|
|
|
Klaudiu
membru
 Inregistat: 23/06/07
|
|
Filip. a scris:
klaudiu a scris:
Da, David il numeste "Unsul Domnului" [...] Insa nu poti sa fii "poporul ales" si in acelasi timp sa fii "poporul respins" - ai fost ales in trecut, acum esti respins. |
În cazul poporului evreu, nu a existat o ungere a întregului popor. Argumentaţia ta cu privire la David şi Saul mie îmi sugerează că tu faci o distincţie între ungere şi alegere.
|
Da, exista o distinctie. Am zis "poti sa fii unsul lui Dumnezeu si sa fii respins de Dumnezeu, adica sa nu fi alesul lui."
Filip. a scris:
Părerea mea este că ungerea reflectă tocmai alegerea.
|
Exact, reflecta alegerea, dar care alegere? Cea din trecut. Cazul lui Saul demonstreaza clar ca pot exista unsi ai lui Dumnezeu care sunt in acelasi timp respinsi (1 Sa 16:1). Au fost alesi de Dumnezeu, iar mai tarziu au fost respinsi de Dumnezeu. E vreo problema aici?
Filip. a scris:
Iar faptul că au existat simultan doi unşi, în timp ce doar unul era pe tron dar lepădat de Dumnezeu, iar altul era ales, dar nu era pe tron, mie îmi arată felul „ciudat” în care operează Dumnezeu, probabil reflectat tocmai de mila Sa cea mare. Cine ştie ce s-ar fi întâmplat, dacă Saul nu ar fi ales singur să-şi curme viaţa? Dacă Domnul a spus că ceva poate fi altoit înapoi, eu cred că chiar şi Saul ar fi putut fi reabilitat.
|
Desigur ca reabilitarea lui era posibila, daca se caia sincer si renunta la caile lui. Am spus asta si despre evreii anticristi.
Filip. a scris:
O alegere a lui Dumnezeu, nu înseamnă neapărat imediat intrarea în vigoare la nivel fizic a acelei alegeri, la fel şi o respingere.
|
Alegere inseamna alegere, respingerea inseamna respingere. Daca Dumnezeu ii taie pe evrei din maslin, e clar ca respingerea a "intrat în vigoare" ca sa folosesc cuvintele tale.
Filip. a scris:
Exemple sunt multe, cu privire la judecăţi rostite asupra unor popoare, respectiv promisiuni, concretizate după mult timp. În acest timp au coexistat atât lucrurile condamnate de Dumnezeu, cât şi cele dorite de El.
|
Vezi mai sus. Respingerea evreilor s-a concretizat deja.
Filip. a scris:
Aşa că, după părerea mea, faptul că tu faci distincţie între alegere şi ungere nu are nimic în comun cu ideea pe care am dorit să o transmit prin cazul David - Saul. Eu am vorbit de coabitare, tu te-ai legat de chichiţe textuale care nici măcar nu se pot aplica la poporul evreu - ungerea. Dacă nu am transmis ideea prea clar, asta e. Dacă tu ai ales să interpretezi altceva, asta e.
|
"Chichiţe textuale"? De cand contine cuvantul lui Dumnezeu "chichiţe textuale"? Iar faptul ca eu fac distincţie între alegere şi ungere ARE relevanta vizavi de argumentul tau. Argumentul David-Saul l-ai adus in discutie ca sprijin al afirmatiei "Cât timp ei există fizic, sunt tot poporul ales al lui Dumnezeu.". Ai zis
Filip. a scris:
Cât timp ei există fizic, sunt tot poporul ales al lui Dumnezeu. Să nu uităm cum vorbea David despre Saul, chiar când Dumnezeu îl lepădase, ca despre "unsul Domnului".
|
Adica, precum Saul, care cat existase fizic era UNSUL lui Dumnezeu, si poporul evreu, cat exista el fizic, este poporul ALES al lui Dumnezeu. Greseala in argumentatie e evidenta, nu poti echivala ungerea cu alegerea. Poti fi in prezent respins de Dumnezeu si uns in acelasi timp. Insa nu poti fi in prezent popor respins si ales in acelasi timp. Ai FOST ales, acum NU MAI ESTI ales, esti respins. Ai fost uns, si esti in continuare uns, desi esti respins.
