|
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
Cum ne vorbeste Dumnezeu ? Cum il percepem ?
Motto : Altfel de ce ar fi fost creati indivizii, daca nu pentru ca Dumnezeu, care ii iubeste pe toti infinit de mult, sa-i iubesca in mod diferit pe fiecare in parte ? " (C.S.Lewis)
" O cale spirituala este modul in care noi simtim prezenta lui Dumnezeu in modul cel mai natural cu putinta si experimentam cresterea spirituala." Ar exista 7 cai spirituale. Toti avem o anumita masura din fiecare dintre ele, dar anumite cai isi vor gasi un ecou aparte in inimile noastre, acestea fiind caile care pot dezvolta un nivel cu totul nou al legaturii dintre noi si Dumnezeu.
Calea intelectuala - omul care merge pe aceasta cale se apropie cel mai mult de Dumnezeu in timp ce invata mai multe lucruri despre El. Drumul catre inima lui trece de obicei prin mintea lui. Il aude pe Dumnezeu cel mai bine cand invata, cand se cufunda in carti bune, in ganduri profunde si invatatura sanatoasa. Probabil ca se inscrie la cursuri, seminarii, ia lectii prin invatamant la distanta, asculta casete cu cei mai mari invatatori ai Scripturii, etc. Daca se opreste din invatat, stagneaza.
Calea relationala - cel care merge pe aceasta cale descopera ca simte profund prezenta lui Dumnezeu cand este implicat in relatii pline de semnificatie. Nu-i place sa stea singur, are nevoie de o viata bogata din punct de vedere relational, de prietenii si de implicarea in grupuri mici, avand tendinta de a-L auzi pe Dumnezeu vorbindu-i mai mult printr-o conversatie decat printr-o carte. Stagneaza din punct de vedere spiritual daca se izoleaza.
Calea slujirii - oamenii care merg pe aceasta cale descopera ca prezenta lui Dumnezeu devine tangibila pentru ei atunci cand sunt implicati in ajutorarea altora. Ei se vor simti nelalocul lor intr-un cadru in care nu au un rol de jucat. Simt ca daca nu au un loc in care sa slujeasca, Dumnezeu incepe sa li se para distant. Ei reusesc sa-si intensifice sentimentul prezentei lui Dumnezeu in viata lor cautandu-L constant in oamenii pe care-i slujesc.
Calea inchinarii - oamenii care merg pe aceasta cale simt ca se elibereaza ceva la nivelul cel mai profund al fiintei lor atunci cand dau glas laudei si adorarii. Ei au darul natural al exprimarii si celebrarii. In timpul inchinarii din biserica, inima lor se deschide de parca ar fi trezita la viata. Ei au nevoie sa traiasca experienta unei inchinari extraordinare intr-un mod regulat. Mai mult ca sigur ca asculta mai mereu muzica buna care ii ajuta sa se inchine si canta cat ii tin plamanii in timp ce conduc masina...Acesta este modul lor de a se raporta la Dumnezeu.
Calea activista - cei care urmeaza aceasta cale au foarta multa energie. Provocarile nu ii descurajeaza, dimpotriva, ii umplu de energie. Sunt dependenti de zel, niste impatimiti ai actiunii. Ei vor sa alerge cu toate fortele pe tot parcursul dintre ziua de azi si cea in care vor muri, iar cand vor murim spera ca si in cer vor avea parte de activitate din plin.Ei au nevoie de o cauza care sa ceara tot ce au ei mai bun, altfel viata lor spirituala va stagna.
Calea contemplativa - daca urmezi o cale spirituala contemplativa, iubesti perioadele de timp in care esti singur, neintrerupt de nimeni. Reflectia este un lucru absolut firesc pentru tine si te simti adesea ca un observator al vietii. Dumnezeu este prezent pentru tine mai ales atunci cand sunt inlaturate zgomotele si lucrurile care iti atrag atentia. Imaginile, metaforele, fotografiile te ajuta in timp ce te rogi. Daca esti prea ocupat sau daca petreci prea mult timp cu prea multi oameni pe langa tine, incepi sa te simti stors de energie si incordat la maximum. A-ti face timp sa-L asculti pe Dumnezeu in tacere si solitudine este un lucru vital pentru sanatatea sufletului tau si necesar pentru ca tu sa traiesti sentimentul tot mai profund al prezentei lui Dumnezeu.
