|
|
|
+Archangel+
Moderator
Inregistat: 05/07/06
|
|
Vezi ca la dexonline.ro ai posibilitatea de a cauta si in Sinonime si Antonime. Alegi din lista aia din dreapta casutei unde introduci cuvantul. 
_______________________________________ A sti nu inseamna a fi!
|
|
12/09/08 13:18
|
|
irlanda
membru
Inregistat: 14/03/08
|
|
Da, nu stiam .Multumesc .
|
|
12/09/08 13:22
|
|
simona
membru
Inregistat: 19/02/08
|
|
Nu ne pui si niste poze, Archangele? 
_______________________________________ "GOD IS ENOUGH"
|
|
12/09/08 13:24
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Cu Sinonime sau cu Antonime? 
|
|
12/09/08 13:27
|
|
simona
membru
|
|
Pai, cu tot tacamu' ca sa inteleaga si mintile noastre nu asa luminate. 
|
|
12/09/08 13:31
|
|
shoricel
membru
Inregistat: 04/01/08
|
|
anomis a scris:
Si cum pronunti? A fii cu accent pe al doilea i? Tu nu vezi ca deranjeaza urechea, pur si simplu? |
eu stiu ca este exceptie, draga. nu se pune accent, numa ca se scrie cu 2 de i. atata tot. in sfarsit, daca ziceti voi (tu si fluturas) asa o fi... 
PS: am impresia ca se scrie doar in anumite cazuri cu doi de i. au trecut 6-7 ani de cand am terminat generala... am mai uitat si eu 
_______________________________________ A passion lifestyle.
|
|
22/10/08 22:24
|
|
simona
membru
|
|
Deci verbul a fi, sa scrie cu doi i in exemplul urmator:"Sa fii ... asa cum Dumnezeu te vrea. " E concludent? Dar, la infinitiv, in nici un caz nu se scrie cu doi i! 
|
|
22/10/08 22:28
|
|
-bya-
membru
Inregistat: 11/10/08
|
|
La cererea lui shoricel  [vezi ca trebuie sa-mi dai o ciocolata pentru asta, ca am scris si cu diactrice si am si pictat]
I. Odată este adverb de timp şi are sensul de "odinioară", "cândva"; în această calitate, intră în locuţiunea adverbială odată şi odată (= vreodată, cândva): Era odată o prinţesă frumoasă.
Odată şi odată se va întoarce ea (= într-un viitor oarecare).
II. O dată este numeral adverbial, corespunzător numărului 1 şi are sensul "o singură dată":
A încercat o dată şi apoi a renunţat să mai dea examen.
O dată plecată, nu se va mai întoarce.
O dată + participiu
Această construcţie este echivalentă cu locuţiunea conjuncţională o dată ce + indicativ sau condiţional (= dacă, din moment ce + indicativ sau condiţional):
O dată trimişi banii, nimeni nu mai poate obiecta (= o dată ce se vor trimite/s-ar trimite banii nimeni nu mai poate obiecta).
O dată ce a promis, ştiu că se va ţine de cuvânt.
O dată cu. O dată se combină cu prepoziţia cu, formând locuţiunea prepoziţională o dată cu (= concomitent, în acelaşi timp cu, simultan):
Lucrările practice încep o dată cu sesiunea.
O dată intră în combinaţie cu alte cuvinte, cu care formează locuţiuni care aparţin limbii literare, dar care, prin repetare, pot deveni supărătoare:
Mi-a telefonat încă o dată (= iar, din nou).
Subliniem, o dată în plus, importanţa cercetării fundamentale (= iar, din nou).
S-a pronunţat o dată pentru totdeauna (= definitiv).
S-a supărat dintr-o dată (= brusc).
Cuvintele compuse (adverbele) formate cu ajutorul lui o dată se scriu într-un singur cuvânt:
Deodată s-a stins lumina.
Să încheiaţi lucrarea şi, totodată, să vă gândiţi la următoarea temă.
|
|
10/11/08 22:31
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
shoricel a scris:
-bya-, "odata" practic se scrie legat atunci cand este adverb, nu? |
De ce comentezi la Comentarii, ca doar erai la subiect . _bya_ iti raspunsese :
-bya- a scris:
La cererea lui shoricel 
I. Odată este adverb de timp şi are sensul de "odinioară", "cândva"; în această calitate, intră în locuţiunea adverbială odată şi odată (= vreodată, cândva): Era odată o prinţesă frumoasă. |
Sau ceva mai simplu : cand il puteti inlocui pe "odata"/"o data" cu de doua ori atunci se scrie dezlegat .