Filip. a scris:
klaudiu a scris:
Da-i voie Bibliei sa te corecteze. Poporul lui Dumnezeu nu este format din anti-cristi. [...] Isus indica clar ca ei vor inceta sa fie poporul ales al lui Dumnezeu zicand:[...] |
Interpretezi literar/fizic o spusă a lui Isus, într-un context în care nu ştiu dacă e cazul.
|
Daca nu stii daca e cazul atunci argumentul tau nu exista. Daca ar fi sa interpretez literal aceasta parabola, as spune ca niste vieri au omorat fiul unui gospodar. Ceea ce chiar nu e cazul.
Filip. a scris:
Dacă tu ai impresia că atunci când Isus a spus că va lua Împărăţia de la neamul evreiesc şi-l va da la un alt neam a considerat pentru ambele popoare din acea frază echivalentul definiţiei pământeşti (ca să nu vorbesc şi despre Împărăţie şi ce era ea aici), atunci te rog să-mi indici clar care naţiune de pe acest pământ a primit Împărăţia.
|
Imparatia lui Dumnezeu despre care Isus vorbeste aici este una spirituala. Cand zice "Veniţi binecuvîntaţii Tatălui Meu de moşteniţi Împărăţia" (Mt 25:34), aceasta nu este imparatia Israelului carnal, statul Israel. Dupa cum am mai spus, pana la venirea lui Isus, poporul spiritual al lui Dumnezeu coincidea cu natiunea carnala a Israelului. Alegand poporul evreu ca sa fie poporul spiritual al lui, Dumnezeu declara cand face legamantul cu ei:
Acum, dacă veţi asculta glasul meu, şi dacă veţi păzi legămîntul Meu, veţi fi [spiritual] ai Mei dintre toate popoarele [...]; Îmi veţi fi o împărăţie de preoţi şi un neam sfînt. - Exod 19:5,6
|
Deci imparatia spirituala a lui Dumnezeu era data Israelului carnal. Ce zice Isus este ca aceasta imparatie spirituala a lui Dumnezeu "va fi luata de la voi [natiunea pamanteasca a Israelului] si va fi data unui alt popor" spiritual, nu carnal cum fusesera evreii. Iata poporul: "Simon a spus cum mai întîi Dumnezeu Şi -a aruncat privirile peste Neamuri [carnale], ca să aleagă din mijlocul lor un popor [spiritual]" - Fapte 15:14. Deci dintre natiuni carnale (nu din natiunea lui Israel) Dumnezeu isi alege un popor spiritual. Acestui popor ii este data imparatia:
Vrednic eşti tu [Isus] să iei cartea şi să -i rupi peceţile: căci ai fost jungheat, şi ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sîngele Tău, oameni din orice seminţie, de orice limbă, din orice norod şi de orice neam. Ai făcut din ei o împărăţie şi preoţi pentru Dumnezeul nostru - Apoc 5:9,10
|
Filip. a scris:
Atâta timp cât va mai exista poporul evreu, aşa cum a îngăduit Dumnezeu să existe, el va fi în ochii mei Poporul Ales, chiar dacă a fost lepădat, şi el coabitează împreună cu Aleşii Domnului.
|
Poporul nu se mai poate numii "ales" daca e "respins" dupa cum singur admiti. Vorbind la prezent, "ales" este opusul lui "respins". Iar crestinii adevarati nu coabiteaza spiritual cu evrei. "cum poate sta împreună lumina cu întunerecul? ce legătură are cel credincios cu cel necredincios?" (2 Co 6:14,15)
Filip. a scris:
klaudiu a scris:
Din nou, din maslinul original nu fac [...] Ioan 15:6 |
Hihihi. Ai grijă şi la propriile tale potriveli, atunci când te legi de abordarea altora, şi-i "demontezi" potriveala porţiunilor biblice aduse ca argumente. Pot acuma să zic şi eu că acest citat din Ioan se potriveşte ca nuca-n perete în argumentaţia cu măslinul. Odată pentru că face referire la vie, nu la măslin,
|
Dimpotriva, se potriveste perfect. Crestinii care fac parte din vita de vie sunt aceeasi crestini care fac parte din maslin. E vorba despre exact aceleasi persoane.