Calea creatiei - oamenii care urmeaza aceasta cale descopera ca au o abilitate extraordinara de a intra in legatura cu Dumnezeu atunci cand sunt in mijlocul creatiei lui Dumnezeu. Pentru ei exista in natura ceva profund, datator de viata si insuflat de Dumnezeu. A fi in aer liber le reda puterea, ii umple de energie. Ei nu-L vad pe Dumnezeu numai in fenomene spectaculoase ( Cascada Niagara, Marele Canion), ci Ii resimt prezenta intr-o frunza care cade dintr-un stejar toamna, in briza usoara din timpul verii sau in armonia din cantul unei pasarele. Cand sunt afara, in mijlocul creatiei, spiritul lor se deschide pentru Dumnezeu.
"Unicitatea fiecaruia dintre noi implica faptul ca noi toti vom experimenta prezenta lui Dumnezeu si vom invata sa ne raportam la El in moduri diferite." Si putem invata sa ne cunoastem mai bine pe noi insine si felul/felurile in care Il auzim/simtim/experimentam cel mai bine pe Dumnezeu.
Idei luate din capitolul Cai spirituale , din cartea Dumnezeu este mai aproape decat crezi ", de John Ortberg.
Intrebare: prin ce cai spirituale Il percepeti /auziti voi pe Dumnezeu ?
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
18/03/07 20:02
|
|
hunter
membru
 Inregistat: 14/08/06
|
|
Daca ati asocia celor 7 cai spirituale cate o biserica, atunci celor 7 biserici din apocalipsa [Efes, Smirna, Pergam, Tiatira, Sardes, Filadelfia, Laodiceea] ce le-ati asocia? [cate o cale spirituala predominanta pentru fiecare]
|
|
07/05/07 19:31
|
|
nina+
membru
Inregistat: 10/06/07
|
|
Ce faine idei, fiecare in mod diferit are modul lui de relationare cu Dumnezeu, calea cea mai potrivita personalitatii, asteptarilor sale. In diferite grade, fiecare cale are aplicabilitate, si cel mai bine este sa fie combinate. In care ma regasesc mai mult: cea a inchinarii, a creatiei, relationala; cea intelectuala mi-a fost de mare folos, dar am cam scapat-o din vedere. Si Dumnezeu vorbeste cand intr-un fel, cand in altul.
_______________________________________ "Macar ca zici ca nu-L vezi, totusi, pricina ta este inaintea Lui: asteapta-L!" Iov 35.14
|
|
09/02/08 13:45
|
|
the_stranger
membru
 Inregistat: 15/01/08
|
|
În ultima vreme Domnul îmi vorbeşte tot mai mult prin oamenii care sunt în jurul meu.Rămân uneori uimită când văd modul în care Dumnezeu poate vorbi.Deseori,poate nu l-aş fi ascultat cu cea mai mare atenţie,dacă El mi-ar fi vorbit în altă modalitate decât cea prin care a făcut-o.
_______________________________________ Haide sa zambim! Gata? 1,2,3 siiii....
|
|
04/03/09 22:19
|
|
adriana
membru
Inregistat: 08/02/08
|
|
In mediile crestine se vorbeste cu insistenta despre ascultare. Dar ca sa ascultam de Dumnezeu, trebuie sa il lasam sa ne vorbeasca. Cum putem asculta de Dumnezeu daca nu il auzim?
Cum ne vorbeste Dumnezeu ?
|
Ultima modificare de MRU (31/03/09 09:06)
_______________________________________ "Eu te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi." (Ps.32:8)
|
|
31/03/09 09:06
|
|
belinda
membru
Inregistat: 13/11/08
|
|
MRU a scris:
Mi-ar placea sa aud ce metode de calauzire a folosit Dumnezeu in viata voastra.
prin diferite persoane care au fost langa mine si mi-au oferit raspunsul la intrebarile mele! o alta metoda de calauzire ar fi citirea Bibliei
_______________________________________ "Mandria omului va fi smerita si trufia oamenilor va fi plecata;numai Domnul va fi inaltat in ziua aceea"(Isaia 2:17)...
|
|
05/04/09 16:54
|
|
simona
membru
Inregistat: 19/02/08
|
|
Dumnezeu mi-a vorbit prin inchinare. Cel mai goala spiritual ma simt atunci cand nu am avut partasie, cand nu m-am rugat, cand nu am citit din Biblie. Prin inchinare l-am cunoscut pe El, in rugaciuni si lacrimi, in cantari mi-a vorbit. Mai putin prin oameni.
