TANARCRESTIN.net
 




Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Probleme, idei, sfaturi utile/Alimentatia copiilor Moderat de antonela, april  
Autor
Mesaje Pagini: 1
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani



Dupa atingerea varstei de 1 an, copilul  face un salt calitativ de dezvoltare. Capacitatea de a comunica verbal cu membrii familiei incepe sa se formeze, copilul investigheaza liber, pe propriile picioare "mediul ambiant", se perfectioneaza procesele de digestie si cele metabolice, dentitia se completeaza pana la 2 ani.

La aceasta varsta, se fixeaza obiceiurile alimentare pentru toata viata, fapt de mare importanta pentru starea de sanatate de mai tarziu. Parintii trebuie sa impuna copiilor cele mai corespunzatoare si sanatoase obiceiuri alimentare.

Acestea sunt:

    * asigurarea unui program regulat al pranzurilor;

    * intreruperea biberonului pentru ingerarea de alimente lichide;

    * evitarea bauturilor dulci la culcare(acestea favorizeaza devoltarea cariilor dentare);

    * evitarea consumului de lichide intre mese(acestea scad apetitul);

    * evitarea consumului exagerat de dulciuri concentrate intre mese, ele scad de asemenea apetitul; se vor folosi o data sau de doua ori pe zi, la sfarsitul meselor principale;

    * evitarea fortarii copilului la masa;

    * evitarea manevrelor de stimulare a acceptarii alimentelor prin oferirea de distractii in timpul mesei (aceasta poate duce la un comportament nevrotic fata de alimentatie).

Se va permite copilului sa-si selecteze alimentele, dar cu mare grija de a se asigura o alimentatie echilibrata. Daca copilul refuza un aliment important din punct de vedere nutritiv, se va incerca administrarea lui intr-o forma modificata.

Copilul va consuma zinic 400-500 ml lapte, cate un ou la 2-3 zile, 30-40 g carne de pasare, vitel sau peste de 3-4 ori pe saptamana.

Oul este un aliment complet, cu valoare calorica crescuta. Se foloseste oul de gaina; oul de rata trebuie evitat din cauza toxiinfectiilor alimentare care pot aparea. Oul intreg cu albus, se da copilului dupa varsta de un an si jumatate. Albusul de ou poate determina la unii copii urticarie, edeme si chiar tulburari digestive. Ouale prajite (omleta, jumari, ochiuri cu grasime) nu sunt indicate pentru copiii mici.

Carnea este un aliment de baza in alimentatia copiilor prin continutul de aminoacizi necesari organismului. Se foloseste carnea de pasare, de manzat si vaca bine fiarta si tocata marunt. Carnea de vita, miel, vanat si porc este greu de digerat pentru copii prin continutul crescut de gelatina si lipide.

    * Carnea alba (pasare, peste) este mai digestibila decat carnea rosie, avand un continut mai scazut de tesut conjunctiv. Perisoare din piept de pasare se pot folosi in alimentatia copilului.

    * Ficatul, rinichiul, inima si chiar creierul (dat peste varsta de doi ani) au un continut crescut in vitamine (A, B2, PP) si saruri minerale (Fe, Ca, etc).

    * Grasimile se vor da sub forma de: unt, smantana, frisca, ulei. Sunt interzise la aceasta varsta slanina, untura si seul.

    * Mezelurile sunt greu de digerat, prea condimentate, usor alterabile si se interzic copiilor mici.

    * Sunca de Praga se poate administra copiilor peste 1 an si 6 luni si 2 ani.

    * Legumele si zarzavaturile folosite la copii mici(1-3 ani) sunt: cartofii, radacinoasele, fasolea verde, conopida, dovleceii, spanacul, tomatele, ardeii.

Pana la varsta de 2 ani nu se vor da leguminoase uscate (fasole, mazare, linte). Usturoiul, ceapa si alte condimente vegetale nu se recomanda in alimentatia copiilor mici, de preferat sa se foloseasca legumele in stare proaspata, si mai putin sub forma de conserve.

Fainoasele date copilului mic vor consta din: paine, mamaliguta, orez, paste fainoase, prajiturele de casa. Se vor da zilnic fructe, de preferinta crude dar si sub forma de suc natural, compoturi.