Filip. a scris:
apoi că este adresat ucenicilor care sunt deja în Hristos, [...] şi mai apoi pentru că vorbeşte despre roadă şi lepădarea de Hristos după primirea lui
|
Se pare ca tu crezi ca ma contrazici aici. Nici vorba insa. Am zis clar:
Klaudiu a scris:
Daca asta se intampla cu cei care l-a inceput au crezut in el dar pe urma n-au ramas in el, ce se va intampla cu cei care n-au crezut niciodata in el???
|
Filip. a scris:
nici vorbă de imaginea de ansamblu cu poporul evreu şi neamuri
|
Nici vorba sa fi pretins eu asa ceva. Am zis ca daca crestinii care n-au ramas in Isus vor fi distrusi, ce vor pati evreii care n-au crezut niciodata in el?
Filip. a scris:
Prin urmare restul cu Core şi Aaron şi ce-ai mai spus tu pe acolo nu face decât să sublinieze faptul că Dumnezeu a făcut şi face alegeri particulare în cadrul general. Nu prea văd ce legătură are asta cu ideea de "popor ales" vs. "alte popoare".
|
Poate vrei sa citesti mai atent alta data. Referitor la Core am spus:
Klaudiu a scris:
Din nou, din maslinul original nu fac parte anti-cristi si oameni respinsi de Dumnezeu; maslinul original nu e poporul evreu, ci oameni precum Avraam, Moise, Isaia, etc, anonimi, evrei care i-au ramas fideli lui Dumnezeu; sunt exclusi din maslin Core si fii lui (si altii ca ei), evrei care au distrusi de Dumnezeu pt neacceptarea autoritatii lui Aaron
|
E vreo problema cu afirmatia de mai sus?
Filip. a scris:
Nu au mai rămas evreii poporul ales, chiar şi după ce toţi cei care au ieşit din Egipt au murit înainte de intrarea în Canaan? Nu au fost ei poporul ales chiar şi în timpul pribegirii în pustie, când trăiau la olaltă atât generaţia proaspăt aleasă, dar şi cea care urma să piară?
|
Nu au ramas toti membrii ai poporului lui Dumnezeu. Dupa ce se inchina la vitelul de aur, Dumnezeu indeparteaza fizic din poporul ales cam 3000 de evrei, distrugandu-i (Exod 32). Cei care nu sunt iertati de Dumnezeu sunt indepartati fizic din poporul ales:
Şi Eu Îmi voi întoarce Faţa împotriva omului aceluia, şi -l voi nimici din mijlocul poporului său, pentrucă a dat lui Moloh pe unul din copiii săi [...] Dacă poporul ţării închide ochii faţă de omul acela, care dă lui Moloh copii de ai săi, şi nu -l omoară, Îmi voi întoarce Eu Faţa împotriva omului aceluia şi împotriva familiei lui, şi -l voi nimici din mijlocul poporului lui, împreună cu toţi cei ce curvesc ca el cu Moloh [...] Dacă cineva se duce la cei ce cheamă pe morţi şi la ghicitori, ca să curvească după ei, Îmi voi întoarce Faţa împotriva omului aceluia, şi -l voi nimici din mijlocul poporului lui. - Lev 20:3-6
Poporul a cîrtit în gura mare împotriva Domnului, zicînd că -i merge rău. Cînd a auzit Domnul, S'a mîniat. S'a aprins între ei focul Domnului şi a mistuit o parte din marginea taberii. - Numeri 11:1
|
Poporul care s-au opus intrarii in Canaan Dumnezeu (si care va fi apoi condamnat sa pribegeasca in pustie), era gata sa fie distrus:
Şi Domnul a zis lui Moise: ,,Pînă cînd Mă va nesocoti poporul acesta? Pînă cînd nu va crede el în Mine, cu toate minunile pe cari le fac în mijlocul lui? De aceea, îl voi lovi cu ciumă, şi -l voi nimici, dar pe tine te voi face un neam mai mare şi mai puternic decît el.``
|
Dumnezeu ii iarta la insistentele lui Moise si astfel ca ei raman ca popor al lui Dumnezeu. Insa, acest lucru se intampla DOAR PENTRU CA Dumnezeu ii iarta. Ceea ce nu mai face cu evreii din secolul I. Asediind Ierusalimul, romanii distrug aprox. 1.100.000 evrei in 70 e.n. si lasa Ierusalimul pustiu. "La ieşirea din Templu, pe cînd mergea Isus, ucenicii Lui s'au apropiat de El ca să -I arate clădirile Templului. Dar Isus le -a zis: ,,Vedeţi voi toate aceste lucruri? Adevărat vă spun că nu va rămînea aici piatră pe piatră, care să nu fie dărîmată.`` [...] Ierusalime, Ierusalime, care-i omori pe profeți și-i ucizi cu pietre pe cei trimiși la tine! De-atâtea ori am vrut să-i adun pe locuitorii tăi așa cum își adună cloșca puii sub aripi, dar n-ați vrut! Iată însă că vi se va lăsa casa pustie și nelocuită!"
