|
|
|
filip
membru
Inregistat: 27/04/05
|
|
Deschid acest subiect în urma controverselor apărute la un alt topic.
De la început menţionez că doresc să dezbatem doar pe marginea calităţii de fiu.
Cât de mult se aseamănă şi/sau se deosebesc "natura" de fiu al lui Dumnezeu a lui Isus şi "natura" de fiu al lui Dumnezeu a omului născut din nou?
|
|
13/07/06 11:50
|
|
filip
membru
|
|
Am să copiez aici câteva dintre mesajele de la topicul unde au apărut discuţiile:
april a scris:
Noi avem o relatie dubla cu Dumnezeu: 1.o legatura de rudenie si 2. una de partasie. 1. In cazul primei, suntem mantuiti si astfel suntem copiii Lui. Dupa ce o persoana devine copilul lui Dumnezeu, aceasta relatie ( legatura) nu mai poate fi niciodata schimbata, deoarece este asigurata etern prin HAR[...] |
Lupea_Filip a scris:
Părerea mea este că tu confunzi legătura de carne şi sânge cu adopţia. Noi suntem doar adoptaţi în familia lui Dumnezeu. Singurul care este născut direct din Dumnezeu este Isus Hristos. Şi dacă noi alegem să rupem legământul sau actul nostru de adopţie, ne pierdem calitatea de fiu[...] |
april a scris:
Referitor la Dumnezeu, Isus Hristos a devenit Primul nascut. Era singurul, dar acum este primul, tocmai ca sa putem fi noi "urmatorii". |
Lupea_Filip a scris:
2. Despre ideeea că Isus era singurul fiu născut direct din Dumnezeu iar acum este primul fiu aş vrea să văd şi eu câteva argumente biblice. |
jezzy a scris:
Mi se pare interesant ca niciunde in Biblie nu gasim versete din care sa se inteleaga ca am fi copii adoptati.Mereu se spune ca suntem copii.Doar atat.In 1 Ioan cap 3 ce scrie:,,Vedeti ce dragoste ne-a aratat Tatal?Sa ne numim copii ai lui Dumnezeu.Si suntem."Nu copii adoptati.Pur si simplu copiii Lui.Si apoi cum devenim copiii Lui?Prin nasterea din nou.Insasi termenul ,,nastere" spune totul.
|
|
|
13/07/06 11:51
|
|
filip
membru
|
|
Acuma, ceea ce doream eu să afirm era că Isus are calitatea de fiu născut din însăşi esenţa lui Dumnezeu şi conţinând toată esenţa lui Dumnezeu, dacă aş putea să descriu astfel procesul care mi-l imaginez eu în mintea mea. Deşi o naştere ar implica un moment iniţial, pentru El acest moment nu există, deoareca El este etern.
Pe de altă parte susţineam că noi am avea o calitate de fii rezultată dintr-un proces de adopţiune care are loc la nivel spiritual în momentul naşterii din nou. Chiar în versetul citat de jeyyz din 1 Ioan idea de adopţie, chiar dacă nu este denumită clar adopţie, apare din sintagma "să ne numim". Adică ne-a dat dreptul să ne numim. În Evanghelia după Ioan la capitolul 1 scrie că "tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; născuţi nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu." O naştere printr-un act de voinţă, care poate fi similar până la un anumit punct cu o adopţiune. Însă o naştere care are un început şi implică doar o parte din esenţa lui Dumnezeu.
|
|
13/07/06 12:05
|
|
jezzy
membru
 Inregistat: 13/03/06
|
|
Lupea_Filip a scris:
Despre ideeea că Isus era singurul fiu născut direct din Dumnezeu iar acum este primul fiu aş vrea să văd şi eu câteva argumente biblice. |
Romani 8:29 Căci pe aceia, pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a şi hotărât mai dinainte să fie asemenea chipului Fiului Său, pentru ca El să fie cel întâi născut dintre mai mulţi fraţi.
Coloseni 1:15 El este chipul Dumnezeului celui nevăzut, cel întâi născut din toată zidirea.
Domnul Isus e cel intai nascut dintre mai multi frati(nascuti si ei la randul lor,eu asa inteleg).Deosebirea dintre noi si El, e ca El este primul nascut.Chiar in versetul tau din Evanghelia dupa Ioan spune,,nascuti din Dumnezeu".Ce poate fi mai clar decat atat?