Dupa varsta de 1 an, copilul va fi invatat sa manance singur la masa. In jurul varstei de 15 luni, copilul incepe sa foloseasca lingurita cu succes partial, poate sa tina o cana in mana sau cand da sa bea, ridica cana spre cap, decat sa coboare capul si se murdareste.

Parintii trebuie sa accepte aceste imperfectiuni ale manualitatii si sa incurajeze deprinderea de catre copil a autoalimentarii. Nu rareori copii "menajati", supraprotejati necesita administrarea alimentelor de catre o persoana pana la varsta de scoala.

Daca insa i se ofera pasibilitatea de antrenare, in jurul varstei de 2 ani copilul va manca singur corect sau aproape corect. Copilul la varsta de 1-3 ani va avea 3 mese principale pe zi si 1-2 gustari.

Consecintele alimentatiei dezechilibrate sau ale tehnicilor inadecvate sunt:

    * anemia hipocroma la copiii alimentati in principal cu lapte si produse lactate cu fainoase;

    * cariile dentare, de "biberoane", la cei care continua sa foloseasca biberonul sau beau la culcare lichide dulci;

    * anorexia neurogena care apare la copii alimentati intr-o atmosfera stresanta;

    * obezitatea prin exces de calorii (fainoase);

    * parazitozele intestinale, mai frecvente la copii alimentati neigienic sau care, sunt lasati sa "ciuguleasca" in cursul zilei cu mainile murdare.


sursa: http://www.nou-nascuti.ro/nutritie.html?id=313

Ultima modificare de antonela (20/02/10 18:12)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

20/02/10 18:10

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Diversificarea alimentatiei sugarului



Diversificarea alimentatiei este un moment important in viata copilului. Alegerea momentului, a alimentelor si felul cum sunt ele introduse pot avea urmari asupra alimentatiei viitoare a bebelusului. De aceea, este nevoie de mult tact si cateva cunostinte legate de organismul copilului.

Cand incepe diversificarea?

Prima intrebare pe care si-o pun mamicile este "cand incep?" Diversificarea se poate incepe intre 4 si 6 luni, desi, cel mai adesea, se face aproape de sase luni. Pana la aceasta varsta laptele de san sau formula ii ofera copilului toti nutrientii de care are nevoie. In jurul varstei de 6 luni rezervele de fier pe care le-a acumulat in viata intrauterina incep sa se epuizeze. De aceea diversificarea trebuie inceputa la aceasta varsta.

Daca ne grabim sa introducem alimentele solide sistemul digestiv imatur al bebelusului va avea de suferit. El nu este gata inca sa digere altceva decat lapte. In plus, este posibil sa apara reactii alergice, infectii bacteriene, diaree si alte probleme gastrice. Pe de alta parte, unii parintii gasesc alaptatul la san foarte comod, asa ca au tendinta sa intarzie diversificarea.

Nici aceasta abordare nu este corecta. Daca introducem solidele prea tarziu, riscam sa compromitem echilibrul nutritional al organismului. Fierul, zincul se gasesc in cantitate tot mai mica in laptele de san, la sase luni de la nastere. In plus, diversificarea il ajuta pe copil sa atinga noi puncte in dezvoltarea motorie. Va avea un motiv pentru a invata sa mestece, sa-si tina capsorul, sa stea in fundulet.

Pentru ca nu toti copiii se dezvolta la fel, s-ar putea ca nu toti sa fie gata pentru diversificare la 4-6 luni, asa ca trebuie sa urmarim semnele.

Un copil este gata pentru diversificare atunci cand:

    * isi poate controla capsorul

    * isi pierde reflexul de a scuipa ce are in gura

    * poate sa stea in fundulet, chiar si cu ajutor

    * si-a dublat greutatea de la nastere

    * ii este tot mai foame si nu pare sa se sature cu lapte

    * devine curios cand te vede mancand, se uita la mancarea ta.


Cum incepe diversificarea?
   

* Poti incepe cu cereale pentru copii, facute din orez, care nu contin gluten si sunt mai putin alergenice decat alte alimente. Din aceste cereale se face un piure folosind apa sau lapte. Amestecul rezultat trebuie sa fie fin si mai degraba lichid. Nu i-l da atunci cand este infometat sau satul. Probabil ca il va refuza in aceste momente. Mai intai da-i lapte, asa cum ai face la o masa normala. Cand a mancat jumatate din cantitatea normala opreste-te si da-i lingurita cu piure. Ideal este sa folosesti o lingurita moale, din cauciuc ca sa nu-i ranesti gingiile. Incepe cu o cantitate foarte mica de piure, un varf de lingurita. Daca nu pare interesat sa guste, lasa-l sa miroasa piureul sau sa puna manuta in el.
   

