|
|
|
fluflu
membru
Inregistat: 20/09/07
|
|
cu exemple 
_______________________________________ never regret something that once made you smile...
|
|
27/07/08 13:47
|
|
shoricel
membru
Inregistat: 04/01/08
|
|
ti-am raspuns la chat, fluturas 
_______________________________________ A passion lifestyle.
|
|
27/07/08 13:51
|
|
simona
membru
Inregistat: 19/02/08
|
|
Voi posta, incepand de acum, cateva tabelase cu si despre gramatica. Enjoy! 
 Free image hosting by http://www.holdthatpic.com/
Copyright (C) 2004-2008 DEX online. Copierea definiţiilor este permisă sub licenţa GPL, cu condiţia păstrării acestei note.
Ultima modificare de anomis (01/08/08 21:34)
_______________________________________ "GOD IS ENOUGH"
|
|
30/07/08 23:26
|
|
fluflu
membru
Inregistat: 20/09/07
|
|
faci scoala cu noi,si in vacanta,anomisule? 
_______________________________________ never regret something that once made you smile...
|
|
30/07/08 23:27
|
|
simona
membru
|
|
Musai. 
E... Pentru toate varstele, nu doar pentru elevi. 
|
|
30/07/08 23:29
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
cam mare poza, o poti micsora putin ?
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
31/07/08 06:09
|
|
simona
membru
|
|
Era mai mica, initial, dar daca o micsorez, nu se mai intelege nimic. Eu nu am program de editat pozele, si am modificat marimea in holdthatpic.
Daca nu e in regula, o pot sterge. 
|
|
31/07/08 08:43
|
|
benny
membru
Inregistat: 27/05/07
|
|
Tabelul postat de anomis mai sus (în rezoluţie mai bună, cred):

Copyright (C) 2004-2008 DEX online. Copierea definiţiilor este permisă sub licenţa GPL, cu condiţia păstrării acestei note.
Sursa ::aici::
Ultima modificare de benny (06/08/08 00:47)
_______________________________________ "Nu-mi daţi sfaturi. Ştiu să greşesc şi singur!" [Immanuel Kant]
|
|
02/08/08 00:07
|
|
just_4_jesus
membru
Inregistat: 14/08/08
|
|
april.. cu toata stima... cred k exazagerezi putin:)
eu cred k prescurtarile isi au rostul lor.. cel putin pt mine sunt foarte utile:x
_______________________________________ I belong to Jesus..
|
|
14/08/08 17:42
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
just_4_jesus a scris:
april.. cu toata stima... cred k exazagerezi putin:)
eu cred k prescurtarile isi au rostul lor.. cel putin pt mine sunt foarte utile:x |
Si "k"-ul ? Ia citeste tu regulamentul .
P.S. nu conteaza cum scrii in alta parte, important e ca aici sa scrii ca sa fii inteles, fara prea multe prescurtari, fara limbaj gen mirc si corect din punct de vedere gramatical.
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
14/08/08 17:46
|
|
+Archangel+
Moderator
Inregistat: 05/07/06
|
|
just_4_jesus... cu toata stima... te rog frumos sa scrii romaneste pe acest forum. Prescurtarile isi au rostul lor in cazul in care informatia primita vine mai repede decat poti nota. Pe acest forum nu este cazul asa ca aici prescurtarile nu isi au rostul. Nu avem pretentia ca este un forum al Academiei Romane dar avem pretentia sa respectam limba romana.
_______________________________________ A sti nu inseamna a fi!
|
|
14/08/08 19:28
|
|
sunshine
membru
Inregistat: 10/04/06
|
|
Eu am auzit ca deja sunt acceptate si formele niciun pentru nici un si nicio pentru nici o. Dar nu stiu inca daca vor ramane doar formele noi. In schimb nici unul si nici una raman aceleasi.
Chiar nu inteleg ce conteaza un spatiu in minus sau in plus.
|
|
18/08/08 12:02
|
|
benny
membru
Inregistat: 27/05/07
|
|
şi eu ştiam de niciun şi nicio 
_______________________________________ "Nu-mi daţi sfaturi. Ştiu să greşesc şi singur!" [Immanuel Kant]
|
|
18/08/08 13:13
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Toate modificarile pe care le-ati scris sunt adevarate si au intrat in uz inca din 2005. DOOM2 a fost realizat de catre Academia Romana deci este varianta oficiala. Daca va veti uita pe dexonline.ro veti observa ca si acolo s-au operat modificarile.
|
|
18/08/08 13:34
|
|
RainSong
membru
Inregistat: 08/11/06
|
|
In carte zice ca se foloseste nicio si niciun numai cand e vorba de "nimeni dintre" ,in rest ramane nici o si nici un ... nu ca astea sunt chestii de importanta majora ,unii nu stiu acorda subiectul cu predicatul ,adverbul in fac adjectiv [ceva de genu :citeste atenta] .Nu stim bine romaneste ,da ne place sa o dam pe engleza ...