_______________________________________ I only fear that I don’t have enough time left to tell the world that there’s no time left!
|
|
13/07/06 13:45
|
|
filip
membru
|
|
jezzy a scris:
Căci pe aceia, pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a şi hotărât mai dinainte să fie asemenea chipului Fiului Său, pentru ca El să fie cel întâi născut dintre mai mulţi fraţi. |
Aş putea spune că aici nu este obligatoriu să fie fraţi născuţi ca şi El (cu caracteristica de fiu din esenţa completă a lui Dumnezeu). Am mai spus că această calitate de "frate" o poate avea aproape oricine, printr-un proces de adopţiune. Deşi acest proces este numit naştere din nou, el ne poate înfrăţi cu Hristos numai până la un anumit punct.
jezzy a scris:
Coloseni 1:15 El este chipul Dumnezeului celui nevăzut, cel întâi născut din toată zidirea. |
Eu aici aş zice că acest verset subliniază mai degrabă o caracteristică de unicitate a lui Isus ca fiu, caracteristică pe care nu o mai poate avea nimeni.
jeyzy a scris:
Chiar in versetul tau din Evanghelia dupa Ioan spune,,nascuti din Dumnezeu".Ce poate fi mai clar decat atat? |
Ceeea ce nu este clar rezultă tocmai din partea citatului care spune că "le-a dat dreptul". De acea apare o neclaritate în mintea mea. Şi nu am vrut să trec sub preş partea a doua pe care eram sigur că o să o remarci. Ci am pus-o clar pe tapet.
Această neclaritate eu pot să mi-o explic doar prin similitudinea actului omenesc al adopţiei.
Analogia asta este foarte greu de înghiţit, ştiu. Dar mie la fel de greu mi se pare şi să-mi imaginez cum poate o grămadă de oameni să fie o mireasă. Care să stea la masă cu Isus. Pentru mine, ca bărbat, mi se pare o analogie aiurea. Ca şi asta cu adopţia. Dar nu găsesc nimic mai bun în mintea mea.
Dar ea apare totuşi şi în Biblie, exprimată ca atare:
Efeseni 1: 4. În El, Dumnezeu ne-a ales înainte de întemeierea lumii, ca să fim sfinţi şi fără prihană înaintea Lui, după ce, în dragostea Lui, 5. ne-a rânduit mai dinainte să fim înfiaţi prin Isus Hristos, după buna plăcere a voii Sale, |
|
|
13/07/06 15:03
|
|
filip
membru
|
|
Nici Nicodim nu a înţeles ce înseamnă să se nască din nou, deşi în Scriptură avea versete care-i vorbeau despre asta. Tocmai aici e poanta, fiind vorba de o naştere la nivel spiritual, poate fi amîndouă deodată.
Nu îmi propun să te conving. Eu doar citesc ce găsesc în Scriptură. Dacă acolo vorbeşte despre înfiere dar şi despre naştere înseamnă că trebuie să fie un clenci pe undeva.
Ceea ce noi nu vom putea avea niciodată este natura de esenţă completă dumnezeiască a lui Isus prin naşterea Sa din Tatăl. Învierea din morţi pentru El, deşi este considerată o naştere, este la nivel material, pentru că El nu a încetat niciodată să existe ca Dumnezeu, deşi viaţa Lui de om I-a fost luată.
Ultima modificare de Lupea_Filip (14/07/06 19:30)
|
|
14/07/06 19:29
|
|
fineas
Exclus
Inregistat: 11/01/06
|
|
9. Voi însă nu mai sunteţi pământeşti, ci duhovniceşti, dacă Duhul lui Dumnezeu locuieşte în adevăr în voi. Dacă n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui. 10. Şi dacă Hristos este în voi, trupul vostru, da, este supus morţii, din pricina păcatului; dar duhul vostru este viu, din pricina neprihănirii. 11. Şi dacă Duhul Celui ce a înviat pe Isus dintre cei morţi locuieşte în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Isus din morţi, va învia şi trupurile voastre muritoare, din pricina Duhului Său, care locuieşte în voi. 12. Aşadar, fraţilor, noi nu mai datorăm nimic firii pământeşti, ca să trăim după îndemnurile ei. 13. Dacă trăiţi după îndemnurile ei, veţi muri; dar dacă, prin Duhul, faceţi să moară faptele trupului, veţi trăi. 14. Căci toţi cei ce sunt călăuziţi de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu. 15. Şi voi n-aţi primit un duh de robie, ca să mai aveţi frică; ci aţi primit un duh de înfiere, care ne face să strigăm: „Ava! adică: Tată!†16. ÃŽnsuşi Duhul adevereşte împreună cu duhul nostru că suntem copii ai lui Dumnezeu.
_______________________________________ SHALOM
|
|
01/08/06 15:39
|
|
eusunt10
membru
Inregistat: 04/10/06
|
|
Lupea_Filip a scris:
Nici Nicodim nu a înţeles ce înseamnă să se nască din nou, deşi în Scriptură avea versete care-i vorbeau despre asta. Tocmai aici e poanta, fiind vorba de o naştere la nivel spiritual, poate fi amîndouă deodată.
|
filip, incearca o alta abordare poate face diferenta...
ca urmasi fizici ai lui Adam suntem fii ca si neamuri am fost adoptati (corect e altoiti)
insa cel mai fain mi se pare ca in Isus crestinii sunt numiti frati (cu el si prin el) printr-o nastere din nou (spirituala)
sper sa fi ajutat... asa cum ai zis si tu sunt mai multe palnuri.
_______________________________________ "The beating will stop when morals improves..."
|
|
21/10/06 00:01
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|