Ma rugam deseori pentru ceva, dar asa cum zice psalmistul raspunsul in cele din urma, il da El, indiferent de cat de inversunata eram in dorinta si rugaciunea mea.
P.S.:Poate o sa scriu altadata mai mult, dar acum cam trebuie sa plec la scoala. 
_______________________________________ "GOD IS ENOUGH"
|
|
06/04/09 07:25
|
|
adriana
membru
Inregistat: 08/02/08
|
|
Calauzirea pe care personal, mi-a oferit-o Dumnezeu a fost prin Biblie, prin circumstante si prin oameni...Una dintre persoanele prin care Dumnezeu care mi-a adus mangaiere de foarte multe ori se numeste Ana. Nu stiu mare lucru despre ea. Ne am intalnit de cateva ori doar, la niste concerte crestine. Dar pot sa spun ca-i sunt recunoscatoare Lui Dumnezeu pentru ea. Mesajele ei au venit exact cand sufletul meu inseta mai mult dupa prezenta divina si mi-au intarit credinta in Dumnezeu. M-am simtit precum Ilie la paraul Cherit.
Ultima modificare de MRU (24/05/09 21:57)
_______________________________________ "Eu te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi." (Ps.32:8)
|
|
24/05/09 20:06
|
|
UnderZero
membru
Inregistat: 19/04/08
|
|
De obicei Dumnezeu imi vorbeste atunci cand incetez eu sa "vorbesc" (prin fapte, ganduri sau vorbe)... Ceea ce nu e prea des, asa ca uneori trebuie sa ma lase muta de uimire, ca sa ma pota face sa tac odata!
|
|
30/06/09 12:22
|
|
alex
membru
Inregistat: 02/03/09
|
|
mie imi vorbeste Domnul prin mai multe feluri...e ceva combinat intre toate cele 7...cel mai mult ma regasesc in calea relationala,dar si prin celelalte depinde de ce vrea sa imi vorbeasca..
|
|
02/09/09 12:14
|
|
belinda
membru
Inregistat: 13/11/08
|
|
Dumnezeu vorbeste prin multe feluri. dar noi nu il bagam in seamna,nu luam aminte la spusele Lui. noi ne asteptam sa ne vorbeasca prin ceva maret...dar de multe ori El vorbeste printr-un copil,printr-o ploaie...etc... ne vorbeste in fiecare clipa,numai noi trebuie sa invatam cum sa ascultam ,sa auzim vocea Sa! 
_______________________________________ "Mandria omului va fi smerita si trufia oamenilor va fi plecata;numai Domnul va fi inaltat in ziua aceea"(Isaia 2:17)...
|
|
10/09/09 16:41
|
|
FiicaDeRege
membru
Inregistat: 03/11/08
|
|
Cel mai des Dumnezeu imi vorbeste prin Scriptura. Ori de cate ori citesc, imi da lumina sa inteleg.
Dar au fost si situatii muulte in care Dumnezeu mi-a vorbit prin cantari, prin oameni, prin circumstante, sau pur si simplu, I-am auzit vocea clar. Mi se pare extraordinar faptul ca El, care tine toate lucrurile in maini, care porunceste, si ce porunceste ia fiinta, ne asculta pe noi, ne vorbeste, ne ridica cu foarte multa rabdare si dragoste. Inca nu constientizam in totalitate ce Dumnezeu maret avem. 
Ultima modificare de FiicaDeRege (01/03/11 17:54)
_______________________________________ Inima mea este Templul Lui.
|
|
01/03/11 17:52
|
|
Old
Moderator
Inregistat: 18/01/08
|
|
FiicaDeRege a scris:
...Dar au fost si situatii muulte in care Dumnezeu mi-a vorbit prin cantari, prin oameni, prin circumstante, sau pur si simplu, I-am auzit vocea clar. |
Poti sa dai detalii cum i-ai auzit vocea clar? Un glas din cer? Un inger? O vedenie? Un glas profetic?
_______________________________________ Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.
|
|
28/07/13 21:29
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|