|
|
|
Klaudiu
membru
 Inregistat: 23/06/07
|
|
+Archangel+ a scris:
Acum intrebarea care se pune e daca si ele vor fi inviate sau vor ramane moarte. |
Asta cred ca numai Dumnezeu stie. Eu sper ca vor fi!
_______________________________________ http://ascultarearatiunii.wordpress.com/
|
|
12/02/09 15:31
|
|
KoJack
membru
Inregistat: 29/02/08
|
|
gabi a scris:
in Isaia e alta poveste nu se refera la pozitionarea raiului. |
bine frate dar atunci ce zici de versetul acesta:
Biblia a scris:
2 Corinteni 12:2-4 "Cunosc un om în Hristos, care, acum patrusprezece ani, a fost răpit până în al treilea cer (dacă a fost în trup nu ştiu; dacă a fost fără trup, nu ştiu: Dumnezeu ştie).Şi ştiu că omul acesta (dacă a fost în trup sau fără trup, nu ştiu: Dumnezeu ştie),a fost răpit în rai, şi a auzit cuvinte, care nu se pot spune, şi pe care nu-i este îngăduit unui om să le rostească. |
+Archangel+ a scris:
...Creatorul intotdeauna este mai mare, dincolo, independent de creatia sa... |
Dumnezeu se intalnea cu Adam pe pamant Dumnezeu umla cu Enoh tot pe pamant Dumnezeu S-a aratat lui Moise din nou pe pamant Si Raiul tot de Dumnezeu a fost creat
+Archangel+ a scris:
...Din 1 si 2 rezulta ca Raiul este mult mai mare decat universul material deci nu poate fi inclus (localizat) in el... |
si aici iti voi raspunde cu 2 Corinteni 12:2-4
Ultima modificare de KoJack (12/02/09 17:48)
_______________________________________ Semnat...
KJ.
|
|
12/02/09 17:47
|
|
gabi
membru
Inregistat: 14/11/06
|
|
mda...si de unde sti tu care e al treilea cer?...cat de sus s-au dus?..nu ai de unde sa sti.
_______________________________________ "... greutatea erudiţiei în definirea cuvintelor nu compensează slăbiciunea argumentului în chestiunile mai importante." Francis A. Schaeffer
|
|
12/02/09 19:01
|
|
KoJack
membru
|
|
poi tu nu ai citit versetul???
KJ.
|
|
12/02/09 19:55
|
|
+Archangel+
Moderator
Inregistat: 05/07/06
|
|
KoJack a scris:
Dumnezeu se intalnea cu Adam pe pamant Dumnezeu umla cu Enoh tot pe pamant Dumnezeu S-a aratat lui Moise din nou pe pamant |
Pai tot tu ziceai din alt verset ca pamantul este asternutul picioarelor Lui. Sa inteleg ca toti cei de care zici s-au intalnit numai cu picioarele Lui?
KoJack a scris:
si aici iti voi raspunde cu 2 Corinteni 12:2-4 |
Ar fi bine sa citesti ce zice ortodoxia despre vamile vazduhului Nu ca as fi de acord cu ele dar e o lectura interesanta.
_______________________________________ A sti nu inseamna a fi!
|
|
13/02/09 08:49
|
|
KoJack
membru
|
|
+Archangel a scris:
Pai tot tu ziceai din alt verset ca pamantul este asternutul picioarelor Lui. Sa inteleg ca toti cei de care zici s-au intalnit numai cu picioarele Lui? |
Eu inteleg prin versetul acela ca Pamantul este mai jos de Dumnezeu ... 
KJ.
|
|
13/02/09 09:36
|
|
Sword
membru
Inregistat: 01/02/08
|
|
Eu inteleg ca la constructia turnului Babel nu era deloc vorba ca oamenii ar ajunge undeva in cosmos...ci era vorba de atitudinea lor trufasa, plina de ingamfare si fara D-zeu. Adica ei s-au apucat de capul lor si bazati pe puterile lor sa se "inalte". Eu unu nu cred deloc in ideea ca D-zeu locuieste undeva prin vreo galaxie(as ajunge sa-i dau dreptate lui Tomita cu extraterestrii lui). D-zeu este spirit, este altceva. Nu stiu sa-L definesc, fiindca-i peste puterile mele, dar totusi vedem ca printr-o oglinda intunecata toate astea. Adica intuiesc ceva. Si acel ceva este ca El este altceva decat ideile noastre materiale. Este Altceva. Iar imparatia Lui este o imparatie spirituala. O alta lume, alta stare. Ceva ce nu putem decat sa "gustam" acum.
_______________________________________ Cu putina credinta poti muta muntii, dar cu ceva intelepciune ii vei lasa la locul lor.
|
|
13/02/09 15:18
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
daniel.drehluta a scris:
Cer: In Biblie, cerul are mai multe intelesuri.In sens literal cerul este creatia minunata a lui Dumnezeu:Psalmi 8:3 "Când privesc cerurile-lucrarea mânilor Tale-luna şi stelele pe care le-ai făcut," - Cerul va arde:2 Petru 3:10 Ziua Domnului însă va veni ca un hoţ. În ziua aceea, cerurile vor trece cu troznet, trupurile cereşti se vor topi de mare căldură, şi pământul, cu tot ce este pe el, va arde. - Cerul poat efi clatinat:Ioel 2:10 Înaintea lor se cutremură pământul, se zguduie cerurile, soarele şi luna se întunecă, şi stelele îşi pierd lumina. - Cerul este asternutul scaunul de domnie a lui Dumnezeu:Fapte 7:49 „Cerul este scaunul Meu de domnie, şi pământul este aşternutul picioarelor Mele. Ce fel de casă Îmi veţi zidi voi Mie, zice Domnul sau care va fi locul Meu de odihnă?"