Da, imparatia lui Dumnezeu este luata de la evrei, poporul evreu este respins.
Filip. a scris:
klaudiu a scris:
Deci au fost taiate, aceste ramuri - evreii din secolul I pana astazi in secolul XXI - au fost taiate din maslin.[...] Dar in ce conditii? [...] Ro. 11:23 |
Hehe. Dacă te ocupai să citeşti mai mult capitolul respectiv din Romani, poate ai fi înţeles ideea mea.
|
M-am ocupat cu el mai mult decat crezi. Ai vreo problema cu afirmatia pe care o citezi? Indica te rog punctual unde se afla greseala in afirmatia de mai sus.
Filip. a scris:
Din păcate nu ştiu de ce nu vezi că măslinul bun şi rădăcina sunt evreii.
|
Vad clar ce spune Pavel. Evreii din sec. I -XXI nu fac parte din maslinul bun. Radacina sunt predecesorii lor fideli. Ei insa (nu predecesorii) sunt taiati din maslin. Din păcate nu ştiu de ce nu vezi, pt ca scrie negru pe alb in vs. 20.
Filip. a scris:
Poţi vedea în acel capitol că „unele” ramuri au fost tăiate, că rădăcina ţine ramurile, şi că rădăcina nu a fost eliminată. Ciudat, nu?
|
Nu e ciudat deloc. Cum sa fie eliminata radacina??? Avram, Moise, evreii fideli de odinioara sa fie taiati din maslin??????
Filip. a scris:
Ca să nu mai vorbesc că acest capitol începe cu: „A lepădat Dumnezeu pe poporul Său?" Nicidecum!” Uuuuuuuu....
|
Hehehe, te cam grabesti. Pavel nu zice „A lepădat Dumnezeu pe Israelul carnal ?" Poporul spiritual al lui Dumnezeu - evreii fideli si crestinii fideli - nu va fi respins niciodata. Poporul carnal Israel insa, acesta a fost respins. Ar fi trebuit sa citesti mai departe (din nou contextul, bata-l vina!). Pavel argumenteaza ca Dumnezeu nu si-a respins poporul spiritual spunand:
Dumnezeu nu Și-a respins poporul pe care l-a cunoscut mai dinainte. Nu știți ce spune Scriptura despre Ilie? Cum I-a vorbit lui Dumnezeu împotriva lui Israel? "Doamne, ei [Israelul carnal] Ți-au omorât profeții, Ți-au dărâmat altarele, am fost lăsat doar eu și încearcă să-mi ia viața!" Însă ce i-a spus revelația divină? "Am păstrat pentru Mine șapte mii de bărbați care nu și-au plecat genunchiul înaintea lui Baal." Tot așa este și acum: există o rămășiță [evrei care cred in Cristos] care a fost aleasă prin har
|
Ai vazut? Din tot Israelul carnal, doar o ramasita ramane facand parte pe mai departe din poporul spiritual ales de Dumnezeu. Si asta o zice clar Pavel:
Iar Isaia strigă despre Israel [cel carnal]:Chiar dacă numărul fiilor lui Israel [carnali] ar fi ca nisipul mării, totuși numai rămăşiţa va fi mîntuită,Căci Domnul va împlini pe deplin şi repede pe pămînt cuvîntul Lui. [...] Ei [poporul carnal Israel] s'au lovit de piatra de poticnire, după cum este scris: ,,Iată că pun în Sion o Piatră de poticnire, şi o stîncă de cădere:Iată, pun în Sion o Piatră care-i va face pe oameni să se împiedice, o Stâncă să-i facă să cadă - Ro 9:27,28,32,33
|
Filip. a scris:
Şi în plus: „28. În ce priveşte Evanghelia, ei sunt vrăjmaşi, şi aceasta spre binele vostru; dar în ce priveşte alegerea, sunt iubiţi, din pricina părinţilor lor.” No hat! Încă odată aleşi!
|
No hat! Nu stiu unde vezi tu ca-s alesi inc-o data E vorba de unica alegere, cea din trecut. Ce vad insa e ca textul zice clar ca sunt DUSMANI ai evangheliei. Ca sunt iubiti nu e deloc de mirare, Dumnezeu iubeste si paganii:
Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică.
|
Deci Dumnezeu iubeste pe toata lumea, iar asta nu face ca lumea intreaga sa fie poporul ales al lui Dumnezeu. Dimpotriva, lumea, inclusiv evreii carnali, vor PIERII daca nu cred in Isus, conform versetului.