Si ceva asemanator pt
- "sau"/s-au" - cand poate fi inlocuit cu "ori", atunci se scrie legat.
- "sa"/"s-a" - cand poate fi inlocuit cu "(a) ei" atunci se scrie legat.
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
11/11/08 06:23
|
|
Larisa
membru
Inregistat: 22/05/05
|
|
Pentru romanasii care sunt inca in scoala: E adevarat ca mai recent se dezbate problema cratimei. Cineva zicea ca s-ar putea ca sa nu mai scriem cu liniuta de unire ci sa fie totul o apa si-un pamanant si sa ne dam seama din context?!
_______________________________________ "In viata risipim ani, iar la moarte cersim clipe" - Nicolae Iorga
|
|
12/11/08 02:25
|
|
benny
membru
Inregistat: 27/05/07
|
|
N-am auzit nimic despre asta.. Dar ar fi culmea.. Nu e destul de varza limba romana? Unde s-o mai varzaleasca?
_______________________________________ "Nu-mi daţi sfaturi. Ştiu să greşesc şi singur!" [Immanuel Kant]
|
|
12/11/08 02:36
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Pai eu zic ca ar fi bine. Cel putin nu ne-ar mai zgaria pe creier oficial. 
|
|
12/11/08 09:41
|
|
RainSong
membru
Inregistat: 08/11/06
|
|
benny a scris:
va fi, cu un singur i... eeeeei, RainSong, eu tre sa te invat?? Vezi ca vine bacu.. :P |
marturisesc ca eu niciodata nu am priceput verbul asta a fi .Dar m-am facut frate cu Dexu si am descoperit acuma ca se scrie cu 2 "i" numai la conjunctiv si la imperativ . Voi fi mai atenta frate ,te sun dupa ce iau 10 la bac 
shoricel a scris:
cu doi de i | nu cred ca se poate zice "2 de i" si doar "2 i" .
Si inca o faza care pe mine ma streseaza ,sper ca nu am mai postat :adverbul se acorda cu verbul pentru ca arata cum e facuta o actiune : Eu citesc atent tu citesti atent el/ea citeste atent noi citim atent [nu atenti] voi cititi atent ei citesc atent .
Si nu se poate spune "prefer mai bine un suc" .ori prefer ,ori mai bine . ps :sincer ,imi este dor de gramatica din generala ,ca am uitat parte din ea si am lacune .
Ultima modificare de RainSong (17/11/08 17:36)
_______________________________________ "se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."
|
|
17/11/08 17:35
|
|
simona
membru
|
|
gabi_aron a scris:
proorocul poate fi un agramat si sa mai faca greseli gramaticale sau de exprimare in relatarea a ceea ce i-a descoperit Dumnezeu |
AGRAMÁT, -Ă, agramaţi, -te, adj., s.m. şi f. 1.. Adj., s.m. şi f. (Persoană) care face greşeli elementare de limbă; p. ext. ignorant, incult. 2. Adj. Care conţine greşeli elementare de gramatică şi de ortografie. – Din lat. agrammatos.
Copyright (C) 2004-2009 DEX online. Copierea definiţiilor este permisă sub licenţa GPL, cu condiţia păstrării acestei note.
Exeplicatiile sunt de prisos! 
|
|
04/01/09 21:18
|
|
shoricel
membru
Inregistat: 04/01/08
|
|
RainSong a scris:
Si inca o faza care pe mine ma streseaza ,sper ca nu am mai postat :adverbul se acorda cu verbul pentru ca arata cum e facuta o actiune : Eu citesc atent tu citesti atent el/ea citeste atent noi citim atent [nu atenti] voi cititi atent ei citesc atent . |
pai daca e adverb, ai dreptate, dar daca e adjectiv, se acorda cu substantivul... nu?
Ultima modificare de shoricel (04/01/09 21:49)
_______________________________________ A passion lifestyle.
|
|
04/01/09 21:32
|
|
lorre
membru
Inregistat: 07/10/06
|
|
binenteles,dar daca pui un adjectiv langa un verb..si determina verbul devine adverb [cum e si in cazul dat de RainSong]
|
|
05/01/09 19:01
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
Ia sa mai invatam o secunda de gramatica :
pentru toti forumistii*
de unde stii*
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
05/01/09 20:51
|
|
RainSong
membru
|
|
de ce se scrie separat ,nu dece
verbul a fi se conjuga : eu sunt tu esti el/ea este noi suntem voi sunteti ei sunt Toate sunt cu u ,nu cu î .