_______________________________________ "se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."
|
|
18/08/08 13:41
|
|
feedback
Moderator
Inregistat: 28/04/08
|
|
in ceea ce priveste niciun si nicio, si implicit nici un, nici o, poate insasi explicatiile marelui si regretatului George Pruteanu, din celebra serie "Doar o vorba săţ-i mai spun", va vor lamuri. (voi scrie eu in bold diferentele, pt a fi mai usor de inteles)
citez: "Cred că e momentul potrivit să discutăm despre poate cea mai comentată şi cea mai disputată prevedere nouă a Dicţionarului ortografic, ortoepic şi morfologic-2005, şi anume scrierea laolaltă (într-un singur cuvînt) a cuvintelor din seria nicio, niciun. Două lucruri trebuie să vă spun din prag. 1. Riscînd să-i contrariez pe unii dintre dv., am să vă anunţ că socotesc potrivită şi binevenită această reglementare. (Ceea ce nu înseamnă că nu am şi obiecţii faţă de alte dispoziţii ale Dicţionarului; despre toate, la timpul lor). Şi: 2. (poate mai important) : trebuie înţeles că această regulă nouă nu înseamnă că nicio, niciun (şi flexiunea lor: niciunui, niciunor etc.) s-ar scrie întotdeauna legat, ci numai atunci cînd au statutul de pronume sau adjectiv pronominal. (Dacă aţi uitat cum e cu pronumele sau cu adjectivul pronominal, nu e nicio nenorocire. Urmărindu-mă doar cu puţintică atenţie, veţi vedea că lucrurile sunt simple şi logice). Nu strică să ne reamintim că mai sunt multe cuvinte în limba română care scrise împreună au un înţeles şi scrise separat, un altul. Iată doar cîteva: El procedează altfel. Acesta e alt fel de gips. Nu am decît 1000 de lei. De cît timp lipseşte? E aşa de frig, încît îngheaţă geamurile. Vreau să ştiu în cît timp vii. E un cetăţean oarecare. Oare care dintre ei va veni primul? A fost odată un prinţ. A venit o dată şi n-a mai revenit. Te aştept, poţi să vii oricînd. Mă sună ori cînd ninge, ori cînd plouă.
Reîntorcîndu-ne la niciun, atrag atenţia că, prin scrierea legată, atunci cînd se cuvine, cuvîntul devine concordant cu perechea lui pozitivă, ca să spun aşa, care este vreun, pe care-l scriem tot dintr-o bucată. (Fireşte, cînd spun niciun, pentru economie de timp, mă refer la întrega serie: niciun, nicio, niciunei...). E de observat, chiar dacă acest argument nu vă-ncălzeşte din cale-afară, că şi în celelalte limbi romanice aceste cuvinte sunt scrise tot legat: ninguno - span., aucun - franc., nessun - ital. Ca să evitaţi confuzia (cînd e legat?, cînd nu e?), ca soluţie mnemotehnică (ca metodă de ţinut minte) e util să reţineţi următoarea distincţie: atunci cînd e vorba de „cantitate zero, nimic, deloc”, cuvîntul se scrie legat: nicio. Atunci cînd e vorba de o "disjuncţie" negativă, de o „negaţie repetată”, scriem în două cuvinte: nici o, nici un. Vă rog să priviţi aceste perechi de exemple:
-Ţi-a plăcut spectacolul? -Nu mi-a produs nicio emoţie. (Deloc, zero) -Cum priveşti examenul de mîine? -Nu am nici o siguranţă deplină, dar nici o emoţie deosebită. (Negaţie repetată).
-Cîte fete stau la parter? -La parter nu e niciuna. (Cantitate zero) -Cîte fete locuiesc în camera aceea, una sau trei? -Nici una, nici trei, ci două. (Negaţie repetată)
-Ai în Franţa vreo mătuşă? -N-am acolo niciuna, singura mea mătuşă e în Cluj. (Zero, nimic) -Ai acolo vreo colegă, vreo prietenă? -N-am nici una, nici alta, doar o soră vitregă. (Negaţie repetată)
Există, totuşi, şi situaţii în care putem alege între cele două variante. Alegerea e în funcţie de intenţia comunicării, de prezenţa sau absenţa unui substrat retoric. La o întrebare ca: -Mai e vreun măr? putem răspunde: -Nu mai e niciunul. (atunci cînd intenţia e de a informa, sec, neutru. Sau: -Nu mai e nici unul. (atunci cînd substratul retoric e „fantastic, nici măcar unul!”)"
http://www.pruteanu.ro/4doaro-TOT.htm
Ultima modificare de feedback (18/08/08 18:08)
|
|
18/08/08 18:06
|
|
feedback
Moderator
|
|
gata, nu va mai iert
1. am vazut in forum cuvintele "desta" si "destia", cuvinte inexistente in limba romana. spunem, "de/din asta", "de/din ăsta" (la singular) sau "de/din astea", "de/din ăştia" (la plural).