Filip. a scris:
klaudiu a scris:
Titulatura de "Popor al Său" cu "P" mare nu exista. [...]Nu exista "Popor" ci doar "POPOR" sau "popor". Este la discretia traducatorilor sa spuna "popor" sau "Popor". |
Interesant. Tu când scrii, nu scrii nimic cu litere mari? Dacă eu doresc să subliniez ceva nu am voie?
|
Hahaha, pai nu era vorba deloc despre cum scrii TU cuvantul "popor". Ai zis foarte clar:
Filip a scris:
Iar Dumnezeu, din câte ştiu eu, nu a mai atribuit altcuiva titulatura de Popor al Său, cu "P" mare,
|
De vreme ce spui ca DUMNEZEU ACORDA titulatura de Popor al Său cu "P" mare, si nu ca TU INSUTI il scrii cu "P" mare, am presupus ca te referi la scripturi, unde probabil ca ai citit "Popor" cu "P" mare. Nu era vorba de tine, ci ca Dumnezeu ar acorda un titlu cu "P" mare.
Ultima modificare de Klaudiu (19/10/07 06:10)
_______________________________________ http://ascultarearatiunii.wordpress.com/
|
|
19/10/07 05:50
|
|
filip
membru
Inregistat: 27/04/05
|
|
Whatever, man... Ce-am avut de zis am zis. Nu perorez la nesfârşit. La urma urmei, ce înţelegi e treaba ta. Nu mă interesează să te conving. Fiecare şi-a expus argumentele şi alţii n-au decât să tragă concluziile pe care le vor.
|
|
19/10/07 08:29
|
|
eudemonistul
+
Inregistat: 01/06/07
|
|
Deci - pana la urma - tot Cartea Sfanta e mai buna!...Doare???
|
|
19/10/07 08:55
|
|
filip
membru
|
|
evilkind a scris:
pentru Filip. : nu am scris "crestinism doctrinar", ci "crestinism, doctrinar vorbind". pozitia mea e transanta: cunosc un singur crestinism, iar orice altceva este erezie. nu exista credinta pe jumatate sau pe sfert, ci una intreaga. punct. e de prisos sa-mi expun argumentele, din motive evidente. |
Din ce pot înţelege eu din Scriptură, ar exista un singur Trup al lui Hristos pe pământ, cunoscut numai de El. Acest Trup, dacă ar fi să extrapolăm, ar putea cel mai bine să arate ce înseamnă creştinismul. Din păcate însă nu este posibil să o arate perfect în prezent.
Aşa că, chiar dacă Dumnezeu are o idee foarte clară asupra a ceea ce înseamnă să fii creştin, noi preluăm o parte din această informaţie de la El, alta din alţi intermediari până la El, şi amestecându-le în mintea noastră care în urma Căderii a ajuns pervertită, nu putem să obţinem o definiţie satisfăcătoare pentru toată lumea.
De aceea mi se pare puţin cam mult să zici "cunosc un singur creştinism", dacă te referi exclusiv la procesul cunoaşterii tale. Eu aş crede mai degrabă că un om poate cunoaşte doar parţial ce înseamnă a fi creştin.
Şi despre faptul că nu există decât o credinţă sunt de acord. Şi că nu există jumătăţi de măsură. ÃŽnsă mă menţin la ideea că noi deocamdată nu o putem nici măcar cunoaşte în mod complet exact, darămite să o trăim.
Prin urmare de aici ar rezulta o îngăduinţă pe care ar trebui să o manifestăm între anumite limite, pentru ceea ce s-ar putea ca fiecare dintre noi să cunoaştem doar în parte.
