (Edgar Cayce) sau poate nu.
Poate crestinismul se va uni sau va absorbi alte religii. Sau va fi absorbit in timp. Cine poate sti?
Poate cercetatorii vor dovedi naivitatea unui astfel de mit si lumea se va indrepta spre scientologie, spre satanism sau alte ramuri mai mult sau mai putin obscure. Poate ne vom intoarce la religia noastra naturala - pamantul - in esenta paganismul.

DAR, o anumita credinta va dainui in timp.
Crestinismul moare in timp ce vorbim. Ce-l omoara? Globalizarea, noile tendinte, moda, schimbarile comportamental-sociale, evolutia consumului, economia, celelalte religii care vin in sprijinul omului si nu-i condamna placerile, etc
Va rezista? Poate! Dar cu siguranta nu in forma stiuta de noi.

Pentru mine toata aceasta desfasurare de evenimente prezente sau viitoare e doar pura istorie. Nu ma implic, nu ma intereseaza, nu sunt ateu.

Eu sustin doar atat:
- inainte de a fi crestin ar trebui mai intai sa fii OM. Sa fii om cu toate calitatile si defectele aferente. Sa fii un om cu o coloana vertebrala, cu moralitate, cu principii, cu teluri, cu idei si valori bine stabilite. Crestinismul ar trebui sa fie o completare a fiintei tale, nu o definire. Si aici nu sunt eu de acord cu modul crestinesc de a privi creierul. Trebuie mai intai sa-ti speli creierul, sa fii crestin pentru a ti se da voie sa fii om, sa pacatuiesti si sa iti petreci intreaga viata dupa reguli scornite de niste preoti prin desert acum 2000 de ani. Asta e hilar, dar si crud.

23/01/13 22:54

+Archangel+
Moderator

Delmoniko a scris:

Te-a fortat vreunul dintre noi?

Delmoniko a scris:

Si in momentul cand se va dovedi ca Iisus a fost doar un om, ca Dzeu e doar un mit, unde te vei refugia?

Buna intrebare. Pentru ca nu va mai exista niciun sistem la care sa te raportezi.

Delmoniko a scris:

Da, pentru ca picioarele tale nu stau pe nimic. Si asa cum in spatiu nu exista sus sau jos la fel si tu vei crede ca stai pe picioarele tale desi valurile te plimba peste tot. Pentru ca n-ai niciun sistem la care sa te raportezi. Tu intotdeauna vei fi reperul 0 al axelor tale. Intr-adevar, nu te vei misca pe graficul tau dar nu vezi ca, de fapt, tot graficul se misca.

Delmoniko a scris:

Tocmai de aici a si venit o comparatie hilara in cazul unui sfarsit al lumii. Crestinii s-ar bate intre ei pentru resurse, iar ateii si-ar ajuta aproapele.

Asta e chiar hilar. Ateii sa-si ajute aproapele. Daca ar fi fost asa atunci ar exista mai multe organizatii caritabile ateiste decat crestine. M-a amuzat (dar m-a si intristat) ce a spus directorul unui penitenciar: "Inauntru vor sa intre doar cainii si pocaitii." Sincer, inca nu am auzit de o organizatie caritabila ateista.

Delmoniko a scris:

P.S Si te invit sa discutam iar pe ADS, il voi redeschide la sfarsitul lunii :)
Dar cred ca te-ai schimbat prea mult pentru a mai discuta in acel fel.

Nu vad rostul. La fel de bine putem discuta si aici ca avem topic dedicat.

Nu, nu m-am schimbat in privinta asta. Pot discuta la fel. Doar ca nu mai cred ca pot schimba parerea cuiva doar prin argumente.

24/01/13 14:15

Delmoniko
Exclus

Stai un pic ca ajungem la moralitate.
Si tu vrei sa-mi spui mie, ca tu un crestin, o ai mult mai puternica si ancorata in realitate pentru ca... te ghidezi dupa un sistem "relevat" de Dumnezeu, inghiti tot ce scrie intr-o carte veche de 2000 de ani (desi nu se stie clar nici cine a scris-o) si respecti niste "porunci" date unui tip pe Munte?
Cine e fantezist acum?
Parca e scenariu de film.

Eu sunt perfect ancorat in realitate. Sunt practic. Daca vine banca maine sa iti ia casa ce faci? Te rogi? Crezi ca vei obtine ceva?
Daca vine maine un incendiu si nu ai asigurare te scapa Iisus?
Daca te snopesc in bataie 2 smecheri pe strada crezi ca i-a trimis vreun ingeras?