2. cand vorbitorul este de gen feminin, va spune "eu însămi"; cand vorbitorul se referă la o persoană de gen feminin, va spune "tu însăţi", "ea însăşi". cand vorbitorul este de gen masculin, va spune "eu însumi"; cand vorbitorul se refera la o persoana de gen masculin, va spune "tu însuţi", "el însuşi".
|
|
25/08/08 17:54
|
|
shoricel
membru
|
|
april a scris:
+Archangel+ a scris:
In limba romana exista cratima "-" nu apostroful. Apostroful se foloseste in limba engleza. :P |
eu stiam ca exista ambele .
poate ne explica cineva care se foloseste si cand .
dar la Gramatica . . |
feedback a scris:
apostroful se foloseste cand lipseste o litera, sau mai multe, si chiar cifre. cratima uneste doua cuvinte.
exemple: cratima prietenii mei s-au intors de la munte. cratima leaga pronumele "se" , respectiv "s-" de "au".
m-am trezit de dimineata devreme. in aceste cazuri, este gresita scrierea "s'au", "m'am". (eu scriu cu apostrof din comoditate, nu din nestiinta. in caz ca'ti vine sa intrebi )
apostroful catelu' a iesit afara. nu vei scrie niciodata cu cratima :"catelu- a iesit afara"
te spun lu' mama. nu vei scrie niciodata cu cratima: te spun lu- mama.
dom'le . aici apostroful inlocuieste 2 litere: n si u.
apostrof se foloseste si in prescurtarea anilor. 1989 = '89. si nu "-89" 'nteles?  |
Nici eu nu-s chiar paralel cu gramatica, chiar daca uneori o mai chinui (intentionat sau nu mai stau sa corectez) 
diferente dintre cratima "-" si apostrof " ' " sau "`" (nu stiu exact diferenta dintre caractere, dar aproape sigur este una ) este ca prima inlocuieste o litera (un sunet) "omis" din cauza pronuntarii legata a doua cuvinte (exemple in mesajul citat al lui feedback), iar apostroful tine locul unui sunet/unei litere de la inceputul sau sfarsitul unui cuvant ("fluturasu'" sau "'nteles") si uneori al unui grup de litere ("dom'le", l-as baga si pe "'neata" aici dar mi-e teama ca e o mica exceptie ).
Facem echipa buna feed , tu dai exemple, eu explic. 
Ultima modificare de shoricel (31/08/08 13:45)
|
|
30/08/08 21:27
|
|
shoricel
membru
|
|
dar sa ma corectezi daca gresesc undeva. ca na, tu esti dna. profesoara 
|
|
30/08/08 21:43
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
feedback, stai linistita ca nu pentru ochisorii tai am scris ce am scris. Ci pentru altii care ar crede ca atunci cand lipseste o litera se pune apostrof. 
|
|
31/08/08 01:06
|
|
feedback
Moderator
|
|
pronumele demonstrativ.
vazand multele greseli in forum, privind utilizarea acestora, sa ne amintim putin de unele din ele.
(nu e cazul sa mai scriu abrevierile, dar amintesc unele: f., fem.=feminin; m., masc. =masculin; sg.,sing. =singular; pl.=plural)
aceea - fem., sing.- pron. dem. de departare; acela- masc., sing. aceia- masc., pl. -pron. dem. de departare.; acelea -fem., pl.
exemple: Aceea este fata care o iubesc. ( nu "aceia este fata..." Aceia imi plac mult. nu "aceea imi plac mult"
aceeaşi- fem., sing. -pron. dem. de identitate; aceleasi -fem. pl. aceiaşi- masc., pl -pron. dem. de indentitate; acelasi-masc. sing.
exemple: Aceeaşi carte am citit-o si eu. nu "aceiaşi carte am ..." Aceiaşi pantofi imi plac si mie. nu "aceeaşi pantofi imi plac"
celălalt- masc. sing-pron.dem. de diferentiere; ceilalţi- masc. pl. cealaltă -fem. sing.-pron. dem. de diferentiere; celelalte -fem. pl.
exemple: Celălalt film era mai bun. nu "celălant film era mai bun." Cealaltă fata este suparata. nu "cealantă fata este suparata."
sper sa fim intelesi 
|
|
31/08/08 13:24
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Ca tot ai mentionat feedback mi-am adus aminte ca sunt multe probleme si cu pronumele de intarire insumi / insami.
masculin / feminin
eu insumi insami tu insuti insati el/ea insusi insasi
noi insine insene voi insiva inseva ei/ele insisi insele
|
|
31/08/08 14:10
|
|
feedback
Moderator
|
|
+Archangel+ a scris:
Ca tot ai mentionat feedback mi-am adus aminte ca sunt multe probleme si cu pronumele de intarire insumi / insami.
|
mentionasem si asta, cu cateva replici inainte, in rezumat, sa le fie mai usor ma tem insa ca vorbim singuri pe'aici 
|
|
01/09/08 01:08
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Bai si m-am uitat pe toate paginile sa vad daca nu cumva a fost lamurit subiectul. Acum am vazut ca ai mentionat si tu pronumele de intarire dar eu l-am abordat exhaustiv. 
|
|
01/09/08 02:36
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|