Nu e vorba de a tolera o erezie, ci de a umbla pe o aţă subţire deasupra pământului, oscilând când într-o parte când în alta, şi încercând să ne recăpătăm un echilibru imposibil de obţinut perfect stabil, prin forţele noastre proprii. El se va obţine doar când vom primi reazemul perfect - revenirea lui Hristos.
Până atunci ideea ar fi să nu dispreţuim echilibristica altora, dar nici să acceptăm să mergem agăţaţi sub sfoară.
Ultima modificare de Filip. (31/10/07 08:38)
|
|
31/10/07 08:37
|
|
eudemonistul
+
|
|
Hei! Eu am pus intrebarea! V-ati certat, m-ati mutat pe alt topic....dar raspunsul????
|
|
31/10/07 14:35
|
|
filip
membru
|
|
Păi dă şi tu un exemplu despre cum ai dori să fie formulat răspunsul, cam ce să conţină, la ce să facă referire. Că tot ce s-a scris până acuma sunt răspunsuri. Dar se pare că nu conţin ce cauţi tu.
|
|
31/10/07 14:41
|
|
eudemonistul
+
|
|
Nu stiu, zau, intrebarea a fost destul de simpla: poate fi denumit crestin ceva care nu are de-a face cu ceea ce este crestinismul din punct de vedere doctrinar? Vreau sa stiu daca raspunsul este da sau nu.
|
|
01/11/07 17:21
|
|
Klaudiu
membru
|
|
Intrebarea e prea complexa ca sa primeasca un simplu "da" sau "nu". Insa simplificand la extrem, raspunsul scurt este nu.
Raspunsul complet ar fi: avand in vedere ca diverse biserici care se declara "crestine" au unele doctrine contradictorii, fie X o doctrina, si Y o doctrina contradictorie acesteia. Nu poti spune ca ceva nu are de-a face cu crestinismul dpdv doctrinar - pt ca in acest caz, acel ceva poate fi in acord cu X, si in dezacord cu Y; adica in acelasi timp este si nu este in acord cu doctrina crestina; deci trebuie mai intai determinat care doctrina, X sau Y, este a crestinismului primar (nu pot fi amandoua in acelasi timp pt ca se neaga una pe alta), crestinism primar al caruia aceste biserici se declara a fi urmase dpdv doctrinar.
Doar dupa ce se determina asta, se poate spune ca "da, ceva care nu are de-a face cu ceea ce este crestinismul [primar] din punct de vedere doctrinar, nu poate fi denumit <crestin>"
_______________________________________ http://ascultarearatiunii.wordpress.com/
|
|
01/11/07 18:09
|
|
filip
membru
|
|
evilkind a scris:
sa fac o precizare: nu ma intereseaza crestinismul, ci felul in care e perceput de fiecare. |
Aş fi curios şi eu să ştiu de ce te interesează în mod deosebit "percepţia", iar nu semnificaţia.
Oricum, e interesant că deşi folosim acelaşi termen, ni-l definim destul de diferit.
Însă deşi aparent definiţia creştinismului poate fi considerată o chestiune părtinitoare, depinzînd de interpretarea de grup sau chiar de individ, undeva printre toate interpretările este foarte probabil să existe una foarte apropiată de părerea lui Dumnezeu.
Dar, din câte spui tu, definiţia în sine nu te interesează. Aşa că spor în continuare la studiu în "psihoistorie"...
Ultima modificare de Filip. (01/11/07 20:51)
|
|
01/11/07 20:49
|
|
filip
membru
|
|
eudemonistul a scris:
[...]poate[...]? |
Eu zic că poate. Probă evidentă... chiar este. (Pentru că oricine poate defini orice, oricum vrea. Chiar dacă definiţia sa este sau nu cu priză la mai mulţi oameni.)
N-ai vrut să întrebi cumva dacă "ar fi voie", să zicem, din punctul de vedere al lui Dumnezeu? În acest caz eu cred că răspunsul ar fi evident - nu.
|
|
01/11/07 21:01
|
|
evilkind
membru
 Inregistat: 30/10/07
|
|
Filip. a scris:
evilkind a scris:
sa fac o precizare: nu ma intereseaza crestinismul, ci felul in care e perceput de fiecare. |
Aş fi curios şi eu să ştiu de ce te interesează în mod deosebit "percepţia", iar nu semnificaţia.
Oricum, e interesant că deşi folosim acelaşi termen, ni-l definim destul de diferit.