* Nu incerca sa-i pui cereale in biberon, altfel copilul nu va face diferenta intre mancatul cu biberonul si mancatul cu lingurita.
   

* Incepe cu o "masa" solida pe zi (de fapt o lingurita de mancare) pe care i-o oferi oricand vrei, numai ai grija ca in acel moment copilul sa nu fie obosit, plangacios, somnoros. Odata ce se obisnuieste cu solidele va fi gata sa manance 1-2 linguri pe zi. Pe masura ce mananca mai mult, prepara piureul mai solid, mai gros si mai adauga o masa solida.

Cateva sfaturi

   
* Incepe cu alimente fara gluten si cat mai naturale, fara adaos de zahar sau sare.
   
* Orice mancare pe care i-o dai trebuie sa fie un piure fin, mai degraba lichid.
   

* Alimentele se introduc unul cate unul. La 3-4 zile de la introducerea unui aliment se poate folosi inca unul. Asa iti poti da seama la timp daca bebele are o alergie alimentara si care este mancarea care o declanseaza. Cel mai susceptibile de a provoca alergii sunt nucile, alunele, soia, fructele de mare, ouale.
   

* Odata ce ai reusit sa introduci in alimentatie cateva alimente, variaza pentru a-i asigura copilului o dieta corecta.
   

* Daca refuza un aliment, nu te da batuta. Poate fi nevoie chiar si de 10 incercari ca sa accepte o mancare noua.
   

* Chiar daca accepta bucuros diversificarea, copilul trebuie sa primeasca lapte de san sau formula macar pana la un an. Ambele tipuri de lapte ii ofera fier, vitamine si proteine intr-o forma usor de difgerat. Alimentele solide nu pot inlocui cu succes nutrientii din lapte, in primul an de viata.
   

* Desi este bine sa obisnuiesti copilul cu o varietate mare de alimente, probabil ca va dura ceva pana cand se va obisnui cu gustul si textura fiecarui aliment. Fiecare bebe are preferintele sale, dar, de obicei, tranzitia de la lapte la solide incepe cu cereale semi-lichide (amestecate cu lapte), continua cu fructe si legume pisate si se termina cu mancare (carne, alte surse de proteine) taiata in bucatele foarte mici.
   

* Unii experti recomanda sa incepem cu fructe si legume galbene, care sunt mai usor de digerat. Insa altii spun ca e mai bine sa incepem cu cele verzi, altfel copilul se va obisnui cu gustul dulce al alimentelor galbene si le va refuza pe celelalte. Fiecare mamica alege ce varianta vrea. Oricum ai face, nu exclude din dieta copilului un aliment doar pentru ca nu-ti place tie. Cel mic ar putea avea gusturi diferite de ale tale.
   
* Unii parinti aleg piureurile gata preparate, care se gasesc la borcan, la raioanele pentru copii. Nu este neparat gresit, desi piureurile facute in casa sunt mai naturale. Important este ca atunci cand desfaci borcanul sa pui o portie de mancarica intr-un castron. Daca bagi lingurita in borcan, apoi in gurita copilui, apoi iar in borcan, nu vei mai putea folosi ce ramane la o alta masa pentru ca bacteriile provenite din gurita vor strica piureul. Oricum, un borcan deschis de peste 2 zile trebuie aruncat.
   
* Nu te speria daca mirosul si consistenta scaunelor se schimba de la primele lingurite de mancare solida. Este ceva normal. In schimb, ar trebui sa te ingrijoreze alte simptome digestive (balonare, gaze, dureri de burtica, diaree) si cutanate (bubite) care pot fi semnele unei alergii alimentare.

De tinut minte:

   
* Cand apar primii dintisori, copilul isi poate pierde pofta de mancare, deci nu te lasa descurajata daca pare sa-si fi pierdut interesul pentru solide in acest moment. E o stare treatoare.
   
* Evita sa-i impui copilului gusturile tale.
   
* Cand incepe sa se deplaseze singur, copilul isi poate pierde interesul pentru mancare pentru ca il atrage mai mult nou-descoperita mobilitate decat mancarea. Este o stare temporara.
   
