|
|
|
harra
+
Inregistat: 21/04/09
|
|
Θ(fita/thita) de la grecescul Dzeu.
_______________________________________ Mai mult sa spun nu-s vrednic la cuvinte/caci vrerii Sale privind pe-a mele/ma-mpinse-nainte asmeni/iubirii ce roteste sorii si stele.Dante Aligheri
|
|
10/06/09 17:22
|
|
celine
membru
Inregistat: 26/05/08
|
|
vai Andreea, deci nu e păcat să scrii Dumnezeu D-zeu, dar e păcat de moarte să scrii dumnezeu ) dacă scrii dUMNEZEU, cum e? oamenii buni, astea sunt detalii.
|
|
10/06/09 17:23
|
|
Andreea
membru
Inregistat: 16/08/06
|
|
O să iau mesajul tău ca o glumă celine. Aa..şi nu am spus eu că aş considera că e păcat,ci lipsă de respect.
_______________________________________ His grace is enough!
|
|
10/06/09 17:59
|
|
celine
membru
Inregistat: 26/05/08
|
|
Că tot nu pricep unii de ce mi se ridică mie tensiunea... trec elegant pe aici şi las câte ceva...
Gafele cele mai "cotidiene" în materie de scris corect sunt cele cu "i"-urile. Unde şi mai ales în ce condiţii folosim un "i" şi când apelăm la doi "i". (??) Explicaţia cea mai simplă oferită de un profesionist este următoarea:
Totul pleacă de la infinitiv (forma de bază a verbelor)
a bea , a sti , a fi , a fugi , a pleca etc....ei bine, spus simplu, fără termeni gramaticali, acolo unde poţi înlocui "a sti" cu "a bea", foloseşti un singur "i"
ex. nu pot bea - nu pot şti/fi/fugi
întrucât nu poţi spune "nu poţi bei" tot aşa nu poţi spune "nu poti stii"
ex. poti sa bei? - poti sa ştii
aici întrucât poţi spune "bei" trebuie spus "ştii"
la imperativ afirmativ trebuie doi "i"
ex. Fii cuminte!
la imperativ negativ, unul singur
ex. Nu fi naiv!
"Trucul" ăsta l-am învăţat de la un amic bun, Caragiale pe numele de stradă. De atunci nu mai greşesc decât în condiţii de somn şi super mulţi nervi sper să vă fie şi vouă de folos 
|
|
15/06/09 13:25
|
|
RainSong
membru
Inregistat: 08/11/06
|
|
cu dedicatie pentru gabi: corect, verbul e "a urÃŽ" [muhaha ]
_______________________________________ "se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."
|
|
05/02/10 14:32
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
Eu stiu ca este incorect "sant" si este corect "sunt". Forma veche era "sint", pt cine n-o accepta pe cea noua .
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
05/02/10 16:08
|
|
antonela
Moderator
Inregistat: 02/11/05
|
|
asa este....acum corect se scrie "sunt" si nu "sant"
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
05/02/10 16:09
|
|
irlanda
membru
Inregistat: 14/03/08
|
|
Ok. O sa scriu sint, dar nici gand sa scriu sunt.
|
|
05/02/10 16:50
|
|
antonela
Moderator
|
|
epicx a scris:
... monstre de har .... |
Imi permit, daca se poate, sa te corectez. Corect este mostra, nu "monstra", cum ai scris tu. 
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
16/03/10 22:17
|
|
antonela
Moderator
|
|
felyy a scris:
ai fost vre-odata la cinema? |
Felyy draga, imi permit sa corectez putin. Se scrie "vreodata", nu vre-odata, cum ai scris tu. 
Ultima modificare de antonela (24/03/10 16:23)
|
|
24/03/10 16:22
|
|
antonela
Moderator
|
|
dodo86 a scris:
Duceţivă copiii în parc la joacă  |
dodo86, corect este "duceti-va".
|
|
28/03/10 09:45
|
|
the_stranger
membru
 Inregistat: 15/01/08
|
|
daniel a scris:
O subscriu pe felyy . |
april a scris:
cum poti subscrie "pe" cineva ? |
Am cautat in dex cuvantul "a subscrie" de curiozitate, pentru ca nu stiam exact sensul lui. Si, dupa parerea mea, Daniel nu a facut o greseala. Am selectat sensurile care se potrivesc contextului:
a subscrie= 3. Intranz. Fig. A aproba verbal părerea cuiva. 2. fig. A se declara de acord; a-și exprima încuviințarea. (p. ext.) a-și da consimțământul, a încuviința.
sursa
Intr-adevar, nu stiu daca se foloseste a subscrie pe cineva(dupa cum spuneam nu folosesc acest cuvant), dar daca ar fi sa inlocuim cu un sinonim => o aprob pe felyy
antonela, as vrea sa stiu si parerea ta.
Ultima modificare de the_stranger (24/04/10 12:31)
_______________________________________ Haide sa zambim! Gata? 1,2,3 siiii....
|
|
24/04/10 12:30
|
|
april
admin forum
|
|
Eu stiam ca poti subscrie la ceva, nu pe cineva.
feed ?
|
|
24/04/10 19:40
|
|
ultimul mohican
membru
Inregistat: 23/03/10
|
|
eu cred ca e corect dpdv gramatical si chiar ca si sens, dar este foarte rar utilizat astfel. adica in genere subscrii la parerea, postarea sau afirmatia cuiva, mai rar subscrii pe cineva.