Însă deşi aparent definiţia creştinismului poate fi considerată o chestiune părtinitoare, depinzînd de interpretarea de grup sau chiar de individ, undeva printre toate interpretările este foarte probabil să existe una foarte apropiată de părerea lui Dumnezeu.
Dar, din câte spui tu, definiţia în sine nu te interesează. Aşa că spor în continuare la studiu în "psihoistorie"... |
mda, am formulat prost...
dragul meu, nu te aventura in a trage concluzii. nu am de gand sa lansez o discutie cat de partinitoare poate fi chestiunea crestinismului sau definitia lui. departe de mine gandul asta. ar trebui sa iti dai seama ca am si eu o umila cunostiinta asupra acestui subiect, poate chiar mai buna decat a ta, in unele aspecte. in fine, poti sa tragi ce concluzii doresti, nu asta intereseaza. spun "perceptie", fiindca fiecare individ are alt mijloc de a judeca si a simti lucrurile. asa ca ai mare grija la nuante.
nu sunt aici ca sa infirm sau sa confirm ceva, fie chiar si "crestinismul" vostru mai mult sau mai putin colorat, mai mult sau mai putin adevarat, etc. reamintesc faptul ca prezenta mea pe acest forum este pur informativa. asa ca limitati-va la subiect...
|
|
01/11/07 21:10
|
|
filip
membru
|
|
evilkind a scris:
dragul meu, nu te aventura in a trage concluzii. |
E inevitabil ca atunci când dai informaţii cu zgârcenie, să se extrapoleze concluzii cu grad de eroare mare.
Dacă tu ne studiezi pe noi, noi n-avem voie să facem la fel cu tine? Te înţelegem în măsura în care te dezvălui.
N-o să ne oprim din a zice "bă o trecut unul cam ciudat azi pe aici" numai pentru că tu ne zici că asta nu te interesează.
evilkind a scris:
[...]umila cunostiinta asupra acestui subiect, poate chiar mai buna decat a ta,[...] |
Percepţii...
evilkind a scris:
asa ca limitati-va la subiect... |
Prin ce ne-am îndepărtat?
|
|
02/11/07 01:22
|
|
evilkind
membru
|
|
mda, vad ca imi irosesc timpul...
|
|
02/11/07 11:31
|
|
filip
membru
|
|
Cu remarci dinastea în dodii îl iroseşti şi pe al nostru.
|
|
02/11/07 12:47
|
|
evilkind
membru
|
|
de fapt intregul forum poate parea absolut degeaba, pacat ca trebuie sa ii dau atata atentie...
|
|
02/11/07 16:17
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
evilkind a scris:
de fapt intregul forum poate parea absolut degeaba, pacat ca trebuie sa ii dau atata atentie... |
Si de ce trebuie sa-i dai atata atentie ?
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
02/11/07 16:41
|
|
evilkind
membru
|
|
ca sa am eu chef deocamdata. pur si simplu analizez posturle oamenilor, ca sa ma conving ca merita.
|
|
02/11/07 16:58
|
|
Joseph7
membru
 Inregistat: 02/03/07
|
|
Analizeaza-le si pe ale tale si spune-ne si noua daca merita citite 
_______________________________________ Dar cei ce se incred in Domnul isi innoiesc puterea, ei zboara ca vulturii; alearga si nu obosesc, umbla si nu ostenesc.
|
|
03/11/07 03:00
|
|
eudemonistul
+
|
|
Ei bine, eu am obtinut ceea ce am dorit.Nu exista crestinism, ci doar o sumedenie de "biserici" care se pretind crestine doar pentru ca il considera pe Iisus Mesia, Dumnezeu intrupat ( intr-un fel sau altul)si care se ciondanesc pentru a-si afirma "adevarul" si rup in disperare cate o bucatica din trupul sau in speranta ca este infinit dar neluand in seama ca s-ar putea ca rabdarea lui sa fie finita. Va multumesc!
Ultima modificare de eudemonistul (03/11/07 17:45)
|
|
03/11/07 17:45
|
|
filip
membru
|
|
eudemonistul a scris:
s-ar putea ca rabdarea lui sa fie finita. |
Tu crezi asta?
|
|
03/11/07 20:00
|
|
eudemonistul
+
|
|
Eu sun un biet om, ma indoiesc doar. Uneori mi-amintesc ca sunt facut dupa chipul si asemanarea lui si ca mi-a spus:"Iata ca omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscand binele si raul".Din celalalt pom, oricum n-as fi mancat. Eternitatea e cumplit de apasatoare...Se temea degeaba.