* Cand prepari piureuri, fa-le mai degraba lichide. Pana cand copilul va bea apa aceste piureuri il vor ajuta sa evite constipatia.

* Cand incepi diversificarea, da-i intai lapte de san sau formula pana cand isi potoleste foamea. Bebelusii infometati nu prea au chef sa experimenteze.

Nu uitati cat de diferiti sunt copiii. Ei mananca in cantitati diferite, au preferinte diferite pentru gust, textura si fac progrese in ritm diferit. Nu il forta pe copilul tau sa manance prea mult. Va invata curand cum sa-ti arate ca mai vrea sau ca s-a saturat. Pana atunci, ar putea sa aiba dureri de burtica daca mananca prea mult.


sursa: http://www.nou-nascuti.ro/nutritie.html?id=89

Ultima modificare de antonela (21/02/10 14:15)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

21/02/10 14:15

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Trecerea la alimente solide (I)



Cand trebuie sa-ti treci sugarul pe mancare solida? Un raspuns corect iti poate da numai pediatrul care iti ingrijeste copilul. Dar probabil ca medicul va spune ca momentul potrivit este candva intre a patra si a sasea luna de viata.

Ideal ar fi ca momentul respectiv sa fie cat mai aproape de a sasea luna de viata, mai ales daca sugarul a  fost  hranit la san. Organismul copilului tau este astfel construit incat in primele luni de viata nu poate digera decat lapte de la san sau ceva asemanator. Si niciun aliment solid nu este la fel de bun pentru el ca laptele de la san.

Daca introduci alimente solide in alimentatia copilului tau, va scadea cantitatea de lapte consumata. Deci ai inlocui laptele, cel mai bun aliment pentru bebelus, cu ceva care este inferior din punct de vedere nutritiv si care este mult mai greu de digerat. Alimentele solide nu rebuie sa inlocuiasca laptele de mama, ci doar sa vina in completarea lui. 

De ce trebuie sa asteptam cel putin patru luni?

Copilul tau nu este pregatit, din punct de vedere fizic, sa manance alimente solide inainte de patru luni. Poate ca mama sau bunica ta nu vor fi de acord, spunand ca ele si-au hranit copiii cu solide inca de la doua saptamani. Exista insa mai multe motive pentru care ar trebui sa astepti.

   1. Sistemul digestiv al copilului este prea imatur pentru alimente solide inaintea varstei de patru luni. Desi poate suge laptic de la san sau din biberon, el nu produce suficienta saliva pentru a digera mancarea. Pana la trei – patru luni, sistemul lui digestiv nu produce anumite enzime, de exemplu, enzima numita amilaza, necesara pentru digerarea carbogidratilor complecsi (cereale).

Inaintea varstei de sase luni, sistemul digestiv al bebelusului nu poate descompune anumite tipuri de grasimi. Anumite mancaruri vor trece prin stomacul lui nedigerate si vor sfarsi in scutec. In plus, anumite alimente, precum laptele de vaca, ouale, carnea pot provoca probleme rinichilor inca nedezvoltati complet.

   2. Copilul tau nu este gata, din punctul de vedere al dezvoltarii, sa manance alimente solide. Pana la varsta de patru luni, gatul sugarului nu este indeajuns de dezvoltat incat sa poata inghiti solide. Si abia in jurul varstei de patru luni isi poate folosi limba pentru a impinge mancarea in partea din spate a gurii pentru a fi inghitita. De fapt, daca atingi limba copilului vei vedea ca tinde sa impinge limba in afara gurii.

Acest raspuns se numeste reflexul de extruziune, si apare cand orice altceva in afara de lichide ajunge in cavitatea bucala a sugarului. Reflexul dispare abia la 16 luni. Prima data cand iti hranesti sugarul cu lingurita, vei vedea ca pare sa scuipe mancarea si sa inchida gura atunci cand nu trebuie. Asta nu inseamna ca respinge mancarea ci doar ca reflexul de extruziune nu a disparut inca. Abia pe la 5 luni, copilul isi da seama ca trebuie sa deschida gurita atunci cand lingura se apropie.