In toate aceste cazuri si in orice aspect al vietii esti un naiv. De ce? Credinta te indeamna sa fii exact asta.

01/02/13 00:32

+Archangel+
Moderator

Nu avem cum sa ajungem la moralitate. Pentru tine ea nici n-ar trebui sa existe. Nu poti sa crezi ca esti produsul selectiei naturale si sa crezi in moralitate. Este un non-sens.

Esti practic? Da, asta da, pot s-o cred. Dar pragmatismul n-ar nimic de a face cu moralitate, principii si valori. Are de-a face cu supravietuirea si cu cinismul.

01/02/13 14:32

Delmoniko
Exclus

Deci daca vin si te impusc cu sange rece sunt practic, dar cinic?
Si n-am valori, nu?
Merci frumos de compliment, dar simplifici prea mult lucrurile.
Ai impresia ca numai tu si crestinii tai iubiti aveti coduri morale, principii, legi?
Pai ce te faci atunci cu milioanele de necredinciosi, de satanisti, de atei, de adepti ai altor religii majoritare precum islam, buddhism, etc.
Ce te faci cu toti acei care nu inghit regulile voastre?
Ai impresia ca astia se omoara pe strada intre ei?
Ce te face sa crezi ca fara moralitatea crestini nu ar exista pace si intelegere?
E foarte grav ceea ce tu insinuezi. Foarte grav si fara farama de adevar.
Eu, cel putin, am de o mie de ori mai multa minte si retinere in a comite un delict. Nu stiu daca aspectul practic sta la baza, dar "bat" un crestin la orice categorie legata de moralitate. Si una adevarata, nu impusa.
Si cunosc alti atei la fel. Si multi alti adepti ai satanismului, druidismului, wicca, paganismului nordic si asa mai departe.
Exagerezi, si am impresia ca incepi sa vezi lucrurile prin ochelari de cal.
Vezi drace, daca nu esti crestin trebuie sa furi si sa ucizi pentru ca nu ai alte principii in viata....asta e chiar lamentabil!

01/02/13 23:33

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
Exegerezi tu. Si te averzizez : fara dracuieli pe forumul asta. Modifica-ti mesajul.

Orb sa fii si sa nu vezi cine are moralitate mai mare pe pamantul asta.

02/02/13 00:25

Delmoniko
Exclus

Nu modific nimic. Nu sunt de acord cu cenzura, fie ea si crestina.
Si cine anume are moralitate pe pamantul asta? Ati cumparat-o si pe asta? E numai a voastra? E in amanet? Cat valoreaza?

02/02/13 13:36

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08
Daca nu modifici, e ok.

Pe forumul acesta sunt anumite reguli.

Deci, pa.

02/02/13 14:19

+Archangel+
Moderator

Delmoniko a scris:

Ai impresia ca numai tu si crestinii tai iubiti aveti coduri morale, principii, legi?

Nu spun asta. Spun ca doar in cazul nostru are sens sa avem astfel de coduri. Ce rost are un contract semnat intre doua parti daca acesta nu poate produce efecte impuse de o instanta exterioara si superioara partilor semnatare fie ea comunitatea sau tribunalul sau chiar divinitatea? Ar fi precum documentul de "coabitare" semnat intre Ponta si Basescu. Este, intr-adevar, un document dar nu are nicio valoare. Asa este si cu codurile ateilor. Nu zic ca nu exista dar ele nu au nicio valoare tocmai pentru ca ele tin doar de individul respectiv si sunt complet personalizabile ba chiar supuse revizuirii in timp. Asadar, principiul isi pierde valoarea transformandu-se in opinie.

Delmoniko a scris:

Eu, cel putin, am de o mie de ori mai multa minte si retinere in a comite un delict.

Este foarte posibil. Dar asta este alegerea ta si nu este un principiu decat pentru tine insuti.

Delmoniko a scris:

daca nu esti crestin trebuie sa furi si sa ucizi pentru ca nu ai alte principii in viata....asta e chiar lamentabil!

Nu trebuie sa furi si sa ucizi dar poti la fel de bine sa o faci. Ce te opreste? Care ar fi diferenta?

04/02/13 13:00

Pagini: 1 ... 4 5 6 7 8    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la