Asadar cu privire la cer Biblia are mai multe intelesuri.Toate reprezinta cate ceva.
Rai:
Raiul este acea stare perfecta in care a fost omul la inceput, stare care a pierdut-o dupa ce a pacatuit. Cateva versete care intaresc faptul ca raiul este o satre perfecta a lucrurilor:Isaia 51:3 Tot astfel, Domnul are milă de Sion, şi mângîie toate dărîmăturile lui. El va face pustia lui ca un Rai, şi pământul lui uscat ca o grădină a Domnului. Bucuria şi veselia vor fi mijlocul lui, mulţumiri şi cântări de laudă. Apocalipsa 2:7 Cine are urechi, să asculte ce zice Bisericilor Duhul: „Celui ce va birui, îi voi da să mănânce din pomul vieţii, care este în raiul lui Dumnezeu.”
Iad:
Conform Dicţionarul etimologic român, cuvantul "iad" provine din cuvantul grecesc "Hades" (ἄδης) si din "jadŭ" (slava veche). Astfel, acolo unde in textul original grecesc apare "Hades", unele traduceri[2] spun "Iad". Iata un exemplu:Faptele Apostolilor 2:27 : Caci nu vei lasa sufletul meu in iad, nici nu vei da pe cel sfant al Tau sa vada stricaciune." Hadesul este un loc al inconstientei conform Scripturilor, Isus, si toata omenirea care a ajuns acolo, nu a fost chinuit in iad/Hades, pentru ca Hadesul/iadul este locul comun unde ajung toti mortii, mormantul, groapa. Plata pacatului este moarte (Romani 6:32) Un loc de odihna (Iov 17:15,16 ; Isaia 14:18 ; Ecleziastrul 8:10 ; Isaia 57:1,2) |
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
05/06/09 22:26
|
|
emanuel
membru
Inregistat: 14/09/08
|
|
Am citit tot ce s-a postat la acest subiect si am citit si in Biblie. Eu cred ca raiul este pe pamant. Nu inca. Va fi!
Ultima modificare de mereu-tanar (12/07/09 12:46)
_______________________________________ Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)
|
|
12/07/09 12:46
|
|
aurelian177
membru
Inregistat: 30/07/09
|
|
Deci Dumnezeu exista din vesnicii...si nicaieri in biblie nu scrie ca iadul exista ci doar ca satana si proorocul mincinos+fiara vor fi munciti in vecii vecilor...Singurul loc in care are putere inca Satana este pe pamant...si Dumnezeu ingaduie asta pentru a dovedi caracterul Diavolului care a dus omenirea spre o mare prapastie...el care credea ca va fi mult mai bun decat Dumnezeu daca ar fi conducator.Cata rabdare are Dumnezeu...Nu va amagiti asupra iadului...este un lucru care ocupa mintea celor ce sunt pasionati de antiteza dintre rai si iad...In viitorul care ni-l pregateste totul va fi desavarsit..si sfant..cum si Dumnezeu insusi este Sfant.Sau de exemplu cum poate exista iad daca nu o sa mai existe moarte...sau cum poate exista iad acum daca Dumnezeu spune clar ca suflarea din noi se intoarce la El si noi "dormim".
|
|
09/08/09 19:30
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
aurelian177 a scris:
Deci Dumnezeu exista din vesnicii...si nicaieri in biblie nu scrie ca iadul exista ci doar ca satana si proorocul mincinos+fiara vor fi munciti in vecii vecilor...Singurul loc in care are putere inca Satana este pe pamant ....... In viitorul care ni-l pregateste totul va fi desavarsit..si sfant..cum si Dumnezeu insusi este Sfant. |
Adica satana si proorocul mincinos+fiara vor fi munciti in vecii vecilor in viitorul desavarsit pregatit de Dumnezeu pt noi ?