   3. Bebelusul tau trebuie sa stie cum sa te anunte atunci cand este satul. Cand a terminat de mancat laptele, pur si simplu se opreste din supt sau adoarme. Dar pana la varsta de patru – cinci luni cand poate sa intoarca capsorul ca sa refuse mancarea nu poate sa te anunte in nicun fel ca s-a saturat de solide. Din cauza acestei incapacitati de a intoarce capul la o varsta frageda exista posibilitatea sa-i dai prea multa mancare bebeluslui. Acest lucru impiedica dezvoltarea sistemului digestiv si poate sa duca la obezitate mai tarziu.

   4. Contrar parerii generale, alimentele solide nu-ti vor face sugarul sa doarma toata noaptea. Studiile au aratat ca bebelusii de trei luni dorm toata noaptea fie ca au mancat lapte sau alimente solide. Si chiar daca solidele ar face copilul sa doarma mai bine, acesta nu e un motiv ca sa treci la astfel de alimente prea devreme. 

   5. Daca alaptezi la san, si treci pe solide prea devreme, organismul tau va produce prea putin lapte.


sursa: http://www.nou-nascuti.ro/nutritie.html?id=747


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

01/03/10 19:34

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Trecerea la alimente solide (II)



Nu astepta mai mult de opt luni

Cam la sase luni, copilul incepe sa aiba nevoie de nutrientii care se gasesc in alimentele solide: fier, vitamina C, proteine, carbohidrati, zinc, apa si calorii. Daca intarzii prea mult cu trecerea la solide, se poate sa intarzii si cresterea normala a copilului. Solidele ajuta si in ceea ce priveste dezvoltarea comportamentala a copilului. Este foarte important ca el sa invete sa manance si sa mestece inainte de opt – noua luni. Altfel, bebelusul va refuza mancarea solida atunci cand i-o oferi.

Semne ca e gata pentru solide

Pediatrul trebuie sa caute anumite semne ca cel mic este gata pentru alimentele solide. Aceste semne sunt:

    * copilul are patru luni sau mai mult
    * cantareste dublu fata de cat cantarea la nastere

    * cantareste cel putin 5 kg

    * poate sa stea in fundulet daca e ajutat si poate sa se aplece inainte sau inapoi ca sa-ti arate ca vrea sa manance sau ca s-a saturat

    * isi controleaza muschii gatului si poate intoarce capul ca sa-ti arate ca s-a saturat

    * nu mai apare reflexul de extruziune daca ii pui o lingurita in gura

    * mananca de cel putin opt – zece ori in 24 de ore, goleste ambii sani la o masa si tot nu se satura

    * poate sa duca la gurita un obiect pe care il tine in mana

    * pare interesat de alimentele pe care le vede in jur

    * incepe sa se trezeasca in timpul noptii sau incepe sa doarma tot mai putin

Aceste semne tind sa apara cam la aceeasi varsta la toti copiii din cauza unor relatii simple dintre greutatea bebelusului si numarul de calorii de care are nevoie. Bebelusul are nevoie de 100 de calorii zilnic, pentru fiecare kilogram de greutate corporala. Deci un copil de cinci kilograme are nevoie de 500 de calorii zilnic. Laptele de san sau laptele praf au in jur de 20 de calorii la 30 de grame. Deci laptele pe care il produce organismul tau nu ii mai este suficient.

Cu ce alimente incepem?

Ar trebuie sa incepi cu acele alimente care sunt usor de digerat si nu pot provoca reactii alergice. Exista mai multe optiuni, dar poti incerca cerealele imbogatite cu fier pentru bebelusi. Ele se gasesc in comert. Alte alimente la fel de potrivite sunt: cartofii dulci, bananele coapte, sau iaurtul daca bebelusul este mai mare. Inainte de a incerca sa-i oferi toate aceste alimente nu strica sa ai o dicutie cu pediatrul.

Cand vorbim despre alimente solide, nu vorbim de fapt despre cele pe care le consumam noi, adultii. Pentru a manca aceste alimente, copilul tau ar avea nevoie de un set complet de dinti, care deocamdata ii lipsesc. Asa zisele solide pentru bebelusi sunt de fapt mai mult lichide decat solide. Aunci cand pregatesti primele mese adauga in mancarea solida o portie mare de lapte de san sau apa.