Ultima modificare de eudemonistul (03/11/07 20:29)
|
|
03/11/07 20:29
|
|
Klaudiu
membru
|
|
si care se ciondanesc pentru a-si afirma "adevarul"
|
De cand e polemica "ciondaneala"?
si rup in disperare cate o bucatica din trupul sau in speranta ca este infinit
|
nu rupe nimemi nimic
dar neluand in seama ca s-ar putea ca rabdarea lui sa fie finita.
|
Este finita.
Ultima modificare de Filip. (06/11/07 18:25)
|
|
03/11/07 20:45
|
|
Klaudiu
membru
|
|
eudemonistul a scris:
Eu sun un biet om, ma indoiesc doar. Uneori mi-amintesc ca sunt facut dupa chipul si asemanarea lui si ca mi-a spus:"Iata ca omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscand binele si raul".
|
Ce legatura are asta cu discutia de fatza?
|
|
03/11/07 20:50
|
|
filip
membru
|
|
eudemonistul a scris:
Eternitatea e cumplit de apasatoare... |
Şi noi totuşi am început-o de la un capăt. Darămite unul care vine dinainte de orice înseamnă capăt. Parcă înţelegi atunci că are o dorinţă de a produce o variaţie. Şi durerea când parte din variaţia aceea se întoarce şi-l răneşte.
Ultima modificare de Filip. (03/11/07 22:44)
|
|
03/11/07 22:43
|
|
Klaudiu
membru
|
|
Nu cred ca m-as simti confortabil sa-mi vad copiii, nepotii, stranepotii murind. |
Eu zic sa te mai gandesti tu un pic:
17,,Căci iată, Eu fac ceruri noi şi un pămînt nou; aşa că nimeni nu-şi va mai aduce aminte de lucrurile trecute, şi nimănui nu -i vor mai veni în minte. 18Ci vă veţi bucura şi vă veţi veseli, pe vecie, pentru cele ce voi face. Căci voi preface Ierusalimul în veselie, şi pe poporul lui în bucurie. 19Eu însumi Mă voi veseli asupra Ierusalimului, şi mă voi bucura de poporul Meu; nu se va mai auzi în el de acum nici glasul plînsetelor, nici glasul ţipetelor. 20Nu vor mai fi în el nici copii cu zile puţine, nici bătrîni cari să nu-şi împlinească zilele. Căci cine va muri la vîrsta de o sută de ani va fi încă tînăr, şi cel ce va muri în vîrstă de o sută de ani va fi blestemat ca păcătos. 21Vor zidi case şi le vor locui; vor sădi vii, şi le vor mînca rodul. 22Nu vor zidi case, ca altul să locuiască în ele, nu vor sădi vii, pentruca altul să le mănînce rodul, căci zilele poporului Meu vor fi ca zilele copacilor, şi aleşii Mei se vor bucura de lucrul mînilor lor. 23Nu vor munci degeaba, şi nu vor avea copii ca să -i vadă pierind, căci vor alcătui o sămînţă binecuvîntată de Domnul, şi copiii lor vor fi împreună cu ei. (Isaia 65) |
Daca ai ajunge sa traiesti o eternitate, nu ai fi un caz singular, ci toti membri poporului lui Dumnezeu vor trai la randul lor vesnic. Nu ti-ai vedea copii, nepotii si stranepotii murind, ci doar in cazul extrem in care ei ar pacatui impotriva lui Dumnezeu, dupa ce au fost curatati de pacat ("cine va muri la vîrsta de o sută de ani va fi încă tînăr, şi cel ce va muri în vîrstă de o sută de ani va fi blestemat ca păcătos").
si care te va afecta:cum judeci, asa vei fi judecat. |
Exact, asa cum judec, asa voi fi judecat. Cu aceeasi masura. Iar daca judec pe baza cuvantului lui Dumnezeu, nu fac altceva decat sa-l las pe Dumnezeu sa judece ("Cuvîntul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decît orice sabie cu două tăişuri...judecă simţirile şi gîndurile inimii." Evr. 4:12). Daca judec pe barba mea, asa voi fi si eu judecat.
Ultima modificare de Klaudiu (04/11/07 05:05)
|
|
04/11/07 04:29
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|