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
10/08/09 00:18
|
|
aurelian177
membru
Inregistat: 30/07/09
|
|
april a scris:
aurelian177 a scris:
Deci Dumnezeu exista din vesnicii...si nicaieri in biblie nu scrie ca iadul exista ci doar ca satana si proorocul mincinos+fiara vor fi munciti in vecii vecilor...Singurul loc in care are putere inca Satana este pe pamant ....... In viitorul care ni-l pregateste totul va fi desavarsit..si sfant..cum si Dumnezeu insusi este Sfant. |
Adica satana si proorocul mincinos+fiara vor fi munciti in vecii vecilor in viitorul desavarsit pregatit de Dumnezeu pt noi ? |
Am scos ce este scris in apocalipsa...Locul care ne este pregatit va fi desavarsit...noul pamant...nu va exista pacat si nu va exista om care sa cada in pacat...noi de aceea trebuie sa ne pregatim din viata aceasta pentru cea viitoare...cum o sa poate un om care este plictisit de Dumnezeu si de ce are legatura directa cu El sa slujeasca zi de zi lui Dumnezeu?Dumnezeu ne va scrie in inima legea neprihanirii...Ce il munceste pe Satana cel mai mult?De ce exista Satana inca?pentru ca exista oameni care il asculta...el e condamnat deja...daca toti ne-am intoarce el ar fi ras si nu si-ar mai aduce nimeni aminte de el..(zic ca a fost condamnat pe veci inca de la prima profetie despre Mantuitor din Geneza si biruit la cruce).Lui nu i s-a mai gasit loc in cer...si a venit pe pamant si si-a facut loc...daca nu era Pamantul Satana unde crezi ca ar fi fost?Nicaieri...sau crezi ca Dumnezeu nu putea sa-l distruga din prima clipa cand s-a gasit nelegiuirea in el?A vrut sa arate cat de rea e calea diavolului...si cat de inselatoare sunt caile sale iar pentru noi este o incercare in a rezista lui si a-i arata lui Dumnezeu ca noi dorim ceea ce ne ofera El:Vesnicia... ca slujim Celui ce a facut totul...de aceea zice Pavel ca murim fata de pacat...fata de satana....si traim pentru Hristos prin Harul sau...trupul fiind supus pacatului...numai sufletul nostru ne mai ramane.La Dumnezeu nici un lucru nu este prea greu...asa ca priveste spre vesnicie fara a te intreba ce va face satana atunci..pentru ca asta oricum nu o sa ne intereseze pe noul pamant...si nici acum nu ma intereseaza.Deci vezi aici nu este vorba despre satana...ci este vorba despre noi...Dumnezeu la noi s-a gandit...si astfel a dat un exemplu de iubire suprema...in timp ce Satana se gandeste numai la el...vrand sa fie superior tuturor...asa cum sunt unii oameni astazi(pentru cine neaga ca Satana nu exista si nu face nimica)
Ultima modificare de aurelian177 (11/08/09 18:10)
|
|
11/08/09 18:08
|
|
belinda
membru
Inregistat: 13/11/08
|
|
Iadul
Matei 10:28-"Nu va temeti de cei ce ucid trupul,dar cari nu pot ucide sufletul;ci te meti-va mai degraba de Cel ce poate sa piarda si sufletul si trupul in gheena."
Cuvantul "gheena"care apare in acest verset se refera la un loc de pedeapsa vesnica,destinat celor pacatosi. Biblia arata ca existenta umana nu se sfarseste o data cu moartea,ci continua in vesnicie,fie in prezenta lui Dumnezeu,fie intr-un,loc de pedeapsa. Isus ne invata ca exista un loc de pedeapsa vesnica pentru cei osanditi inaintea Lui Dumnezeu(Luca 10:15).Este realitatea ingrozitoare a pedepsei nesfarsite,locul unde se afla "focul care nu se stinge".
Luca 12:48-"Dar cine n-a stiut-o,si a facut lucruri vrednice de lovituri,va fi batut cu putine lovituri.Cui i s-a dat mult,i se va cere mult;si cui i s-a incredintat mult,i se va cere mai mult."
Dupa cum sunt trepte diferite de slava in ceerul nou si in pamantul nou(I Corinteni 15:41-42),la fel exista grade de suferinta in gheena. Cei pierduti pentru vesnicie vor primi pedepse in mod diferentiat,potrivit privilegiilor si raspunderii pe care le-au avut(Matei 23:14)
Apocalipsa 20:14-"Si Moarte si Locuinta mortilor au fost aruncate in iazul de foc.Iazul de foc este moartea a doua."
Biblie infatiseaza un tablou groaznic al destinului celor pierduti. Ea vorbeste despre "necaz si stramtorare" "plansul si scrasnirea dintilor" "pedeapsa vesnica" "foc care nu se stinge".
Raiul
Luca 23:43-"Isus a raspuns:"Adevarat iti spun ca azi vei fi cu Mine in rai."
Cuvantul "rai" este folosit pentru a descrie cerul sau prezenta Lui Dumnezeu. Cuvintele lui Isus invata ca,dupa moarte,cei mantuiti ajung in prezenta Lui in cer.
Ultima modificare de belinda (18/08/09 14:22)
_______________________________________ "Mandria omului va fi smerita si trufia oamenilor va fi plecata;numai Domnul va fi inaltat in ziua aceea"(Isaia 2:17)...
|
|
18/08/09 14:21
|
|
ambasador
membru
Inregistat: 28/02/09
|
|
belinda a scris:
Iadul
Matei 10:28-"Nu va temeti de cei ce ucid trupul,dar cari nu pot ucide sufletul;ci te meti-va mai degraba de Cel ce poate sa piarda si sufletul si trupul in gheena."
Cuvantul "gheena"care apare in acest verset se refera la un loc de pedeapsa vesnica,destinat celor pacatosi. Biblia arata ca existenta umana nu se sfarseste o data cu moartea,ci continua in vesnicie,fie in prezenta lui Dumnezeu,fie intr-un,loc de pedeapsa. Isus ne invata ca exista un loc de pedeapsa vesnica pentru cei osanditi inaintea Lui Dumnezeu(Luca 10:15).Este realitatea ingrozitoare a pedepsei nesfarsite,locul unde se afla "focul care nu se stinge". |
Scripturile vorbesc deslusit despre distrugerea sufletului prin violenta: Au trecut prin ascutişul sabiei şi au nimicit cu desavirsire toate sufletele care se gaseau in Hator. Iosua 11:11 (Ebr.)
Sa aruncam o privire mai detaliata asupra acestui verset din Matei 10:28. Verbul "ucide" reda "ἀποκτεῖναι" din greaca (forma lexicala: ἀποκτείνω). Cum mai foloseste Isus acest verb in legatura cu sufletul? El indica cu claritate ca sufletul poate fi ucis, nu ca nu poate fi ucis, atunci cand spune:
Apoi le-a zis: Este ingaduit in ziua Sabatului sa faci bine sau sa faci rau? Sa salvezi sufletul cuiva sau sa-l ucizi? Dar ei taceau. - Marcu 3:4 (vezi greaca in original)
Verbul "ucizi" din acest verset este exact acelasi verb folosit in Matei 10:28, "ἀποκτεῖναι". Iata ca Isus nu prezinta o invatatura a sufletului nemuritor. Unele traduceri redau acest verb prin "a pierde", nu "a ucide", probabil pentru a ascunde acest fapt. Deci conform metodologiei lor, si Matei 10:28 s-ar putea traduce prin "a pierde", nu "a ucide".