Vei fi susrprinsa sa vezi cu cat de putin se satura bebelusul tau la primele mese: o lingurita sau doua de mancare. Cantitatea de mancare de care va avea nevoie la urmatoarele mese depinde de greutatea copilului si de cat lichid a consumat. Inainte de a manca.

sursa: http://www.nou-nascuti.ro/nutritie.html?id=748

Ultima modificare de antonela (13/03/10 10:25)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

13/03/10 10:25

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Cum hranim un copil mofturos




Cum hranim un copil mofturos Orice parinte a trecut la un moment dat prin adevarate lupte la ora mesei. Pentru multi aceste evenimente enervante devin in curand ingrijoratoare. Daca cel mic mananca doar o lingura de macaroane toata ziua, cum va putea organismul lui sa primeasca nutrientii necesari cresterii? Din fericire, in cele mai multe cazuri nu sunt motive de ingrijorare si exista multe feluri de a rezolva problema.

Este normal ca un copil sa devina mofturos la un moment dat, iar motivele sunt de natura emotionala si fizica. Cei mai multi mofturosi au intre doi si patru ani. Iata cateva dintre motivele pentru care copii refuza sa manance:

   1. Copiilor le place rutina si se tem de oameni si experiente noi. Gusturile, mirosurile si texturile noi ii sperie. De aceea, ei refuza sa incerce noi feluri de mancare.

   2. Unul din felurile in care un copil isi manifesta independenta ete prin a refuza sa manance. Pe masura ce copilul creste si poate face anumite lucruri fara ajutorul parintilor, isi da seama de abilitatile pe care le are si incepe sa aiba propriile pareri in legatura cu lucrurile pe care trebuie sa le faca, locurile in care trebuie sa mearga. Intre doi si patru ani, copiii exploreaza lumea din jurul lor, inclusiv masa din bucatarie.

   3. Mofturile la mancare ii permit copilului sa exploreze relatia cauza-efect. Nimic nu-i place mai mult decat sa observe reactia parintilor la ceea ce face.
   4. Unii copii nu au nevoie de prea multa mancare. Copiii cresc foarte repede, dar cei intre unu si trei ani cresc putin mai incet decat ceilalti. De fapt, sunt perioade in care nu cresc deloc. Deci pofta de mancare a copilului variaza in fuctie de aceste perioade. Uneori ii este foame si mananca mult, alteori nu are nevoie de prea multa mancare. Si cum stomacul unui copil este destul de mic, nu va avea nevoie de prea multa mancare ca sa fie satul.

      Iata si cateva strategii pentru a trece cu bine de ora mesei.

         1. Masa trebuie sa fie un moment distractiv. Sandwich-ul zilnic devine mai atragator daca are forma de dinosaur sau broscuta. Fa in asa fel incat farfuria sa arate bine, si vei vedea cum dispare toata mancarea din ea.

         2. Strecoara in farfurie mancaruri noi. Copiii mananca un numar limitat de alimente in fiecare zi. Pentru a largi “repertoriul“ copilului tau, ofera-i pe langa alimentele cunoscute si portii mici din mancaruri noi. La inceput le va ignora, dar daca esti perseverenta, pana la urma va incerca si alimentele noi.

   5. Tine-l departe de sucuri. Bauturile sunt importante in alimentatia unui copil, mai ales laptele si apa. Este recomandat ca un copil sa bea doua – trei pahare de lapte pe zi. Totusi incearca sa limitezi consumul altor lichide, cum ar fi sucurile. Multi copii beau prea mult suc si cand au stomacul plin de lichid isi pierd pofta de mancare.

   6. Fa si compromisuri din cand in cand. Daca cere niste cereale dulci, amesteca cateva din cele cu ciocolata in castronul cu cereale fara zahar. Putin zahar din cand in cand nu face rau, mai ales daca ai grija la cantitatea pe care o consuma.

   7. Lasa copilul sa ajute la pregatirea mesei. Chiar si cei mai mici pot sa amestece in salata si sunt mai mari sansele sa incerce mancare daca a participat la preparea ei.

   8. Fii un exemplu bun. Programeaza masa in asa fel incat sa poata manca toata familia, cel putin odata pe zi. Sunt mai multe sanse ca cel mic sa incerce noi feluri de mancare daca vede ca toata lumea le mananca.

   9. Lasa copilul sa se ridice de la masa cand termina de mancat. Un copil mic nu are rabdarea necesara sa stea la masa pana cand toata lumea termina de mancat. Lasa-l sa se joace in liniste in bucatarie pana cand termina si ceilalti.