Dumnezeu nu se prescurteaza D-zeu ,ca nu e zeul d ,ca toti zeii paganilor .
_______________________________________ "se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."
|
|
09/01/09 20:32
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Eu cred ca poate fi acceptat si Dzeu din moment ce sunt acceptate si referintele biblice prescurtate (Fap. Ap., Rom., Cor. etc.)
|
|
09/01/09 20:50
|
|
RainSong
membru
|
|
[apostolii au fost mancare pentru viermi ,corintenii sunt niste locuitori - ca ploiestenii ,dar Dumnezeu e numai Unul ,putin respect .Oricum ,ai prins tu ideea]
|
|
09/01/09 22:39
|
|
RainSong
membru
|
|
oficial : m-as ,as
|
|
15/01/09 20:18
|
|
feedback
Moderator
Inregistat: 28/04/08
|
|
"Ceea ce apare la televizor, se constituie, pe nesimţite, în model pe care sute de mii de oameni îl preiau. Şi aşa se împrăştie tot felul de prostii. Despre una dintre ele vreau să vă grăiesc acum. Aţi auzit deseori la serviciu, în stradă, în magazin şi, vai!, la televizor persoane, îndeobşte cam sub 40 de ani, spunînd propoziţii de genul: "Am decît un milion de lei". Exprimarea e total greşită şi inacceptabilă. Nu e o „noutate” faţă de care să fim toleranţi. E alterarea, din ignoranţă şi prin proliferarea unui model eronat, a unei structuri solide, invariabile, a limbii române. Un asemenea enunţ, de tip restrictiv, poate fi realizat fie la modul pozitiv : Am numai un milion. sau Am doar un milion., fie la modul negativ : N-am decît un milion. Utilizarea restrictivă a lui decît cere fără excepţie construcţia negativă : Ei n-au decît o singură preocupare. El n-are decît o slujbă. Nu vreau decît să fiu lăsat în pace. Decît poate fi folosit singur doar în propoziţii eliptice, în care negaţia este subînţeleasă, adică am spus-o şi n-o mai repetăm, de genul : -Vrei să-i dai suma asta? -Nu. -Sigur? -...Decît dacă-mi oferă o garanţie. Aici, decît şi punctele de suspensie conţin subînţeleasă propoziţia (Nu-i dau suma) decît dacă-mi oferă... Aşadar, construcţii de tipul "Mai am decît vreo 10 secunde" sunt totalmente stupide, evitaţi-le şi ridiculizaţi-le cînd le auziţi! "
http://www.pruteanu.ro/4doaro-TOT.htm
|
|
17/03/09 18:43
|
|
lorre
membru
Inregistat: 07/10/06
|
|
anomis a scris:
Deci verbul a fi : la infinitiv, in nici un caz nu se scrie cu doi i!  |
lol..eu asa am scris la teza unica..poate de-aia nu am luat eu 10.
|
|
10/06/09 15:20
|
|
Andreea
membru
Inregistat: 16/08/06
|
|
RainSong a scris:
Dumnezeu nu se prescurteaza D-zeu ,ca nu e zeul d ,ca toti zeii paganilor. |
Eu nu înţeleg faza asta.Şi la şcoală fetele spun că cică e păcat să nu scrii numele lui Dumnezeu întreg.Eu una nu văd prin asta lipsă de respect.Cât timp prima literă e majusculă,din partea mea e ok.
_______________________________________ His grace is enough!
|
|
10/06/09 15:59
|
|
RainSong
membru
|
|
la scoala ,fete nepoca? wow Stiu ca e o prescurtare pentru Dumnezeu ,un O taiat cumva. Eu cand scriam si aparea "Dumnezeu" si ma supergrabeam scriam God ,doar D-zeu nu ,e o parere personala, nu spun ca e pacat ,dar numai a respect nu suna. Imi izbeste ochiul ca suna a zeul D ,sa nu uitam cum scriau copiatorii manuscriselor numele Lui :se schimbau de haine ,faceau dus si luau penita noua [bun ,nici in extrema asta nu-i bine].
|
|
10/06/09 17:18
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|