Nu va temeti de cei ce ucid trupul, dar care nu pot pierde sufletul; ci temeti-va mai degraba de Cel ce poate sa piarda si sufletul si trupul în gheena.
De remarcat ca de altfel, a doua mentiune a lui "a pierde", anume "Cel ce poate sa piarda si sufletul", este traducerea verbului "ἀπολέσαι" care are ca sens principal atat "a distruge" si "a omori", cat si "a pierde".
Deci pana la urma ce vroia Isus sa zica in Marcu 3:4? In sinagoga se afla un om cu "mana uscata", deci cu o infirmitate. Fariseii asteptau sa vada daca Isus il va vindeca pe omul respectiv sau nu, ca sa aiba prilejul de a-l acuza ca incalca Sabatul. Atunci Isus zice:
Apoi le-a zis: Este ingaduit in ziua Sabatului sa faci bine sau sa faci rau? Sa salvezi sufletul cuiva sau sa-l ucizi? Dar ei taceau. - Marcu 3:4 Binele pe care il putea face Isus era sa-l "salveze" pe acel om vindecandu-l, ceea ce a si facut. Alte traduceri spun:
Apoi le-a zis: Este ingaduit in ziua Sabatului sa faci bine sau sa faci rau? Sa salvezi viata cuiva sau sa o pierzi? Dar ei taceau. - Marcu 3:4 Iata deci cum Isus se refera la "viata" cuiva cand vorbeste de "suflet" (vezi si sectiunea Sufletul mai este si viata omului). El spune ca "isi da sufletul" in moarte (tradus "imi dau viata"), nu ca sufletul lui ar fi nemuritor. Si Petru spune ca isi va da sufletul, pentru Isus:
Eu imi voi da sufletul pentru Tine - Ioan 13:37
Traducerea releva clar unde isi da sufletul Petru: in moarte ("Eu imi voi da viata pentru Tine") Cum poate sa-si dea Petru sufletul in moarte pentru Isus daca sufletul lui nu poate muri? Cum poate sa zica la fel Ioan daca a-ti da sufletul nu inseamna ca el moare:
Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea ca El Si-a dat sufletul pentru noi; si noi deci trebuie sa ne dam sufletul pentru frati. - 1 Ioan 3:16
Ce inseamna ca cineva isi "da sufletul pentru frati" cum spune Ioan? Iata ce zice Pavel despre Epafrodit:
Caci pentru lucrul lui Hristos a fost el aproape de moarte, si si-a riscat sufletul, ca sa implineasca ce lipsea slujbei voastre pentru mine. - Filip 2:30
Deci ce inseamna ca cineva (ca Epafrodit) isi "da sufletul pentru frati"? Acel cineva "isi risca sufletul" pentru frati, adica acel suflet risca sa moara. Cum poate cineva sa-si riste sufletul daca sufletul este nemuritor?
Iata ce mesaj trimite intreaga biserica crestina catre crestinii veniti dintre pagani:
Noi, după ce ne-am adunat cu toţii laolaltă, cu un gînd, am găsit cu cale să alegem nişte oameni, şi să-i trimitem la voi, împreună cu prea iubiţii noştri Barnaba şi Pavel, oamenii aceştia, care şi-au riscat sufletul pentru Numele Domnului nostru Isus Hristos. - Faptele Apostolilor 15:25,26
Cum sa-si fi riscat Pavel si Barnaba sufletele daca acestea erau nemuritoare si nu puteau fi omorate? Iata ce mai spune Pavel cu o alta ocazie:
Spuneti sanatate Priscilei si lui Acuila, tovarasii mei de lucru in Hristos Isus, care si-au pus capul in joc ca sa-mi scape sufletul. Le multumesc nu numai eu, dar si toate Bisericile iesite dintre Neamuri. - Romani 16:3,4
De ce sa-si puna Priscila si Acuila capul in joc pentru a scapa sufletul lui Pavel, daca sufletul este nemuritor? Ce i se putea intampla sufletului lui Pavel daca ar fi sa intelegem Matei 10:28 ca insemnand ca sufletul e nemuritor? Iata cum se exprima el cu o alta ocazie:
Trecuse destul de multa vreme, si calatoria pe mare se facea primejdioasa, pentru ca trecuse chiar si vremea "postului". De aceea Pavel a instiintat pe ceilalti si le-a zis: "Oamenilor, calatoria vad ca nu se va face fara primejdie şi fara multa paguba [sau pierdere in gr.], nu numai pentru incarcatura şi pentru corabie, dar chiar si pentru sufletele noastre." - Faptele Apostolilor 27:9,10
Ce primejdie putea sa ameninte acele suflete din corabie daca Pavel ar fi inteles Matei 10:28 ca o invatatura a sufletului nemuritor? Cum li s-ar fi pagubit/pierdut sufletul daca corabia ar fi esuat? Acele suflete impreuna cu Pavel s-ar fi inecat. Insa el ii linisteste si le spune:
Acum va sfatuiesc sa fiti cu voie buna; pentru ca nici un suflet dintre voi nu va pieri; si nu va fi alta pierdere decit a corabiei. De aceea, oamenilor, linistiti-va, caci am incredere in Dumnezeu ca se va intampla asa cum mi s-a spus. Si trebuie sa dam peste un ostrov. - Faptele Apostolilor 27:21,22,25,26
De ce n-aveau sa piara aceste suflete? Pentru ca "trebuie sa dam peste un ostrov". Doar corabia avea sa se piarda, oamenii aveau sa supravietuiasca.