Nu-ti face griji de fiecare data cand cel mic refuza sa manance tot. Ofera-i trei mese sanatose si doua gustari in fiecare zi. Iar daca ti se pare ca nu mananca de ajuns, nu te ingrijora, el isi da seama mai bine decat oricine cata mancare ii incape in burtica.

sursa: http://www.nou-nascuti.ro/nutritie.html?id=736


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

23/03/10 15:31

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Micul dejun in alimentatia copiilor

Studiile realizate in Australia de nutritionisti au demonstrat ca multi dintre copiii care nu mananca micul dejun sunt substantial mai grasi decat ceilalti, iar cei care consuma cereale bogate in fibre sunt mai putin expusi oboselii si depun un interes ridicat in procesul de invatare. In plus, multi dintre copiii care nu mananca dimineata sufera din cauza deficientelor de vitamine si minerale, cum ar fi fierul, calciul, zincul si vitamina B2. Micul dejun este o sursa importanta de calorii, fibre si fier si nu poate fi suplinit de nici o masa a zilei.

Cercetatorii australieni au realizat un studiu cu privire la modul in care micul dejun, servit in mod regulat, imbunatateste performantele scolare ale copiilor. Elevii care plecau la scoala dimineata fara sa manance aveau dificultati la orele de matematica, citire si rezolvau cu greutate problemele aparute in timpul zilei, in timp ce copiii care luau micul dejun erau performanti in domeniul creativ, al aritmeticii, erau rezistenti si constanti in activitatea pe care o desfasurau.

Studiile au aratat ca micul dejun are efecte benefice in activitatea scolara a copiilor:

- rezultate mai bune la teste;

- viteza mai mare de lucru;

- mai multa energie;

- oboseala redusa;

- atentie sporita;

- comportament si stare emotionala pozitive;

- mai putine vizite la cabinetul medical al scolii.

Pentru copii este esential sa serveasca cereale la micul dejun, pentru ca le ofera energie si substante nutritive, necesare pentru sanatate, dar si in procesul de crestere. Servite cu lapte sunt o sursa excelenta de vitamine si calciu.

Cerealele sunt ideale pentru micul dejun pentru ca ii ajuta pe copii sa se concentreze la scoala si le da energia necesara pentru a invata si a se juca. Micul dejun asigura 20% din energia zilnica necesara.

De asemenea micul dejun pe baza de cereale este gustos si apreciat de foarte multi copii. Oferta de cereale variaza in sortimente si arome, astfel ca acestea se potrivesc diferitelor gusturi.

sursa: http://www.copilul.ro/retete-sanatoase/ ... -a523.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

06/04/10 15:53

   
Dismas
membru

Locatie: Bucureşti
Inregistat: 23/03/12
Micul dejun este important nu numai pentru copii, ci pentru toate vârstele. Ca şi cerealele. Consumăm cu toţii, adulţi şi copii, MULT mai puţine cereale decât bunicii noştri. În schimb mai multă carne. Tipuri de mâncare pe bază de cereale au dispărut cu totul. Spre exemplu, terciurile. Eu îmi amintesc limpede, când eram copil şi mergeam la bunici, mâncam terci foarte frecvent. Unele mai elaborate, altele foarte simplu de făcut. Coliva nu se mai face şi nu se mai mănâncă decât în contextul unei înmormântări, deşi iniţial era o mâncare de sărbători obişnuite şi de sărbători speciale. Julfă nu mai face nimeni, alivanca a dispărut, cu toate că, odată, nu se concepea nuntă fără alivancă.

De observat că, în supermarket-uri, există două mari tipuri de cereale preambalate. Unele sunt mai înalt procesate şi se prezintă sub formă de fulgi (cele mai cunoscute fiind "corn-flakes" sau cele de sub marca Nestle). Altele sunt chiar cereale ca atare, zdrobite sau fragmentate (crupe), uneori amestecate cu fructe (Musli) sau cu ciocolată (Musli cu ciocolată). O categorie specială sunt cerealele germinate.


_______________________________________
"Îmi place Cristos al vostru. Mai puţin îmi plac creştinii voştri. Ce puţin seamănă creştinii voştri cu Cristos !" (Mahatma Gandhi)

26/03/12 15:15

   
Pagini: 1    



Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson




© 2005-2018 TANARCRESTIN.net