Ultima modificare de ultimul mohican (24/04/10 21:36)
_______________________________________ "Eu arat altora calea cea dreapta, pe care am cunoscut-o tarziu, cand eram obosit de ratacire"
|
|
24/04/10 21:35
|
|
april
admin forum
|
|
chiar daca ai subscrie la ceva nu cred ca zici "subscriu pe asta", ci "subscriu la asta".
|
|
24/04/10 21:57
|
|
feedback
Moderator
Inregistat: 28/04/08
|
|
april a scris:
Eu stiam ca poti subscrie la ceva, nu pe cineva.
feed ? |
subscriu
the_stranger a scris:
dar daca ar fi sa inlocuim cu un sinonim => o aprob pe felyy |
ca si in cazul subscrierii, se aproba/ dezaproba parerea/ ideea/ actiunea, nu persoana.
|
|
25/04/10 09:32
|
|
antonela
Moderator
|
|
the_stranger a scris:
antonela, as vrea sa stiu si parerea ta. |
Parerea mea este ca nu poti subscrie pe cineva, ci ideea, afirmatia acelei persoane.Deci, cand subscrii, esti de acord cu ceea ce zice persoana respectiva.
|
|
25/04/10 15:18
|
|
RainSong
membru
|
|
zambezi a scris:
Sper ca cele 10 zile vor fi indeajuns sa inteleaga ca polooradea se scrie cu 2 de "o" dupa "l". |
profa de romana din generala mereu ne zicea: doi "i", nu doi de "i" [sper ca avea dreptate si ca prinzi gluma]
_______________________________________ "se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."
|
|
23/05/10 15:30
|
|
ultimul mohican
membru
|
|
si culmea, profesoara ta de romana avea si are dreptate. aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli comise, dar este atat de insesizabila, incat eu personal, nici nu ma obosesc sa incerc sa o corectez. (in vorbirea si scrierea mea, evident)
_______________________________________ "Eu arat altora calea cea dreapta, pe care am cunoscut-o tarziu, cand eram obosit de ratacire"
|
|
23/05/10 20:22
|
|
april
admin forum
|
|
RainSong a scris:
profa de romana din generala mereu ne zicea: doi "i", nu doi de "i" [sper ca avea dreptate si ca prinzi gluma] |
si-n cazul cifrelor cum e ? 2 "3" sau 2 de 3 ?
RainSong a scris:
[mi dor de profa de romana |
mi-i 
|
|
23/05/10 21:05
|
|
RainSong
membru
|
|
april a scris:
mi-i  |
lasa-ma ca nici nu stiu ce valoare sintactica are cuvantul, multe chestii nu le stiu scrie corect, am dubii. La asta nu ma gandeam ca se scrie asa, mi somn )
april a scris:
si-n cazul cifrelor cum e ? 2 "3" sau 2 de 3 ? |
il las pe mohican sa explice tainele 
|
|
23/05/10 21:10
|
|
ultimul mohican
membru
|
|
mi-i pronume-verb nu? deci mi-i. doi trei sau doi de trei? sincer, habar nu am. motivul logic pentru care spunem doi i, este simplu demonstrat prin urmatoarea comparatie:
- doi frati, nu doi de frati. -doi baieti nu doi de baieti (desi eu prefer fetele da' asta e alta discutie )
la doi trei imi bat acu' creierii care-i varianta corecta. si nu stiu. avem un numeral cardinal "doi si un numeral cu valenta, valoare de substantiv "trei" .daca-i pusa corect prepozitia "de" acolo, las pe altii mai avizati ca mine sa raspunda.
|
|
23/05/10 21:21
|
|
RainSong
membru
|
|
intrebare intrebatoare: "cine" se refera numai la persoane sau se poate folosi si la animale?
Si inca ceva: stiu ca anul trecut s-a postat un link cu rolul semnelor de punctuatie, eu am cautat si am gasit ceva, dar franturi. Il mai stie careva?
|
|
30/05/10 14:13
|
|
april
admin forum
|
|
eu stiam ca "cine" este pt fiinte si animalele fiind fiinte ...
De ex:
CÍNE pron. 1. (Interogativ; ține locul unui substantiv care denumește o persoană sau un animal
http://dexonline.ro/definitie/cine
|
|
30/05/10 14:31
|
|
+Archangel+
Moderator
Inregistat: 05/07/06
|
|
emanuel a scris:
bairstow a scris:
...Ca virgula crestin eu nu trebuie sa bat neaparat marginile pamantului. |
Nu trebuia virgula, pentru ca nui cacofonie. |
Despre cacofonie Acest cuvant nu are la origine termenul care ne vine in minte celor mai multi dintre noi ci cuvintele grecesti kakos - urat, rau si phone - sunet.
Cacofoniile nu sunt doar combinatiile "...ca ca..", "...ca cu..." ci si orice repetitie de sunete care "zgarie" urechea: "am fost la lac", "m-am intalnit cu curiosul meu amic" etc.
Cea mai raspandita metoda de evitare a cacofoniei este folosirea virgulei. Aceasta metoda este la fel de neeleganta precum cacofonia insasi. Virgula se foloseste numai in scriere nu si in citire.
Cea mai buna modalitate de evitare a unei cacofonii este reformularea propozitiei. In loc de "daca cartea asta nu-mi place iau alta" se va spune "daca nu imi place aceasta carte iau alta".
De asemenea, este de dorit a se renunta la folosirea dizgratiosului "ca si" pentru a evita o cacofonie. In loc de "ca si crestin" se va folosi "in calitate de crestin" iar in loc de "ca calaretul" se va folosi "asemenea calaretului".
Cacofoniile acceptate sunt cele din numele proprii (Ion Luca Caragiale, Monica Columbeanu) si termenii stiintifici sau tehnici unde conteaza precizia si nu cum suna (stenoza aortica calcificata, tactica cavalereasca, epoca capitalista).
_______________________________________ A sti nu inseamna a fi!
|
|
13/08/10 10:40
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|