Iata inca un text care arunca lumina asupra acestei chestiuni:
După ce a murit Irod, un înger al Domnului i s-a arătat în vis lui Iosif, în Egipt, si i-a spus: "Scoală-te, ia Copilul si pe mama Lui si du-te în Israel, pentru că cei care vroiau să omoare Copilul au murit." - Matei 2:19,20
Limbajul folosit in textul original grecesc este semnificativ; acolo unde traducerea reda "cei care vroiau să omoare Copilul", textul grecesc spune de fapt:
cei care cautau sufletul copilului
Este evident pentru ce anume acestia cautau sufletul copilului: ca sa omoare acest suflet (si traducerea acestui verset o confirma); versetul 13 afirma clar:
După ce au plecat ei, lui Iosif i s-a arătat într-un vis un înger al Domnului, care i-a spus: "Scoală-te, ia Copilul si pe mama Lui si fugi în Egipt. Să rămâi acolo până când îsi voi spune eu, pentru că Irod va căuta Copilul, ca să-L omoare." - Matei 2:13
Deci a cauta sufletul cuiva inseamna a-l cauta pentru a omori acel suflet. Aceeasi expresie este folosita de Pavel:
"Doamne, ei si-au omorât profetii, si-au dărâmat altarele, am fost lăsat doar eu si [ei] îmi caută sufletul!" - Romani 11:3
Pavel il citeaza pe Ilie aici. De ce cautau acesti oameni sufletul lui Ilie? Ca sa-l omoare:
El a răspuns: ,,Am fost plin de rîvnă pentru Domnul, Dumnezeul oştirilor; căci copiii lui Israel au părăsit legămîntul Tău, au sfărîmat altarele Tale, şi au ucis cu sabia pe proorocii Tăi; am rămas numai eu singur, şi caută să-mi ia sufletul!`` - 1 Imparati 19:10
La fel se exprima si Dumnezeu insusi: Domnul a zis lui Moise, în Madian: "Du-te, întoarce-te în Egipt: căci au murit toţi cei ce îţi căutau sufletul." Exod 4:19 (Ebr.)
Iata deci ca Isus, Petru, Ioan, Pavel, apostolii, nu credeau ca sufletul este nemuritor, dupa cum reiese din propriile lor cuvinte, ci dimpotriva, ca sufletul poate fi omorat, ca sufletul poate pieri intr-un accident, ca sufletul poate ajunge in primejdie de moarte din cauza persecutorilor.
Asadar ce vrea sa spuna Isus cand zice ca persecutorii "nu pot ucide sufletul"? Cu alte cuvinte, ce inseamna ca persecutorii "nu pot ucide " persoana discipolului sau viata discipolului? Este posibil ca cineva sa fie literalmente omorat dar sa nu fie totusi omorat? Da, in sensul pe care Isus il avea in minte. Sa luam in considerare varianta in care sufletul inseamna persoana cuiva. Iata cum se exprima Isus in alta parte:
"Veti fi dati in mainile lor pana si de parintii, fratii, rudele şi prietenii voştri; şi vor omori pe multi dintre voi. Veti fi urati de toti din pricina Numelui Meu. Dar nici un par din cap nu vi se va pierde [ἀπόληται]." - Luca 21:16-18
ἀπόληται (forma lexicala: ἀπόλλυμι) inseamna "a distruge, a omori, a pierii, a pierde, a se pierde, a fi ruinat, a muri", si apare in Matei 10:28 cand Isus spune "ci temeţi-vă mai degrabă de Cel ce poate să distrugă şi sufletul şi trupul în gheenă". Deci iata, discipolii vor fi omorati, isi vor pierde sufletul/viata, si in acelasi timp nici un par din cap nu li se va pierde/distruge. Este posibil asa ceva? Este. Dar parul unui cadavru nu se pierde/distruge si el cu timpul? Desigur ca da, insa Isus se refera aici la invierea discipolilor fideli. Desi ei (persoana lor) vor muri si chiar si parul li se va pierde/distruge, acesta totusi nu se va pierde/distruge pentru ca Isus ii va invia. Este o pierdere/distrugere a parului si a sufletului temporara, nu definitiva. Daca cineva iti da un diamant si iti spune ca nu-l vei pierde niciodata, ce vei gandi cand peste cinci minute l-ai si pierdut deja? Nu-l mai gasesti! Insa acel cineva vine si ti-l pune inapoi in palma, iar tu il vei avea in posesia ta pentru tot restul vietii tale. L-ai pierdut deci pana la urma? Nu, il tii in mana.
Sa luam acum in considerare varianta in care sufletul inseamna viata cuiva. Iata ce spune Isus:
Oricine traieste si crede in Mine, nu va muri niciodata. Crezi lucrul acesta? - Ioan 11:26
Ce vrea sa spuna Isus cand zice ca oricine crede in el nu va muri niciodata? Marta nu credea in Isus? Si totusi a murit. Petru nu credea in Isus? Si totusi a murit. Discipolii lui Isus nu mor? Ba da! Insa Isus nu vrea sa spuna ca discipolii lui nu vor muri. Ci ca viata lor va fi restabilita prin inviere, asa cum explica el cu un verset mai sus:
"Eu sunt invierea si viata. Cine crede in Mine, chiar daca ar fi murit, va trai." - Ioan 11:25
Deci discipolii mor, si totusi nu mor. De ce? Pentru ca moartea lor este temporara, urmata de viata fara de sfarsit prin inviere. La fel, sufletul desi moare, nu poate fi omorat. De ce? Pentru ca moartea sufletului este temporara, urmata de viata fara de sfarsit prin inviere.
Intocmai ca acel diamant pierdut temporar insa reprimit pentru tot restul vietii, Isus zice:
Cine isi gaseste sufletul, il va pierde [ἀπολέσει]; si cine isi va pierde [ἀπολέσας] sufletul pentru Mine, il va gasi. - Matei 10:39
ἀπολέσει si ἀπολέσας (forma lexicala: ἀπόλλυμι) inseamna "a distruge, a omori, a pierii, a pierde, a se pierde, a fi ruinat, a muri", si apare in Matei 10:28 cand Isus spune "ci temeţi-vă mai degrabă de Cel ce poate să distrugă şi sufletul şi trupul în gheenă". In acest sens exprimat de Isus aici in Matei 10:39, sufletul nu poate fi ucis.
_______________________________________ Proverbe 18:10 Numele Domnului este un turn tare; cel neprihănit fuge în el, şi stă la adăpost.
|
|
18/08/09 19:32
|
|
Reynard
membru
Inregistat: 16/02/09
|
|
Iadul nu este altceva decat o inventie a oamenilor pentru a spori convertirea semenilor la crestinism. "Dumnezeu a pregatit un loc cu flacari vesnice si daca nu vii la El si nu-L primesti, acolo te trimite si o sa arzi pentru totdeauna". Mi se pare un basm, un mit, n-are nimic de-a face cu caracterul lui Dumnezeu. Biblia trebuie citita prin prisma lui Isus Hristos (cuvantul intrupat), din Biblie trebuie sa descoperim intai caracterul lui Isus, caracterul lui Dumnezeu si apoi sa cautam sa intelegem ce vor sa spuna restul versetelor.
Conceptul de iad nu face altceva decat sa aduca mitologia greaca in crestinism: Dumenzeu este Zeus respectiv Satana este zeul Hades. Dumnezeu este un tiran care sta pe un tron undeva sus. El vrea supunere totala iar daca nu asculti de El, te da pe mana lui Hades (Satana) care o sa te tortureze vesnic. Satana fiind un subaltern al lui Dumnezeu care are rolul de a pedepsi pe cei neascultatori ca si cum Satana (dujmanul lui Dumnezeu) pedepseste pe pacatosi (care automat devin dujmani ai lui Dumenzeu) pentru?.. Practic cei care merg in iad ar trebui sa stea bine-mersi acolo in compania lui Satana pentru ca rezoneaza in gandire si in fapta. Un ateu care a trait linistit pe pamant fara sa-l intereseze nimic de Dumenzeu nu vad de ce in iad i-ar duce dorul. Dar multumesc lui Dumnezeu ca el este dragoste si nu are absolut nimic in comun cu scenariul de mai sus.
Ce vreau sa spun este ca iadul este flagrant impotriva liberului arbitru. Isus Hristos te cheama la El dar daca refuzi...o sa vezi tu. Etica lui Dumnezeu respinge chinul vesnic al oamenilor fara drept de apel. De ce vine crestinul la Hristos ? De frica. Decat sa arda in flacari pentru totdeauna mai bine alege varianta a 2-a, evanghelia.
Multi se tem sa se indoiasca de iad pentru ca din cauza asta o sa ajunga in iad. E o teroare psihologica teribila, un chin. Este ca un virus, dar de care se poate scapa prin Hristos.
Daca cineva face o greseala primeste o pedeapsa pe masura acelei greseli. Corect? Dar..ideea ca cineva face o greseala intr-o viata finita si pentru asta primeste o pedeapsa infinita este monstruoasa. Baza evangheliei este ca mantuirea este prin credinta, dar credinta prin natura ei nu poate fi constransa.
Cand dincolo (iad) se aud gemetele celor pe care odata i-a iubit dar acum nu mai are voie sa-i iubeasca, trebuie sa-L iubeasca pe marele lider si trebuie sa cante la harpa este clar ca omul acela nu mai poate sa gandeasca normal.
2 Tesaloniceni 1:9 "Ei vor avea ca pedeapsã"..."o tortura infinita ca timp"? clar nu, ci "o pierzare vesnicã" care inseamna cu totul altceva.
Ultima modificare de Reynard (25/08/09 12:28)
|
|
25/08/09 12:25
|
|
UnderZero
membru
Inregistat: 19/04/08
|
|
Iadul pregatit pentru Satan si ingerii lui e o inventie? Ar conveni multora, ce-i drept... "Matei 25:41 Apoi va zice celor de la stanga Lui: ,Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care a fost pregatit diavolului si ingerilor lui!" Nu face parte din caracterul Lui? il cunoastem noi oare ASA cum e, cu adevarat? Domnul e SFANT si DREPT. Iar in VT tot pe Domnul il regasim, ca si in NT. El nu e schimbator! Judecata va fii, in primul rand, dreapta si, cu siguranta, nu asa cum ne-o inchipuim noi! Pentru ca istoria a dovedit ca omul, de cele mai multe ori, si-a imaginat lucrurile diferit de perspectiva divina.
Ultima modificare de UnderZero (25/08/09 13:01)
|
|
25/08/09 12:55
|
|
Old
Moderator
Inregistat: 18/01/08
|
|
Reynard a scris:
Iadul nu este altceva decat o inventie a oamenilor pentru a spori convertirea semenilor la crestinism... |
Gresit! Iadul este un termen biblic, iar nu o inventie a oamenilor.
Ce vreau sa spun este ca iadul este flagrant impotriva liberului arbitru... |
Nu contesta nimeni ca asta vrei sa spui, dar nu inseamna ca este neaparat asa cum vrei sa spui...
Etica lui Dumnezeu respinge chinul vesnic al oamenilor fara drept de apel. | Pe de o parte cred ca nu avem spate suficient de tare ca sa punem in discutie etica lui Dumnezeu! 2 la mana, aici ai sarit de la un cuvant(iad) la sensul expresiei iazul de foc, care nu este totuna cu iad.
Daca cineva face o greseala primeste o pedeapsa pe masura acelei greseli. Corect? | Exact!
Dar..ideea ca cineva face o greseala intr-o viata finita si pentru asta primeste o pedeapsa infinita este monstruoasa. |
Cred ca nu ai talere bune la balanta asta! Daca se intampla si mananci ceva si nu-ti cade bine, faci indigestie si pana sa vina medicul apuci sa mori, crezi ca-i egalitate pe tas? O mancare si moartea?
Cand dincolo (iad) se aud gemetele celor pe care odata i-a iubit dar acum nu mai are voie sa-i iubeasca, trebuie sa-L iubeasca pe marele lider si trebuie sa cante la harpa este clar ca omul acela nu mai poate sa gandeasca normal. | E un caz presupus, dar nu se aud, pentru ca nu sunt in acelasi loc, si nici pe aproape.
_______________________________________ Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.
|
|
25/08/09 13:19
|
|
Reynard
membru
|
|
Iuda 1:6 El a pãstrat pentru judecata zilei celei mari, puºi în lanþuri veºnice, în întuneric, pe îngerii care nu ºi-au pãstrat vrednicia, ci ºi-au pãrãsit locuinþa. Iuda 1:7 Tot aºa, Sodoma ºi Gomora ºi cetãþile dimprejurul lor, care se dãduserã ca ºi ele la curvie ºi au poftit dupã trupul altuia, ne stau înainte ca o pildã, suferind pedeapsa unui foc veºnic.
UnderZero, spune-mi si mie, mai ard acum Sodoma si Gomora? sau macar...mai iese ceva fum? Din cunostintele mele, nu pentru ca focul lui Dumenzeu a distrus totul, cetatile s-au consumat, focul neavand ce mai arde s-a stins si gata. N-a mai ramas nimic. Nici un pacatos din Sodoma nu mai tipa acum ca-l arde focu.
Biblia e foarte clara in privinta asta pentru cine "are ochi sa vada". Biblia spune ca cine nu primeste pe Hristos din inima curata va pieri, va inceta sa mai existe iar urmarile acestei alegeri vor fi vesnice.
Apocalipsa 21:4 "El va sterge orice lacrimã din ochii lor. Si moartea nu va mai fi. Nu vor mai fi nici tînguire, nici þipãt, nici durere, pentru cã lucrurile dintîi au trecut."
|
|
25/08/09 13:19
|
|
zambezi
membru
Inregistat: 19/09/07
|
|
Reynard a scris:
Iadul nu este altceva decat o inventie a oamenilor pentru a spori convertirea semenilor la crestinism. |
Eu l-aş defini aşa: Iadul nu este altceva decât locul unde nu există Dumnezeu, locul unde nu găseşti motive pentru a iubi, locul unde nimeni nu te iubeşte, deoarece Dumnezeu este iubire iar Iadul este locul celor care nu vor să aibă de a face cu El.
Reynard a scris:
Un ateu care a trait linistit pe pamant fara sa-l intereseze nimic de Dumenzeu nu vad de ce in iad i-ar duce dorul. |
Poate ar duce dorul celor care cred şi îl iubesc pe Dumnezeu, poate ar duce dorul celor care l-au iubit şi le-a păsat de el, care l-au întrebat de ce are nevoie, care i-au deschis uşa să vadă cum o mai duce. Oricât de firesc şi de natural ar părea, o ţară în care oamenii sunt fericiţi este o ţară în care legile lui Dumnezeu nu sunt încălcate deoarece au fost înscrise în constituţia acelei ţări. Poate nu ar fi rău să te transpui în pielea unui evreu pe vremea Germaniei naziste, pentru a înţelege ceea ce vreau să spun, sau în pielea unui cambogian simplu, onest, pe vremea lui Pol Pot.
Reynard a scris:
Ce vreau sa spun este ca iadul este flagrant impotriva liberului arbitru. Isus Hristos te cheama la El dar daca refuzi...o sa vezi tu. Etica lui Dumnezeu respinge chinul vesnic al oamenilor fara drept de apel. |
Ar fi încălcat liberul arbitru doar dacă te-ar fi obligat la o alegere care nu este a ta. Dar după cum singur spui, Isus Hristos te cheamă, dacă refuzi vei merge acolo unde El nu este. Unde este încălcată libertatea de alegere? Niciunde. Aaaa, nu-ţi convine faptul că Dumnezeu defineşte despărţirea de El drept un chin. Din moment ce nu-ţi pasă de El, de ce trebuie să-ţi pese de ceea ce spune El? Asta-i întrebarea.
Reynard a scris:
De ce vine crestinul la Hristos ? De frica. Decat sa arda in flacari pentru totdeauna mai bine alege varianta a 2-a, evanghelia. |
Acum, pe bune, tu crezi că un om căruia cineva i-a salvat viaţa, va simţi frică pentru binefăcătorul lui nu recunoştinţă şi iubire? Tu crezi că cei care au aflat de sacrificiul lui Isus pentru ei, vin la El de frica de Iad? Să-ţi spun drept, pe mine nici nu mă interesează Iadul, nici nu vreau să ştiu de un loc unde Dumnezeu nu există. Dacă am ales să-L urmez pe El, am ales pentru ceea ce este El pentru mine şi nu pentru ceea ce este Iadul.
Reynard a scris:
Dar..ideea ca cineva face o greseala intr-o viata finita si pentru asta primeste o pedeapsa infinita este monstruoasa. |
Dacă în viaţa asta te accidentezi şi-ţi pierzi un picior, atunci piciorul pierdut va rămâne pentru totdeauna orişicât de mult vei avea nevoie de el şi orişicât de mult vei plânge după el, altul nu o să-ţi mai crească la loc.
|
|
25/08/09 13:34
|
|
UnderZero
membru
|
|
Reynard, avand in vedere ca vorbim de "imaterialitate"(suflete, spirite, spune-le cum vrei) nu pricep de ce iei cuvantul "foc" ad-literam... In al doilea rand, negi veridicitatea textului din Matei? Si, referitor la caracterul Lui - no comments?
|
|
25/08/09 13:42
|
|
Reynard
membru
|
|
zambezi, Reamintesc ce am zis mai sus. Baza evangheliei este ca mantuirea este prin credinta, dar credinta prin natura ei nu poate fi constransa.
zambezi a scris:
Ar fi încălcat liberul arbitru doar dacă te-ar fi obligat la o alegere. Dar după cum singur spui, Isus Hristos te cheamă, dacă refuzi vei merge acolo unde El nu este. Unde este încălcată libertatea de alegere? Niciunde. |
Pedeapsa vesnica a iadului inseamna constrangere de a veni la Hristos. Implica o convertire fortata, manata de imprejurari. Poate spui ca nu e asa, ca e din dragoste dar in subconstient groaza de iad te impinge de la spate. Cred ca iadul a influentat si numarul impresionant de atei. Cui ii trebuie un Dumnezeu care te trimite la torturi vesnice daca nu I te supui? Nu e biblic.
|
|
25/08/09 13:45
|
|
Old
Moderator
Inregistat: 18/01/08
|
|
Reynard a scris:
Pedeapsa vesnica a iadului inseamna constrangere de a veni la Hristos. Implica o convertire fortata, manata de imprejurari. Poate spui ca nu e asa, ca e din dragoste dar in subconstient groaza de iad te impinge de la spate. |
Si oferta raiului in cazul asta e tot constrangere. Nu vii de frica pedepsei ca vii ademenit de stralucirea promisiunilor. Nu vii pentru ca asa ai vrea sa vii, ci pentru ca ai rasplatirea in fata. Adica pui calului vasul cu ovas in deal ca sa duca trasura pana sus!
Ultima modificare de OLD TRAIAN (25/08/09 13:51)
_______________________________________ Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.
|
|
25/08/09 13:49
|
|
UnderZero
membru
|
|
1. cine nu crede, nu crede! Nici macar in iad (vezi pilda cu saracul Lazar) 2. cine crede in Dumnezeu -> ori e cu EL, ori e impotriva Lui. Si nu poate fii cu El de frica -> 4. 3. teama de Domnul nu e rea ci este "inceputul intelepciunii" (nu! cea prost inteleasa, ci cea care presupune cunoasterea caracterului Domnului). 4. teama poate fii un impuls dar in nici un caz o constanta in relatia cu EL, asta daca doresti sincer sa Il cunosti. Cunoasterea Domnului presupune luare in considerare a tuturor calitatilor Lui.
Ultima modificare de UnderZero (25/08/09 13:53)
|
|
25/08/09 13:52
|
|
Reynard
membru
|
|
UnderZero a scris:
Reynard, avand in vedere ca vorbim de "imaterialitate"(suflete, spirite, spune-le cum vrei) nu pricep de ce iei cuvantul "foc" ad-literam... In al doilea rand, negi veridicitatea textului din Matei?
|
Asta am uitat sa mentionez. Eu nu vorbesc de imaterialitate(suflete, spirite). Eu vorbesc de oameni in carne si oase, care au respins cuvantul lui Dumnezeu si pe care acesta ii trimite la tortura vesnica( in conceptia ta) sau la disparitie vesnica (in conceptia mea).
Nu contest veridicitatea textului din Matei pentru ca Iuda explica foarte clar ce intelege Dumenzeu prin foc vesnic. Care este caracterul acestuia.
UnderZero a scris:
Si, referitor la caracterul Lui - no comments? |
Adica?
Ultima modificare de Reynard (25/08/09 13:58)
|
|
25/08/09 13:53
|
|
zambezi
membru
Inregistat: 19/09/07
|
|
Reynard a scris:
Cred ca iadul a influentat si numarul impresionant de atei. |
OK. Poţi să zugrăveşti în câteva cuvinte cum ar arăta o lume în care fiecare face ceea ce vrea, dar în care toţi sunt egoişti? Probabil ar fi nebunie pură şi desăvârşită.
PS Numărul impresionant de atei este influenţat de ceea ce nu cunosc ei despre Dumnezeu. Dacă ai discutat cu unul, atunci probabil ai remarcat cât de puţin cunoaşte despre El şi cât de puţin doreşte să afle mai mult.
|
|
25/08/09 13:56
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|